Sport Košarka

HKS MAJKA, A Ne MAĆEHA

Dino Rađa: U reprezentaciju nitko neće doći preko veze! Za sve što radim mogu se pogledati u ogledalo, možeš mi sve reć, ali mi poštenje i obraz ne možeš dirat!

HKS MAJKA, A Ne MAĆEHA

Podsjetimo, Vranković junior je uvršten na inicijalni popis izabrane vrste nakon što je u posljednje tri sezone za momčad američkog sveučilišta “Duke” odigrao ukupno tek 181 minutu. 

- Boli me kada netko dvadeset godina nečega što se događalo u hrvatskoj košarci uspoređuje s onim što mi sada radimo – rekao je uvodu Rađa, te pojasnio slučaj Vrankovića juniora.

- Dijete ima 20 godina, radi s najboljim američkim trenerom Mikeom Krzyzewskim već tri godine. Samo to što ga je izabrao u svoju momčad trener koji je deset godina vodio američki “Dream Team” je velika čast za njega i cijelu našu državu. Umjesto da nam bude ponos...

- Ali nama nije bitno što ima 213 cm, što je i prije bio u reprezentativnim selekcijama, što radi kod najboljeg američkog trenera, što je radnik. Što ima veze koliko je minuta Vranković odigrao?

Naravno, i on ima svoje vrline i mane - rekao je Rađa, odnedavno član košarkaškog “Hall of Famea” u američkom Springfieldu.

Antonio Vranković se našao na širem, inicijalnom popisu od 28 igrača novog izbornika Dražena Anzulovića za kvalifikacijske utakmice u Italiji i Rumunjskoj 28. lipnja i 1. srpnja. 

- Kroz prošlu godinu pozvali smo stotinu igrača u reprezentacije, more imena. Da ih sve vidimo, da provjerimo tko što može, tko kako reagira u selekciji. Jer drugačije je igrati za reprezentaciju nego za klub. Lani je Vranković bio u U20 reprezentaciji.

- Kako tada nikome nije smetao? Pogađaju me ti navodi zato što se sada radi pošteno, što suci više ne vode kolo, što se liga digla kao i gledanost, što sve ide nabolje, što nema više trenera dizača ruku – tvrdi Rađa.

Nepotizma kaže nema (više) i neće ga biti.

- Nitko nikad neće doći u reprezentaciju preko veze, nema veze čiji je sin, rođak – poručio je Rađa.

Stojko Vranković kao predsjednik Saveza te on kao prvi čovjek Struke preuzeli su kormilo hrvatske košarke prije oko godinu i pol. Uz njih vrlo je važna uloga i glavnog tajnika Saveza Josipa Vrankovića, najvažnijeg operativca. U Stručnom savjetu za mušku košarku je i Toni Kukoč... 

- Sve što Stojko i ja radimo, činimo bez ikakvog interesa. Da ni ne govorim o tome da trošimo svoj novac, svoje vrijeme. Napravio sam ime i prezime, ne treba mi ništa. Radim za dobrobit djece, za bolje sutra, dobrobit sporta koji nam je bio vrhunski, a sada umire. Mi ga pokušavamo oživjeti! A ne valja. Zašto? Zato što si malo podignuo glavu iznad prosjeka – smatra Rađa.

- Za sve što radim mogu se pogledati u ogledalo. Možeš mi sve reć’, i greška ova i greška ona, ali poštenje i obraz mi ne možeš dirat’.

Otkad su Stojko i Dino preuzeli čelne uloge u hrvatskoj košarci neke su promjene pokrenute, neke su već i zaživjele, neke se planiraju u budućnosti... No, posla je mnogo, i previše. Previše je vremena prije njihovo dolaska izgubljeno. Zato će za veće, vidljivije pomake i trebati više vremena. 

- Vratili smo jedinstvenu hrvatsku seniorsku ligu, pokrenuli jedinstvenu kadetsku ligu, organizirali Final Eight završnicu kupa, organizirali jedinstvenu završnicu prvenstava mlađih kategorija... Svi izbornici svih kategorija iza sebe imaju rezultate, nitko nije izabran po prijateljskoj liniji. Radi se, ali ne ide ništa preko noći.

- Stalno se sastajemo s ljudima iz klubova, da čujemo što su njihovi problemi, pokušavamo im se približiti. Nedavno smo se sastali s čelnicima Cedevite, bili smo s vodstvom Splita, Šibenikom... Pokušavamo zajedno rješavati probleme. Želimo svima biti majka, a ne maćeha – zaključio je Rađa. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka