Ostalosva lica sporta

Zanimljiva konferecija u HGK kroz tri panela: Uspjeh osvajanja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nismo adekvatno iskoristili

Piše Mladen Bariša
10. prosinac 2019. - 19:16
rgx time: 0.00060892105102539

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je neobična, ali zanimljiva konferencija – ''Sva lica sporta''. Prožimanje gospodarstva i sporta u Republici Hrvatskoj artikulirano je kroz tri panela: ''Sport i ekonomija'', ''Sport, turizam i zdravlje'', te ''Sport kao brend i promocija Hrvatske''.

U mnoštvu govornika, najvećma iz političkog miljea, najveći je pljesak zadobio jedan nepolitičar, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić. Premda je njegov istup bio kratak i ne odveć afirmativan glede poslovne simbioze hrvatskog sporta i gospodarstva.

- Nažalost, uspjeh osvajanja drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nismo adekvatno iskoristili. Od nacionalnog stadiona ostala je samo priča. Nažalost, više danas brojni turisti ne mogu kupiti niti dres u kojemu je Hrvatska osvojila srebro. Ipak, u nečemu smo uspjeli. Razveselili smo hrvatski narod i ostvarili zajedništvo svih naših ljudi. Pritom smo i brojnu djecu privukli sportu – kazao je Dalić, uz aklamaciju prisutnih.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara primijetio je kako se ''Split s razlogom diči kao najsportskiji grad na svitu i okolici''. Naglasio je kako Split ima 73 olimpijca i 96 olimpijskih medalja. Krstulović Opara je istaknuo kako se iz splitskog proračuna za sport izdvaja 9%.

- U Zagrebu je postotak (7%) manji, ali u konačnici, to je 11 puta više od sredstava koja dobivaju splitski sportaši – zaključio je gradonačelnik Splita.

O izdvajanjima za sport u gradu Zagrebu ponešto je rekla Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga i predsjednica HAVK Mladost.

- Istina je da Zagreb puno izdvaja za sport, najviše u infrastrukturu. Tako smo financirali 12 malih nogometnih igrališta, a Zagreb će uskoro imati dva nova bazena – u Španskom i Dubravi, a biti će renoviran i onaj na Šalati – ustvrdila je Stojić Deban.

U izlaganju nekolicine govornika spominjao se pojam – nacionalni stadion. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša povišenim se tonom brecnuo na izrečenu sitagmu:

- Svaki je stadion nacionalni na kojemu igra hrvatska reprezentacija, bio on u Zagrebu, Splitu, Osijeku...

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Barilović, ujedno i domaćin skupa, istaknuo je želju za ponovnim okupljanjem konferencije na kojoj će gospodarstvo i sport ići – ruku pod ruku. Usput je zaključio:

- Kada bismo u gospodarstvu imali toliko kvalitetnih ljudi kao u sportu, gdje bi nam bio kraj?

#SPORT#DISKUSIJA#GOSPODARSKA KOMORA#PANELI