Sport Rukomet

memorijalni turnir

Uspomena na Dragicu ne blijedi: pobjedu su odnijele cure iz Rugvice, u finalu su pobijedile domaći ŽARK Split

memorijalni turnir

Božićno doba vrijeme je za svakog od nas da se osvrne oko sebe i, u krugu obitelji i prijatelja, shvati na čemu sve mora biti zahvalan.
Također je to i vrijeme u kojem se prisjećamo onih koji više nisu s nama, a koji su ostavili dubok trag za života. Kad toj priči dodate pojmove Split i rukomet, onda među prvima na pamet pada Dragica Palaversa Mijač.
Ikona splitskog rukometa i sporta općenito prerano je napustila ovaj svijet, bolest ju je uzela u srpnju 2014., u 61. godini života. Dok je još mogla puno toga reći i pokazati novim generacijama rukometašica. Njezini savjeti zlata su vrijedili.
Žarka želja
Međutim, da uspomena na legendarnu Dragicu nikada ne izblijedi brine se njezina rukometna obitelj iz ŽARK Splita koja je njoj u čast treću godinu u nizu organizirala memorijalni turnir djevojčica rođenih 2004. godine. Koliko ŽARK Split - trenutno drugoligaš u seniorskoj konkurenciji rukometašica – vodi računa o Dragičinu nasljeđu dovoljno govori da su vlastitu školu rukometa nazvali baš po njoj. Počasni su članovi te škole Dragičini sinovi Božo i Marin koji su prisustvovali turniru te podijelili pehare i medalje najboljima, a pomogao je i najmlađi član obitelji Mijač, Dragičin unuk Krešo.  
Iako je rezultat u ovakvim prigodama ipak sporedan, valja ga spomenuti. Ukupnu pobjedu odnijele su cure iz Rugvice, kluba iz okolice Zagreba, koje su u finalu pobijedile domaći ŽARK Split. Treće mjesto pripalo je drugoj ekipi ŽARK Splita, a na turniru je nastupio još i Trogir 58.  
Katarina Škero najvratarka
Osim ekipne, Rugvici su pripale i dvije najvrjednije pojedinačne nagrade turnira – ona za najbolju igračicu (Marija Jurić) i za najboljeg strijelca (Jana Pavlak). Najboljom je vratarkom proglašena Katarina Škero iz ŽARK Splita. U maniri pravih sportaša, iz Rugvice su zahvalili domaćinu na pozivu i ljubaznom gostoprimstvu, dodavši kako im je bila čast sudjelovati na turniru posvećenom Dragici Palaversa Mijač.
Podsjetimo, Dragica je cijelu igračku karijeru provela u tadašnjoj splitskoj Nadi, gotovo punih dvadeset godina (1965. – 1984.). Bila je i redovita reprezentativka Jugoslavije kroz 70-e godine prošlog stoljeća, više je puta proglašavana najboljom sportašicom bivše države, a premda je mogla igrati gdje je god htjela, uvijek je birala svoj Split. Nikad ga nije napustila. I to je jedan od razloga zašto je postala i ostala velika. Naša. I ostat će za sva vremena.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet