stdClass Object ( [id] => 547797 [title] => Grdelini lete i pivaju: mali remorkeri i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje [alias] => grdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koji šušur je to bija na poljudskim bazenima: uđeš a unutra trista stupnjeva (evo kažu samo tristipet), stotine dice na tribinama cvrkuću i pivaju batude onin glasićima, roditelji se vrtu oko njih, šuškaju kese, grickaju se sendviči i prolivaju sokići, a doli uz plavu vodu u prugama prava borba.

Mali remorkeri, podmornice i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje. Treneri uz rub bazena zvižđu i tuču ritam malin velikin borcima mokre arene. Tako je bilo ove, a tako je bilo i svih zadnjih petnajst Sudamji kad se organizira ugledni miting 'Grdelini svetoga Duje'.

Ako van još nije sve jasno, pogledajte na crveno-bili transparent iznad publike - rodbine di lipo piše: 'Ova dica ne plivaju nego lete'. Baš tim je ričima legendarni 'Slobodnin' novinar i slobodni poet Momčilo Popadić promatrajući ove male tiće kako plivaju izreka ono šta svi vidimo i tako da ime splitskon plivačkon klubu. 'Grdelin', a kako drugo.

E taj mali, šareni 'Grdelin' svake godine o blagdanu svetoga Duje organizira međunarodni plivački miting na kojem se skupljaju tići i tičice iz cile naše i susidne države, ovi put ih je bilo 360. A to nije lako sve skupit na jedno misto bez velikoga šušura.

Na petnajsti 'Grdelin' za uzrast do 11 godina tako su stigli iz Mostara plivači 'Zrinskoga' i 'Orke', iz Zadra 'Jadere', iz Dubrovnika 'Juga', iz Korčule KPK-a, iz Šibenika 'Mora' i 'Šibenika', iz Rijeke 'Nevere', iz Zaboka 'Olimpa', iz Splita 'Jadrana', POŠK-a i 'Mornara', a iz Đakova kako drugo nego 'Đakovo'. I normalno domaćini 'Grdelini', njihova tičja četa od 43 plivačice i plivača, letačice i letača u crvenin majicama. I našli smo se brzo u njihovu jatu.

- A ko ste vi?

- Iz novina, došli smo s vama pričat.

- A jel. Može!

- Ali po redu.

Ma kakvi po redu, u isto vrime 'Grdelini' se zagrijavaju, poziraju Paunu za fotografije, vise po nama, penju se na katrige i stol, svi bi tili nešto reć, cvrkuću u glas. Ono po redu ne važi u grdelinskome svitu, osim kad lete po bazenu.
Stani! Sletite! Prva će govorit velika grdelinska nada, plavokosa plavooka Lucijana Lukšić (11) bome iz četvrtoga be Osnovne škole 'Bol'. Prvakinja Hrvatske leđnim stilomn na sto i dvista metri.

- A kad si naučila plivat?

- Počela sam se natjecat sa šest godina.

- A plivat?

- Kad sam bila mala. Mislite u bazenu ili moru?

- Pa valjda moru, di se u Splitu uči plivat?

- A biće sa tri, četiri godine, naučila me mama Ivana. I ona je bila plivačica poznavala je trenera Jakšu i tako sam i ja počela.

- Svidilo ti se?

- Puno treniranja, puno. Ali je i puno dobro.

- Rano su treninzi?

- Jesu, ali čin skočin u bazen znan da ću se razbudit. I znan da ću vidit prijateljice. I drago mi je putovat s klubom, bili smo već u Zagrebu, Zadru, Rijeci, kako se ono zove, Dubrovniku. Šibeniku. Da, i Korčuli.

- Leđno ti je hit?

- Je i kraul, to mi najbolje ide.

- Imaš li medalja, zlatnih?

- Puno, ne znam točno koliko...

Dok pričamo s Lucijanon gledaju nas dva oka:

- Jesam sad ja na redu?

- Naravno.

- Ja sam Klara Korljan, imam devet godina, idem u treći be škole 'Bol' i osvojila sam dosad zlato, srebro i broncu, a plivam od pete godine.

- Bome, tebi Klara ne triba glasnovornik? Ko će još pričat?

- Evo ja. Imam pedeset i pet medalja.

- Ozbiljno? Pa di ih sve držiš? Ma koja si ti?

- Marija Lucija Kozina iz škole 'Mejaši', iz četvrtoga a, imam deset i po godina.

- I šta najviše voliš plivat? Delfin? Jel delfin ili leptir? 

- Leptir je književno. I više volim plivat u bazenu nego u moru.

- Ma koja si ti tako smišna?

- Mare Hribar.

- A koliko godina imaš? U koju si školu?

- Nisam u školu nego u vrtić, imam šest godina.

- Pa otkad plivaš?

- Nemam pojma!

- Medalje?

- Zlato na 25 noge kraul.

- Bravo, a vas dva mi totalno sličite, ne meni falabogu, nego jedan drugome?

- Je, biće zato šta smo blizanci.

- Ma daj, koji ste vi?

- Ja sam Marin Kukoč, a ovo je moj brat Ivan Kukoč, imamo jedanajst godina.

- Biće niste u istome razredu da vas ne zaminu kad je ispitivanje?

- Jesmo, u četvrti de u školi Pojišan, a plivamo od osme godine.

- S kojin ja sad u stvari govorin?

- Marin sam ja.

- A ja Ivan.

- Aha, a Ivane i Marine, ko je bolji u čemu?

- Ja Ivan u delfinu, a ja Marin u prsnome. I volimo ić na Fire.

- Na picigin biće?

- E.

Malo smo rastirali ovo živkavo jato, pa zapazili plave rice jedne starije grdelinke, a ona je Ivana Prižmić (15) iz Privatne srednje škole 'Wallner'. Trofejna juniorka, sa sjajnim rezultatima na državnim natjecanjima, a plivala je i na Europskim igrama mladih EYOF-u, najviše medalja ima iz delfina i kraula.

- Puno si se natrenirala u mladome životu?

- Pa dizanje je ujutro u šest, trening, škola pa popodne opet trening.

- Možeš li stisnut te rice u onu plivačku kapicu?

- Izgleda nemoguće, ali kad se smoči, bez problema.

- Koja ti je plivačka uzorica?

- Katinka Hosszu. Ona je svima uzor, sve pliva i sve pliva odlično.

Malo se zavlačimo u klupske prostorije, u glavni štab di su naslagane madalje, popisi, nagrade, marende. Prešidenta Mladena Labrovića, ozbiljnoga čovika i obrtnika pitamo kako se on naša u ovome letećemu društvu.

- Naša san se tako šta san se jedanput naša na večeri u Tonke Čović Popadić koja je par godina ranije osnovala plivački klub, a znaš da je ona bila vrhunska plivačica. I pitala me: 'Mlađo, bi li ti bija predsjednik?' Jel tako bilo Tonka

- Otprilike - kaže Tonka ponosna na vagun 'Grdelinovih' medalja u svim kategorijama, olimpijke i nacionalne prvakinje i rekorderke Anitu Galić i Karlu Šitić, pa Mira Žeravicu koji je na Europskom prvenstvu u šprintu u malim bazenima osvojio pojedinačno 4. mjesto, te kao član štafete 4x50 m slobodno srebrenu medalju. Onda Ines Šperandu, državnu prvakinju u apsolutnoj kategoriji, više godina najbolju hrvatska plivačica u daljinskom plivanju. Onda lovce na državne medalje; Doru Vrcić, Chiaru Kesić, Ivanu Prižmić, Dunju Lolić, Željanu Medvidović, Zdravku Pešnjardo, Josipa Krnića, Luku Krnića, Antoniju Buličić, Jerka Artukovića, Mislava Ćurića, Roka Čopca, Ivana Šitića, Luku Vulića, Ivana i Hrvoja Tomića, Karla Grzunova. Onda Petru Mijić, državnu prvakinju na 400, 800 i 1500 metri kraul....

'Grdelin' je polako doletija do vrha hrvatskoga plivanja.

Vadi iz škatule bogate nagrade za mlade plivačice i plivače. Za trofej 'Grdelin' Mlađo časti satovima, a osvaja ga pobjednik u delfinu, tri curice i tri momčića. Ukupni pobjednik dobiva tablet, druga nagrada je sat, treća je stick i još nešto. Dvoje najboljih po bodovima dobit će bračolet. Dica, treneri i roditelji smješteni su u Duilovu, Stobreču, Resniku, Kaštilima i Splitu, ima tu dosta posla oko organizacije. Grad je do prije par godin pomaga, a sad više ništa.
Ne, nismo zaboravili trenerice i trenera:Anamarija Vulić i Zdravka Pešnjardo vode mlađe, a Jakša Arambašić starije uzraste i već je 14 godina u klubu.

- Kako stoji 'Grdelin'?

- Rezultatima možemo bit prezadovoljni, među najboljima smo u Splitu i među pet, šest najboljih klubova u državi. Bit ću iskren, u plivačkim krugovima niko nije virova da se to može ostvarit.

- Pa kako ste onda?

- Radom i ljubavlju. Stvar je u tome da ovako mlade plivače moraš naviknit da je trening igra, onda im više ništa nije teško. To se može samo uz puno ljubavi i timskoga duha. Tada dolaze i rezultati: već prvog dana ovog natjecanja osvojili smo medalje u svim kategorijama.

- Dolaze li splitska djeca masovno na plivanje?

- Više ne kao nekad i to je vrlo zabrinjavajuća činjenica jer je plivanje bazni sport. Nekad su djeca započinjala s plivanjem; mogućnost ozljeda je mala, razvija se cijelo tijelo, a djeca se rano osamostaljuju. Tek onda bi se opredjeljivala za druge sportove. Sada je roditeljima komplicirano dovoziti, odvoziti, bazen je nekako na periferiji grada... Premda je plivanje individualni sport i snažno razvija samostalnost, djeca su opet dio ekipe. Zato je šteta što baš u Splitu, gradu velike plivačke prošlosti, baš plivanje pada u drugi plan.

- I seniori bježe?

- Oni koji žele ostati u plivanju moraju ići u Ameriku, gdje se potiče i njeguje studentski sport. Pa zamislite, u cilome Splitu je jedan plivački senior! Sve ide nekim drugim putem, upišu faks i krenu u teretanu, to je valjda najlakše.

- U kojem stilu je 'Grdelin' forte?

- Leptiru. Naravno. Letimo u svakom slučaju!

Plivačka obitelj Hribar

Možete milsit šta se dogodi kad se obitelj Hribar pojavi na plaži, to je ka jedno jato dupina! Mama je Ivana, tata je Lovre, a njihovi grdelini redom: Jere (14), Kate (10), Luce (8), Mare (6) i Šime (2). Osim šta su odlični u bazenu, odlični su i u školi, a zasad je Jere iz četvrtog be škole 'Lokve' šampion, ka najstariji ima je i najviše vrimena, budimo pošteni; pliva od šeste godine, šest puta je osvajao mini grand prix, trostruki je državni prvak među kadetima.

- Jere, koliko sve skupa imaš medalja?

- Ajme ne znan!

- Teško ti je na trening, pa u školu, pa opet na trening?

- Niti malo.

- Di se kupaš?

- Na Bačvicama.

- Takvi plivač pa u najpliće more?

- A e.

Nije Jere od velikih riči, još smo mu i prikinili trening, pa uskače tata:

- Stvarno ne znamo koliko ima medalja, negdi priko 350, od čega je većina zlatnih. Na prvom natjecanju kad je imao sedam godina došao je s medaljom i odonda sa svakog.

- Pa di držite tolike kadene?

- U peharima! Pehari su spas. Na početku sezone osvoji pehar, onda sve medalje stavljamo unutra.

- Za koji stil je specijalist?

- Za sve, drži rekorde mitinga u svim stilovima.

- Ma vidi, a jedva rič iz njega izvučeš... Zbog čega su svi baš u 'Grdelinu'?

- Zbog toga što zahvaljujući ljudima koji vode klub i trenerima možda i neće postati najbolji plivači, ali će sigurno biti dobri ljudi!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šušur na bazenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-22 22:18:34 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-22 22:18:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-22 22:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2540 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting2-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting8-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting15-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting17-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting19-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting21-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting27-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting29-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting32-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting40-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/grdelin_miting43-050518.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/hribar_grdelini2-150518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["grdelin_miting2-050518","grdelin_miting8-050518","grdelin_miting15-050518","grdelin_miting17-050518","grdelin_miting19-050518","grdelin_miting21-050518","grdelin_miting27-050518","grdelin_miting29-050518","grdelin_miting32-050518","grdelin_miting40-050518","grdelin_miting43-050518","hribar_grdelini2-150518"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1219x840"},{"size0":"1239x840"},{"size0":"1188x840"},{"size0":"1280x801"},{"size0":"1258x840"},{"size0":"1187x840"},{"size0":"1138x840"},{"size0":"579x840"},{"size0":"1126x840"},{"size0":"1252x840"},{"size0":"559x840"},{"size0":"1200x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15059859 Threads: 5 Questions: 3156138531 Slow queries: 7052132 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235076864 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/grdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje-547797 [printLink] => /sport/ostalo/grdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje-547797?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274833 [name] => plivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plivanje [link] => /tag/plivanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390618 [name] => Grdelini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grdelini [link] => /tag/grdelini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šušur na bazenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grdelini lete i pivaju: mali remorkeri i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting2-050518.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => grdelin_miting2-050518 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting2-050518.jpg [title] => grdelin_miting2-050518 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting8-050518.jpg [title] => grdelin_miting8-050518 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting15-050518.jpg [title] => grdelin_miting15-050518 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting17-050518.jpg [title] => grdelin_miting17-050518 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting19-050518.jpg [title] => grdelin_miting19-050518 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting21-050518.jpg [title] => grdelin_miting21-050518 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting27-050518.jpg [title] => grdelin_miting27-050518 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting29-050518.jpg [title] => grdelin_miting29-050518 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting32-050518.jpg [title] => grdelin_miting32-050518 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting40-050518.jpg [title] => grdelin_miting40-050518 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/grdelin_miting43-050518.jpg [title] => grdelin_miting43-050518 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/hribar_grdelini2-150518.jpg [title] => hribar_grdelini2-150518 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koji šušur je to bija na poljudskim bazenima: uđeš a unutra trista stupnjeva (evo kažu samo tristipet), stotine dice na tribinama cvrkuću i pivaju batude onin glasićima, roditelji se vrtu oko njih, šuškaju kese, grickaju se sendviči i prolivaju sokići, a doli uz plavu vodu u prugama prava borba.

Mali remorkeri, podmornice i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje. Treneri uz rub bazena zvižđu i tuču ritam malin velikin borcima mokre arene. Tako je bilo ove, a tako je bilo i svih zadnjih petnajst Sudamji kad se organizira ugledni miting 'Grdelini svetoga Duje'.

Ako van još nije sve jasno, pogledajte na crveno-bili transparent iznad publike - rodbine di lipo piše: 'Ova dica ne plivaju nego lete'. Baš tim je ričima legendarni 'Slobodnin' novinar i slobodni poet Momčilo Popadić promatrajući ove male tiće kako plivaju izreka ono šta svi vidimo i tako da ime splitskon plivačkon klubu. 'Grdelin', a kako drugo.

E taj mali, šareni 'Grdelin' svake godine o blagdanu svetoga Duje organizira međunarodni plivački miting na kojem se skupljaju tići i tičice iz cile naše i susidne države, ovi put ih je bilo 360. A to nije lako sve skupit na jedno misto bez velikoga šušura.

Na petnajsti 'Grdelin' za uzrast do 11 godina tako su stigli iz Mostara plivači 'Zrinskoga' i 'Orke', iz Zadra 'Jadere', iz Dubrovnika 'Juga', iz Korčule KPK-a, iz Šibenika 'Mora' i 'Šibenika', iz Rijeke 'Nevere', iz Zaboka 'Olimpa', iz Splita 'Jadrana', POŠK-a i 'Mornara', a iz Đakova kako drugo nego 'Đakovo'. I normalno domaćini 'Grdelini', njihova tičja četa od 43 plivačice i plivača, letačice i letača u crvenin majicama. I našli smo se brzo u njihovu jatu.

- A ko ste vi?

- Iz novina, došli smo s vama pričat.

- A jel. Može!

- Ali po redu.

Ma kakvi po redu, u isto vrime 'Grdelini' se zagrijavaju, poziraju Paunu za fotografije, vise po nama, penju se na katrige i stol, svi bi tili nešto reć, cvrkuću u glas. Ono po redu ne važi u grdelinskome svitu, osim kad lete po bazenu.
Stani! Sletite! Prva će govorit velika grdelinska nada, plavokosa plavooka Lucijana Lukšić (11) bome iz četvrtoga be Osnovne škole 'Bol'. Prvakinja Hrvatske leđnim stilomn na sto i dvista metri.

- A kad si naučila plivat?

- Počela sam se natjecat sa šest godina.

- A plivat?

- Kad sam bila mala. Mislite u bazenu ili moru?

- Pa valjda moru, di se u Splitu uči plivat?

- A biće sa tri, četiri godine, naučila me mama Ivana. I ona je bila plivačica poznavala je trenera Jakšu i tako sam i ja počela.

- Svidilo ti se?

- Puno treniranja, puno. Ali je i puno dobro.

- Rano su treninzi?

- Jesu, ali čin skočin u bazen znan da ću se razbudit. I znan da ću vidit prijateljice. I drago mi je putovat s klubom, bili smo već u Zagrebu, Zadru, Rijeci, kako se ono zove, Dubrovniku. Šibeniku. Da, i Korčuli.

- Leđno ti je hit?

- Je i kraul, to mi najbolje ide.

- Imaš li medalja, zlatnih?

- Puno, ne znam točno koliko...

Dok pričamo s Lucijanon gledaju nas dva oka:

- Jesam sad ja na redu?

- Naravno.

- Ja sam Klara Korljan, imam devet godina, idem u treći be škole 'Bol' i osvojila sam dosad zlato, srebro i broncu, a plivam od pete godine.

- Bome, tebi Klara ne triba glasnovornik? Ko će još pričat?

- Evo ja. Imam pedeset i pet medalja.

- Ozbiljno? Pa di ih sve držiš? Ma koja si ti?

- Marija Lucija Kozina iz škole 'Mejaši', iz četvrtoga a, imam deset i po godina.

- I šta najviše voliš plivat? Delfin? Jel delfin ili leptir? 

- Leptir je književno. I više volim plivat u bazenu nego u moru.

- Ma koja si ti tako smišna?

- Mare Hribar.

- A koliko godina imaš? U koju si školu?

- Nisam u školu nego u vrtić, imam šest godina.

- Pa otkad plivaš?

- Nemam pojma!

- Medalje?

- Zlato na 25 noge kraul.

- Bravo, a vas dva mi totalno sličite, ne meni falabogu, nego jedan drugome?

- Je, biće zato šta smo blizanci.

- Ma daj, koji ste vi?

- Ja sam Marin Kukoč, a ovo je moj brat Ivan Kukoč, imamo jedanajst godina.

- Biće niste u istome razredu da vas ne zaminu kad je ispitivanje?

- Jesmo, u četvrti de u školi Pojišan, a plivamo od osme godine.

- S kojin ja sad u stvari govorin?

- Marin sam ja.

- A ja Ivan.

- Aha, a Ivane i Marine, ko je bolji u čemu?

- Ja Ivan u delfinu, a ja Marin u prsnome. I volimo ić na Fire.

- Na picigin biće?

- E.

Malo smo rastirali ovo živkavo jato, pa zapazili plave rice jedne starije grdelinke, a ona je Ivana Prižmić (15) iz Privatne srednje škole 'Wallner'. Trofejna juniorka, sa sjajnim rezultatima na državnim natjecanjima, a plivala je i na Europskim igrama mladih EYOF-u, najviše medalja ima iz delfina i kraula.

- Puno si se natrenirala u mladome životu?

- Pa dizanje je ujutro u šest, trening, škola pa popodne opet trening.

- Možeš li stisnut te rice u onu plivačku kapicu?

- Izgleda nemoguće, ali kad se smoči, bez problema.

- Koja ti je plivačka uzorica?

- Katinka Hosszu. Ona je svima uzor, sve pliva i sve pliva odlično.

Malo se zavlačimo u klupske prostorije, u glavni štab di su naslagane madalje, popisi, nagrade, marende. Prešidenta Mladena Labrovića, ozbiljnoga čovika i obrtnika pitamo kako se on naša u ovome letećemu društvu.

- Naša san se tako šta san se jedanput naša na večeri u Tonke Čović Popadić koja je par godina ranije osnovala plivački klub, a znaš da je ona bila vrhunska plivačica. I pitala me: 'Mlađo, bi li ti bija predsjednik?' Jel tako bilo Tonka

- Otprilike - kaže Tonka ponosna na vagun 'Grdelinovih' medalja u svim kategorijama, olimpijke i nacionalne prvakinje i rekorderke Anitu Galić i Karlu Šitić, pa Mira Žeravicu koji je na Europskom prvenstvu u šprintu u malim bazenima osvojio pojedinačno 4. mjesto, te kao član štafete 4x50 m slobodno srebrenu medalju. Onda Ines Šperandu, državnu prvakinju u apsolutnoj kategoriji, više godina najbolju hrvatska plivačica u daljinskom plivanju. Onda lovce na državne medalje; Doru Vrcić, Chiaru Kesić, Ivanu Prižmić, Dunju Lolić, Željanu Medvidović, Zdravku Pešnjardo, Josipa Krnića, Luku Krnića, Antoniju Buličić, Jerka Artukovića, Mislava Ćurića, Roka Čopca, Ivana Šitića, Luku Vulića, Ivana i Hrvoja Tomića, Karla Grzunova. Onda Petru Mijić, državnu prvakinju na 400, 800 i 1500 metri kraul....

'Grdelin' je polako doletija do vrha hrvatskoga plivanja.

Vadi iz škatule bogate nagrade za mlade plivačice i plivače. Za trofej 'Grdelin' Mlađo časti satovima, a osvaja ga pobjednik u delfinu, tri curice i tri momčića. Ukupni pobjednik dobiva tablet, druga nagrada je sat, treća je stick i još nešto. Dvoje najboljih po bodovima dobit će bračolet. Dica, treneri i roditelji smješteni su u Duilovu, Stobreču, Resniku, Kaštilima i Splitu, ima tu dosta posla oko organizacije. Grad je do prije par godin pomaga, a sad više ništa.
Ne, nismo zaboravili trenerice i trenera:Anamarija Vulić i Zdravka Pešnjardo vode mlađe, a Jakša Arambašić starije uzraste i već je 14 godina u klubu.

- Kako stoji 'Grdelin'?

- Rezultatima možemo bit prezadovoljni, među najboljima smo u Splitu i među pet, šest najboljih klubova u državi. Bit ću iskren, u plivačkim krugovima niko nije virova da se to može ostvarit.

- Pa kako ste onda?

- Radom i ljubavlju. Stvar je u tome da ovako mlade plivače moraš naviknit da je trening igra, onda im više ništa nije teško. To se može samo uz puno ljubavi i timskoga duha. Tada dolaze i rezultati: već prvog dana ovog natjecanja osvojili smo medalje u svim kategorijama.

- Dolaze li splitska djeca masovno na plivanje?

- Više ne kao nekad i to je vrlo zabrinjavajuća činjenica jer je plivanje bazni sport. Nekad su djeca započinjala s plivanjem; mogućnost ozljeda je mala, razvija se cijelo tijelo, a djeca se rano osamostaljuju. Tek onda bi se opredjeljivala za druge sportove. Sada je roditeljima komplicirano dovoziti, odvoziti, bazen je nekako na periferiji grada... Premda je plivanje individualni sport i snažno razvija samostalnost, djeca su opet dio ekipe. Zato je šteta što baš u Splitu, gradu velike plivačke prošlosti, baš plivanje pada u drugi plan.

- I seniori bježe?

- Oni koji žele ostati u plivanju moraju ići u Ameriku, gdje se potiče i njeguje studentski sport. Pa zamislite, u cilome Splitu je jedan plivački senior! Sve ide nekim drugim putem, upišu faks i krenu u teretanu, to je valjda najlakše.

- U kojem stilu je 'Grdelin' forte?

- Leptiru. Naravno. Letimo u svakom slučaju!

Plivačka obitelj Hribar

Možete milsit šta se dogodi kad se obitelj Hribar pojavi na plaži, to je ka jedno jato dupina! Mama je Ivana, tata je Lovre, a njihovi grdelini redom: Jere (14), Kate (10), Luce (8), Mare (6) i Šime (2). Osim šta su odlični u bazenu, odlični su i u školi, a zasad je Jere iz četvrtog be škole 'Lokve' šampion, ka najstariji ima je i najviše vrimena, budimo pošteni; pliva od šeste godine, šest puta je osvajao mini grand prix, trostruki je državni prvak među kadetima.

- Jere, koliko sve skupa imaš medalja?

- Ajme ne znan!

- Teško ti je na trening, pa u školu, pa opet na trening?

- Niti malo.

- Di se kupaš?

- Na Bačvicama.

- Takvi plivač pa u najpliće more?

- A e.

Nije Jere od velikih riči, još smo mu i prikinili trening, pa uskače tata:

- Stvarno ne znamo koliko ima medalja, negdi priko 350, od čega je većina zlatnih. Na prvom natjecanju kad je imao sedam godina došao je s medaljom i odonda sa svakog.

- Pa di držite tolike kadene?

- U peharima! Pehari su spas. Na početku sezone osvoji pehar, onda sve medalje stavljamo unutra.

- Za koji stil je specijalist?

- Za sve, drži rekorde mitinga u svim stilovima.

- Ma vidi, a jedva rič iz njega izvučeš... Zbog čega su svi baš u 'Grdelinu'?

- Zbog toga što zahvaljujući ljudima koji vode klub i trenerima možda i neće postati najbolji plivači, ali će sigurno biti dobri ljudi!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
grdelin_miting2-050518 grdelin_miting8-050518 grdelin_miting15-050518 grdelin_miting17-050518 grdelin_miting19-050518 grdelin_miting21-050518 grdelin_miting27-050518 grdelin_miting29-050518 grdelin_miting32-050518 grdelin_miting40-050518 grdelin_miting43-050518 hribar_grdelini2-150518
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/grdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje-547797 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21ee8820945e5a6b1e9c9e2a96e4ec8210937d99 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grdelini+lete+i+pivaju%3A+mali+remorkeri+i+krsta%C5%A1i+ma%C5%BEinaju%2C+bu%C4%87kaju%2C+pine+i+boru+se+za+medalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fgrdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje-547797 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fgrdelini-lete-i-pivaju-mali-remorkeri-i-krstasi-mazinaju-buckaju-pine-i-boru-se-za-medalje-547797 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šušur na bazenima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalošušur na bazenima

Grdelini lete i pivaju: mali remorkeri i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje

23. svibnja 2018. - 00:08
grdelin_miting2-050518

Koji šušur je to bija na poljudskim bazenima: uđeš a unutra trista stupnjeva (evo kažu samo tristipet), stotine dice na tribinama cvrkuću i pivaju batude onin glasićima, roditelji se vrtu oko njih, šuškaju kese, grickaju se sendviči i prolivaju sokići, a doli uz plavu vodu u prugama prava borba.

Mali remorkeri, podmornice i krstaši mažinaju, bućkaju, pine i boru se za medalje. Treneri uz rub bazena zvižđu i tuču ritam malin velikin borcima mokre arene. Tako je bilo ove, a tako je bilo i svih zadnjih petnajst Sudamji kad se organizira ugledni miting 'Grdelini svetoga Duje'.

Ako van još nije sve jasno, pogledajte na crveno-bili transparent iznad publike - rodbine di lipo piše: 'Ova dica ne plivaju nego lete'. Baš tim je ričima legendarni 'Slobodnin' novinar i slobodni poet&...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:28