Sport Ostalo

srebrna Liga CEV-a

Na Gripama padaju Mađari: Splićani će nakon dugo vremena guštati u vrhunskoj odbojci

srebrna Liga CEV-a

Dvotjedne pripreme stigle su kraju, Hrvatska odbojkaška reprezentacija spremna je za vrući parket na splitskim Gripama! Domaćom utakmicom Hrvatska će otvoriti ciklus natjecanja Srebrne lige, novog oblika natjecanja koji će u dalmatinsku 'prijestolnicu' dovesti minimalno tri europske reprezentacije. Prva na rasporedu je Mađarska s kojom hrvatski reprezentativci itekako mogu parirati. Najveća opasnost su favorizirani Bjelorusi koji će ciljati prvo mjesto u skupini, a tu je još i Albanija.

- Ovo je po meni skupina po mjeri, idealna za nas pošto smo u ovom trenutku u stanju da stvorimo neku novu priču. Bjelorusija je vjerojatno favorit naše skupine, dok su Mađari ekipa s kojom možemo igrati. Voljeli bismo ući u ciklus da praktički svaku utakmicu idemo na pobjedu. Puno nam znače osvojeni bodovi i imamo ambiciju za plasman na Final four - rekao je izbornik domaćih Ivan Rančić.

- Trenerski bi volio da smo svi kompletni, ali što je tu je. Andrić se tek treba vratiti od ozljede, a trebaju nam se priključiti još neki igrači koji tek završavaju klupske obveze. Prisutni igrači na treninzima daju svoj maksimum i svjesni su da bez truda ne mogu uspjeti, a bez obzira što neke momke duže treniram teren je za mene jedini kriterij - odlučno poručuje Rančić.

Prvi ozbiljan test su, dakle, Mađari koji na velikoj sceni nemaju zapažen rezultat još od šezdesetih godina kada su jednom stigli i do srebra na Europskom prvenstvu te šestog mjesta na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Dobar dio igrača dolazi iz domaćeg prvenstva, posebno od Fino Kaposvara i prvaka Vegyesza, ali najviše ovise o igri igrača koji nastupaju u inozemnim klubovima. Iskorak na europsku scenu želja je obostrana, dok izbornik Rančić stišava očekivanja i poziva na strpljenje.

- Trebamo istrpiti bar dvije ili tri godine da bi napravili neki iskorak, a prvi nam je cilj da napravimo sve da dođemo do Europskog prvenstva jer je to ogromno iskustvo za svakog igrača. Svega četiri dana nakon ove utakmice hrvatske reprezentativce očekuje gostovanje kod Bjelorusije, zatim iduću subotu u Split dolazi Albanija, potom put u Mađarsku te domaći ogled s Bjelorusijom. Dvije najbolje reprezentacije ići će u završnicu Srebrne lige. Što možemo očekivati od utakmice teško je reći.

Prije tri dana boravili smo s reprezentativcima kod kojih se vidi želja za radom te izrazito dobra i pozitivna atmosfera među igračima i stožerom, a rezultat će, kao i uvijek, doći s vremenom. No, Hrvatska ne bježi od borbe, dapače, idealan start bit će pobjeda protiv Mađara koje su s 3:1 svladali prije točno tri godine u posljednjem međusobnom dvoboju. Nakon dugo vremena velika dvorana na Gripama osjetit će čar odbojke s početkom u 20 sati. Dodijeljeni sudački dvojac su Slovak Miroslav Juraček, te hrvatica Ana Stipaničev Matečić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo