StoryEditorOCM
KošarkaKod euroligaša

Žuti na vrućem gostovanju na kojem nisu slavili od kada su bili prvaci Europe, tog rivala nisu svladali čak 27 godina

Piše Frane Vulas
5. veljače 2024. - 13:26

Košarkaši Splita gosti su Partizan Mozzart Beta u sklopu 19. kola Admiral Bet ABA lige u beogradskoj Štark Areni (ponedjeljak 19 sati, prijenos ArenaSport 2). ‘Žuti‘ nikada nisu slavili nad beogradskim klubom u regionalnoj ligi, u ukupno do sada 17 odigranih susreta. A u Beogradu nisu svladali Partizan još od 1991. godine i zadnje utakmice finalne serije posljednjeg prvenstva kompletne Jugoslavije.

Bilo je to pod sponzorskim imenom Pop 84, u finalnoj seriji prvenstva koju su ‘žuti‘ dobili s glatkih 3:0, kada je Toni Kukoč predvodio sastav iz grada pod Marjanom i doživio ovacije. Dakle, Split nije slavio nad Partizanom u Beogradu otkad je zadnji put bio prvak Europe. Zadnje pobjede nad Partizanom ukupno ipak datiraju iz sezone 1996/97, tada su ‘žuti‘ u oba susreta Eurolige iznenadili Partizan kada se početkom 1997. godine igralo na neutralnim terenima u Pesaru i Solunu. Pamte se ubačaji s linije slobodnih bacanja Gorana Kalamize za dramatičnu pobjedu u Pesaru 76:75. U Solunu je unatoč velikoj podršci ‘Grobara‘ kojima su se priključili navijači PAOK-a bilo 82:71 za Split. Bili su to povijesni prvi susreti hrvatskih i srpskih klubova nakon Domovinskog rata.

Najbliže trijumfu Split je bio prošle sezone na Gripama. Momčad tadašnjeg trenera Srđana Subotića poražena je 95:96 tricom primljenom sekundu i pol prije kraja susreta. Ali u završnici tog ogleda igrao je centar Mathias Lessort iako je imao pet osobnih pogrešaka. No, unatoč tom nevjerojatnom propustu slavio je beogradski sastav.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U ovom susretu euroligaš Partizan je apsolutni favorit. Možda i najplastičnije to opisuje ponuda kladionica. Na pobjedu Partizana koeficijent je 1,05, a na slavlje kluba s Gripa čak 9,20.

- Vjerujem da ćemo biti motivirani i prikazati se u kvalitetnom izdanju. Igrat ćemo pred punim tribinama, protiv ponajboljih igrača u Europi i igrači će dati sve od sebe - rekao je trener Splita Slaven Rimac.

- Čeka nas teška utakmica. Znamo da su i oni umorni, a i mi smo u stalnom ritmu utakmica i putovanja. Dat ćemo sve od sebe i poginuti na terenu - najavio je bek Splita Toni Perković.

Split je na omjeru pobjeda i poraza 8-10, jedan od favorita za osvajanje natjecanja Partizan na 13-5. Splitu je ovo peta utakmica u razmaku od deset dana. S druge strane Partizan u ovaj susret ulazi nakon duplog programa u Euroligi, poraza od Monaca i Virtusa na gostovanjima u razmaku od 48 sati.

- Momčad Splita igra mnogo bolje nego što je izgledala u prvom dijelu lige. Konsolidirali su se, imaju dobre rezultate. Kao i uvijek, u susret ulazimo s velikim respektom i željom da nastavimo igrati kako smo odigrali veliki dio utakmice u Bologni, te da nam koncentracija bude na najvećem mogućem nivou - rekao je trener Partizana Željko Obradović, deveterostruki prvak Europe.

image
Božidar Vukičević/Cropix

 

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:00