stdClass Object ( [id] => 585261 [title] => Život s preponama: Kako objasniti mladom čovjeku u kolicima, koji ne želi svoj cijeli život provesti doma, u svoja četiri zida, da ne može kolicima prići dvorani? [alias] => zivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više od pola stoljeća u gradu Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, djeluje “Športski savez invalida grada Splita” okupljajući osobe s invaliditetom na sportskim borilištima. Egzistira punu 51 godinu kao nositelj sportova osoba s invaliditetom, koji uz brojne prepreke i probleme, uporno podržava i stvara sportaše-osvajače brojnih kolajni.

U raznim sportovima, s različitim stupnjevima invalidnosti!

– Kroz povijest je Savez mijenjao ime, ali sportski uspjesi nisu nikada izostajali. Ponosno se možemo pohvaliti sportašima osvajačima medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, te paraolimpijskim igrama. Uz one kolajne s prvenstava Hrvatske gdje naši sportaši redovito uzimaju brojne medalje u svojim sportovima i kategorijama – u priču o Savezu koji okuplja sportaše s invaliditetom uveo nas je predsjednik Mijo Bakić, pa nastavio:

– Trenutno Savez skrbi o više od 250 sportaša s invaliditetom koji dolaze iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Brojka sportaša unutar Saveza raste iz godine u godinu, a tome najviše pridonosi uspjeh naših sportaša kao i kvalitetan rad članica Saveza.

Pregršt uspjeha

Pa smo se svi minulih godina itekako radovali uspjesima stolnotenisača, plivača, teakwondoaša, atletičara, odbojkaša,... Uz pregršt medalja koje su djevojke i momci uzeli, nitko nije ni shvaćao koliko je truda i napora uloženo u svako odličje, u svako natjecanje.

– Problem su u svakom sportu naravno uvijek financijska sredstva, novca je uvijek malo ako želite imati kvalitetan stručni kadar, bolje uvjete za rad, pripreme sportaša. A uz taj “buket” problema našem sportu dodajte još i onaj banalni, no to je i prva te osnovna prepreka da se netko od osoba s invaliditetom i bavi sportom, a to vam je prilaz dvorani, bazenu, igralištu...

– Kako objasniti mladom čovjeku u kolicima, koji ne želi svoj cijeli život provesti doma, u svoja četiri zida, da ne može kolicima prići dvorani? Do koje nema rampe, do koje vode samo stepenice ili ako i ima neki prilaz, on je zagrađen parkiranim automobilima – najsuroviji dio života sportaša-invalida pokuša nam je predočiti Bakić, dok stručni suradnik Saveza Hrvoje Kujundžić upozorava i na nedostatak dvorane za trening:

– U gradu Splitu nema puno sportskih objekata koji omogućavaju osobi u kolicima da samostalno dođe do objekta te samostalno koristi sve sadržaje unutar tog sportskog objekta. S druge strane kod sportskih objekata koji imaju uvjete za provođenje planiranih sportskih aktivnosti nema nažalost slobodnih termina!

Brojni članovi Saveza

Pa se članovi Saveza, a to su: Atletski klub osoba s invaliditetom “Poskok”, Boćarski klub cerebralne paralize “Sveti Duje”, Plivački klub “Cipal”, Odbojkaški klub osoba s invaliditetom “Split”, Stolnoteniski klub “Nec”, Taekwondo klub “Galeb”, Šahovske i pikado sekcije Županijske udruge slijepih i slabovidnih, Sport osoba s intelektualnim teškoćama, Sekcija rekreacije te nove dvije članice Saveza: Atletski sportski klub “ASK” i Košarkaški klub invalida “Split” - snalaze na svakojake načine.

– Improvizacija i prilagodba postojećim uvjetima postala je svima svakodnevnica. Nadamo se kako ćemo u budućnosti imati dvoranu za sport osoba s invaliditetom, što će nam u konačnici omogućiti uključivanje novih osoba s invaliditetom u sport te osnivanje i novih sportova za osobe s invaliditetom u gradu Splitu – uglas nam dvojac čelnika Saveza, i Bakić i Kujundžić, iznose želju ne samo njih već svih sportaša i u gradu Splitu i u županiji.

Uz problem “prilagođene” dvorane te pristupačnost objektima za trening, kao i korištenje njihovih sadržaja u cijelosti, ove sportaše muči i nedostatak specifične sportske opreme koja se koristi u pojedinom sportu osoba s invaliditetom.

– Sport osoba s invaliditetom je jako skup sport! Za košarku je cijena sportskim kolicima, i to osnovnih modela, preko 30.000 kuna. Problem je što kvaliteta sportskih kolica u konačnici utječe i na kvalitetu igrača koji koristi ta ista kolica.

S druge strane u ostalim sportovima ovisno o njihovim specifičnostima, cijene proteza su izuzetno velike, a svaka proteza vrijedi samo za jednu osobu. Veliki su to iznosi za naše klubove i sportaše jer sprave za vježbanje i natjecanje kod sporta se osoba s invaliditetom se rade individualno, sve se prilagođava specifičnosti invalidnosti pojedinog sportaša, a to je u konačnici jako skupo.

Tako da se najčešće improvizira i prilagođava mogućnostima što u konačni daje još veću vrijednost postignutim rezultatima naših sportaša – naglašava Mijo Bakić, predsjednik “Športskog saveza invalida grada Splita” itekako zadovoljan uspjesima svojih pulena, unatoč svim ovim “mukama”.

Nedostatak kadra

Gorući problem je i nedostatak stručnog kadra!

Jer u sportu osoba s invaliditetom kao treneri najčešće se uključuju pojedinci entuzijasti ili osobe koje imaju privatnu životnu priču, najčešće osobu s invaliditetom u svom okruženju.

– Znanje u radu sporta osoba s invaliditetom, stječu radom sa sportašima i samo edukacijom, te svakodnevno improviziraju treninge kako bi dobili još bolje rezultate. Općenito cijeli vam se sport osoba s invaliditetom bazira na volonterizmu. Tek vrhunski sportaši i njihovi treneri imaju mogućnost dobivanja određenih sredstava za svoj rad.

– Sustav još ne prepoznaje potrebu stvaranja stručnog kadra za sport osoba s invaliditetom, a hoće li se to u budućnosti promijeniti, vrijeme će pokazati – ukazao nam je na još jednu “stepenicu” u ovom sportu stručni suradnik Kujundžić.

Međunarodni projekti

Premda je manjak školovanih trenera za rad s osobama s invaliditetom njihova svakodnevnica, minulih godina uključuju se u međunarodne projekte koji promoviraju sport osoba s invaliditetom, pa u suradnji s udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom, nastoje “preskočiti” ili barem u nekoj mjeri anulirati i tu prepreku.

Radi se puno, snalazi se i čelništvo i stručni kadar, i Saveza i klubova, na sve načine kako bi djevojkama i momcima omogućili bavljenje sportom, bez obzira na sve prepreke koje se pred njima nađu.

 

Plivanje je najmasovnije, voda ima posebni učinak

Za osobe s invaliditetom svi sportovi su dobri! Najvažnije je da se osoba s invaliditetom uključi u sport, budući su svima poznati pozitivni učinci sporta na kvalitetu života pojedinca. Općenito kada gledamo kroz povijest, osobe s invaliditetom su se prvenstveno uključivale u sport kroz plivanje.

Pozitivni učinci vode na tijelo uz vođenje stručne osobe, plivanje je svima na početku bila jedna vrst terapije, a kasnije ovisno o interesima i talentima sportaši su pristupili svakodnevnim sportskim treninzima.

Pa je tako i u Splitu i županiji, zahvaljujući radu u plivačkom klubu “Cipal”, plivanje najmasovniji sport za osobe s invaliditetom.

U Splitu atletika, plivanje...

I tekuća godina, kao i svaka, ima jako gust i dinamičan raspored što se natjecanja tiče. Osmu godinu zaredom Split je domaćin “Otvorenog prvenstva Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom”, a drugu godinu za redom domaćin “Otvorenog prvenstva Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom”.

Ujedno će članovi Saveza invalida grada Splita sudjelovati na državnom prvenstvu u stolnom tenisu, ligaškim natjecanjima u sjedećoj odbojci i košarci u kolicima, te na igrama državne razine za rekreativce.

Pred njima je i organizacija tradicionalnih turnira i to: “13. međunarodni turnir sjedeće odbojke MEDITERAN”, pa “7. turnira u kuglanju za osobe s intelektualnim teškoćama”, “3. turnira viseće kuglane za osobe s invaliditetom “Sveti Duje”, kao i po prvi put “Božićnog turnira u boćanju za osobe s invaliditetom”.

Na međunarodnom polju članovi će nastupati na: Svjetskom prvenstvu u parataekwondo koje je zakazano u veljači u Turskoj, pa svjetskoj smotri paraplivača u srpnju u Maleziji, te Europsko prvenstvo u Italiji u kategoriji IBSA judo.

Dok sportaši u sjedećoj odbojci u srpnju igraju na Europskom prvenstvo (muški i žene) u Mađarskoj, smotra najboljih Europljana za stolni tenis je u rujnu. Naime, pojedinačno i ekipno prvenstvo igra se u Švedskoj.

 

Medalje članova splitskih klubova na paraolimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima

PARAOLIMPIJSKE IGRE

Rio de Janeiro, 2016.
STOLNI TENIS: Anđela Mužinić, parovi, srebrna medalja

Peking, 2008.
ATLETIKA: Antonia Balek, bacanje kugle, zlatna medalja i bacanje koplja, zlatna medalja

SVJETSKA PRVENSTVA

PLIVANJE

Zlatna medalja: Mladen Blašković, 4x25m mješovito, Saint-Etienne 1970.

Srebrna medalja: Mladen Blašković, 100m prsno, Saint-Etienne 1970.

​Brončana medalja: Ante Rađa, 100 m leđno, Mexico City 2017., Ivica Bartolazzi, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Nikola Prdelet, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 50 m delfin, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 100 m leđno, Saint-Etienne 1970.

PARATEKWONDO

Zlatna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, Samsun 2015., Luka Baković, kategorija do 75kg, Moskva 2014.

Srebrna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, London 2017., Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, Moskva 2014.

Brončana medalja: Ivan Mikulić, kategorija do 75kg, Arubi 2012.

STOLNI TENIS

Zlatna medalja: Anđela Mužinić, kat. 3, Celje 2018.

Srebrna medalja: Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Bratislava 2017.

Brončana medalja: Anđela Mužinić, Helena Dretar-Karić, ekipno, kat. 3, Peking 2014.

EUROPSKA PRVENSTVA

PARATEKWONDO

Zlatna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Varšava 2016., Luka Baković, kategorija do 75 kg, Antalya 2014., Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Antalya 2014., Ivan Mikulić, kategorija do 75 kg, Moskva 2011.

Srebrna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Sofija 2017., Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Bukurešt 2013.

Brončana medalja: Luka Baković, Ivan Mikulić, ekipno, Antalya 2014.

PLIVANJE

Zlatna medalja: Dino Sinovčić, 100m leđno, kat. S6, Dublin 2018.

Brončana medalja: Dino Sinovčić, 100m leđno, kat. S7, Reykjavik 2009.

STOLNI TENIS

Zlatna medalja: Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Laško 2017., Anđela Mužinić, Helena Dretar-Karić, ekipno, kat. 3, Vejle 2015., Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Lignano 2013.

Srebrna medalja: Anđela Mužinić, pojedinačno, kat. 3, Laško 2017., Anđela Mužinić, pojedinačno, kat. 3, Vejle 2015., Dinko Obilinović, ekipno, kat. 6, Genova 2009.

Brončana medalja: Dinko Obilinović, ekipno, kat. 6, Lignano 2013., Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Split 2011.

JUDO

Srebrna medalja: Lucija Brešković, kategorija do 70kg, Walsall 2017.

Brončana medalja: Lucija Brešković, do 70kg, Odivelas-Lisabon 2015.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportaši invalidi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-21 11:20:53 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-21 12:13:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-21 11:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1732 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/10470582.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/10208626.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/10470555.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/8609781.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/10681530.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/21\/SD Portal\/10681531.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1323"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2881"},{"size0":"1920x2871"},{"size0":"1920x1317"},{"size0":"1920x1197"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15539749 Threads: 5 Questions: 3208490884 Slow queries: 7232857 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236131737 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/zivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani-585261 [printLink] => /sport/ostalo/zivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani-585261?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 435346 [name] => Športski savez invalida grada Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sportski-savez-invalida-grada-splita [link] => /tag/sportski-savez-invalida-grada-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportaši invalidi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Život s preponama: Kako objasniti mladom čovjeku u kolicima, koji ne želi svoj cijeli život provesti doma, u svoja četiri zida, da ne može kolicima prići dvorani? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10470582.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10470582.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10208626.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10470555.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/8609781.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10681530.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/21/SD Portal/10681531.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više od pola stoljeća u gradu Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, djeluje “Športski savez invalida grada Splita” okupljajući osobe s invaliditetom na sportskim borilištima. Egzistira punu 51 godinu kao nositelj sportova osoba s invaliditetom, koji uz brojne prepreke i probleme, uporno podržava i stvara sportaše-osvajače brojnih kolajni.

U raznim sportovima, s različitim stupnjevima invalidnosti!

– Kroz povijest je Savez mijenjao ime, ali sportski uspjesi nisu nikada izostajali. Ponosno se možemo pohvaliti sportašima osvajačima medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, te paraolimpijskim igrama. Uz one kolajne s prvenstava Hrvatske gdje naši sportaši redovito uzimaju brojne medalje u svojim sportovima i kategorijama – u priču o Savezu koji okuplja sportaše s invaliditetom uveo nas je predsjednik Mijo Bakić, pa nastavio:

– Trenutno Savez skrbi o više od 250 sportaša s invaliditetom koji dolaze iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Brojka sportaša unutar Saveza raste iz godine u godinu, a tome najviše pridonosi uspjeh naših sportaša kao i kvalitetan rad članica Saveza.

Pregršt uspjeha

Pa smo se svi minulih godina itekako radovali uspjesima stolnotenisača, plivača, teakwondoaša, atletičara, odbojkaša,... Uz pregršt medalja koje su djevojke i momci uzeli, nitko nije ni shvaćao koliko je truda i napora uloženo u svako odličje, u svako natjecanje.

– Problem su u svakom sportu naravno uvijek financijska sredstva, novca je uvijek malo ako želite imati kvalitetan stručni kadar, bolje uvjete za rad, pripreme sportaša. A uz taj “buket” problema našem sportu dodajte još i onaj banalni, no to je i prva te osnovna prepreka da se netko od osoba s invaliditetom i bavi sportom, a to vam je prilaz dvorani, bazenu, igralištu...

– Kako objasniti mladom čovjeku u kolicima, koji ne želi svoj cijeli život provesti doma, u svoja četiri zida, da ne može kolicima prići dvorani? Do koje nema rampe, do koje vode samo stepenice ili ako i ima neki prilaz, on je zagrađen parkiranim automobilima – najsuroviji dio života sportaša-invalida pokuša nam je predočiti Bakić, dok stručni suradnik Saveza Hrvoje Kujundžić upozorava i na nedostatak dvorane za trening:

– U gradu Splitu nema puno sportskih objekata koji omogućavaju osobi u kolicima da samostalno dođe do objekta te samostalno koristi sve sadržaje unutar tog sportskog objekta. S druge strane kod sportskih objekata koji imaju uvjete za provođenje planiranih sportskih aktivnosti nema nažalost slobodnih termina!

Brojni članovi Saveza

Pa se članovi Saveza, a to su: Atletski klub osoba s invaliditetom “Poskok”, Boćarski klub cerebralne paralize “Sveti Duje”, Plivački klub “Cipal”, Odbojkaški klub osoba s invaliditetom “Split”, Stolnoteniski klub “Nec”, Taekwondo klub “Galeb”, Šahovske i pikado sekcije Županijske udruge slijepih i slabovidnih, Sport osoba s intelektualnim teškoćama, Sekcija rekreacije te nove dvije članice Saveza: Atletski sportski klub “ASK” i Košarkaški klub invalida “Split” - snalaze na svakojake načine.

– Improvizacija i prilagodba postojećim uvjetima postala je svima svakodnevnica. Nadamo se kako ćemo u budućnosti imati dvoranu za sport osoba s invaliditetom, što će nam u konačnici omogućiti uključivanje novih osoba s invaliditetom u sport te osnivanje i novih sportova za osobe s invaliditetom u gradu Splitu – uglas nam dvojac čelnika Saveza, i Bakić i Kujundžić, iznose želju ne samo njih već svih sportaša i u gradu Splitu i u županiji.

Uz problem “prilagođene” dvorane te pristupačnost objektima za trening, kao i korištenje njihovih sadržaja u cijelosti, ove sportaše muči i nedostatak specifične sportske opreme koja se koristi u pojedinom sportu osoba s invaliditetom.

– Sport osoba s invaliditetom je jako skup sport! Za košarku je cijena sportskim kolicima, i to osnovnih modela, preko 30.000 kuna. Problem je što kvaliteta sportskih kolica u konačnici utječe i na kvalitetu igrača koji koristi ta ista kolica.

S druge strane u ostalim sportovima ovisno o njihovim specifičnostima, cijene proteza su izuzetno velike, a svaka proteza vrijedi samo za jednu osobu. Veliki su to iznosi za naše klubove i sportaše jer sprave za vježbanje i natjecanje kod sporta se osoba s invaliditetom se rade individualno, sve se prilagođava specifičnosti invalidnosti pojedinog sportaša, a to je u konačnici jako skupo.

Tako da se najčešće improvizira i prilagođava mogućnostima što u konačni daje još veću vrijednost postignutim rezultatima naših sportaša – naglašava Mijo Bakić, predsjednik “Športskog saveza invalida grada Splita” itekako zadovoljan uspjesima svojih pulena, unatoč svim ovim “mukama”.

Nedostatak kadra

Gorući problem je i nedostatak stručnog kadra!

Jer u sportu osoba s invaliditetom kao treneri najčešće se uključuju pojedinci entuzijasti ili osobe koje imaju privatnu životnu priču, najčešće osobu s invaliditetom u svom okruženju.

– Znanje u radu sporta osoba s invaliditetom, stječu radom sa sportašima i samo edukacijom, te svakodnevno improviziraju treninge kako bi dobili još bolje rezultate. Općenito cijeli vam se sport osoba s invaliditetom bazira na volonterizmu. Tek vrhunski sportaši i njihovi treneri imaju mogućnost dobivanja određenih sredstava za svoj rad.

– Sustav još ne prepoznaje potrebu stvaranja stručnog kadra za sport osoba s invaliditetom, a hoće li se to u budućnosti promijeniti, vrijeme će pokazati – ukazao nam je na još jednu “stepenicu” u ovom sportu stručni suradnik Kujundžić.

Međunarodni projekti

Premda je manjak školovanih trenera za rad s osobama s invaliditetom njihova svakodnevnica, minulih godina uključuju se u međunarodne projekte koji promoviraju sport osoba s invaliditetom, pa u suradnji s udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom, nastoje “preskočiti” ili barem u nekoj mjeri anulirati i tu prepreku.

Radi se puno, snalazi se i čelništvo i stručni kadar, i Saveza i klubova, na sve načine kako bi djevojkama i momcima omogućili bavljenje sportom, bez obzira na sve prepreke koje se pred njima nađu.

 

Plivanje je najmasovnije, voda ima posebni učinak

Za osobe s invaliditetom svi sportovi su dobri! Najvažnije je da se osoba s invaliditetom uključi u sport, budući su svima poznati pozitivni učinci sporta na kvalitetu života pojedinca. Općenito kada gledamo kroz povijest, osobe s invaliditetom su se prvenstveno uključivale u sport kroz plivanje.

Pozitivni učinci vode na tijelo uz vođenje stručne osobe, plivanje je svima na početku bila jedna vrst terapije, a kasnije ovisno o interesima i talentima sportaši su pristupili svakodnevnim sportskim treninzima.

Pa je tako i u Splitu i županiji, zahvaljujući radu u plivačkom klubu “Cipal”, plivanje najmasovniji sport za osobe s invaliditetom.

U Splitu atletika, plivanje...

I tekuća godina, kao i svaka, ima jako gust i dinamičan raspored što se natjecanja tiče. Osmu godinu zaredom Split je domaćin “Otvorenog prvenstva Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom”, a drugu godinu za redom domaćin “Otvorenog prvenstva Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom”.

Ujedno će članovi Saveza invalida grada Splita sudjelovati na državnom prvenstvu u stolnom tenisu, ligaškim natjecanjima u sjedećoj odbojci i košarci u kolicima, te na igrama državne razine za rekreativce.

Pred njima je i organizacija tradicionalnih turnira i to: “13. međunarodni turnir sjedeće odbojke MEDITERAN”, pa “7. turnira u kuglanju za osobe s intelektualnim teškoćama”, “3. turnira viseće kuglane za osobe s invaliditetom “Sveti Duje”, kao i po prvi put “Božićnog turnira u boćanju za osobe s invaliditetom”.

Na međunarodnom polju članovi će nastupati na: Svjetskom prvenstvu u parataekwondo koje je zakazano u veljači u Turskoj, pa svjetskoj smotri paraplivača u srpnju u Maleziji, te Europsko prvenstvo u Italiji u kategoriji IBSA judo.

Dok sportaši u sjedećoj odbojci u srpnju igraju na Europskom prvenstvo (muški i žene) u Mađarskoj, smotra najboljih Europljana za stolni tenis je u rujnu. Naime, pojedinačno i ekipno prvenstvo igra se u Švedskoj.

 

Medalje članova splitskih klubova na paraolimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima

PARAOLIMPIJSKE IGRE

Rio de Janeiro, 2016.
STOLNI TENIS: Anđela Mužinić, parovi, srebrna medalja

Peking, 2008.
ATLETIKA: Antonia Balek, bacanje kugle, zlatna medalja i bacanje koplja, zlatna medalja

SVJETSKA PRVENSTVA

PLIVANJE

Zlatna medalja: Mladen Blašković, 4x25m mješovito, Saint-Etienne 1970.

Srebrna medalja: Mladen Blašković, 100m prsno, Saint-Etienne 1970.

​Brončana medalja: Ante Rađa, 100 m leđno, Mexico City 2017., Ivica Bartolazzi, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Nikola Prdelet, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 4x50 m mješovito, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 50 m delfin, Saint-Etienne 1970., Mladen Blašković, 100 m leđno, Saint-Etienne 1970.

PARATEKWONDO

Zlatna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, Samsun 2015., Luka Baković, kategorija do 75kg, Moskva 2014.

Srebrna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, London 2017., Ivan Mikulić, kategorija preko 75kg, Moskva 2014.

Brončana medalja: Ivan Mikulić, kategorija do 75kg, Arubi 2012.

STOLNI TENIS

Zlatna medalja: Anđela Mužinić, kat. 3, Celje 2018.

Srebrna medalja: Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Bratislava 2017.

Brončana medalja: Anđela Mužinić, Helena Dretar-Karić, ekipno, kat. 3, Peking 2014.

EUROPSKA PRVENSTVA

PARATEKWONDO

Zlatna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Varšava 2016., Luka Baković, kategorija do 75 kg, Antalya 2014., Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Antalya 2014., Ivan Mikulić, kategorija do 75 kg, Moskva 2011.

Srebrna medalja: Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Sofija 2017., Ivan Mikulić, kategorija preko 75 kg, Bukurešt 2013.

Brončana medalja: Luka Baković, Ivan Mikulić, ekipno, Antalya 2014.

PLIVANJE

Zlatna medalja: Dino Sinovčić, 100m leđno, kat. S6, Dublin 2018.

Brončana medalja: Dino Sinovčić, 100m leđno, kat. S7, Reykjavik 2009.

STOLNI TENIS

Zlatna medalja: Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Laško 2017., Anđela Mužinić, Helena Dretar-Karić, ekipno, kat. 3, Vejle 2015., Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Lignano 2013.

Srebrna medalja: Anđela Mužinić, pojedinačno, kat. 3, Laško 2017., Anđela Mužinić, pojedinačno, kat. 3, Vejle 2015., Dinko Obilinović, ekipno, kat. 6, Genova 2009.

Brončana medalja: Dinko Obilinović, ekipno, kat. 6, Lignano 2013., Anđela Mužinić, ekipno, kat. 3, Split 2011.

JUDO

Srebrna medalja: Lucija Brešković, kategorija do 70kg, Walsall 2017.

Brončana medalja: Lucija Brešković, do 70kg, Odivelas-Lisabon 2015.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/zivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani-585261 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=855cd9455892d500aa910d1f3321e9d3f73da7c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDivot+s+preponama%3A+Kako+objasniti+mladom+%C4%8Dovjeku+u+kolicima%2C+koji+ne+%C5%BEeli+svoj+cijeli+%C5%BEivot+provesti+doma%2C+u+svoja+%C4%8Detiri+zida%2C+da+ne+mo%C5%BEe+kolicima+pri%C4%87i+dvorani%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani-585261 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzivot-s-preponama-kako-objasniti-mladom-covjeku-u-kolicima-koji-ne-zeli-svoj-cijeli-zivot-provesti-doma-u-svoja-cetiri-zida-da-ne-moze-kolicima-prici-dvorani-585261 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportaši invalidi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalosportaši invalidi

Život s preponama: Kako objasniti mladom čovjeku u kolicima, koji ne želi svoj cijeli život provesti doma, u svoja četiri zida, da ne može kolicima prići dvorani?

21. siječnja 2019. - 12:20

Više od pola stoljeća u gradu Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, djeluje “Športski savez invalida grada Splita” okupljajući osobe s invaliditetom na sportskim borilištima. Egzistira punu 51 godinu kao nositelj sportova osoba s invaliditetom, koji uz brojne prepreke i probleme, uporno podržava i stvara sportaše-osvajače brojnih kolajni.

U raznim sportovima, s različitim stupnjevima invalidnosti!

– Kroz povijest je Savez mijenjao ime, ali sportski uspjesi nisu nikada izostajali. Ponosno se možemo pohvaliti sportašima osvajačima medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, te paraolimpijskim igrama. Uz one kolajne s prvenstava Hrvatske gdje naši sportaši redovito uzimaju brojne medalje u svojim sportovima i kategorijama – u priču o Savezu koji okuplja sportaše s invalidite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:46