StoryEditorOCM
Ostaloveliki izazov

Rumunjska Dacia i Sebastien Loeb na reliju Dakar 2025.: ‘ Ovo je po prirodi tehnološki laboratorij u stvarnoj veličini‘

Piše Hina
3. srpnja 2023. - 15:44

Dacia će 2025. prvi put sudjelovati na reliju Dakar s francuskim vozačem Sébastienom Loebom i Španjolkom Cristinom Gutiérrez, objavila je u ponedjeljak marka Renault grupe.

Sébastien Loeb, deveterostruki svjetski prvak u reliju WRC, testirat će prototip Dacie od kraja 2024. na reliju po Maroku.

Model će pripremiti tim ProDrive, koji je već partner 49-godišnjeg Sébastiena Loeba u svjetskom rally-raid prvenstvu, a čija je ovogodišnja Dakar prva runda.

Suvozač Alzašaninu, koji je bio drugi na utrci 2023. godine, bit će Fabian Lurquin.

Drugi bolid momčadi Dacia bit će povjeren 31-godišnjoj Cristini Gutiérrez. Mlada, ali iskusna španjolska vozačica dobro poznaje Loeba s kojim je krajem 2022. godine pobijedila na natjecanju električnih 4x4 Extreme E.

Dva prototipa, čiji bi model trebao biti predstavljen početkom 2024., pokretat će sintetičko gorivo, proizvedeno spajanjem vodika s ugljičnim dioksidom.

Dacia se za ovo gorivo udružila s naftnim divom Saudi Aramco, partnerom Renaulta, i javnom tvrtkom u zemlji koja je domaćin Dakara od 2020.

- Dakar je po prirodi tehnološki laboratorij u stvarnoj veličini. Postaje laboratorij za niskougljičnu mobilnost - istaknuo je šef Dacie Denis Le Vot i dodao:

- Ne bismo išli na Dakar bez sintetičkog goriva.

Rumunjska marka odgovorna je za nastavak razvoja termalnih motora unutar grupe, dok Renault i Alpine grade svoju električnu ponudu. Dacie su se do sada na Dakaru natjecale samo privatno.

Dakar će također biti "prioritet" Sébastiena Loeba, rekao je vozač, koji se također pridružio Svjetskom prvenstvu u reli krosu (World RX). 

- Plan je s Daciom odraditi rally-raid prvenstvo 2025./2026., to je važno za napredak - rekao je alzaški prvak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:36