stdClass Object ( [id] => 587655 [title] => Zvala ga je i Zvezda, ali želio je u najveći klub: bivši vratar Bijelih jedva spaja kraj s krajem, zaboravljen, a uspomena na Hajduk daje mu snage [alias] => zvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čudi me da me se itko sjeti, da uopće postojim! – razveselio nam se Ivan Budinčević, Budo i Muki.

Nekadašnji vratar Hajduka između 1976. i 1980., izravni osvajač šampionske titule “bijelih”, zadnjeg naslov prvaka u Jugoslaviji, primio nas je raširenih ruku u svome Bajmoku. Te je 1978./79. sezone bio standardan i na svim je šampionskim slikama. U prepoznatljivom zelenom golmanskom dresu.

Krenuli smo s dvojicom kolega u potragu i još smo putem animirali velikog navijača Hajduka Damira Ercega iz Đakova, da nam pomogne u navigaciji doći do Budinčevića: Bajmok, Vojvodina. Gdje ima mnogo Hrvata Bunjevaca uz Srbe i Mađare. Prođete Batinu i Dunav na Bezdanu, pa nakon Sombora Bajmok, Tavankut, Čantavir, pravac Subotica. Malena mjesta “pozitivne geografije”.

– Mirno mjesto, divni, tihi, dobri ljudi. Divota je ovdje živjeti. Mir, mir i samo mir – kaže Budo.

Visok i korpulentan, s prepoznatljivom je bradicom kao dijelom imidža iz davnog vremena. Samo što je danas brada sijeda, a godine i život učinile su svoje brazdama po licu. Ivan i supruga mu Ruža. Ona je iz Bajmoka pa se i on, makar je iz Subotice, skrasio gdje mu je i Ruža procvala.

Budo je pogrbljen, teško hoda, bole ga desni kuk i oba koljena, strašno, vidimo po grimasama dok ustaje... Zato radije sjedi. Mjesto sastanka, Stara pizzeria kod Prike. 

Četrdeset godina je od Hajdukova osvajanja posljednje titule prvaka Jugoslavije pa je i to bio povod da ga potražimo. Prije osam godina došao je u Split na proslavu stotog rođendana “bijelih”. Pomogli prijatelji, osigurali putne troškove i boravak, jer on nije u prilici sebi priuštiti i počastiti se.

Život u neimaštini

Budinčevića je za reć pravo otkrio naš pokojni kolega Mosor, Milorad Bibić nakon što ga je uputio Dražen Prćić, novinar Hrvatskog radija iz Subotice.

Rekao mu je: “U Bajmoku živi Ivan Budinčević. U totalnoj neimaštini...” Da, tako je. Čisto i bistro. Što ćemo uljepšavat. Kako onda, tako i danas.

Priča je tada pobudila emocije i humanitarne akcije navijača “bijelih”. Budinčević je došao u Split na proslavu, pomogli su prijatelji Zlatko Marinović i Tonći Kristić.

– To su mi uspomene od kojih i danas živim, pune mi pluća da mi bude lakše – kaže nam Budo, a nama ili se učinilo ili je to bilo od svjetla, ali zacaklile su mu se oči.

No, svoj usud nosi ponosno, dostojanstveno, sa suprugom Ružom  u kući, kućici, znate kakve su to već stambene odaje po selima nizine, a kućica, ajme, nije ni dovršena:

– A trebalo bi u nju nešto još uložiti, zgotoviti, ali kako? Nema se... Ma, dobra je kuća za nas dvoje, još je i velika koliko nam treba – okreće Ivan priču u vedrije tonove.

Neka nam kaže svoju situaciju:

– Ja ne radim jer fizički nisam sposoban. Radio sam ja teške fizičke poslove, orao i kopao, sijao, sadio, brao, sve poslove u polju kao nadničar. Ali, bolovi u oba koljena više mi ne dopuštaju baš nikakvu fizičku aktivnost. Mogu deset minuta da kosim travu i onda gotovo, moram stati, boli me i ne mogu više.

- Moja Ruža radila je u Austriji, čuvala je starije gospođe, ali je doživjela infarkt prije godinu dana i eto. Sad ni ona ne može ništa. Ima pejsmejker i dva stenta. Sreća u nesreći da joj se to dogodilo u Austriji, a ne ovdje. I, kako živim? A kako... Kći Mia je tu, blizu, u Subotici, radi u firmi, ali ima ona i svoj život – priča nam. 

Nema primanja, što bi se reklo na rubu je egzistencije, spaja kraj s krajem, zaboravljen. Nije mu uspjelo svojedobno biti trener vratara, od Spartaka pa uokolo, jer nema škole, nije školovan, odbijali su ga:

Fali mu trenerska škola

– Žalim danas to što nisam krenuo u tu trenersku školu. Ma kakav trener vratara, trebao sam da budem pravi trener! To bih ja mogao. Ali, karijera mi se naprasno prekinula.

Branio je najprije za Spartak, pa je prešao u Hajduk, četiri godine “bijeli”, pa onda dvije u Olimpiji i pet u vinkovačkom Dinamu, današnjoj Cibaliji:

– U utakmici Dinama iz Vinkovaca i Iskre iz Bugojna 1988., naletio je na mene Rudež, mislim da se zove Tihomir. Pa zaobiđi me, ja sam prije na došao na loptu. Ali, on se sudari sa mnom, koljenom me udari u glavu i to je za mene bio kraj svijeta.

- Napukla mi vratna kralježnica, bio sam u nesvijesti, dugo sam nosio gips oko gornjeg dijela tijela. Imao sam 33 godine, oporavio sam se, ali više nikad profesionalni vratar! Nakon tri godine oporavka nastavio sam braniti, onako, za svoj užitak.

Za male klubove?

– Ma da, vratio se kući, pa branio sve do taraba-lige, kako ja kažem. U Obiliću iz Novih Kneževaca, Zorki iz Subotice, Radničkom iz Bajmoka, pa u Aleksi Šantiću, tako se selo susjedno zove po pjesniku i klub imaju. Sve do 45. godine.

Fizički poslovi ne dolaze u obzir, niste više sposobni za zemljoradnika, za “paorske poslove”:

– Čekam još godinu dana do penzije. Možete mislit kakva penzija, ali bar nešto. Imam devet godina staža u Hrvatskoj, četiri u Hajduku, pet u Vinkovcima, pa dvije u Sloveniji i devet u Srbiji. Pa neka izračunaju. Ma ta priča o mojoj situaciji...

- Ja sam vam malo čudan tip, ja ne volim davit ljude, svatko ima svojih problema i što sad da ja tu nešto pričam o sebi? Lijepo je da ste me potražili, iz Splita mi se uvijek javi Đigi, recite mu da znam da se on zove Tonći, a zovne me i Balint da ja znam kako on stalno misli na mene!

I neka hajdučka obitelj zna kako se sa životom bori Ivan Budinčević, vratarska legenda šampionske 1979., u Bajmoku, tako blizu, a tako daleko. 

‘Zvala me i Crvena Zvezda, ali želio sam ići u najveći klub’ 

Kako ste došli u Hajduk?

- Zvala me Vojvodina i Crvena zvezda me baš dugo nagovarala, a onda sam u Spartaku pozvan u kancelariju i rekli mi da me traži Hajduk, da je došao po mene Jere Burazin. Odmah sam pristao, rekao sam sebi “idem u najveći klub u Jugoslaviji”. Potpisao i bilo je gotovo.

- Zvali su me iz Zvezde, Slobodan Ćosić, on je bio poznat i drmao je scenom, kao i sekretarka Dara Zec, svi su oni već umrli. A Stevan Ostojić, trener, prigovarao mi je kako im to nisam došao, a mogao sam u Zvezdi da budem gospodin, tako mi kaže.

Transfer?

- Spartak je dobio neku odštetu, sedam ili sedamdeset, nemam pojma čega, dinara, milijuna, ne sjećam se. A ja? Nešto malo. Nisam bio zvijezda. Bila je čast doći. Od plaće sam možda mogao kupit fiću (tko ne zna, mali automobil, op.a.).

‘Ne dam ga nikome, ovo je suvo zlato’

Još čuvate taj svoj prepoznatljiv zeleni dres, vaš golmanski iz šampionske 1979. godine?

- E, pa to ne dam nikome, pitali me kolekcionari, pa za muzej, pa bi davali ne znam što, ali mogu biti u ne znam kakvoj situaciji, to se ne daje, ne prodaje... Ne dam ga nikome! Ovaj dres, to je suvo zlato!

 

‘Žungul je za svaki gol imao slobodni dan...’

Koju utakmicu posebno pamtite?

- Odgledao sam ih puno s klupe, ja sam vam bio najstandardnija rezerva. Katalinić je branio, Mešković je taman otišao. Bio je i Milo Nižetić, a za Špira Ćosića nikad ne znam gdje je. Pamtim Atletico, Ayalu duge kose.

- Pamtim Miću Duvančića trenera, Mužinić ga je zvao šjor Mićo i šjor Mićo bi rekao Žungulu daj danas dva gola Beogradu i imaš dva dana slobodna. I Žungul bi ih dao, toga se sjećam! I dobio bi dva dana slobodna.

‘Doveli su Simovića i moje je vrijeme isteklo’

Posebni pozdrav Gojku Škrbiću, bivšem direktoru Hajduka i Zagreba, nekoć i novinaru Slobodne Dalmacije:

- Zvao me iz Olimpije u Zagreb i kad sam došao, ništa od Zagreba, odjednom nema novca, promjena ambicija, izvinjava se. Ali možeš u Vinkovce. Nije me ostavio na cjedilu. A on me i doveo prije toga u Hajduk. E, molim vas, pozdravite mi Gojka Škrbića.

A odlazak iz Hajduka?

- Hladno profesionalno. Doveli su Simovića i moje je vrijeme isteklo. Čak su Simoviću pokazivali stan gdje će ući dok sam ja još bio u stanu! Pa, pričekajte koji dan da iselim... Ali, nema veze. Možda im je kasnije bilo žao jer su i Simović i Pudar bili u krizi, a ja u Olimpiji branio stvarno dobro, zapravo fantastično.

‘Ćapio sam tu loptu, zagrlio je kao najljepšu djevojku, ćapio...’

Titula prvaka 1979. i veselje u avionu iz Sarajeva i zadnja lopta, balun što ga je zagrlio u šansi Sarajeva, spriječivši da bude izjednačenje u zadnji čas, imaju posebno mjesto:

- Vodimo mi 2:0 i treba nam pobjeda, ali nije gotovo. I penal je za Sarajevo. Nisam obranio. Sad je već 2:1. U zadnjem napadu centaršut je i lopta pred jednim napadačem Sarajeva i ...ćapio sam tu loptu. Ćapio! Rekao sam za vašu Slobodnu, zagrlio sam tu loptu kao najljepšu djevojku. I jesam! - ne zaboravlja Budo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'slobodna' u bajmoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-02-05 08:08:39 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-02-05 12:04:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-02-05 11:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 29372 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/1_02.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/1_01.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/1_03.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/1_04.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/1_05.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/06.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/05\/08.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["02","01","03","04","05","06","07","08"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"630x840"},{"size0":"630x840"},{"size0":"1120x840"},{"size0":"1120x840"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1120x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38410405 Threads: 4 Questions: 7098638792 Slow queries: 3300630 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608365986 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage-587655 [printLink] => /sport/hajduk/zvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage-587655?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439056 [name] => Ivan Budinčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-budincevic [link] => /tag/ivan-budincevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'slobodna' u bajmoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zvala ga je i Zvezda, ali želio je u najveći klub: bivši vratar Bijelih jedva spaja kraj s krajem, zaboravljen, a uspomena na Hajduk daje mu snage [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_02.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 02 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_02.jpg [title] => 02 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_01.jpg [title] => 01 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_03.jpg [title] => 03 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_04.jpg [title] => 04 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/1_05.jpg [title] => 05 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/06.jpg [title] => 06 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/07.jpg [title] => 07 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/05/08.jpg [title] => 08 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čudi me da me se itko sjeti, da uopće postojim! – razveselio nam se Ivan Budinčević, Budo i Muki.

Nekadašnji vratar Hajduka između 1976. i 1980., izravni osvajač šampionske titule “bijelih”, zadnjeg naslov prvaka u Jugoslaviji, primio nas je raširenih ruku u svome Bajmoku. Te je 1978./79. sezone bio standardan i na svim je šampionskim slikama. U prepoznatljivom zelenom golmanskom dresu.

Krenuli smo s dvojicom kolega u potragu i još smo putem animirali velikog navijača Hajduka Damira Ercega iz Đakova, da nam pomogne u navigaciji doći do Budinčevića: Bajmok, Vojvodina. Gdje ima mnogo Hrvata Bunjevaca uz Srbe i Mađare. Prođete Batinu i Dunav na Bezdanu, pa nakon Sombora Bajmok, Tavankut, Čantavir, pravac Subotica. Malena mjesta “pozitivne geografije”.

– Mirno mjesto, divni, tihi, dobri ljudi. Divota je ovdje živjeti. Mir, mir i samo mir – kaže Budo.

Visok i korpulentan, s prepoznatljivom je bradicom kao dijelom imidža iz davnog vremena. Samo što je danas brada sijeda, a godine i život učinile su svoje brazdama po licu. Ivan i supruga mu Ruža. Ona je iz Bajmoka pa se i on, makar je iz Subotice, skrasio gdje mu je i Ruža procvala.

Budo je pogrbljen, teško hoda, bole ga desni kuk i oba koljena, strašno, vidimo po grimasama dok ustaje... Zato radije sjedi. Mjesto sastanka, Stara pizzeria kod Prike. 

Četrdeset godina je od Hajdukova osvajanja posljednje titule prvaka Jugoslavije pa je i to bio povod da ga potražimo. Prije osam godina došao je u Split na proslavu stotog rođendana “bijelih”. Pomogli prijatelji, osigurali putne troškove i boravak, jer on nije u prilici sebi priuštiti i počastiti se.

Život u neimaštini

Budinčevića je za reć pravo otkrio naš pokojni kolega Mosor, Milorad Bibić nakon što ga je uputio Dražen Prćić, novinar Hrvatskog radija iz Subotice.

Rekao mu je: “U Bajmoku živi Ivan Budinčević. U totalnoj neimaštini...” Da, tako je. Čisto i bistro. Što ćemo uljepšavat. Kako onda, tako i danas.

Priča je tada pobudila emocije i humanitarne akcije navijača “bijelih”. Budinčević je došao u Split na proslavu, pomogli su prijatelji Zlatko Marinović i Tonći Kristić.

– To su mi uspomene od kojih i danas živim, pune mi pluća da mi bude lakše – kaže nam Budo, a nama ili se učinilo ili je to bilo od svjetla, ali zacaklile su mu se oči.

No, svoj usud nosi ponosno, dostojanstveno, sa suprugom Ružom  u kući, kućici, znate kakve su to već stambene odaje po selima nizine, a kućica, ajme, nije ni dovršena:

– A trebalo bi u nju nešto još uložiti, zgotoviti, ali kako? Nema se... Ma, dobra je kuća za nas dvoje, još je i velika koliko nam treba – okreće Ivan priču u vedrije tonove.

Neka nam kaže svoju situaciju:

– Ja ne radim jer fizički nisam sposoban. Radio sam ja teške fizičke poslove, orao i kopao, sijao, sadio, brao, sve poslove u polju kao nadničar. Ali, bolovi u oba koljena više mi ne dopuštaju baš nikakvu fizičku aktivnost. Mogu deset minuta da kosim travu i onda gotovo, moram stati, boli me i ne mogu više.

- Moja Ruža radila je u Austriji, čuvala je starije gospođe, ali je doživjela infarkt prije godinu dana i eto. Sad ni ona ne može ništa. Ima pejsmejker i dva stenta. Sreća u nesreći da joj se to dogodilo u Austriji, a ne ovdje. I, kako živim? A kako... Kći Mia je tu, blizu, u Subotici, radi u firmi, ali ima ona i svoj život – priča nam. 

Nema primanja, što bi se reklo na rubu je egzistencije, spaja kraj s krajem, zaboravljen. Nije mu uspjelo svojedobno biti trener vratara, od Spartaka pa uokolo, jer nema škole, nije školovan, odbijali su ga:

Fali mu trenerska škola

– Žalim danas to što nisam krenuo u tu trenersku školu. Ma kakav trener vratara, trebao sam da budem pravi trener! To bih ja mogao. Ali, karijera mi se naprasno prekinula.

Branio je najprije za Spartak, pa je prešao u Hajduk, četiri godine “bijeli”, pa onda dvije u Olimpiji i pet u vinkovačkom Dinamu, današnjoj Cibaliji:

– U utakmici Dinama iz Vinkovaca i Iskre iz Bugojna 1988., naletio je na mene Rudež, mislim da se zove Tihomir. Pa zaobiđi me, ja sam prije na došao na loptu. Ali, on se sudari sa mnom, koljenom me udari u glavu i to je za mene bio kraj svijeta.

- Napukla mi vratna kralježnica, bio sam u nesvijesti, dugo sam nosio gips oko gornjeg dijela tijela. Imao sam 33 godine, oporavio sam se, ali više nikad profesionalni vratar! Nakon tri godine oporavka nastavio sam braniti, onako, za svoj užitak.

Za male klubove?

– Ma da, vratio se kući, pa branio sve do taraba-lige, kako ja kažem. U Obiliću iz Novih Kneževaca, Zorki iz Subotice, Radničkom iz Bajmoka, pa u Aleksi Šantiću, tako se selo susjedno zove po pjesniku i klub imaju. Sve do 45. godine.

Fizički poslovi ne dolaze u obzir, niste više sposobni za zemljoradnika, za “paorske poslove”:

– Čekam još godinu dana do penzije. Možete mislit kakva penzija, ali bar nešto. Imam devet godina staža u Hrvatskoj, četiri u Hajduku, pet u Vinkovcima, pa dvije u Sloveniji i devet u Srbiji. Pa neka izračunaju. Ma ta priča o mojoj situaciji...

- Ja sam vam malo čudan tip, ja ne volim davit ljude, svatko ima svojih problema i što sad da ja tu nešto pričam o sebi? Lijepo je da ste me potražili, iz Splita mi se uvijek javi Đigi, recite mu da znam da se on zove Tonći, a zovne me i Balint da ja znam kako on stalno misli na mene!

I neka hajdučka obitelj zna kako se sa životom bori Ivan Budinčević, vratarska legenda šampionske 1979., u Bajmoku, tako blizu, a tako daleko. 

‘Zvala me i Crvena Zvezda, ali želio sam ići u najveći klub’ 

Kako ste došli u Hajduk?

- Zvala me Vojvodina i Crvena zvezda me baš dugo nagovarala, a onda sam u Spartaku pozvan u kancelariju i rekli mi da me traži Hajduk, da je došao po mene Jere Burazin. Odmah sam pristao, rekao sam sebi “idem u najveći klub u Jugoslaviji”. Potpisao i bilo je gotovo.

- Zvali su me iz Zvezde, Slobodan Ćosić, on je bio poznat i drmao je scenom, kao i sekretarka Dara Zec, svi su oni već umrli. A Stevan Ostojić, trener, prigovarao mi je kako im to nisam došao, a mogao sam u Zvezdi da budem gospodin, tako mi kaže.

Transfer?

- Spartak je dobio neku odštetu, sedam ili sedamdeset, nemam pojma čega, dinara, milijuna, ne sjećam se. A ja? Nešto malo. Nisam bio zvijezda. Bila je čast doći. Od plaće sam možda mogao kupit fiću (tko ne zna, mali automobil, op.a.).

‘Ne dam ga nikome, ovo je suvo zlato’

Još čuvate taj svoj prepoznatljiv zeleni dres, vaš golmanski iz šampionske 1979. godine?

- E, pa to ne dam nikome, pitali me kolekcionari, pa za muzej, pa bi davali ne znam što, ali mogu biti u ne znam kakvoj situaciji, to se ne daje, ne prodaje... Ne dam ga nikome! Ovaj dres, to je suvo zlato!

 

‘Žungul je za svaki gol imao slobodni dan...’

Koju utakmicu posebno pamtite?

- Odgledao sam ih puno s klupe, ja sam vam bio najstandardnija rezerva. Katalinić je branio, Mešković je taman otišao. Bio je i Milo Nižetić, a za Špira Ćosića nikad ne znam gdje je. Pamtim Atletico, Ayalu duge kose.

- Pamtim Miću Duvančića trenera, Mužinić ga je zvao šjor Mićo i šjor Mićo bi rekao Žungulu daj danas dva gola Beogradu i imaš dva dana slobodna. I Žungul bi ih dao, toga se sjećam! I dobio bi dva dana slobodna.

‘Doveli su Simovića i moje je vrijeme isteklo’

Posebni pozdrav Gojku Škrbiću, bivšem direktoru Hajduka i Zagreba, nekoć i novinaru Slobodne Dalmacije:

- Zvao me iz Olimpije u Zagreb i kad sam došao, ništa od Zagreba, odjednom nema novca, promjena ambicija, izvinjava se. Ali možeš u Vinkovce. Nije me ostavio na cjedilu. A on me i doveo prije toga u Hajduk. E, molim vas, pozdravite mi Gojka Škrbića.

A odlazak iz Hajduka?

- Hladno profesionalno. Doveli su Simovića i moje je vrijeme isteklo. Čak su Simoviću pokazivali stan gdje će ući dok sam ja još bio u stanu! Pa, pričekajte koji dan da iselim... Ali, nema veze. Možda im je kasnije bilo žao jer su i Simović i Pudar bili u krizi, a ja u Olimpiji branio stvarno dobro, zapravo fantastično.

‘Ćapio sam tu loptu, zagrlio je kao najljepšu djevojku, ćapio...’

Titula prvaka 1979. i veselje u avionu iz Sarajeva i zadnja lopta, balun što ga je zagrlio u šansi Sarajeva, spriječivši da bude izjednačenje u zadnji čas, imaju posebno mjesto:

- Vodimo mi 2:0 i treba nam pobjeda, ali nije gotovo. I penal je za Sarajevo. Nisam obranio. Sad je već 2:1. U zadnjem napadu centaršut je i lopta pred jednim napadačem Sarajeva i ...ćapio sam tu loptu. Ćapio! Rekao sam za vašu Slobodnu, zagrlio sam tu loptu kao najljepšu djevojku. I jesam! - ne zaboravlja Budo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
02 01 03 04 05 06 07 08
02
01
03
04
05
06
07
08
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage-587655 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d890cb7a7b503aeaeddca60e3a204ac25f71293e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zvala+ga+je+i+Zvezda%2C+ali+%C5%BEelio+je+u+najve%C4%87i+klub%3A+biv%C5%A1i+vratar+Bijelih+jedva+spaja+kraj+s+krajem%2C+zaboravljen%2C+a+uspomena+na+Hajduk+daje+mu+snage&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage-587655 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzvala-ga-je-i-zvezda-ali-zelio-je-u-najveci-klub-bivsi-vratar-bijelih-jedva-spaja-kraj-s-krajem-zaboravljen-a-uspomena-na-hajduk-daje-mu-snage-587655 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'slobodna' u bajmoku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajduk'slobodna' u bajmoku

Zvala ga je i Zvezda, ali želio je u najveći klub: bivši vratar Bijelih jedva spaja kraj s krajem, zaboravljen, a uspomena na Hajduk daje mu snage

5. veljače 2019. - 12:28

Čudi me da me se itko sjeti, da uopće postojim! – razveselio nam se Ivan Budinčević, Budo i Muki.

Nekadašnji vratar Hajduka između 1976. i 1980., izravni osvajač šampionske titule “bijelih”, zadnjeg naslov prvaka u Jugoslaviji, primio nas je raširenih ruku u svome Bajmoku. Te je 1978./79. sezone bio standardan i na svim je šampionskim slikama. U prepoznatljivom zelenom golmanskom dresu.

Krenuli smo s dvojicom kolega u potragu i još smo putem animirali velikog navijača Hajduka Damira Ercega iz Đakova, da nam pomogne u navigaciji doći do Budinčevića: Bajmok, Vojvodina. Gdje ima mnogo Hrvata Bunjevaca uz Srbe i Mađare. Prođete Batinu i Dunav na Bezdanu, pa nakon Sombora Bajmok, Tavankut, Čantavir, pravac Subotica. Malena mjesta “pozitivne geografije”.

– Mirno mjesto, divni,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:05