StoryEditorOCM
Ostalojedrenje

Regata u Hyeresu: Palma Čargo osvojila broncu, Stipanović i Jurišić i dalje u neizvjesnoj borbi za Olimpijske igre

Piše Sport SD
25. travnja 2024. - 20:12

Palma Čargo je osvojila svoju prvu medalju na velikim regatama. Jedriličarka Labuda je u klasi iQFOiL (windsurfing) na regati Semaine Olympique Française u Hyeresu na kraju bila treća, brončana nakon što je u posljednji dan krenula sa 7. mjesta. Što hoće reći da je Palma napravila pothvat. Ona je najprije pobijedila u četvrtfinalu (nastupile su jedriličarke od 4. do 10. mjesta), te tako prošla u polufinale, gdje je bila druga nadmašivši Norvežanku Tuvu Oppedal i Kineskinju Zheng Yan. Bolja je bila jedno Izraelka Tamar Steinberg. Steinberg je briljirala i u finalu, odnijela pobjedu ispred Norvežanke Mine Mobekk, a Palma se zadovoljila sjajnom broncom.

Da biste bolje shvatili, prve tri rangirane (Mobekk, Steinberg i Zheng) su bile slobodne u četvrtfinalu, a Mobekk u polufinalu kao najbolja iz osnovnih regata.

Filip Jurišić i Tonči Stipanović nastavljaju svoju iscrpljujuću borbu za mjesto na Olimpijskim igrama u klasi ILCA 7. Jurišić je „u dotu“ u Hyeres donio devet bodova viška iz prethodne dvije kriterijske regate, a četvrtak je donio dvije utrke (za ukupno sedam utrka) iz kojih je Stipanović izašao bolje rangiran. I to za pet mjesta. On je na 12. mjestu u ukupnom poretku, dok je Jurišić pet mjesta iza. U prijevodu, Stipanović je prepolovio zaostatak za Jurišićem, a za petak su predviđena tri plova, tako da će biti svega. Što bi se reklo, letjet će perje u njihovom dvoboju tko će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama.

Braća Šime i Mihovil Fantela su zadržali 7. mjesto u 49eru sa skorom 13, 4, 2 i očito je da su stabilizirali formu. Nije nemoguće da će još popraviti plasman s obzirom da za 4. mjestom zaostaju samo četiri boda, a još je dosta kraja. Cijeli jedan dan s tri plova, te na kraju plov za medalje.

Problemi s vjetrom su malo skratili natjecanje u Formuli Kite, Martin Dolenc je naposljetku završio na solidnom 6. mjestu. Nešto na što nas je navikao u posljednje dvije godine. Blizu je vrha, ali mu malo nedostaje da bi se priključio najboljima. Tko zna, možda se dogodi na Olimpijskim igrama.

REZULTATI

ILCA 7 (7 plovova): 1. Wearn (AUS) 23, 2. Beckett (VBR) 25, 3. Bühl (NJEM) 42, 12. Stipanović 105, 17. Jurišić 115.

49er (10 plovova): 1. Botin/Trittel (ŠPA) 39, 2. Lambriex, Van de Werken (NIZ) 53, 3. Buksak/Wierzbicki (POLJ) 58, 7. Fantela/Fantela 71.

iQFOiL (Ž) (finale): 1. Steinberg (IZR), 2. Mobekk (NOR), 3. Čargo.

Formula Kite (finale): 1. Maeder (SGP) 13, 2. Vodišek (SLO) 17, 3. Mazella (FRA) 33, 6. Dolenc 58.

ILCA 6 (7 plovova): 1. Bouwmeester (NIZ) 28, 2. Plasschaert (BEL) 36, 3. Stransky (AUS) 38, 27. Vorobjeva 153, 53. Marendić 273, 57. Balaš 307.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:30