StoryEditorOCM
Košarkana gripama

Hrvatska na krilima Šibenčanke zamalo do senzacije, ali na kraju su u odličnoj utakmici slavile viceprvakinje Europe

Piše Iva Majić
9. studenog 2023. - 20:11

Ne treba uopće naglašavati kako je Španjolska u susretu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Eurobasket 2025. bila veliki favorit. Viceprvakinje Europe, ali i najtrofejnija reprezentacija našeg kontinenta, no ipak do pobjede od 70:65 nisu došle tako lako.

Domaće uzdanice ušle su vrlo samouvjereno u utakmicu i prvu četvrtinu dobile s 19:16. Doduše, druga dionica je otišla na stranu gošća, ali je prednost je i dalje ostala na domaćoj strani, 34:32 bilo je za Hrvatsku nakon prvog poluvremena. Prava senzacija mogla se dogoditi na Gripama...

Odlična postotak šuta za tri, kad god bi europske viceprvakinje došle do izjednačenja ili pokušale prijeći u vodstvo, Hrvatska bi to "nagradila" s tricom. Kod 24:24, pogodila je Čičić i tada upisala svoje prve poene pa i vratila ekipu u prednost (27:24). Hrvatska je vidljivi nedostatak visine nadoknadila baš tim koševima izvana, a najbolje raspoložena do tog trenutka bila je Slonjšak koja je pogodila čak četiri trice.

Uoči zadnje četvrtine rezultat je bio 47:45 za Španjolsku, ali jedanestim košem Bure vratila se Hrvatska u vodstvo. Šibenčanka je i u idućem napadu pokazala kako je dobro raspoložena pa na koncu završila utakmicu s najviše poena u domaćem sastavu, 15.

Rezultat je pet minuta prije kraja bio 55:57, nakon čega su Španjolke pogodila oba slobodna bacanja i otišle na plus četiri (59:55). Inače, prednost koja se lako istopi u košarci, ali vremena je bilo sve manje. No, nije se Hrvatska predavala pa je za "minus dva" pogodila kapetanica Cvitković. Borile su se domaće uzdanice do samog kraja, ali na 68:63 za Španjolsku i samo dvije minute do kraja bilo je jasno kako je četvrta reprezentacija svijeta preveliki zalogaj za Hrvatsku,

Ali valja još jednom naglasiti kako je Španjolska do pobjede došla puno teže od očekivanog. Igralo se pametno s kvalitetnom obranom, a nedostajao je Hrvatskoj koji skok u napadu više, (14-6 u korist Španjolki). Očigledno je visina na terenu presudila po tom pitanju. Međutim, vlada optimizam, jer ako će naše djevojke igrati ovako i protiv Nizozemske u nedjelju u 18 sati, imamo se čemu nadati. 

- Kada samo pogledate njihovo iskustvo i u kojim klubovima igraju te koliko trofeja su osvojile, onda vam je jasno da smo odigrali stvarno jednu dobru utakmicu - započeo je po završetku susreta izbornik Stipe Bralić.

- Bio mi je užitak igrati, jer nitko nije očekivao da će biti minus pet. Cijeli tjedan je odlična atmosfera u ekipi i ne bojimo se nikoga. Naravno da ostaje žal za pobjedom, pokazale smo kako i bez nekih važnih igračica koje su ozlijeđene i nisu se mogle odazvati, znamo šutirati ili dodati loptu unutra. Sada stavljamo fokus na nedjelju, ovo nam je bez obzira na potrošnju na terenu dalo samopuzdanje za Nizozemsku - rekla je Iva Slonjšak, inače drugo ime Hrvatske po pitanju poena.

Hrvatska - Španjolska 65:70 (19:16, 15:16, 11:15, 20:23)

Split - Košarkaška dvorana na Gripama

Gledatelja: 200

Utakmica 1. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025.

HRVATSKA: Lazić 10, Zellous 7, Ujević, Erjavec 2, Slonjšak 14, Tadić 2, Cvitković 10, Strize, Periša, Bura 15, Čičić 5, Stojsavljević

ŠPANJOLSKA: Dominiquez 8, Torrens 7, Casas 11, Romero 2, Rodriguez 2, Cazorla 8, Oma, Gizno 9, Pendande, Conde 12, Gil 11, Hermesa

 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:27