StoryEditorOCM
OstaloRegata Sv. Duje

Nikad jača utrka osmeraca što je samo još jedna potvrda kako je regata postala važan događaj u veslačkom kalendaru

Piše Iva Majić
13. svibnja 2023. - 07:55

Danas s početkom u devet sati "na Gusaru" počinje 21. Regata Svetog Duje. Kao i prijašnjih godina, veslački spektakl imat će dva mjesta događanja: prvo će se natjecati sveučilišta na pozornici na Spinutu, a sutra nas očekuje utrka legendi na Rivi. Međutim, ova prva utrka osmeraca, bit će posebnija i bolja nego one prijašnjih godina, jer konkurencija je nikad jača. Zapravo, točnije rečeno, konkurencija je- svjetska! Tako će danas, između već tradicionalnih veslača na ovoj regati, u borbi za najbrže naći i oni iz Južne Koreje i Južnoafričke Republike.

U muškoj konkurenciji očekuje nas 13 ekipa, a u ženskoj sedam. Ovakav veliki broj natjecatelja je još samo jedna potvrda kako je Regata u gradu pod Marjanom bitan događaj na veslačkom kalendaru, a i kako svi oni u pozadini ovakvog događaja odrađuju lavovski posao kako bi se tradicija održala. Lijepo je osim novih brojnih ekipa iz drugih zemalja, pohvaliti se i s nikad većim brojem domaćih veslača. Međutim, ne radi se tu "samo" o sportskom događaju. Cilj cijele ove manifestacije je i zbližavanje obrazovanja i sporta, a velika je to poruka za mlade, koji imaju jedinstvenu priliku svjedočiti kako je uz dovoljno truda i volje, moguće biti jednako uspješan u oba područja.

Ono što još vrijedi nadodati je kako se ovaj događaj u Splitu, može pohvaliti i s titulom "green eventa". Tako ako se nađete blizu veslačkih pozornica, primijetit ćete kako se brojni volonteri i organizatori trude zbrinuti otpad na adekvatan način, ali i to da se kao prijevozna sredstva koriste bicikla ili električni romobili. A ova godina ima još jednu novost... Jagode!

Naime, zahvaljujući inicijativi Grada Vrgorca i gradonačelnika Mile Hercega, za ovogodišnju Regatu donirano je 25 kilograma vrgoračkih jagoda, koje će se sigurno odlično uklopiti u ovaj sportski i "zeleni" svijet.

Vikend je počeo, a najbolje ga je provesti na svježem zraku gledajući ovaj jedinstveni događaj u "najsportskijem gradu na svitu". Zato kišobran u ruke i protegnite noge do Spinuta...

Današnji raspored

Subota 13. svibnja

9:00, Kvalifikacije sveučilišne utrke osmeraca, Gusar

12:00, Finale sveučilišne utrke osmeraca, Gusar

12:30, Ceremonija dodjele nagrada, Gusar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:08