stdClass Object ( [id] => 597566 [title] => Bašićeve kadetkinje na vrhu Hrvatske: imaju MVP, najbolju vratarku i trenera, a oba krila su u idealnoj postavi prvenstva [alias] => basiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva [catid] => 280 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je Petason Vranjic pet godina u nizu osvajao naslov rukometnih prvakinja u godištu 2002. i mlađem (kadetkinje), “palicu” je ove godine preuzeo Split 2010 koji je bez poraza u šest utakmica osvojio završnicu u Umagu.

U skupini su Splićanke vođene trenerom Mirkom Bašićem porazile Dardu, Zamet i Viroviticu, u drugom krugu Sinj i onda u razigravanju za najviša mjesta Sesvete i Lokomotivu. Osim te glavne nagrade, na Gripama su završile i brojne pojedinačne nagrade. Ana Buljan je najkorisnija igračica turnira (petu godinu zaredom!), Ana Mrkonjić najbolja vratarka, a u idealnoj su sedmorci još Margarita Škarić na lijevom krilu i Klara Birtić na desnom vanjskom. Uz to je Bašić proglašen najboljim trenerom.

Zanimljivo, Buljan, Mrkonjić i Škarić šestu su godinu u nizu najbolje u ovom uzrastu nakon što su prethodnih pet titula osvajali igrajući za Petason Vranjic pod vodstvom trenerice Suzane Ćoko-Vulikić. Ove sezone njih su tri potpisale za Podravku, a u Splitu 2010 su na posudbi. Eto, malo onda znači što je Podravka u ovom uzrastu četvrta, Lokomotiva treća, kad naše najtalentiranije igarčice (pre)rano odlaze iz Dalmacije...

O tome nešto kasnije. Vratimo se mi na Umag. Trener Bašić nam govori kako su mnogi očekivali da će upravo njegova ekipa osvojiti zlato.

– Svi su očekivali medalju, a mi smo se potajno nadali zlatu, znajući koliko vrijedimo. U skupini nam je bilo najteže sa Zametom, a nakon toga sa Sesvetama. Protiv Lokomotive smo mogli postati prvaci čak i s porazom od gola razlike, ali nismo htjeli kalkulirati.

Iako svjestan koliko njegove cure vrijede, Bašića je iznenadio nivo njihove igre, točnije zrelost koju su pokazale.

– Poštivale su obaveze u igri i nisu previše srljale jedan na jedan. Skužile su da naš dogovor dovodi do zicera, pa sam ja samo morao pripaziti da ne iskaču previše iz sustava. Presudila je naša fizička priprema te agresivna i gusta obrana. Nitko nije igrao tako dobru obranu kao mi.

Ta je obrana uglavnom bila 5-1.

– Vrhunski smo je odigrali, pogotovo Škarić na prednjem i Buljan na centarhalfu. Njih su dvije držale sredinu tako čvrsto da je nitko nije mogao probiti. Također je sjajna bila i Mrkonjić na vratima. Tri cure pristigle iz Vranjica puno su napredovale ove sezone, pogotovo taktički, ističe Bašić.

Sada slijedi nadogradnja. Sad na dimenziju više – Vranjic im je dao dio rukometnog znanja, borbenost i pobjednički mentalitet, a sada im mi moramo dati dimenziju više. Najvažnije je da se dobro snalaze i žele igrati ozbiljan rukomet.

Što se Klare Birtić tiče, ona je također iskoračila i može postati prvi bek reprezentacije. Moram istaknuti i lijevu vanjsku Milu Tonković rođenu 2003., igračicu iz našeg pogona koja je kratko bila u Vranjicu. E, sad dolazimo do onog problema. Nije sporno da se u Dalmaciji stvaraju talentirane rukometašice, ali je kapitalno pitanje sljedeće: kako ih zadržati na dulji period? Konkretno, Buljan, Škarić i Mrkonjić još su srednjoškolke, a već ih je prigrabila Podravka. Bašić smatra da bi za njihov daljnji razvoj bilo najbolje da ostanu na Gripama barem do kraja srednje škole.

– Podravka se opet pojačava i gore bi njih tri grijale klupu ili igrale za njihovu drugu ekipu. Ako mi kao klub porastemo, možda i ostanu tu, tko zna. To je i prilika drugim curama da vide kako se ovdje dobro radi. Moramo tražiti cure koje u Splitu upisuju školu i fakultet – rezonira Bašić.

Što se prve ekipe tiče, ostanak u Prvoj ligi je osiguran i to je najvažnije nakon rezultatski vrlo loše jeseni.

– Atmosfera je sada nikad bolja u zadnjih pet godina. Nema više pritiska ostanka u ligi, ali svejedno želimo što bolji plasman do kraja.

Već se kuju planovi za sljedeću sezonu.

– Maja Kožnjak vjerojatno se vraća kući. Cure su s njom napredovale, a pomogla je i meni kao treneru. No bitan je faktor bio i trener Željko Čagalj. Pojačali smo treninge i promijenili sustav rada. Sve je to dovelo do boljeg rezultata. Za sljedeću sezonu šuška se nešto zanimljivo, ali o tom potom – zagonetno je zaključio Mirko Bašić.

Rasturaju za Split do faksa ...

Tri cure iz Solina i jedna Slavonka kralježnica su šampionske generacije kadetkinja Splita 2010 – Ana Buljan, Margarita Škarić, Ana Mrkonjić i Klara Birtić. Proćakulali smo malo s njima, premda se još navikavaju na pažnju medija, sramežljivo su odgovarale na naša pitanja....

U Splitu se vide još barem do kraja srednje škole, a onda će sve četiri vjerojatno upisati fakultet. No, u rukometu žele ostaviti trag i igrati na ozbiljnom, međunarodnom nivou. Talentirane su, dobro se razvijaju i sve češće dobivaju minute u seniorskom rukometu, no još je dug put do pravih stvari. Također, sve četiri su na popisu kadetske reprezentacije Hrvatske (Mila Tonković je u pričuvi).

‘Škrta’ Ana Ana Buljan je, dakle, petu godinu zaredom najkorisnija igračica završnog turnira. Pretplatila se na tu nagradu. Kad će je prepustiti nekome drugom?

- Nikad! – učenica II. gimnazije u Splitu odgovara samouvjereno.

- Očekivali smo prvo mjesto, ali ove su godine svi narasli i ojačali pa je bilo malo teže. No i mi smo ojačale! Dosta sam napredovala dolaskom u Split, pogotovo u obrani, no u svakom segmentu igre još moram biti bolja – veli Buljan koja je, poput Škarić i Mrkonjić, odabrala Split 2010 zbog igranja u Prvoj ligi, ali i prilike da u Splitu završi srednju školu.

Sve su cure, osim Mrkonjić, treći razred. Školski zadaci pritišću, a gomilaju se i obveze na rukometnom terenu zbog kojih nerijetko izbivaju iz klupa pa onda moraju nadoknađivati zaostatke. Baš su na dan našeg razgovora cure imale po nekoliko kontrolnih. Osim Buljan, iz Svetog Kaja je i Margarita Škarić, godinama najbolje lijevo krilo u ovom uzrastu.

- Meni je bilo lakše jer smo već navikle na ovakav nivo. Bila sam opuštena i igrala bez ikakvog stresa. Puno su utakmica Splićanke u Umagu pobijedile tako da Škarić s krila utrči u sredinu, “izbaci” čuvara i ode do pogotka, penala ili isključenja.

- Mogu igrat’ i krilo i srednjega, nikakav problem! – smije se Margarita, koja se školuje za optičara i u toj bi struci voljela nastaviti školovanje na fakultetu.

Par kilometara istočnije, s Japirka, stiže Mrkonjić, učenica V. gimnazije “Vladimir Nazor”. I ona je već godinama najbolja na svojoj poziciji, a u Umagu je u ekipi bila jedini vratar.

- Falila mi je podrška s klupe. U jednoj utakmici nisam dobro branila, ali nisam mogla izaći makar na minutu da se malo osvježim. Na kraju je ispalo dobro, obranila sam sve što sam morala.

A evo nam i Klare Birtić, dobrog duha svlačionice. Odmah po dolasku dobila je nadimak “Žito” po Atletskom klubu Slavonija-Žito iz Osijeka. Došla je prošlog ljeta iz Starih Perkovaca, naselja s oko 1000 stanovnika pored Đakova, zbog trenera prve ekipe Željka Čaglja koji joj je bio mentor u kampu HRS-a. Ona se nije previše dvoumila, no njezini roditelji jesu.

- Njima je to bilo predaleko. Kud baš ja u Split, govorili su mi...

No Klara je pogodila. Ekipa ju je super prihvatila, kao i kolege u Zdravstvenoj školi.

- Na početku mi je bilo teško jer nisam nikoga znala, čak sam se prvi dan izgubila do dvorane, haha. No sad mi je baš super. Odlično se slažem s ekipom i kolegama u školi, svi su me prihvatili kao da sam tu godinama.

Nisam ja 'onaj' Mirko Bašić

Za one koji možda nisu znali, Mirko Bašić nije “onaj” Mirko Bašić, naš slavni rukometni vratar.

- Nisam, nisam. Ja sam profesor kineziologije iz Splita, imam 31 godinu, a u klubu sam pet godina. Igrao sam pivota u Splitu desetak godina, a u trenerski sam posao ušao zahvaljujući profesoru tjelesnog iz moje Osnovne škole Gripe Frani Kovaču koji me pozvao dok je radio u Splitu 2010. Sad sam pomoćnik treneru Čaglju u seniorkama, vodim 2002. i 2006. godište, te 2004. s trenericom Ilkom Stanić. Sve ekipe koje sam vodio plasirale su se na državna prvenstva.

Je li lakše biti trener ili igrač?

- Teže je biti trener. Kao igraču ti je lakše, samo odrađuješ zadatke koje dobiješ. Ovako moraš imati svakog na pameti, sve vidjeti u pravo vrijeme i reagirati. S ovim je curama gušt raditi, baš uživam.

Zanimljivo je da je Bašić prije par godina trenirao i plivača splitskog Jadrana Franka Grgića koji se kratko bavio rukometom.

Put do titule

Skupina - Darda 25:11, Zamet 23:16, Virovitica 24:16

Drugi krug - Sinj 22:14, Sesvete 17:15, Lokomotiva 16:13

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => budućnost na parketu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-06 23:58:46 [created_by] => 3223 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-06 23:59:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-07 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2090 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 280 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz rukometa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, rukomet [secure] => 0 [page_title] => Rukomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet2-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet3-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet4-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet5-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet6-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet7-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet8-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet9-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet10-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet11-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet12-290319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/06\/kadetkinje_rukomet-290319.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["kadetkinje_rukomet2-290319","kadetkinje_rukomet3-290319","kadetkinje_rukomet4-290319","kadetkinje_rukomet5-290319","kadetkinje_rukomet6-290319","kadetkinje_rukomet7-290319","kadetkinje_rukomet8-290319","kadetkinje_rukomet9-290319","kadetkinje_rukomet10-290319","kadetkinje_rukomet11-290319","kadetkinje_rukomet12-290319","kadetkinje_rukomet-290319"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"579x840"},{"size0":"1280x820"},{"size0":"1025x840"},{"size0":"1158x840"},{"size0":"1142x840"},{"size0":"1257x840"},{"size0":"1178x840"},{"size0":"1254x840"},{"size0":"1241x840"},{"size0":"1280x780"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 280 [name] => Rukomet [alias] => rukomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4173878 Threads: 3 Questions: 126749657 Slow queries: 54827 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3835833 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/rukomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/rukomet/basiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva-597566 [printLink] => /sport/rukomet/basiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva-597566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312620 [name] => Split 2010 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-2010 [link] => /tag/split-2010 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356960 [name] => prvakinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prvakinje [link] => /tag/prvakinje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 417443 [name] => kadetkinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kadetkinje [link] => /tag/kadetkinje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => budućnost na parketu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bašićeve kadetkinje na vrhu Hrvatske: imaju MVP, najbolju vratarku i trenera, a oba krila su u idealnoj postavi prvenstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3223 [name] => Vedran Babić [username] => vedran-babi [email] => vedran-babi@sd.hr [password] => $2y$10$gFbywjW2kBysaKj6dCiTgud8qVNSXexNmeoIhU6PTYn6haGvfmFjy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-babic-3223 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1741 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ccae21fa2683b134c7ba8f9a8076c822?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet2-290319.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kadetkinje_rukomet2-290319 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet2-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet2-290319 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet3-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet3-290319 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet4-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet4-290319 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet5-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet5-290319 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet6-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet6-290319 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet7-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet7-290319 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet8-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet8-290319 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet9-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet9-290319 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet10-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet10-290319 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet11-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet11-290319 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet12-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet12-290319 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/06/kadetkinje_rukomet-290319.jpg [title] => kadetkinje_rukomet-290319 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je Petason Vranjic pet godina u nizu osvajao naslov rukometnih prvakinja u godištu 2002. i mlađem (kadetkinje), “palicu” je ove godine preuzeo Split 2010 koji je bez poraza u šest utakmica osvojio završnicu u Umagu.

U skupini su Splićanke vođene trenerom Mirkom Bašićem porazile Dardu, Zamet i Viroviticu, u drugom krugu Sinj i onda u razigravanju za najviša mjesta Sesvete i Lokomotivu. Osim te glavne nagrade, na Gripama su završile i brojne pojedinačne nagrade. Ana Buljan je najkorisnija igračica turnira (petu godinu zaredom!), Ana Mrkonjić najbolja vratarka, a u idealnoj su sedmorci još Margarita Škarić na lijevom krilu i Klara Birtić na desnom vanjskom. Uz to je Bašić proglašen najboljim trenerom.

Zanimljivo, Buljan, Mrkonjić i Škarić šestu su godinu u nizu najbolje u ovom uzrastu nakon što su prethodnih pet titula osvajali igrajući za Petason Vranjic pod vodstvom trenerice Suzane Ćoko-Vulikić. Ove sezone njih su tri potpisale za Podravku, a u Splitu 2010 su na posudbi. Eto, malo onda znači što je Podravka u ovom uzrastu četvrta, Lokomotiva treća, kad naše najtalentiranije igarčice (pre)rano odlaze iz Dalmacije...

O tome nešto kasnije. Vratimo se mi na Umag. Trener Bašić nam govori kako su mnogi očekivali da će upravo njegova ekipa osvojiti zlato.

– Svi su očekivali medalju, a mi smo se potajno nadali zlatu, znajući koliko vrijedimo. U skupini nam je bilo najteže sa Zametom, a nakon toga sa Sesvetama. Protiv Lokomotive smo mogli postati prvaci čak i s porazom od gola razlike, ali nismo htjeli kalkulirati.

Iako svjestan koliko njegove cure vrijede, Bašića je iznenadio nivo njihove igre, točnije zrelost koju su pokazale.

– Poštivale su obaveze u igri i nisu previše srljale jedan na jedan. Skužile su da naš dogovor dovodi do zicera, pa sam ja samo morao pripaziti da ne iskaču previše iz sustava. Presudila je naša fizička priprema te agresivna i gusta obrana. Nitko nije igrao tako dobru obranu kao mi.

Ta je obrana uglavnom bila 5-1.

– Vrhunski smo je odigrali, pogotovo Škarić na prednjem i Buljan na centarhalfu. Njih su dvije držale sredinu tako čvrsto da je nitko nije mogao probiti. Također je sjajna bila i Mrkonjić na vratima. Tri cure pristigle iz Vranjica puno su napredovale ove sezone, pogotovo taktički, ističe Bašić.

Sada slijedi nadogradnja. Sad na dimenziju više – Vranjic im je dao dio rukometnog znanja, borbenost i pobjednički mentalitet, a sada im mi moramo dati dimenziju više. Najvažnije je da se dobro snalaze i žele igrati ozbiljan rukomet.

Što se Klare Birtić tiče, ona je također iskoračila i može postati prvi bek reprezentacije. Moram istaknuti i lijevu vanjsku Milu Tonković rođenu 2003., igračicu iz našeg pogona koja je kratko bila u Vranjicu. E, sad dolazimo do onog problema. Nije sporno da se u Dalmaciji stvaraju talentirane rukometašice, ali je kapitalno pitanje sljedeće: kako ih zadržati na dulji period? Konkretno, Buljan, Škarić i Mrkonjić još su srednjoškolke, a već ih je prigrabila Podravka. Bašić smatra da bi za njihov daljnji razvoj bilo najbolje da ostanu na Gripama barem do kraja srednje škole.

– Podravka se opet pojačava i gore bi njih tri grijale klupu ili igrale za njihovu drugu ekipu. Ako mi kao klub porastemo, možda i ostanu tu, tko zna. To je i prilika drugim curama da vide kako se ovdje dobro radi. Moramo tražiti cure koje u Splitu upisuju školu i fakultet – rezonira Bašić.

Što se prve ekipe tiče, ostanak u Prvoj ligi je osiguran i to je najvažnije nakon rezultatski vrlo loše jeseni.

– Atmosfera je sada nikad bolja u zadnjih pet godina. Nema više pritiska ostanka u ligi, ali svejedno želimo što bolji plasman do kraja.

Već se kuju planovi za sljedeću sezonu.

– Maja Kožnjak vjerojatno se vraća kući. Cure su s njom napredovale, a pomogla je i meni kao treneru. No bitan je faktor bio i trener Željko Čagalj. Pojačali smo treninge i promijenili sustav rada. Sve je to dovelo do boljeg rezultata. Za sljedeću sezonu šuška se nešto zanimljivo, ali o tom potom – zagonetno je zaključio Mirko Bašić.

Rasturaju za Split do faksa ...

Tri cure iz Solina i jedna Slavonka kralježnica su šampionske generacije kadetkinja Splita 2010 – Ana Buljan, Margarita Škarić, Ana Mrkonjić i Klara Birtić. Proćakulali smo malo s njima, premda se još navikavaju na pažnju medija, sramežljivo su odgovarale na naša pitanja....

U Splitu se vide još barem do kraja srednje škole, a onda će sve četiri vjerojatno upisati fakultet. No, u rukometu žele ostaviti trag i igrati na ozbiljnom, međunarodnom nivou. Talentirane su, dobro se razvijaju i sve češće dobivaju minute u seniorskom rukometu, no još je dug put do pravih stvari. Također, sve četiri su na popisu kadetske reprezentacije Hrvatske (Mila Tonković je u pričuvi).

‘Škrta’ Ana Ana Buljan je, dakle, petu godinu zaredom najkorisnija igračica završnog turnira. Pretplatila se na tu nagradu. Kad će je prepustiti nekome drugom?

- Nikad! – učenica II. gimnazije u Splitu odgovara samouvjereno.

- Očekivali smo prvo mjesto, ali ove su godine svi narasli i ojačali pa je bilo malo teže. No i mi smo ojačale! Dosta sam napredovala dolaskom u Split, pogotovo u obrani, no u svakom segmentu igre još moram biti bolja – veli Buljan koja je, poput Škarić i Mrkonjić, odabrala Split 2010 zbog igranja u Prvoj ligi, ali i prilike da u Splitu završi srednju školu.

Sve su cure, osim Mrkonjić, treći razred. Školski zadaci pritišću, a gomilaju se i obveze na rukometnom terenu zbog kojih nerijetko izbivaju iz klupa pa onda moraju nadoknađivati zaostatke. Baš su na dan našeg razgovora cure imale po nekoliko kontrolnih. Osim Buljan, iz Svetog Kaja je i Margarita Škarić, godinama najbolje lijevo krilo u ovom uzrastu.

- Meni je bilo lakše jer smo već navikle na ovakav nivo. Bila sam opuštena i igrala bez ikakvog stresa. Puno su utakmica Splićanke u Umagu pobijedile tako da Škarić s krila utrči u sredinu, “izbaci” čuvara i ode do pogotka, penala ili isključenja.

- Mogu igrat’ i krilo i srednjega, nikakav problem! – smije se Margarita, koja se školuje za optičara i u toj bi struci voljela nastaviti školovanje na fakultetu.

Par kilometara istočnije, s Japirka, stiže Mrkonjić, učenica V. gimnazije “Vladimir Nazor”. I ona je već godinama najbolja na svojoj poziciji, a u Umagu je u ekipi bila jedini vratar.

- Falila mi je podrška s klupe. U jednoj utakmici nisam dobro branila, ali nisam mogla izaći makar na minutu da se malo osvježim. Na kraju je ispalo dobro, obranila sam sve što sam morala.

A evo nam i Klare Birtić, dobrog duha svlačionice. Odmah po dolasku dobila je nadimak “Žito” po Atletskom klubu Slavonija-Žito iz Osijeka. Došla je prošlog ljeta iz Starih Perkovaca, naselja s oko 1000 stanovnika pored Đakova, zbog trenera prve ekipe Željka Čaglja koji joj je bio mentor u kampu HRS-a. Ona se nije previše dvoumila, no njezini roditelji jesu.

- Njima je to bilo predaleko. Kud baš ja u Split, govorili su mi...

No Klara je pogodila. Ekipa ju je super prihvatila, kao i kolege u Zdravstvenoj školi.

- Na početku mi je bilo teško jer nisam nikoga znala, čak sam se prvi dan izgubila do dvorane, haha. No sad mi je baš super. Odlično se slažem s ekipom i kolegama u školi, svi su me prihvatili kao da sam tu godinama.

Nisam ja 'onaj' Mirko Bašić

Za one koji možda nisu znali, Mirko Bašić nije “onaj” Mirko Bašić, naš slavni rukometni vratar.

- Nisam, nisam. Ja sam profesor kineziologije iz Splita, imam 31 godinu, a u klubu sam pet godina. Igrao sam pivota u Splitu desetak godina, a u trenerski sam posao ušao zahvaljujući profesoru tjelesnog iz moje Osnovne škole Gripe Frani Kovaču koji me pozvao dok je radio u Splitu 2010. Sad sam pomoćnik treneru Čaglju u seniorkama, vodim 2002. i 2006. godište, te 2004. s trenericom Ilkom Stanić. Sve ekipe koje sam vodio plasirale su se na državna prvenstva.

Je li lakše biti trener ili igrač?

- Teže je biti trener. Kao igraču ti je lakše, samo odrađuješ zadatke koje dobiješ. Ovako moraš imati svakog na pameti, sve vidjeti u pravo vrijeme i reagirati. S ovim je curama gušt raditi, baš uživam.

Zanimljivo je da je Bašić prije par godina trenirao i plivača splitskog Jadrana Franka Grgića koji se kratko bavio rukometom.

Put do titule

Skupina - Darda 25:11, Zamet 23:16, Virovitica 24:16

Drugi krug - Sinj 22:14, Sesvete 17:15, Lokomotiva 16:13

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kadetkinje_rukomet2-290319 kadetkinje_rukomet3-290319 kadetkinje_rukomet4-290319 kadetkinje_rukomet5-290319 kadetkinje_rukomet6-290319 kadetkinje_rukomet7-290319 kadetkinje_rukomet8-290319 kadetkinje_rukomet9-290319 kadetkinje_rukomet10-290319 kadetkinje_rukomet11-290319 kadetkinje_rukomet12-290319 kadetkinje_rukomet-290319
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/rukomet/basiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva-597566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b53cc3aa67ba520fa0732888f5327dfd7bf674aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ba%C5%A1i%C4%87eve+kadetkinje+na+vrhu+Hrvatske%3A+imaju+MVP%2C+najbolju+vratarku+i+trenera%2C+a+oba+krila+su+u+idealnoj+postavi+prvenstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fbasiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva-597566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fbasiceve-kadetkinje-na-vrhu-hrvatske-imaju-mvp-najbolju-vratarku-i-trenera-a-oba-krila-su-u-idealnoj-postavi-prvenstva-597566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => budućnost na parketu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Rukometbudućnost na parketu

Bašićeve kadetkinje na vrhu Hrvatske: imaju MVP, najbolju vratarku i trenera, a oba krila su u idealnoj postavi prvenstva

7. travnja 2019. - 15:00
kadetkinje_rukomet2-290319

Nakon što je Petason Vranjic pet godina u nizu osvajao naslov rukometnih prvakinja u godištu 2002. i mlađem (kadetkinje), “palicu” je ove godine preuzeo Split 2010 koji je bez poraza u šest utakmica osvojio završnicu u Umagu.

U skupini su Splićanke vođene trenerom Mirkom Bašićem porazile Dardu, Zamet i Viroviticu, u drugom krugu Sinj i onda u razigravanju za najviša mjesta Sesvete i Lokomotivu. Osim te glavne nagrade, na Gripama su završile i brojne pojedinačne nagrade. Ana Buljan je najkorisnija igračica turnira (petu godinu zaredom!), Ana Mrkonjić najbolja vratarka, a u idealnoj su sedmorci još Margarita Škarić na lijevom krilu i Klara Birtić na desnom vanjskom. Uz to je Bašić proglašen najboljim trenerom.

Zanimljivo, Buljan, Mrkonjić i Škarić šestu su godinu u nizu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:52