Ostaloviše od 600 trkača

Polumaraton u Metkoviću: Živković i Šustić Stanković pobjednici prve 'Mandarine'

Piše Božidar Lovrić
mandarina_polumaraton1-051117

Metkovske ulice i prigradska naselja Vid i Dubravica poplavili su brojne trkačice i trkači koji su sudjelovali na prvom Mandarina Halfmarathon Metković 2017. Nakon istrčanih 21097 metara slavili su Ante Živković (AK Dubrovnik) i Nikolina Šustić Stanković(AK Sljeme Zagreb).

Više nego impresivan bio je start na mostu u Vidu, ispred Arheološkog muzeja na kojem se je našlo preko četristotinjak natjecatelja polumaratonaca, a za njima je slijedio start 230 sudionika humanitarne utrke Butterflay race za Manuelu u dužini od pet kilometara. Akteri su imali gotovo idealne vremenske uvjete za ovakvu vrstu utrka.

Premjerno izdanje polumaratona izazvalo je znatno zanimanje gledatelja koji su duž cijele staze bili prava podrška svim natjecateljima. Već od starta izdvojio se je Metkovac Ante Živković te stekao prednost od tristotinjak metara koju je održavao tijekom cijele staze. Zato je na cilju na Trgu kralja Tomislava doživio prave ovacije, a tako je i opravdao ulogu favorita.

- Od starta sam krenuo neuobičajno brzo, a motiv više jer ipak sam trčao u svom gradu. Staza mi je bila dobro poznata, nije ni malo lagana. Na kraju sam više nego zadovoljan kao i sa vremenom koji sam istrčao - rekao nam je Ante Živković koji inače trči za AK Dubrovnik.

Sličan epilog imala je i trka u ženskoj konkurenciji u kojoj su dominirale već afirmirane hrvatske maratonke i ultra maratonke. Ovaj put slavila je Nikolina Šustić Stanković (AK Sljeme) koja ispred Marije Vrajić Tošić te Amele Tružić (Sarajevo).

- Uvijek je zadovoljstvo kada se pobjedi, a posebno što je ovo vaš premjerni polumaraton. Sama staza nije ni malo lagana, a iako je ovo kraj sezone potvrdila sam da je forma još na zavidnoj visini - kazala je Nikolina Šustić Stanković

U humanitarnoj utrci Za Manuelu u muškoj konkurenciji pobjedio je Emir Hastor(Goražde) a kod žena domaća trkačica Lukrecija Krstičević. Sigurno da sam presretna jer ipak konkurencija je bila više nego jaka. Nije bilo nikakvih problema tijekom trke, a posebno mi je zadovoljstvo što sam dala skromni doprinos za našu Manuelu, rekla nam je Lukrecija Krstičević inače učenica metkovske OŠ Don Mihovila Pavlinovića a trčala je kao članica ŽRK Jerkovca. Brojem sudionika i samom organizacijom zadovoljstvo nisu krili i u udrugi Neretva run koja je organizator ove manifestacije.

- Naš grad je pokazao da ima sav potencijal da organizira ovako zahtjevnu utrku. Sigurno da ne bi mogli sami zato smo zahvalni Gradu, brojnim sponzorima, udruzi Prijatelj te brojnim volonterima iz Srednje škole da utrka bude na visokom nivou. Vjerujem da će sljedeće godine sudjelovati još veći broj natjecatelja - rekao nam je Vinko Vuković Liska tajnik Udruge Neretva run.

#ANTE žIVKOVIć#POLUMARATON#NIKOLINA ŠUSTIć STANKOVIć