Sport Ostalo

igračice splita 1700 sjajno su otvorile europsku sezonu, naročito mlada srednja blokerica

Dina Džapo u bloku: Kužimo se na prvu, vuče nas isti dišpet koji je u nama od rođenja!

igračice splita 1700 sjajno su otvorile europsku sezonu, naročito mlada srednja blokerica

Dina Džapo, srednja blokerica odbojkašica Splita 1700, oduševila je svojim nastupima na samom otvaranju sezone u Srednjeeuropskoj ligi.

Nakon što se ozlijedila Lorena Šipić, koja je u prošloj sezoni nosila veći teret na svojim leđima, dok je Dina igrala nešto manje, u prva tri susreta ove sezone Džapo je u potpunosti opravdala povjerenje koje joj je ukazao trener Viktor Gončarov.

Blokadama je izludila Slovakinje u gostima, a proteklog vikenda na Gripama dvije austrijske ekipe, te je svojim poenima (protiv Klagenfurta čak 19) nakon kratkog dodavanja prilično rasteretila vanjsku liniju i dala ekipu širinu u napadu.

Odličnom igrom Džapo je jedna od najzaslužnijih za otvaranja iz snova, koje su splitske odbojkašice napravile u svojoj debitantskoj sezonu u ovoj europskoj ligi, tri susreta - tri pobjede, i što je najzanimljivije, još nisu izgubile niti jedan set.

Jeste li očekivali ovako dobre rezultate na početku sezone?

- Sigurno da je ovakav početak i malo iznenađenje za nas. Mi smo se samo koncentrirale da damo sve od sebe i evo, to je rezultiralo s ove tri pobjede.

Kada će mlade Splićanke izgubiti prvi set u ligi?

- Nadam se što kasnije. Naravno, i to se mora dogoditi, ali se nadam kako tada nećemo izgubiti i susret. Nikada niste igrale europske utakmice, a na samom početku ste se izvanredno snašle i pokazale svima kako nećete biti samo prolaznice.

Iskoristile smo svoju mladost i ludost

- Nismo znale što nas očekuje, što je bio svojevrsni izazov. Iskoristile smo svoju mladost i ludost i izvanredno smo se prilagodile. Sada nam izgleda kao da igramo ovu ligu već deset godina.

Što možemo očekivati do kraja sezone?

- Bile bismo zaista presretne kada bi se upjeli plasirati u finale Kupa i prvenstva Hrvatske, te izborile Final four Srednjeeuropske lige.

Tko ili što je zaslužan za vašu odličnu igru?

- Bjeloruski trener je zaista izvanredan, on sigurno ima dosta zasluga u tome, ali prije svega odnos između nas cura je ono što nas čini jakima. Bezuvjetno vjerujemo i igramo jedna za drugu, te iz takve homogenosti uspijevamo pokriti sve nedostatke na terenu - kazala je vrlo skromna Dina, kojoj je bilo malo i neugodno kad bi se spomenule riječi hvale upućene njenoj izvrsnoj igri.

Svi podcrtavaju kako velika snage ove ekipe leži u tome što ste sve cure iz Splita. Koliko ima istine u tome?

- To je jedina i najveća činjenica koja krasi ovu ekipu. Sve nas vuče ista želja za uspjehom i isti dišpet koji je u svima nama od rođenja. Kužimo se odmah na ‘prvu’ i zaista nema nikakvih nesuglasica među nama. Vjerujete mi, nema ništa ljepše nego igrati sa ‘svojim’ curama.

Uvjereni smo kako možemo još puno napredovati

Spomenuli ste trenera Viktora Gončarova i njegov doprinos u odličnoj igru koju prikazujete?

- Zaista je izvanredan stručnjak, koji se jako puno trudi i zahtijeva od nas bespoštedni rad. Puno radimo i mislim kako se već sada vide pomaci u našoj igri, ali i trener i mi smo uvjerene kako možemo još zaista puno napredovati.

Jedina promjene u ekipi bila je na poziciji tehničarke, gdje je 35-godišnju Japanku Akiko zamjenila 10 godinja mlađa Zburova iz Slovačke.

- Zburova je naše istinsko pojačanje, njena igra je miljama ispred Japankine. Iako je puno mlađa od Japanke, vidi se da ima puno iskustva koje odlično prenosi na sve nas i izvanredno vodi ekipu na terenu.

Počeli ste trenirati prije 12 godina, kako ste se odlučili baš za odbojku?

- Počela sam treniratu u sklopu svoje osnovne škole, rekli su mi kako neću imati tjelesni 5 ako ne budem trenirala, a ja sam morala imati sve ocjene 5 i tako je sve počelo.

Međutim, prije tri godine Dina Džapo nije više vidjela svoj put u odbojci i odlučila je prestati trenirati. Što se dogodilo?

- Ekipa se tada rasula i jednostavno nisam se više vidjela u tome. Ipak, prije godinu i pol Mario Bašelović me nagovarao kako bih se trebala vratiti i u meni je opet zaigrala ona strast prema sportu i evo sad jesmo gdje jesmo - ispričala nam je Dina svoj put koji nikako nije bio lagan, ali koji sada prelazi u veliko zadovoljstvo.

Uz sve obaveze u klubu, koje nisu zanemarive, 21-godišnja Dina studira i na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu. Kako uspjevate sve obaveze uskladiti?

- Uspijem nakako stići, iako mi je prvi cilj završiti faks, moram priznati kako trenutačno više pati, jer su nekako odbojkaške obaveze prevladale - kaže Dina, a ti joj se prioriteti trenutačno ne mogu zamjeriti, jer cure zaista rade veliku stvar u gradu Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Jer, htjeli mi to priznati ili ne, nema puno ženskih kolektiva u Hrvatskoj koji se ravnopravno bore s protivnicama na europskoj sceni.

željan bosnić

Gončarov: Može biti izvanredna igračica

Dina je prije svega izvanredna cura i vrlo dobra igračica. Primijetio sam kako joj fali malo samopouzdanja, ali sam joj dao puno povjerenje u igri, te malo, pomalo vide se odlični pomaci.

Ima još puno prostora za rad i napredak, kako u bloku tako i u igri u napadu, ali sam uvjeren kako može biti izvanredna igračica na poziciji srednjeg blokera - kaže trener splitskih odbojkašica, bjeloruski stručnjak Viktor Gončarov.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo