Sport Košarka

nekadašnji jaki europski šibenski košarkaški klub na rubu

Baldekin na koljenima, živi samo na lijepim uspomenama

nekadašnji jaki europski šibenski košarkaški klub na rubu
Baldekin je na koljenima. Nekad sjajna Šibenka Dražena Petrovića prikovana je za dno prvoligaške ljestvice. Klub su napustile dvije najsjajnije perjanice, nadareni Miro Bilan (otišao u Zadar) i Luka Petković (vježba sa Širokim), u pitanju je i nastavak natjecanja jer Šibenik duguje 82 tisuće kuna Hrvatskom košarkaškom savezu.

No, alarmantni podaci kriju još tužniju priču. Klub je praktički ‘u ilegali’. Više od četiri godine nije sazvana skupština kluba, cijelo klupsko vodstvo svedeno je na ime direktora Živka Badžima, koji je istodobno i trener, i (poslije ostavke Stipe Grcića) predsjednik kluba. Klupska kancelarije svedena je na njegov passat i mobitel.

Do kraja su popucale veze s KK Dražen Petrović (čitaj: Šibenskom školom košarke). Ovosezonski trener Nenad Amanović napustio je klub, a da za svoj rad nije primio ni lipe. Zbog neredovitih primanja Bilan i Petković su dobili mogućnost da bez ispisnice napuste matični klub, a to bez po muke može učiniti i preostalih devet prvotimaca.

I Funcuti okrenuli leđa

A šibenska je košarkaška priča prije 2-3 godine bila privlačna, po mnogima i ogledna za cijelu hrvatsku košarku. Naime, Baldekin se u prvoj fazi ‘vladavine’ Grcića i Badžima silno naslonio na domaću, nadarenu mladost. Isforsirana je petorka Petković, Drezga, Vrkić, Bilan i Vlaić, koja bi zajedno s još mlađim nadarenim igračima poput Darija Šarića, uz dva-tri pojačanja lako trasirala put i do Regionalne lige. No, onda se gotovo preko noći sve promijenilo. I klupska politika, i momčad, i atmosfera na Baldekinu.

Zbog novca je pukla ljubav s KK Dražen Petrović, krenula je rasprodaja ili redom su odlazili Drezga, Vrkić, Vlaić , Bilan, Petković... Nadareni je Šarić preselio u Zagreb, a da nije odigrao ni sekunde za klub koji je proslavio njegova oca Predraga. Funcuti su okrenuli leđa klubu koji nema ambicija ni uspjeha. I ne samo Funcuti.

Uzalud su šibenski sportski novinari mjesecima ukazivali na pukotine u tvrđavi Baldekina. Redovite financijske injekcije nove gradske vlasti nisu bile dovoljne da se začepe te pukotine. Pukotine u kojima ‘kraljuju’ ne samo besparica već i farizejština, nepoštenje, licemjerje, privatni poslovi, paralelni sustav odlučivanja...

Pukotine u kojima mnogi imaju svoje prste. Od aktualnog stanja u šibenskoj muškoj košarci ne mogu se oprati ni čelni ljudi KK Dražen Petrović, ni praktički ugasli Županijski košarkaški savez, ni mnogi na puno višim, važnijim funkcijama.

KOS_DRAZEN03-070607
Logično je, dakle, pitanje je li više nego poštena nakana gradskih čelnika da se spasi klub, ipak malo zakašnjela!?

Bez političkih boja

- Ona Šibenka, koja je bila europski jaka, i u koju smo se zaklinjali mi Šibenčani, nažalost, više ne postoji. Ona živi samo kroz emocije navijača, bivših igrača... Ne znam hoćemo li uspjeti spasiti klub od ispadanja iz Prve lige, ali sam siguran da ćemo učiniti sve kako bi Baldekin ozdravio - kazivao nam je Petar Baranović, dogradonačelnik Šibenika poslije sastanka koji je imao s direktorom Badžimom, (bivšim predsjednikom) Grcićem i Nenadom Bubrićem, predsjednikom Gradskog saveza športova.

Baranović je spreman na različite načine pomoći sazivanju Skupštine KK Šibenik i formiranju novog vodstva, ali uz jasne kriterije.
- Nova klupska garnitura ne smije biti politički obojena ili ne kanimo je kadrovirati kroz stranačku prizmu. Bolje rečeno, vjerujem da u Šibeniku ima dovoljno zaljubljenika u košarku koji bi mogli voditi klub, te osigurati dodatna sredstva za njegovo djelovanje. Grad ne može davati više od onog što daje. Sport je, uostalom, jedina stavka koju nismo skresali u novom gradskom proračunu - jasan je Baranović.

Izbjegavao je detaljnu analizu stanja u šibenskoj košarci ili detektiranje najvećih krivaca, no nije izdržao a da ne prozove svog prehodnika Tomislava Ninića.
- Jasno je da su do mene došle različite informacije, ali ne mogu suditi na račun ćakula. No, ne mirim se sa činjenicom da je gospodin Ninić kao dopredsjednik kluba, predsjednik KK Dražen Petrović i dogradonačelnik Šibenika mogao tolerirati nezakonje ili činjenicu da Skupština, na kojoj se podnose financijska i ina izvješća, nijednom nije sazvana. Uvjeren sam da KK Šibenik nije jedini krivac za stanje u šibenskoj muškoj košarci. Vrlo skoro će ‘na tapet’ i Škola košarke - završio je Baranović.

Badžim: Dovest ćemo trenera, dva igrača...

- Mene je više sram moliti Savez da nam produži rok za uplatu. Imali smo puno razumijevanja u Zagrebu. Ako nam, pak, udovolje molbi, jedva ćemo sakupiti momčad za subotnju utakmicu s Borikom. Ostalo nam je devet igrača, priključit ćemo kojeg juniora - govori Živko Badžim.

One je kao klupska ‘Katica za sve’, kako kaže, već mjesecima upozoravao na neizdrživo stanje u klubu. No, bez efekta.
- Novac od grada nam nije dovoljan, trebamo ljude koji će osigurati dodatna sredstva. A nisam ih ja mogao naći, povlačiti za rukav da dođu u klub, da sazovu Skupštinu. To je morao učiniti netko drugi, mjerodavniji - kaže Badžim.

Badžim vjeruje ne samo u ozdravljenje kluba, već i prvoligaški spas.
- Moramo dovesti trenera i dva igrača. Registracijski pravilnik nam dopušta da novi košarkaši zaigraju tek u Ligi za ostanak. Dotle ćemo se, valjda, konsolidirati - optimist je Badžim.

IVO MIKULIČIN / EPEHA

Baranović piše Radiću

Kratki i jasni su zaključci sastanka što ga je s košarkaškim radnicima sazvao dogradonačelnik Petar Baranović. Gradski će čelnici uputiti molbu Hrvatskom košarkaškom savezu da nakratko prolongira uplatu dugova KK Šibenik, te u najkraćem roku inicirati sazivanje Skupštine kluba, koja bi izabrala novo vodstvo. Šibenčanin Baranović će pisati pismo Šibenčaninu Danku Radiću (predsjedniku Saveza), koji jamačno zna stanje na Baldekinu, gdje je, tvrde dobro upućeni, i on imao dovoljno utjecaja.

Dugovi su najmanji problem

Nenad Amanović je jedan od pionira šibenske košarke. Bio je kapetan momčadi, trener Draženu Petroviću, uveo je košarkašice u Prvu ligu...On je i zadnji trener Šibenčana prije nego što je Badžim prigrlio kompletnu vlast.

- Nije problem samo u dugovima, ima tu još ponečeg. Težeg i tužnijeg. Nikad mi nije bilo teže raditi u jednom klubu nego onih tri mjeseca u Šibeniku. Klub bi teško sačuvao prvoligaški status s Bilanom i Petkovićem, a kamoli bez njih!? Daj Bože da me zbivanja na parketu demantiraju - izjavio nam je Amanović.

Šibenik i Zadar su se dogovorili

Htio bih, prije svega, zanijekati neke teze koje se o šibenskoj košarci provlače kroz medije. Bilan nije iskoristio svoje pravo da ode zbog toga što mu je klub dužan, već su se Zadar i Šibenik oko njega dogovorili. ‘Slučaj Petković’ za mene ne postoji jer spomenuti igrač nije uplatio taksu za rješevanje svoje molbe da dobije raskid ugovora s klubom. Filipović, pak, nije ni poslao molbu. Što se tiče dugovanja prema Savezu, Šibenik nije iznimka. Ima još klubova u istoj situaciji - pojasnio je neke nejasnoće košarkaški komesar Josip Bilić Biba.

Ne krije tezu kako je Šibenik važan na hrvatskoj košarkaškoj karti ili, po njemu, neovisno o stvaranju novih centara, Baldekin po važnosti u proizvodnji igrača ide odmah iza Cibone, Zagreba, Zadra i Splita.

- Klubu nije nimalo pomogla šibenska košarkaška razjedinjenost. Ne znam koliko će im pomoći novo gradsko vodstvo. Na parketu im netko novi ne može pomoći, jer ne znam kako to Badžim najavljuje pojačanja, kad su svi rokovi za to prošli!?

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka