Sport Ostalo

put prema vrhu  

Zoran Mikulić probudio uspavani rukometni Split

put prema vrhu         

Zlatni hrvatski olimpijac iz Atlante uspješno vodi splitske rukometaše prema gornjem domu prvoligaškog društva

Zlatni hrvatski olimpijac iz Atlante uspješno vodi splitske rukometaše prema gornjem domu prvoligaškog društva

Već nekoliko sezona vodstvo splitskog rukometnog prvoligaša, od rujna pod imenom EMC-Split, najavljuje kako će sezona koja slijedi biti sezona iskoraka u kojoj će iz zone ispadanja krenuti prema vrhu.

Iako je tek odigrano osam kola, čini se kako su se njihove najave konačno materijalizirale.

Nakon osam kola Splićani se nalaze na sedmom mjestu Premijer lige (16 momčadi), s tek tri boda zaostatka za drugoplasiranim Metkovićem, a kako su izsusreta u susret sve bolji, uskoro bi im pogled na tablicu mogao biti još ugodniji.

No, kako je klub koji se posljednjih sezona grčevito borio za ostanak došao do današnje pozicije u tek nekoliko mjeseci? Prvi korak bilo je instaliranje na klupu zlatnog hrvatskog olimpijca iz Atlante 1996. godine, Zorana Mikulića.

U trenerskoj karijeri Mikulić je trenirao austrijski HSG Bärnbach/Köflach, Zadar, a posljednih sezona trećeligaša iz Vodica, Olimpiju. Mnogi su ga već vidjeli u pravoj mirovini, a onda je u srpnju ‘uletio’ Split.

- Poziv iz Splita me zagolicao, predstavljao je izazov, a sad mogu kazati da nisam pogriješio što sam ga prihvatio - kazao je nakon četiri mjeseca rada s EMC-om Mikulić.

Prva njegova odluka bila je da se zamrznu svi pregovori s mogućim pojačanjima.

Kako su u tom trenutku Split napustila četiri igrača (Salkić, Maretić, Paponja i Majić), te došao tek jedan (Surać), mnogi su sumnjali u tu odluku, kao i u kvalitetu momčadi.

- Ideja je bila da vidimo što se da napraviti od kadra s kojim raspolažemo, pa ako bude potrebno da se pojačamo. Mislim da smo napravili dobar posao i trenutno ne vidim potrebu za novim igračima - objasnio je svoju tadašnju odluku.

Oslanjanje na kadar iz vlastitoga dvorišta brzo je dalo rezultat, među glavnim akterima su prezimena kraj kojih je prošle često stajao samo zarez, Koljanin, Domljan, Babić...

- Računao sam da bismo se trebali stabilizirati do Božića, ali igrači su brzo prihvatili moj način rada pa su se stvari posložile u kratkom razdoblju. Rad cijelog stožera dao je rezultat. Svi su dali veliki doprinos, od mog prvog suradnika Kreše Glavice (pomoćni trener, op. p.), preko Ivana Kružičevića (trener za fizičku spremu), Bože Šinkovića (fizioterapeut), do Danijela Štambuka (liječnik) - skromno će Mikulić.

Dobri rezultati nisu povećali apetit kluba, Mikulić i dalje čvrsto stoji na zemlji.

- Ciljevi postavljeni na početku sezone ostaju - što prije osigurati ostanak i stabilizirati se u sredini tablice. Ne razmišljamo puno o protivnicima, već idemo odraditi zacrtano najbolje što možemo, a za dalje ćemo vidjeti - zaključio je čovjek koji je razbudio uspavani rukometni Split.

Odvojeni život

Potpisom ugovora s Splitom, umjesto svakodnevnog putovanja Mikulić se odlučio na preseljenje u grad pod Marjanom, dok su u Vodicama, gdje živi već godinama, ostale žena i kći.

- Ako želiš nešto ustrojiti kako treba moraš biti s momčadi, živjeti i disati s njom. Ili radim kako treba ili ne radim, nema polovično. Sve se stigne, žena i kći dođu u Split, a ja nakon utakmica odem do Vodica - zaključio je Mikulić.

Nema koristi od prigovora

Nervozan sam, ne mogu sjediti, nisam takav tip. Nakon utakmice mogu s majice cijediti znoj, kao da sam igrao - objasnio je svoje energično ponašanju tijekom susreta Mikulić.

Unatoč tom podatku jako rijetko razgovara sa sucima.

- Nikad nisam vidio da je sudac promijenio odluku, pa nema velikog smisla prigovarati. Možda jednom u tri utakmice nešto kažem - zaključio je.

Zajedništvo

Kao jedan od razloga uzleta EMC-a često se spominje želja za dokazivanjem, motiv koji su igrači dobili kad ih je preuzeo čovjek koji im je bio igrački uzor.

- Mislim da ih je više motiviralo to da budu dio nečeg dobrog, pozitivnog. Sve što smo dosad napravili je rezultat rada. Naša udarna snaga je zajedništvo - istaknuo je 42-godišnji Travničanin.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo