Ostalone predaje se

Dvostruka olimpijska pobjednica razočarana odlukom CAS-a: Već desetljeće IAAF me pokušava usporiti, ali to me čini jačim

Piše Hina
1. svibanj 2019. - 21:00
2019-05-01T101741Z_1252463369_RC154794F470_RTRMADP_3_ATHLETICS-SEMENYA.JPG
rgx time: 3.9100646972656E-5

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye koja je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju razine testosterona kod osoba koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji te će novi pravilnik IAAF-a stupiti na snagu 8. svibnja.

CAS je presudio da je uvođenje ovog pravilnika potrebno kako bi se osigurali ravnopravni uvjeti za natjecateljice u trkačkim disciplinama od 400 do 1500 metara.

U CAS-ovom službenom priopćenju stoji kako je vijeće zaključilo da "pravilnik diskriminira osobe s odstupanjima u spolnom razvoju", ali i da je s obzirom na predočene dokaze svih strana "takva diskriminacija nužna, razumna i potrebna kako bi IAAF ostvario cilj očuvanja integriteta natjecanja atletičarki".

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara i trostruka svjetska prvakinja u istoj disciplini bila je, očekivano razočarana odlukom CAS-a. Izrazila je i zabrinutost oko toga kako će IAAF provoditi nova pravila.

- Znam da su propisi IAAF-a uvijek bili usmjereni na mene - kazala je Semenya u priopćenju objavljenom preko svojih odvjetnika.

- Već desetljeće IAAF me pokušava usporiti, ali to me čini jačim. Odluka CAS-a neće me zadržati. Ponovno ću se izdignuti i nastaviti inspirirati mlade žene i sportaše u Južnoj Africi i širom svijeta - poručila je 28-godišnja Južnoafrikanka.

IAAF je priopćio da će pravilnik stupiti na snagu 8. svibnja te će sve osobe ženskog spola, koje žele sudjelovati na rujanskom Svjetskom prvenstvu u Dohi, morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona koja ne smije biti 5 nmol/l i veća. To znači kako Semenya ima tjedan dana za dovođenje razine testosterona, koju njezino tijelo prirodno izlučuje u mnogo većim količnama nego što je uobičajeno za žene, ispod granične vrijednosti, što se može postići primjenom lijekova. Istu razinu mora zadržati tijekom cijelog perioda do Svjetskog prvenstva, kao i za vrijeme natjecanja.

Zaključno s 8. svibnja sve osobe koje imaju problem poput Semenye morat će biti testirane kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li postavljeni kriterij. Caster Semenya je najčešće spominjano ime u tom kontekstu, ali isti problem ima i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja na 800 metara te svjetska i olimpijska doprvakinja na otvorenom Francine Niyonsaba iz Burundija.

Semenya i njezin odvjetnički tim su poručili kako razmišljaju o žalbi, dok rofesor Steve Cornelius, savjetnik pravnog tima Južnoafričkog atletskog saveza smatra kako bi slučaj mogao preseliti na Europski sud pravde.

- Postoji vrlo ograničena mogućnost da slučaj završi na švicarskom Saveznom sudu, a sljedeća mogućnost mogao bi biti Europski sud pravde - kazao je.

IAAF je zbog dugog trajanja žalbenog postpupka napravio iznimku za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, ali će ubuduće vrijediti pravilo da će atletičarke morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona šest mjeseci prije određenih natjecanja. Pravilnik neće vrijediti za miting Dijamantne lige koji je na rasporedu za dva dana, 3. svibnja u Dohi.

#PRAVILNIK#IAAF#CAS#CASTER SEMENYA