stdClass Object ( [id] => 488033 [title] => Jugova legenda jedini koji je osvajao naslov europskog prvaka kao igrač i trener: Da bi osvojili Ligu prvaka potrebna je odlična obrana i super Bijač na golu [alias] => jugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Thodoris Vlachos je trener Olympiacosa. Dobio je sijede nakon što je prošle sezone u finalu Final Six-a europske Lige prvaka izgubio od Jug Croatia osiguranja. Bio je to prvi i jedini poraz u sezoni njegove momčadi. Nije skrivao tugu na kraju finala, kao što uoči utakmice odluke o prvaku nije zaboravio napomenuti kako bi bilo lijepo na istom mjestu, legendarnom plivalištu na Margaritinom otoku, svjetskom hramu vaterpola, ponoviti 2002. godinu.

Vlachos je te godine bio pomoćnik Mađaru Zoltanu Kasasu. Prije toga je radio sa srpskim stručnjakom, Nikolom Stamenićem te našim Draganom Matutinovićem. Kako iduće sezone Olympiacos nije ispunio očekivanja, ni približno bio uspješan kao sezonu prije, Kasas je otišao, a u Pirej je stigao Veselin Đuho. Dočekao ga je u ljeto 2003. Vlachos.

Što god mi je trebalo u Pireju, a bio sam dole dvije sezone, on je bio pri ruci. Drago mi je što je postao uspješan trener, i ne samo Olympiacosa, već što je i grčku reprezentaciju doveo na pobjedničko postolje. Kad je postao poslije prvi trener, često smo se čuli i razgovarali. Tražio je savjete. Vrlo je pedantan. Svaku utakmicu dočekuje maksimalno spreman. Nema sumnje kako je sad, budući je za razliku od lani imao vremena, pogledao po sto puta svaku utakmicu Juga. Prošle godine je imao samo 24 sata za pripremiti momčad za utakmicu s Jugom, a, vjerujem, kako tada nije očekivao da će u finalu igrati s Jugom, već s PRO Reccom.

Jug i Olympiacos su u istoj situaciji uoči Final Six-a, smatra Đuho, najuspješniji sportaš Grada Dubrovnik prošlog stoljeća, osvajač dva olimpijska zlata te svjetskog. Kao igrač je osvojio s Jugom prvi naslov prvaka Europe 1980., a kao trener doveo ga 2001. do drugog.

Jug i Olympiacos su osvojili najvažniji trofej, a to je naslov državnog prvaka, i to su, očekivano, napravili na uvjerljiv način. Potvrdili kako su, što se i očekivalo, kvalitetniji od ostalih. Olympiacos je sad izgubio kup, ali to je isključivo iz razloga što su se opustili nakon osvojenog naslova prvaka, razmišljali o Final Six-u i Jugu, a u novi ogled s Vouliagmenijem, kojeg su uništili u finalu doigravanja, ušli s lako ćemo. Međutim, sad nakon tog gubitka Kupa, očekujem kako će još više gristi protiv Juga. Naravno, i da se to nije dogodilo, ne sumnjam kako gore od želje da uzvrate Jugu za poraz u finalu.

PRO Recco i Olympiacos imaju problem, dodaje Đuho, što u domaćem prvenstvu ne mogu računati na sve strance te nemaju previše prilika uigrati sastav. U odnosu na prošlu godinu, finale između Juga i Olympiacosa, ističe kako je grčki sastav jači. Ali…

Ali iz razloga što je otišao Vlachopoulos, ne znam iz kojeg razloga su ga pustili, a on je po meni bio najbolji igrač Olympiacosa. Ali, doveli su Alberta Espanola, Andra Bušlju i Mlađana Janovića. Zbog njih troje, bez obzira na odlazak Vlachopoulos, te Smitha i Mallaracha, mrvicu su jači. Ove godine nemaju lijevu ruku. Bušlje je dosta bolji od Smitha. To je pokazao. Čujem kako je potpisao novi ugovor i to potvrđuje kako su zadovoljni s njim.

Vratio se Đuho potom godinu unatrag. 

Bijač je bio fenomenalan u Budimpešti, a to je preduvjet i ove godine da bi se opet dobio Olympiacos te da bi se opet osvojio Final Six. Naravno, Bijaču su tada pomogli i svi ostali odigravši fenomenalnu obranu, ali on je uistinu tada bio dominantan i briljantan. Ne sjećam se kad sam gledao jednog vratara na takvom nivou. Osim što treba biti Bijač opet takav, Jug mora odigrati dosta bolje u napadu. Mučio se puno, to je moj dojam, i u finalu protiv Mladosti. Dati Mladosti u finalu sedam pogodaka nije neka dobra napadačka večer bez obzira što su dozvolili da Mladost postigne jedan pogodak. U zadnjoj finalnoj utakmici domaćeg prvenstva sjajno je 'probio' obranu Mladost Paulo Obradović, i to ne jednom. To očekujem i od drugih sad, Garcie i Jokovića, Perronea. To su radili prošle godine. Kao Jugaš, naravno, očekujem da opet sve to opet bude sjajno sad u Budimpešti. 

Jug uvijek pravi u najvažnijem trenutku.

Ne može se utakmica za europski Superkup s Bresciom, finale Regionalne lige mjeriti s izvedbom na prošlogodišnjem Final Six-u u Budimpešti jer ni Brescia, ni hercegnovski Jadran, ni Mladost, a ni Partizan, ne mogu se mjeriti s kvalitetom PRO Recca, Olympiacosa, pa ni Egera. Hoću reći, Jug mora opet biti kakav je bio u Budimpešti prošle godine. Vjeko Kobešćak je dobro pripremio Jug. Vjerujem kako su i ove godine silno motivirani. Opet nemaju imperativ. Nisu favoriti. To je PRO Recco, a kad je tako, momčad može pružiti vrhunske partije.

Neka se zna kako je Đuho u finalu završnog turnira Kupa prvaka u Gružu 2001. dobio Olympiacos od kojeg je iduće godine, u prvoj utakmici završnog turnira u Budimpešti izgubio.

Neće se valjda povijest ponoviti. Ne bih volio.

Kad je Đuho 2001. počeo razmišljati o Olympacosu i finalu?

Iskreno, Olympiacos mi uoči Final foura nije bio ni na kraj pameti Prvo, mi smo bili isključivo okrenuti Bečeju, tada aktualnom prvaku, momčadi koja nije izgubila utakmicu mjesecima, koja je imala niz od pedeset i nešto utakmica bez poraza, ili ako se ne varam, pobjeda u nizu. Opet, i kad sam promislio o tome kako bi bilo lijepo dobiti Bečej te zaigrati u finalu, nisam očekivao kako ćemo igrati s Olympacosom, već s Posillipom. Talijanski prvak je za mene bio favorit u drugom polufinalu. Tek sutra ujutro, a navečer je već bilo finale, prvi put smo se okrenuli Olympiacosu. Ispalo je dobro. Što se tiče poraza u polufinalu iduće godine, moram vam reći kako je za mene plasman na završni turnir uspjeh, i igrati u kontinuitetu na završnom turniru, to je dobar, dobar rezultat. Naravno, uoči završnog turnira učinit ćeš sve da napraviš još bolji rezultat. Međutim, nekad ne ovisi samo o tebi kako će ispast. Olympiacos je bio sjajan u to vrijeme. Potvrđuje to ne samo pobjeda protiv nas u polufinalu, već i pobjeda u finalu protiv domaćina, Honveda, koji je imao podršku prepunih tribina. Petar Trbojević je tada briljirao u kapici Olympiacosa. Vlachos je bio pomoćni trener.

Trifko Banđur je bio trener Juga kad je 1980. osvojen prvi naslov prvaka Europe. Za Đuhovu generaciju je rekao: Nisu se potvrdili. Ispalo je na kraju slučajno.

I ja sam kao trener isticao, pa i te 2002. kada smo branili naslov prvaka Europe: 'Trebamo se potvrditi, trebamo se potvrditi!'. To sam govorio kako bi motivirao ekipu. To što nisu obranili naslov, ne znači kako su slučajno ostvarili uspjeh godinu prije. Opet, trebate znati kako smo mi bili sve domaći igrači 80-ih. Drugi su se pojačavali, a mi smo, ako nije iskočio neki mladi igrač iz naše škole, bili slabiji jer su oni najstariji se opraštali ili su nas napuštali. Evo vam primjer iz košarke. Željko Obradović, kojeg dobro znam, osvojio je sad po deveti put naslov klupskog prvaka Europe i svaki put nakon što je to uspio, čut će te kako za iduću sezonu traži pojačanja. Tada su izgledi da se potvrdi veće. U nas ili ste isti, ali u većini slučajeva slabiji i onda se od tebe traži da se potvrdiš.

Lakše mi je bilo kao igraču

Jednom su me pitali, a bilo je to poslije velikog uspjeha 2001. godine, kad je Jug osvojio drugi put naslov prvaka Europe, što je bilo teže i slađe, naslov prvaka koji sam osvojio s Jugom kao igrač 1980., taj naslov 2001. koji sam uzeo kao trener, ili LEN-a kup 2000. Prvi europski trofej  koji sam osvojio s Jugom?

Teško mi se i danas odlučiti koji mi je draži, ali je jedno sigurno – lakše mi je bilo kao igraču – istaknuo je Veselin Đuho.

Za turnir se teško pripremati

Kako se pripremati za turnir? Kad sam kao igrač 1980. osvojio turnir, nije bilo pripreme kao danas kad se igra suparnika analizira gledajući snimke njihovih nastupa. Ako se ne varam, 1980., nismo imali ni video. Imali smo trenera Trifka Banđura koji je uspio posložiti skupinu odličnih igrača. Danas je teško prirediti iznenađenje kao prije tridesetak godina.

Trener analizirajući igru protivnika uživo ili gledajući snimke pripremi igrače na moguće zamke. Pogleda se snimka, i to po nekoliko puta, međutim, uvijek je najvažnija prva utakmica na turniru i zbog toga se ne smije pripremati momčad za završni turnir, već samo za prvu utakmicu. Pokušat dobit nju. Zatim nakon prospavane noći se počet pripremat za iduću – naglasio je Đuho.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZ RUB BAZENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-25 14:32:37 [created_by] => 3219 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-25 14:42:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-25 15:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3742 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/05/25/RECCO JUG POLU 2016 - 100.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "RECCO JUG POLU 2016 - 100" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x592" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7852932 Threads: 1 Questions: 1643369076 Slow queries: 4886226 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111580061 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/jugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu-488033 [printLink] => /sport/ostalo/jugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu-488033?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 307384 [name] => jug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jug [link] => /tag/jug ) [1] => stdClass Object ( [id] => 318633 [name] => Veselin Đuho [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veselin-duho [link] => /tag/veselin-duho ) [2] => stdClass Object ( [id] => 318634 [name] => Final six [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => final-six [link] => /tag/final-six ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZ RUB BAZENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jugova legenda jedini koji je osvajao naslov europskog prvaka kao igrač i trener: Da bi osvojili Ligu prvaka potrebna je odlična obrana i super Bijač na golu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3219 [name] => Tonči Vlašić [username] => ton-i-vla-i [email] => ton-i-vla-i@sd.hr [password] => $2y$10$r2nyeBJRVK2nwuDlUByGFuSwtf6oWSVrPEJM6S0JbldCchAQCUtrO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tonci-vlasic-3219 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1737 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/cec9af730e333a4506ea2e35e9dedce2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/25/RECCO JUG POLU 2016 - 100.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => RECCO JUG POLU 2016 - 100 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/25/RECCO JUG POLU 2016 - 100.jpg [title] => RECCO JUG POLU 2016 - 100 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Thodoris Vlachos je trener Olympiacosa. Dobio je sijede nakon što je prošle sezone u finalu Final Six-a europske Lige prvaka izgubio od Jug Croatia osiguranja. Bio je to prvi i jedini poraz u sezoni njegove momčadi. Nije skrivao tugu na kraju finala, kao što uoči utakmice odluke o prvaku nije zaboravio napomenuti kako bi bilo lijepo na istom mjestu, legendarnom plivalištu na Margaritinom otoku, svjetskom hramu vaterpola, ponoviti 2002. godinu.

Vlachos je te godine bio pomoćnik Mađaru Zoltanu Kasasu. Prije toga je radio sa srpskim stručnjakom, Nikolom Stamenićem te našim Draganom Matutinovićem. Kako iduće sezone Olympiacos nije ispunio očekivanja, ni približno bio uspješan kao sezonu prije, Kasas je otišao, a u Pirej je stigao Veselin Đuho. Dočekao ga je u ljeto 2003. Vlachos.

Što god mi je trebalo u Pireju, a bio sam dole dvije sezone, on je bio pri ruci. Drago mi je što je postao uspješan trener, i ne samo Olympiacosa, već što je i grčku reprezentaciju doveo na pobjedničko postolje. Kad je postao poslije prvi trener, često smo se čuli i razgovarali. Tražio je savjete. Vrlo je pedantan. Svaku utakmicu dočekuje maksimalno spreman. Nema sumnje kako je sad, budući je za razliku od lani imao vremena, pogledao po sto puta svaku utakmicu Juga. Prošle godine je imao samo 24 sata za pripremiti momčad za utakmicu s Jugom, a, vjerujem, kako tada nije očekivao da će u finalu igrati s Jugom, već s PRO Reccom.

Jug i Olympiacos su u istoj situaciji uoči Final Six-a, smatra Đuho, najuspješniji sportaš Grada Dubrovnik prošlog stoljeća, osvajač dva olimpijska zlata te svjetskog. Kao igrač je osvojio s Jugom prvi naslov prvaka Europe 1980., a kao trener doveo ga 2001. do drugog.

Jug i Olympiacos su osvojili najvažniji trofej, a to je naslov državnog prvaka, i to su, očekivano, napravili na uvjerljiv način. Potvrdili kako su, što se i očekivalo, kvalitetniji od ostalih. Olympiacos je sad izgubio kup, ali to je isključivo iz razloga što su se opustili nakon osvojenog naslova prvaka, razmišljali o Final Six-u i Jugu, a u novi ogled s Vouliagmenijem, kojeg su uništili u finalu doigravanja, ušli s lako ćemo. Međutim, sad nakon tog gubitka Kupa, očekujem kako će još više gristi protiv Juga. Naravno, i da se to nije dogodilo, ne sumnjam kako gore od želje da uzvrate Jugu za poraz u finalu.

PRO Recco i Olympiacos imaju problem, dodaje Đuho, što u domaćem prvenstvu ne mogu računati na sve strance te nemaju previše prilika uigrati sastav. U odnosu na prošlu godinu, finale između Juga i Olympiacosa, ističe kako je grčki sastav jači. Ali…

Ali iz razloga što je otišao Vlachopoulos, ne znam iz kojeg razloga su ga pustili, a on je po meni bio najbolji igrač Olympiacosa. Ali, doveli su Alberta Espanola, Andra Bušlju i Mlađana Janovića. Zbog njih troje, bez obzira na odlazak Vlachopoulos, te Smitha i Mallaracha, mrvicu su jači. Ove godine nemaju lijevu ruku. Bušlje je dosta bolji od Smitha. To je pokazao. Čujem kako je potpisao novi ugovor i to potvrđuje kako su zadovoljni s njim.

Vratio se Đuho potom godinu unatrag. 

Bijač je bio fenomenalan u Budimpešti, a to je preduvjet i ove godine da bi se opet dobio Olympiacos te da bi se opet osvojio Final Six. Naravno, Bijaču su tada pomogli i svi ostali odigravši fenomenalnu obranu, ali on je uistinu tada bio dominantan i briljantan. Ne sjećam se kad sam gledao jednog vratara na takvom nivou. Osim što treba biti Bijač opet takav, Jug mora odigrati dosta bolje u napadu. Mučio se puno, to je moj dojam, i u finalu protiv Mladosti. Dati Mladosti u finalu sedam pogodaka nije neka dobra napadačka večer bez obzira što su dozvolili da Mladost postigne jedan pogodak. U zadnjoj finalnoj utakmici domaćeg prvenstva sjajno je 'probio' obranu Mladost Paulo Obradović, i to ne jednom. To očekujem i od drugih sad, Garcie i Jokovića, Perronea. To su radili prošle godine. Kao Jugaš, naravno, očekujem da opet sve to opet bude sjajno sad u Budimpešti. 

Jug uvijek pravi u najvažnijem trenutku.

Ne može se utakmica za europski Superkup s Bresciom, finale Regionalne lige mjeriti s izvedbom na prošlogodišnjem Final Six-u u Budimpešti jer ni Brescia, ni hercegnovski Jadran, ni Mladost, a ni Partizan, ne mogu se mjeriti s kvalitetom PRO Recca, Olympiacosa, pa ni Egera. Hoću reći, Jug mora opet biti kakav je bio u Budimpešti prošle godine. Vjeko Kobešćak je dobro pripremio Jug. Vjerujem kako su i ove godine silno motivirani. Opet nemaju imperativ. Nisu favoriti. To je PRO Recco, a kad je tako, momčad može pružiti vrhunske partije.

Neka se zna kako je Đuho u finalu završnog turnira Kupa prvaka u Gružu 2001. dobio Olympiacos od kojeg je iduće godine, u prvoj utakmici završnog turnira u Budimpešti izgubio.

Neće se valjda povijest ponoviti. Ne bih volio.

Kad je Đuho 2001. počeo razmišljati o Olympacosu i finalu?

Iskreno, Olympiacos mi uoči Final foura nije bio ni na kraj pameti Prvo, mi smo bili isključivo okrenuti Bečeju, tada aktualnom prvaku, momčadi koja nije izgubila utakmicu mjesecima, koja je imala niz od pedeset i nešto utakmica bez poraza, ili ako se ne varam, pobjeda u nizu. Opet, i kad sam promislio o tome kako bi bilo lijepo dobiti Bečej te zaigrati u finalu, nisam očekivao kako ćemo igrati s Olympacosom, već s Posillipom. Talijanski prvak je za mene bio favorit u drugom polufinalu. Tek sutra ujutro, a navečer je već bilo finale, prvi put smo se okrenuli Olympiacosu. Ispalo je dobro. Što se tiče poraza u polufinalu iduće godine, moram vam reći kako je za mene plasman na završni turnir uspjeh, i igrati u kontinuitetu na završnom turniru, to je dobar, dobar rezultat. Naravno, uoči završnog turnira učinit ćeš sve da napraviš još bolji rezultat. Međutim, nekad ne ovisi samo o tebi kako će ispast. Olympiacos je bio sjajan u to vrijeme. Potvrđuje to ne samo pobjeda protiv nas u polufinalu, već i pobjeda u finalu protiv domaćina, Honveda, koji je imao podršku prepunih tribina. Petar Trbojević je tada briljirao u kapici Olympiacosa. Vlachos je bio pomoćni trener.

Trifko Banđur je bio trener Juga kad je 1980. osvojen prvi naslov prvaka Europe. Za Đuhovu generaciju je rekao: Nisu se potvrdili. Ispalo je na kraju slučajno.

I ja sam kao trener isticao, pa i te 2002. kada smo branili naslov prvaka Europe: 'Trebamo se potvrditi, trebamo se potvrditi!'. To sam govorio kako bi motivirao ekipu. To što nisu obranili naslov, ne znači kako su slučajno ostvarili uspjeh godinu prije. Opet, trebate znati kako smo mi bili sve domaći igrači 80-ih. Drugi su se pojačavali, a mi smo, ako nije iskočio neki mladi igrač iz naše škole, bili slabiji jer su oni najstariji se opraštali ili su nas napuštali. Evo vam primjer iz košarke. Željko Obradović, kojeg dobro znam, osvojio je sad po deveti put naslov klupskog prvaka Europe i svaki put nakon što je to uspio, čut će te kako za iduću sezonu traži pojačanja. Tada su izgledi da se potvrdi veće. U nas ili ste isti, ali u većini slučajeva slabiji i onda se od tebe traži da se potvrdiš.

Lakše mi je bilo kao igraču

Jednom su me pitali, a bilo je to poslije velikog uspjeha 2001. godine, kad je Jug osvojio drugi put naslov prvaka Europe, što je bilo teže i slađe, naslov prvaka koji sam osvojio s Jugom kao igrač 1980., taj naslov 2001. koji sam uzeo kao trener, ili LEN-a kup 2000. Prvi europski trofej  koji sam osvojio s Jugom?

Teško mi se i danas odlučiti koji mi je draži, ali je jedno sigurno – lakše mi je bilo kao igraču – istaknuo je Veselin Đuho.

Za turnir se teško pripremati

Kako se pripremati za turnir? Kad sam kao igrač 1980. osvojio turnir, nije bilo pripreme kao danas kad se igra suparnika analizira gledajući snimke njihovih nastupa. Ako se ne varam, 1980., nismo imali ni video. Imali smo trenera Trifka Banđura koji je uspio posložiti skupinu odličnih igrača. Danas je teško prirediti iznenađenje kao prije tridesetak godina.

Trener analizirajući igru protivnika uživo ili gledajući snimke pripremi igrače na moguće zamke. Pogleda se snimka, i to po nekoliko puta, međutim, uvijek je najvažnija prva utakmica na turniru i zbog toga se ne smije pripremati momčad za završni turnir, već samo za prvu utakmicu. Pokušat dobit nju. Zatim nakon prospavane noći se počet pripremat za iduću – naglasio je Đuho.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
RECCO JUG POLU 2016 - 100
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/jugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu-488033 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=887a8832605db15ad9ba262a30757684a818ad7d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jugova+legenda+jedini+koji+je+osvajao+naslov+europskog+prvaka+kao+igra%C4%8D+i+trener%3A++Da+bi+osvojili+Ligu+prvaka+potrebna+je+odli%C4%8Dna+obrana+i+super+Bija%C4%8D+na+golu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fjugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu-488033 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fjugova-legenda-jedini-koji-je-osvajao-naslov-europskog-prvaka-kao-igrac-i-trener-da-bi-osvojili-ligu-prvaka-potrebna-je-odlicna-obrana-i-super-bijac-na-golu-488033 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZ RUB BAZENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloUZ RUB BAZENA

Jugova legenda jedini koji je osvajao naslov europskog prvaka kao igrač i trener: Da bi osvojili Ligu prvaka potrebna je odlična obrana i super Bijač na golu

25. svibnja 2017. - 17:23
RECCO JUG POLU 2016 - 100

Thodoris Vlachos je trener Olympiacosa. Dobio je sijede nakon što je prošle sezone u finalu Final Six-a europske Lige prvaka izgubio od Jug Croatia osiguranja. Bio je to prvi i jedini poraz u sezoni njegove momčadi. Nije skrivao tugu na kraju finala, kao što uoči utakmice odluke o prvaku nije zaboravio napomenuti kako bi bilo lijepo na istom mjestu, legendarnom plivalištu na Margaritinom otoku, svjetskom hramu vaterpola, ponoviti 2002. godinu.

Vlachos je te godine bio pomoćnik Mađaru Zoltanu Kasasu. Prije toga je radio sa srpskim stručnjakom, Nikolom Stamenićem te našim Draganom Matutinovićem. Kako iduće sezone Olympiacos nije ispunio očekivanja, ni približno bio uspješan kao sezonu prije, Kasas je otišao, a u Pirej je stigao Veselin Đuho. Dočekao ga je u ljeto 2003. Vlachos....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:12