Sport Ostalo

Javno predavanje

Predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca uputio dramatičan apel: Prema izdvajanju iz državnog proračuna za potrebe sporta posljednji smo u EU, to se mora promijeniti jer će se ovako sport urušiti

Javno predavanje

Po izdvajanju iz državnog proračuna za potrebe sporta posljednji smo u Europskoj uniji. To se mora promijeniti jer će se ovako sport urušiti! - poručio je Željko Jerkov na javnom predavanju naziva „Hrvatski sport: jučer, danas, sutra" u organizaciji Visoke škole Aspira i Splitskog kluba olimpijaca. Naš proslavljeni košarkaš, olimpijac, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca i dopredsjednik Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora osvrnuo se na aktualnu problematiku u hrvatskom sportu. Godinama se pokušava izboriti za što bolju poziciju sporta u društvu, veća financijska ulaganja iz državnog proračuna i unaprjeđenje infrastrukture.

Prema podacima Eurostata iz 2016. godine hrvatska država za sport izdvaja 0,06 posto, što je 220 milijuna kuna. To je iznos za 260.000 registriranih sportaša i 7000 klubova. Iza smo Malte, zadnji u Europskoj uniji! Kad čujem političare da kažu da vole sport, ja se naježim. Niti ga razumiju, niti ga vole. Toliko o brizi za sport - rekao je Jerkov na predavanju održanom u prostorijama Aspire u Splitu pred studentima sportskog menadžmenta te škole, kolegama iz svijeta sporta (Damir Šolman, Renco Posinković, Josip Reić, Marko Mišura i Tonči Antunović) i posebnim gostima Zdravkom Reićem i Tončem Cvitanovićem. Jerkov ističe da Splitski klub olimpijaca traži da se hrvatskom sportu daje jedan posto iz državnog proračuna.

Možda smo pretjerali, ali po izdvajanjima za kulturu treći smo u EU. Kulturi se daje 2,2 milijarde kuna. Da se razumijemo, ne želimo da se kulturi išta uzme, ali nije normalno da smo deset puta iza njih. U moje su vrijeme sportaši dobivali stanove od države, a to bi danas bio nezamisliv skandal. Čudo je što naši sportaši uopće ostvaruju ovakve uspjehe s obzirom na stanje. Dodao je i sljedeće:

Da smo u prosjeku ostalih zemalja Europske unije, imali bismo 1,2 milijardi kuna, a da smo poput nama sličnih zemalja kao što su Slovačka, Mađarska i Rumunjska 900 milijuna kuna. U Saboru se ne diže glas o sportu, a samo zbog sporta u Hrvatsku dolazi 9 posto turista. Sport je propulzivna grana, ali je kod nas zakržljala. Moramo to promijeniti jer su nakon branitelja najviše za ovu državu napravili upravo sportaši. Od 1998. do 2018. godine najpoznatiji Hrvat u svijetu bio je Šuker, a sada je Modrić. Samo za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji pojam „Hrvatska" na internetu se tražio čak 15 milijardi puta. Jerkov se dotaknuo Zakona o sportu i Strategije razvoja hrvatskog sporta, kao i ženskog sporta za koji smatra da je u posebno kritičnom stanju.

Preporuka je EU da omjer sportaša i sportašica mora biti 50-50, a nama curice sa 16 godina već idu van. Mi se tu rasipamo i nikoga za to nije briga. Politika nije pripremila sport za ulazak u Europsku uniju, kaže Jerkov.

Svaki se segment društva prilagodio Europskoj uniji osim sporta. Nedostaje nam infrastruktura, tereni, treneri, termini... Upravo su kolektivni sportovi najviše nastradali jer su to skupi sportovi. Licemjerje države posebno je vidljivo u nogometu koji se samofinancira. Najveću zaradu od prodaje igrača u nas ima Dinamo s oko 200 milijuna eura, ali to je iznos samo za platiti struju, vodu i pogon. Svi se bunimo što mladi odlaze u inozemstvo, a to se ovdje potiče. Prodajemo mlade igrače što prije, bez sportskog rezultata. Problema je, dakle, mnogo i toga smo svi svjesni. Sad je pravo pitanje kako ih riješiti? Ima li nade?

Čekamo javnu raspravu o sportu na kojoj ćemo reći sve što mislimo. Ne možemo štrajkati kao neke druge grane društva. Nadam se da će se situacija popraviti. Ako ne reagiramo hitno, nećemo više imati što spašavati! - dramatičan je apel Željka Jerkova.

Daleko od klubova iz elite

Jerkov je usporedio proračune naših najjačih momčadi s onima iz Europe koji su višestruko manji, pa je stoga i nerealno očekivati velike rezultate izvan granica naše zemlje.

Cedevita ima 6,5 milijuna eura, a daleko je od Eurolige. PPD Zagreb je na 4,5 milijuna eura, a europska konkurencija na 8-15. Oni čak i imaju šanse. Jug ima dva milijuna, a drugi europski klubovi 3-6. Odbojka je katastrofa, Mladost Ribola Kaštela ima 500.000 eura, a Europljani 15-20 milijuna eura. Tu nas nema na mapi. Kako u takvom odnosu snaga biti konkurentan Europi? - pita se Jerkov.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo