Sport Rukomet

hrvatske rukometaše podupire pet tisuća žitelja malmöa naših korijena

HRVATI U ŠVEDSKOJ Ne fali nam ni tičjega mlijeka (FOTO)

hrvatske rukometaše podupire pet tisuća žitelja malmöa naših korijena

Oko pet tisuća Hrvata živi u Malmöu, gradu na jugu Švedske. Dovoljno da nama, Hrvatima iz domovine ovdje ne fali “ni tičjeg mlika”. Uistinu su brižni naši domaćini, na svakom koraku su nam usluzi što je od velike pomoći kada si u stranoj (i pogotovo skupoj) zemlji.

Hrvati u Malmöu su okupljeni u tri hrvatska kluba (Jadran, NK Croatia i Hrvatska žena) u kojima se druže, zabavljaju, pjevaju, sviraju, ali i imaju razne druge kulturne i edukativne programe, a sve s ciljem očuvanja jezika i hrvatske baštine. I izuzetno se raduju svakom dolasku zemljaka iz domovine. Tako je i ovom prigodom.

Bili smo gosti Hrvatskog radija Malmöu, u jednosatnoj emisiji družili smo se i popričali s Hrvatima koji ovdje žive, na obostrano zadovoljstvo. Istu večer za hrvatske novinare upriličena je i večera u klubu Jadran. Uz dobru spizu bilo je i dobre svirke, nije falilo harmonike ni tamburice, a sve je začinjeno kroz zajedničku pjesmu, ples i veselje.

Za muziku su bili zaduženi naši domaćini Dean Bazina iz Kutine, osnivač kluba Ivo Biloglav iz Preka kod Zadra, Jadranko Talajić, Anto Šakić, Mario Ravlić, Dalibor Garić i Tihomir Radoš.

- Svi smo mi došli ovdje “na koju godinu”, zaraditi štogod i vratiti se natrag. Međutim, svi smo ostali ovdje živjeti... I dalje mislimo kako ćemo se vratiti u Hrvatsku, to želimo i to planiramo, ali realnost je drugačija. Tu su već i djeca koja su “pustila ovdje korijenje, a ni mi Hrvati u Švedskoj nismo više građani trećeg reda kao što smo bili nekada. Dapače, ima nas na vrlo uglednim pozicijama i vrlo smo cijenjeni – kazao je Ivo Biloglav, jedan od osnivača kluba koji je, evo, ušao u svoju 36. godinu.

Domaćini iz Jadrana iznenadili su nas novinare, napravili su neku vrst pressice na kojoj su oni postavljali pitanja, a mi odgovarali. Tko je odakle, o izgledima naše reprezentacije, o igračima, o našim dojmovima ovdje u Malmöu... Iako smo navikli da mi postavljamo pitanja, a ne da odgovaramo na njih, ipak smo se većina snašli. Neki ipak nisu...

Ali bilo je i zanimljivo i duhovito... I tako, uz puno smijeha i veselja završilo je to naše druženje s Hrvatima iz kluba Jadran. Pozvani smo na novo druženje, te na čobanac i divljač kod Martina, vrsnog kuhara i najpoznatijeg lovca ovdje. Iako, žali se Martin, lov na švedski način i nije neki užitak.

Lov u kojem je sve pokriveno kamerama “pa ti jave da imaš jelena lopatara na C4 ili vepra na B2”, u kojem psi imaju antene oko vrata...

Više on voli loviti po Slavoniji gdje nema ni kamera ni dojava ni antena, tamo gdje se lovi iskonski....

marko bilić, ante čizmić / cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet