Sport Ostalo

iz ŽENSKog RUKOMETNog KLUBa split upućen APEL za spas sportskim institucijama

Apel rukometašica Splita: Zadržite nas u eliti!

iz ŽENSKog RUKOMETNog KLUBa split upućen APEL za spas sportskim institucijama

U ŽRK Split smatraju kako, ukoliko se uvaže zahtjevi muških klubova za spašavanjem njihovog statusa, i oni zaslužuju isti tretman jer se radi o klubu bogate tradicije i rukometnom centru

U ŽRK Split smatraju kako, ukoliko se uvaže zahtjevi muških klubova za spašavanjem njihovog statusa, i oni zaslužuju isti tretman jer se radi o klubu bogate tradicije i rukometnom centru

Detalj sa utakmice rukometašica Splita / CROPIX
Ako je moguće, mi ne bi u drugu ligu. Tako se može sažeti pismo vršitelja dužnosti predsjednika Ženskog rukometnog kluba Split Ozrena Matijaševića koje je jučer upućeno medijima i sportskim dužnosnicima, a kojim se apelira na spas ŽRK Split.

- Upoznati s inicijativom muških rukometnih klubova Dukat Prve hrvatske rukometne lige, koji su po pravilniku i propisniku Hrvatskog rukometnog saveza po završetku 1. HRL izgubili prvoligaški status, kako bi se po njihovim prijedlozima spasili značajni i dugogodišnji rukometni centri u Hrvatskoj, te osigurala disperzija kvalitete hrvatskog rukometa kroz njihov prvoligaški status, osjetili smo potrebu zamoliti HRS da razmotri mogućnost očuvanja prvoligaškog statusa ŽRK Split iz istih razloga koje su naveli muški rukometni klubovi - stoji na priopćenju.

Apel HRS-u, ministru, HOO-u, gradu...

Apel za spas upućen je predsjedniku HRS-a Željku Kavranu, potpredsjedniku HRS-a Zoranu Gopcu, tajniku HRS-a Damiru Poljaku, Hrvatskom olimpijskom odboru, ministru za prosvjetu i sport prof. dr. sc. Dragan Primorcu, Rukometnom savezu Splitsko-dalmatinske županije, Savezu sportova grada Splita, članu Poglavarstva grada Splita zaduženom za sport Ivanu Veštiću.

- Teška financijska situacija kao i nerazumijevanje gradskih i sportskih struktura Splita u posljednje dvije godine uvjetovalo je odlazak velikog dijela mladih i perspektivnih rukometašica na kojima se gradila budućnost kluba.

Danas smo se našli u situaciji da nakon 40 godina neprekidnog prvoligaškog statusa u godini organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj i Splitu, moramo natjecati u Drugoj ligi Jug - stoji među ostalim u priopćenju.

Osim dugogodišnje bogate rukometne tradicije i neporecivog doprinosa hrvatskom rukometu, za razlog ovakvoj inicijativi navodi se i značajna činjenica da su inicijativom Županijskog rukometnog saveza, muškog rukometnog kluba Koteks i grada Splita stvoreni objektivni materijalni i organizacijski uvjeti za oporavak ženskog rukometa u gradu Splitu.

- Ovom prilikom slobodni smo postaviti pitanje čelništvu rukometnog saveza kakve bi posljedice za hrvatski rukomet imalo gubljenje prvoligaškog statusa jednog od najstarijih centara ženskog rukometa koji je tom sportu dao brojne velike igračice - pitaju se u ŽRK Split i nadaju se kako će privoliti Skupštinu HRS-a, koja će se sastati u Zadru 1. lipnja, da donese odluku kojom će očuvati prvoligaški status.

Ističu kako se ne nadaju čudu, samo žele da se njihov zahtjev razmotri. Ipak smatraju, ukoliko se uvaže zahtjevi klubova 1. HRL, čiji je argument da je riječ o rukometnim centrima (RK Metković, RK Medveščak), da i oni zaslužuju isti tretman.

U rukometnim kuloarima kruži priča kako se odluka HRS-a s početka sezone, kojom će liga 16 biti liga 12 ,može primijeniti tek od sezone 2009/2010., a ne već iduće i to je argument kojim raspolažu muški klubovi, dok ŽRK Split kao argument ima ‘samo’ tradiciju i rukometnu školu.

Od Kupa kupova do druge lige

Počeci ženskog prvoligaškog rukometa sežu još od 1949. godine kada je prvu ligu izborio RK Marjan. Od 1969. RK Nada, kasnije Dalma, održala je prvoligaški status sve do 1990. godine, tada su se RK Dalma i RK Split ujedinili u jedan kolektiv.

Splitske rukometašice 1984. godine osvojile su europski Kup kupova, a kao član prve HRL igrale su jedno finale, jedno polufinale i dva četvrtfinala Challenge kupa.

Iz splitskog ženskog rukometa iznikle su brojne ugledne reprezentativke: Dragica Palaversa-Mijač, Deana Gizdić, Željka Bonačić, Jadranka Bonačić, Nataša Kolega, Blaženka Širinić, Dijana Jelaska, Antonela Pensa, Željana Štević, Maja Zebić, Ivana Hrgović, te Ana Križanac, kao i niz mladih rukometašica koje i danas nastupaju za brojne domaće i međunarodne klubove.RUKOMET_SPLIT_TVIN3-150308
Antea Lisica i Zdenka Premužić / Foto: Duje Klarić / Cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo