StoryEditorOCM
Ostalona spinutu

Evo koje su sve legende gledale ‘utrku legendi‘: ‘Sport je izrazito bitan za život jednog grada‘

Piše Iva Majić
14. svibnja 2023. - 14:55

Ovogodišnja Regata Svetog Duje bila je posebna po mnogo čemu. Konkurencija u sveučilišnoj utrci bila je najjača do sada, broj ekipa bio je rekordan, 13 muških i sedam ženskih.

Međutim, ovo 21. izdanje moglo se pohvaliti i s nikad težim čamcima... U današnjoj "utrci legendi" u kojoj su sudjelovali alumniji sa sveučilišta u Oxfordu, Cambridgeu i Splitu, našlo se nevjerojatnih deset olimpijskih medalja i preko 25 svjetskih. Podatak koji dovoljno govori o kakvoj konkurenciji i imenima se radi. Ako ste se danas našli na Spinutu, mogli ste uživati u pravom veslačkom spektaklu, jer vozile su se još dvije utrke. 

I to je jedna novost, jer se prvi puta veslala europska i interkontinentalna utrka. Prije legendi u čamce su tako uskočili studenti sveučilišta: Aachen, Imperial i Jagiellonian. Ova utrka služila je kao kvalifikacijska za sljedeću, a kao i sve ostale ovog dana, vozila se 200 metara, na dvije pobjede. Sveučilišna ekipa iz Engleske, glatko je svladala ostale europske predstavnike, a Imperial je i u prvom izdanju Interkontinentalne utrke osvojio prvo mjesto ispred sveučilišta iz Johannesburga i Koreje. Dva zlata za ovu ekipu, nakon jučerašnje bronce.

Zatim je uslijedilo ono zbog čega je većina i došla. Utrka legendi, "šlag na torti" nakon dva dana veslanja. Čamci puni medalja svih sjaja s najvećih natjecanja, a ove godine Oxford je bio najbrži, Cambridge se okitio srebrom, a Split broncom. I vrijeme je poslužilo prisutne, jer je kiša krenula baš kad su se sva odličja podijelila. Tko zna, možda je i sv. Duje pomogao...

Medalje su legendama dijelili Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Željko Domazet, predsjednik gradskog vijeća i Josip Pavić, legendarni hrvatski vaterpolist i tajnik Ministarstva turizma i sporta. Teško je za neprimjetiti kako gradonačelnik grada pod Marjanom rado dolazi na sportska događanja.

- Inače sam se bavio sportom, još uvijek se i bavim. Mislim da je sport važan za život jednog grada. Naročito za motivaciju mladih ljudi da se sve više njih bavi nečime. Osim amaterskog, važan je i taj profesionalni sport jer to motivira ljude, rekao je Ivica Puljak.

Dolaskom na Regatu je dao do znanja kako podržava i sveučilišni sport: - Meni je sport i obrazovanje jako važno. Ja sam bio na doktoratu u Francuskoj, na njihovoj najvišoj znanstvenoj instituciji u kojoj se studenti na početku opredjeljuju s kojim će se sportom baviti. Ta sportska komponenta ona je izuzetno važna, ali ne samo radi zdravlja već i kohezije i socijalne interakcije. Apsolutno podržavam sport od vrtića do sveučilišta, zaključio je gradonačelnik Splita.

A zaključio je i Split još jednu Regatu u svom gradu. Okupilo se kao i jučer lijep broj ljudi, a fotografije koje odlaze u svijet sa Spinuta najbolja su pozivnica svima da budu dio ovog velikog sportskog događaja i sljedeće godine. Samo se nadamo s više sunca i na Rivi...

REZULTATI UTRKA

EUROPSKA UTRKA SVEUČILIŠTA

1. Imperial (Engleska)

2. Aachen (Njemačka)

3. Jagiellonian (Poljska)

 

INTERKONTINENTALNA UTRKA SVEUČILIŠTA

1. Imperial (Engleska)

2. Johannesburg (JAR)

3. Korea (Južna Koreja)

 

UTRKA LEGENDI

1. Oxford (Engleska)

2. Cambridge (Engleska)

3. Split (Hrvatska)

HRVATSKE LEGENDE, POSADA

Paško Lovrić, Bruno Majić, Karlo Borković, Jure Mrduljaš, Denis Boban, Siniša Skelin, Igor Boraska, Nikša Skelin, kormilar Batinić Andro

image
Nikola Vilic/Cropix
image



 

Nikola Vilic/Cropix
image



 

Nikola Vilic/Cropix
image



 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image




 

Nikola Vilic/Cropix
image




 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image








 

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:59