Sport Ostalo

boksački spektakl

Ulog su četiri pojasa prvaka: Bellew juriša na svjetske naslove protiv neporaženog Ukrajinca

boksački spektakl

Nakon što je dva puta pobijedio Davida Haya u teškoj kategoriji Tony Bellew kreže u novi veliki dvoboj. Ovoga puta odlučio je izazvati Oleksandra Usyka, neporaženog šampiona u vlasništvu sva četiri cruiseweight pojasa WBO, WBC, WBA, IFA u lakoteškoj kategoriji, koje je osvojio na World Boxing Super Series. Velika borba zakazana je za 10. studenoga u Manchester Areni u 23 sata.

Odlučivši se boriti s Usykom (31 godina), Bellew (35 godina) se spustio za težinsku stepenicu, u cruiseweight kategoriju, čiji je WBC prvak već bio. Stati u ring protiv boksača kojeg se pribojava čitav boksački svijet velik je izazov i pravi test za Bellewa, koji je u svoje 33 borbe poražen svega dvaput (jedna borba završena je neodlučeno).

Bellew priznaje da je Ukrajinac Usyk, još od vremena Evandera Holyfielda, najbolji cruiseweight boksač svijeta, fantastičan ljevoruki udarač, koji sve može, no Bellew dodaje da je boksao i sa snažnijima i bržima. Ipak, kada se zbroje svi segmenti, Usyk je kompletniji boksač. Jednako tako, Bellew, koji nije favorit u ovoj borbi, ističe za sebe da je najjači udarač i najbrži boksač s kojim je Ukrajinac ikada boksao, borac koji nikada ne odustaje te da će Usyk pokazati trenutak slabosti, koji će on majstorski iskoristiti te mu „slomiti srce i uzeti dušu“.

Usyk je vjerojatno i najteži protivnik Bellewove karijere, a poraz bi mogao označiti njegovu silaznu putanju, čak možda i završetak karijere, mada je s 35 godina na leđima Bellew odličan tehničar s puno iskustva i nedvojbeno jakim udarcem, koji bi, ako sjedne na pravo mjesto, mogao označiti i kraj protivnikovih ambicija.

S druge strane, Usyk, osvajač zlatne olimpijske medalje u Londonu 2012., u svojih 15 profesionalnih mečeva impresionirao je boksački svijet postavši IBF, WBA, WBC i WBO cruisweight prvak osvojivši World Boxing Super Series turnir. U svojoj desetoj borbi prošle godine protiv Krzysztofa Glowackog postao je WBO prvak, a ove je godine osvojio WBC pojas protiv Mairisa Briedisa te IBF i WBA naslove protiv Murata Gassieva.

U naponu snage, Usyk će vjerojatno dominirati pa najvjerojatniji scenarij borbe izgleda ovako - ako uspije izbjeći opasne bljeskove Bellewa, vještina koju će Usyk pokazati u 12 rundi mogla bi biti odlučujuća kod bodovanja, pod uvjetom i velikom vjerojatnošću da se Bellew bude uspijevao odupirati do kraja. U svakom slučaju, čeka nas jedna od najbolji borbi ove godine, vrhunski boks u kojem ćemo doista moći uživati.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo