Sport Ostalo

Otvoren Institut za kineziologiju i sport; Mateša: Ogroman iskorak ne samo za Split, već i za hrvatski sport u cjelini

U splitskom sportskom centru Gripe u utorak je otvoren Institut za kineziologiju i sport koji će se baviti znanstveno-istraživačkim radom na unaprijeđenju razvoja sporta u Hrvatskoj.

Institut, koji će djelovati u sklopu splitskog Kineziološkog fakulteta, zajedničkim presijecanjem vrpce otvorili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i proslavljene hrvatske taekwondoašice sestre Ana i Lucija Zaninović. Na svečanosti je potpisan i sporazum o suradnji tog Instituta sa Hrvatskim olimpijskim odborom, a sporazum su poptisali Mateša i dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu Đurđica Miletić.

Mateša je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je otvaranje ovog Instituta povijesni trenutak ne samo za splitski nego i za hrvatski sport.

"Ovaj Institut je ogroman iskorak ne samo za Split već i za hrvatski sport u cjelini jer njime Split kao grad sporta dobija novu dimenziju i postaje centar znanosti o sportu jer bez znantvenog istraživanja današnji sport ne može postojati", rekao je Mateša ističući da će se više od 350 sportaša i sportašica, koji su obuhvaćeni programima HOO-a, testirati u Institutu za koneziologiju i sport u Splitu i koristiti usluge tog Instituta.

Predsjednik HOO-a smatra kako će s novotvorenim Institutom za kineziologiju i sport Split postati važan i izvan granica Hrvatske kao što je do sada diljem svijeta bio poznat po svojim sportašima.

Pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin naglasio je da je za suvremeni razvoj sportaša potrebno znanje te je je Institut za kineziologiju i sport od iznimne važnosti.

"Ako želimo ostati u vrhunskom sportskom trendu onda moramo poštovati sportaša i znanost", kazao je Paškvalin.

Dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu Đurđica Miletić istaknula je kako se otvaranjem Instituta za znanost i sport ostvario sportski san Splita da se spoje sport, znanost i vrhunsko obrazovanje.

"Mi se nećemo baviti samo sportašima, nego će naša vrata biti otvorena rekreativcima, djeci, odraslima i svim građanima", rekla je Miletić.

Predsjednik Splitskog savez sportova Igor Boraska istaknuo je kako je bez ovakvih Instituta, nezamisliv razvoj sporta, dok je rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović upozorio na činjenicu da nakon završetka sportske karijere većina sportaša „bankrotira“ i naglasio da su ovakvi Instituti važni za igradnju osobe i nakon završetka sportske karijere.

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić rekao je da je novootvoreni Institut i doprinos potrebnoj decentralizaciji Hrvatske u sportskom smislu.

(H)
foto: vladimir dugandžić / cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo