Sport Ostalo

Kup sv. Duje 2011: Splićani vole mačevanje, Gujinović uzeo broncu

Splićani vole mač! Dalo bi se tako zaključiti nakon što je gotovo do posljednjega mjesta bila popunjena mala dvorana na Gripama u kojoj se održalo mačevalačko natjecanje, satelitski turnir Svjetskoga kupa pod nazivom - Kup sv. Duje 2011.

Ovogodišnje izdanje turnira, koji je premijerno održan 1995., imalo je predznak slavljeničkoga jer ove godine grad podno Marjana slavi sto godina od osnutka prvoga mačevalačkoga kluba.

Organizatori su se tom prigodom dodatno potrudili i na turnir doveli rekordan broj natjecatelja, njih više od šezdeset iz 17 zemalja, bilo je tu vrsnih europskih mačevalaca, ali i Brazilaca, Amerikanaca...

Naslovi su otišli u Rumunjsku, njihovi borci bili su prejaki za konkurenciju. Najuspješniji Hrvat je Splićanin Luka Gujinović koji je osvojio broncu, a radi se o izuzetno talentiranom mačevaocu, juniorskom državnom prvaku kojemu je ovaj turnir donio mjesto u seniorskoj reprezentaciji, te izbornik Sanjin Kovačić na njega računa za europsku smotru u Sheffieldu.

U konkurenciji seniorki mlada Splićanka Tončica Topić zauzela je šesto mjesto i tako priskrbila bodove za Svjetski kup.

Turnir su popratili i visoki međunarodni dužnosnici mačevalačkoga sporta, František Janda, predsjednik europske konfederacije, te Max Geuter, počasni član svjetske federacije.

Oni su uz predsjednika HMS-a Željka Kvesića, predsjednika MK Split Rina Petričića i glavnoga tajnika HOO Josipa Čopa sudjelovali u dodijeli medalja i pehara najboljim borcima.

U svečanom dijelu proslave stote obljetnice organiziranoga mačevanja u Splitu posthumno je dodijeljeno priznanje Dragutinu Krželju za obnavljanje mačevalačkoga sporta u Splitu 1976. godine, nagradu je preuzela njegova supruga Lenka, a priznanje za izniman uspjeh je dobila i Tončica Topić koja je osvojila broncu na prvenstvu Mediterana početkom godine.

Osim natjecateljskoga dijela posjetitelji ove jedinstvene sportske priredbe mogli su uživati i u izložbi koja je ovom prigodom održana u prostorima Kuće slave splitskoga športa.

SENIORI:
1.Alexandru Nyisztor (Rum)
2.Tommi Hurme (SAD)
3.Luka Gujinović (Hrv)
Athos Schwantes (Bra)

SENIORKE:
1.Roxana Lazar (Rum)
2.Lis Fautsch (Luk)
3.Danijela Ilić (Srb)
Maria Sapin-Dornacher (Švi)

Ante IVELIĆ, CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo