Sport Ostalo

Najbolja ikada

Sinjska godina za pamćenje: mladima su vratili vjeru u sport

Najbolja ikada

Bila je ovo sinjska sportska sezona iz snova. Najbolja ikada. A kad je tako, onda zaslužuje da se tako i predstavi.

Seriju briljantnih rezultata otvorili su ragbijaši krajem ožujka, nastavile su rukometašice sredinom travnja, a šlag na kraju bio je uspjeh Junaka početkom lipnja. Tri mjeseca koja će biti teško ponoviti, ali tri mjeseca koja će se dugo godina prepričavati. Fešta na feštu, ali ne slučajno i nikako ne stihijski. 

Pokušavajući objasniti ovaj, nećemo pretjerati ako kažemo, sportski fenomen malog grada, potrebno je samo pogledati način na koji su oni došli do njega. A onda će vam sve biti jasno.

Nekima će možda biti i putokaz da se konačno odluče i sami krenuti tim putem, malo doduše dužim i grbavijim, ali zato putem koji je definitivno ispravan i jedini koji ima svoju budućnost. Koji nije slijepa ulica.

Ispisali su povijest sinjskog kolektivnog sporta osvajanjem Kupa Hrvatske, ali tu ne misle stati

Prvaci iz dišpeta: iako ih je u borbi za titulu zatekla vijest kako nisu dobili licencu, igrači Junaka nisu posustali

'Naša prvoligaška priča neće trajati jednu sezonu, imamo odlične mlade igračice, za budućnost se ne bojimo'

Kako nemaju love, a imaju talenta, shvatili da im nema naprijed bez da sami proizvedu ono što im treba. Da se oslone na vlastite snage. Novi val školovanih mladih ljudi, prvenstveno kineziologa, vidio je svoju priliku da pokrenu stvari na bolje.

Uhvatili su se u koštac s problemom održivosti, krenuli su stvarati nove vrijednosti. Trebalo je mlade vratiti u sport, odnosno vratiti im vjeru u sport i smisao bavljenja istim. Trebalo je osmisliti nove, modernije i bolje programe, razvijati kulturu rada.

Nije to išlo glatko, ali guralo se naprijed. Sizifovski posao. Ali se s godinama i strpljenjem uspjelo. Sinjani su, može se slobodno reći, ove godine na domaći pogon pokorili konkurenciju. Stvorili su i sadašnjost i budućnost. Konačno su dali priliku samima sebi. Nisu birali prečace i instant uspjehe. I pogodili su. 

Sportskom Sinju sada je potrebno napraviti novi infrastrukturni iskorak, treba konačno realizirati umjetni travnjak na pomoćnom terenu Gradskog stadiona kako bi Junakov veliki potencijal mogao eksplodirati, a potrebno je renovirati i “staru” sportsku dvoranu u punom obimu.

Trenutno jedna upotrebljiva dvorana jednostavno je premalo. Projekti su, kaže politika, pokrenuti, ali kada će biti gotovi, ostaje da vidimo.

 

Nisu samo nogomet, ragbi i rukomet ove godine razveseljavali Sinjane

Još je tu nekoliko odličnih priča koje moraju biti spomenute. 

Ženski Odbojkaški klub Sinj

Odbojkašice Sinja su tek zbog lošije set razlike ostale bez naslova u Prvoj B ligi, ali i njihov forte s godinama je postao rad u mlađim kategorijama pa sada već izbacuju reprezentativke i ostvaruju vrhunske rezultate na državnim prvenstvima.

Škola košarke Alkar

Ono što će sinjsku košarkašku scenu posebno razveseliti jesu sjajni rezultati svih mlađih kategorija Alkara, od onih najmlađih U12 koji su prije neki dan bili peti u državi pa sve do juniora koji su prvenstvo zaključili među osam najboljih.

Sve uzrasne kategorije sudjelovale su na završnicama državnih smotri, što će dovoljno reći o iskoraku koji je napravljen.

Ostali

Sve bolje i značajnije rezultate bilježi i Gimnastički klub Sinj, baš kao i klubovi borilačkih sportova koji s raznih turnira donose silne medalje. Diže se i muški rukomet, ali i konjički sport, u izgradnji je zimska jahaća hala, a to je brend koji se posebno njeguje alkarskom gradu. 

Atletika na čekanju

Jedino što nedostaje i što je za sada na čekanju jest atletika. Nova tartan staza u okviru SC Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić postoji, baš kao i svi uvjeti za osnovne atletske discipline poput skoka u dalj, bacanja kugle i slično.

Možda se netko od mlađih stručnjaka prepozna u ovom i konačno pokrene kraljicu sportova, pa da priča o sinjskom sportskom čudu bude doslovno savršena.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo