stdClass Object ( [id] => 285782 [title] => Tomislav Mamić otvoreno: Cilj mi je stabilniji i jači Hajduk, a ja samo želim biti ‘navijačka legenda’ [alias] => tomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vijest kako Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke Tommy, kupuje dionice Hajduka od ostalih pojedinačnih dioničara uzburkala je javnost. Gospodin Mamić je, kako bi javnosti na najbolji mogući način prezentirao svoje namjere, odlučio na stupcima Slobodne Dalmacije objasniti priču.

Gospodine Mamić, tijekom preoblikovanja vi ste kupili dionica Hajduka u vrijednosti od pet milijuna kuna što je tada bilo oko 2,2 posto. Kada se donijeli odluku da krenete u kupovinu dodatnih dionica Hajduka?

- Odluka o kupnji dionica Hajduka donesena je nakon što smo prihvatili ponudu za članstvom u novom Nadzornom odboru Hajduka kao predstavnici malih dioničara. Obzirom da ja nisam imao namjeru vraćati se na tu funkciju, mjesto je popunio moj sin Zoran.

Koji vam je motiv za kupnju dionica?

- Iz jednostavnog razloga što ja nisam navikao biti pasivni promatrač, već sam smatrao da trebamo imati aktivniju ulogu u daljnjem procesu stabilizacije i konsolidacije kluba, a to nam pozicija velikog dioničara omogućuje.

Znači li to da želite postati većinski vlasnik kluba?

- Ne, nikako. Sjetimo se vremena od prije par godina kada je tema dokapitalizacije bila aktualna pa se navodno razgovaralo s Amerikancima naših korijena koji su kao bili zainteresirani za taj model. Javnost je bila podijeljena, a Torcida i Naš Hajduk su jasno dali do znanja da ne žele većinskog vlasnika. Time je za mene osobno ta opcija definitivno postala neprihvatljiva, a u više navrata sam to javno isticao.

Koji je onda konačni cilj što se tiče portfelja dionica Hajduka?

- Od početka preoblikovanja kluba i ulaska već poznatih dioničara u vlasničku strukturu vječito je živjela ideja o okrupnjavanju udjela kroz društvo “Naprid Bili” koje je bilo registrirano u tu svrhu, ali do realizacije nikada nije došlo jer je bilo očito da postoje različiti interesi koji blokiraju tu ideju.

Mnogi su me tada nagovarali, obzirom na našu poziciju i snagu koju objektivno imamo, da preuzmemo inicijativu i pokušamo to odraditi sami na način da otkupimo dionice od svih koji su voljni prodati. Kao što sam već rekao prije nekoliko mjeseci odluka je pala i počeo sam kontaktirati i razgovarati sa svim “velikim-malim” dioničarima i upoznao ih sa svojom namjerom.

Kakve su bile reakcije i koja je cijena dogovorena?


- Ostao sam iznenađen i malo zatečen jer su svi redom podržali ideju, a o cijeni nismo puno pregovarali. Ja sama u startu svima nudio 40 posto od nominalne vrijednosti da bismo to korigirali na 50 posto što je na kraju prihvaćeno.

Smatrate li to realnom cijenom?

- Teško je govoriti o realnoj cijeni kada je Hajduk u pitanju, ovisno o tome imate li emotivni ili ekonomski pristup. Obzirom da je svima jasno da se ovdje ne radi o nekakvom biznisu i da ljudi vjeruju da radimo dobru stvar, nitko nije komplicirao oko cijene.

Kako mislite da se ne radi o biznisu, pa ne ulažete valjda bez namjere da profitirate?


- Ja još uvijek ne znam koliki postotak ćemo u konačnici otkupiti niti smo sebi u tom smislu zadali cilj. Smatrao sam korektnim svim vlasnicima ponuditi tu mogućnost po istim uvjetima bez ikakvog pritiska pa koliko god na kraju bude biti ću zadovoljan. Sve dionice koje otkupimo nikada više neće biti na tržištu i one ostaju trajno u našem vlasništvu, a moguću dobit, to jest dividendu, nikada nećemo tražiti niti uzeti iz Hajduka.

Nemojte se ljutiti, ali moram vas pitati kako je to moguće, jer to izgleda gotovo nestvarno u današnje vrijeme?


- Slažem se danas nije lako povjerovati u takvo što, ali kao što je poznato ja sam više puta isticao do sada, da mi novac sam po sebi nije motiv i smisao već posljedica. Naravno da je svakome od nas važno osigurati egzistenciju, a kad to na neki način osigurate, neka trka za profitom jednostavno nema smisla. Meni je najvažniji motiv i želja za dokazivanjem prvenstveno sebi, a i drugima. U svakom slučaju, radi se o velikom izazovu koji želim uspješno savladati.

Koji je onda stvarni interes?


- Kada kažem da sam navijač Hajduka od malih nogu zaista ne pretjerujem i vjerujem da sam bio prisutan na mnogim velikim i povijesnim utakmicama Hajduka. Teško je sve ove godine krize našeg kluba ostati pasivan promatrač, a s druge strane imate potrebu i mogućnost da nešto napravite.

Žalosno je da Hajduk već dugo nije stvorio velikog igrača i napravio rezultat i rado se vraćamo u prošla vremena velikih uspjeha i slave našeg kluba. Siguran sam da mogu dati veliki doprinos kako bismo u skoro vrijeme vratili Hajduk na mjesto koje objektivno zaslužuje. Hajduk ima svoje legende, a ja možda postanem navijačka legenda, ha, ha, ha...

Kad smo kod navijača, jeste li razgovarali sa Torcidom i udrugom “Naš Hajduk” i kako oni gledaju na ove vaše poteze?

- Sin Zoran je obavio razgovor s predstavnicima Torcide, a obojica smo bili na sastanku s udrugom “Naš Hajduk”. Torcida je tražila odgovor na pitanje krije li se možda iza ovoga pokušaj preuzimanja Hajduka kroz dokapitalizaciju ili otkup dijela dionica u vlasništvu Grada Splita.

Jasno je rečeno da to nije namjera niti je uopće bilo razgovora na tu temu i oni su takvim odgovorom bili zadovoljni. S predstavnicima udruge “Naš Hajduk” smo imali nešto duže i složenije razgovore jer oni su osim istog pitanja kao i Torcida tražili da im pojasnimo naše namjere vezano za upravljačka prava i model upravljanja.

Što ih konkretno zanima i što ste im odgovorili?

- Zanimalo ih je kako vidimo organizaciju kluba i kako konkretno možemo pomoći. Iskreno sam rekao da je ovaj model najbolji i najpošteniji u novijoj povijesti kluba, ali ima prostora i potrebe da se poboljša.

Na kakva poboljšanja i promjene mislite?

- Kao prvo potrebno je razraditi i usvojiti dugoročnu strategiju razvoja kluba za razdoblje od 5-10 godina. To bi znatno olakšalo i podiglo efikasnost rada Uprave i NO jer bi imali jasno postavljene ciljeve koje treba realizirati. Isto tako nužno je dati veće ovlasti Upravi (možda i veći broj članova Uprave) kako bi bili brži i efikasniji u donošenju odluka. Trenutno stanje je malo nakaradno jer Nadzorni odbor gotovo da je preuzeo operativno poslovanje što je neprirodno, sporo i neefikasno, a i komplicirano u provedbi.
Kako gledaju na vašu ulogu i poziciju koju tražite?

- Ja sam otvoreno rekao da nemam namjeru niti želim bilo koju funkciju u klubu, ali sam siguran da mogu pomoći u pripremi strategije razvoja, organizaciji i konsolidaciji kluba na svim razinama. Našim ozbiljnim pristupom bitno bi osnažili kredibilitet i financijsku stabilnost kluba što je preduvjet za iskorak u razvoju kluba.

Na koji način mislite da bi osnašili kredibilitet i financijsku stabilnost kluba?

- Na nogometnom tržištu puno je mešetara i oni znaju što se događa u Hajduku. Ako slute da se klub nalazi u financijskim problemima onda nude “sitniš” za talente poput Balića ili Vlašića. Ako je tu u klubu Tommy sa značajnim vlasničkim udjelom, onda šaljemo poruku da primjerice Balića ne moramo prodati odmah, po bilo kojoj cijeni, samo da bismo namirili plaće za idućih par mjeseci.

Imate li osjećaj da vam vjeruju to što govorite?


- Obzirom da sam ja vrlo jednostavan i praktičan, kako u životu, tako i u poslu, dao sam im na razmatranje nekoliko varijanti našeg angažmana:

1. varijanta: Ukoliko nam ne vjerujete u ovo što pričamo spremni smo odmah nakon upisa sve dionice u vlasništvu TOMMY-a prenijeti na upravljanje udruzi “Naš Hajduk” i povući se iz svih operativnih i kontrolnih funkcija.

2. varijanta: Dozvolite nam da koristimo svoja vlasnička i upravljačka prava razmjerno postotku udjela koji ostvarimo.

3. varijanta: Kada god ocijenite da niste zadovoljni s razvojem događaja iz druge varijante vratite stvari na prvu varijantu. Mi unaprijed dajemo riječ i suglasnost da ćemo tako postupiti.

Ovo ponovo izgleda nevjerovatno. I šta su vam odgovorili?


- Oni su predstavnici udruge i nismo tražili niti očekivali konkretan odgovor dok se ne konzultiraju sa svojim članstvom.

Kakva su vaša očekivanja, odnosno kakav odgovor očekujete?


- Zdrav razum kaže da bi trebalo iskoristiti priliku i mogućnosti koje nudimo. Jasno je da rizika zapravo nema i uvijek im ostaje mogućnost da odluku promijene.

Zašto ste tako popustljivi i fleksibilni obzirom na poziciju koju formalno pravno možete imati?

- Svakom normalnom čovjeku je jasno koliko je Hajduk važan ovom narodu i navijačkom puku koji želi zadržati taj osjećaj pripadnosti voljenom klubu i samo bi im luđak pokušao to uskratiti.

Ministar Boris Lalovac je rekao kako Hajduk nije na prodaju kada ste željeli kupiti udio kojega DAB ima u Hajduku. Jeste li ikada pričali s njim o tome?

- Kako sam već u startu rekao mi smo svim vlasnicima ponudili otkup dionica, pa tako i DAB-u. Nismo imali nikakav kontakt s Ministrom niti bilo kim drugim iz Agencije nego smo jednostavno poslali ponudu preporučenom poštom. Do danas nismo dobili službeni odgovor, a da je ponuda odbijena saznali smo iz medija.

Kao što sam već rekao, smatrao sam da je to konkretan pristup prema svim vlasnicima dionica, a kakav god odgovor bio mi ga prihvaćamo i poštujemo.

Koliko ste do sada dionica otkupili?

- Još ne znam točan broj, ali mislim da smo negdje na 26-27 posto.

Od koga ste ih otkupili osim Jake Andabaka?

- Nije to sada toliko bitno, ali kad inzistirate... Dalekovod, Zagrebmontaža, Ivan Rimac, Ledo, četvorica “Vatrenih”... Nisu na raspolaganju Kerumove dionice, Konstruktor je u predstečajnom postupku...

Jeste li zadovoljni s tim postotkom i da li ćete još otkupljivati?

- Iako u stvari nismo bili opterećeni postotkom, jasno je da smo došli do kontrolnog paketa tako da zajedno s Gradom možemo kontrolirati sve kapitalne promjene. Dionice više nećemo otkupljivati jer nam nisu potrebne, a one i tako za njihove vlasnike više imaju sentimentalnu nego realnu vrijednost.

pero smolčić
foto: tom dubravec / cropix

Nadam se da će se Brbić prijaviti

Kakav je vaš stav prema aktualnom predsjedniku Uprave Marinu Brbiću?

- Mislim da je on odradio kvalitetan posao, a nije mu bilo lako. Nadam se da će se prijaviti na ovaj novi natječaj za predsjednika - kazao je Tomislav Mamić.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO ZA ‘SLOBODNU’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-09 17:25:55 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-09 22:56:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-09 20:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18697 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/09/09/Sport/tom00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38623372 Threads: 4 Questions: 7113278537 Slow queries: 3305577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608752863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/tomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda-285782 [printLink] => /sport/hajduk/tomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda-285782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231369 [name] => TomislavMamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavmamic [link] => /tag/tomislavmamic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO ZA ‘SLOBODNU’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tomislav Mamić otvoreno: Cilj mi je stabilniji i jači Hajduk, a ja samo želim biti ‘navijačka legenda’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-12-14-51-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/09/Sport/tom00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/09/Sport/tom00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vijest kako Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke Tommy, kupuje dionice Hajduka od ostalih pojedinačnih dioničara uzburkala je javnost. Gospodin Mamić je, kako bi javnosti na najbolji mogući način prezentirao svoje namjere, odlučio na stupcima Slobodne Dalmacije objasniti priču.

Gospodine Mamić, tijekom preoblikovanja vi ste kupili dionica Hajduka u vrijednosti od pet milijuna kuna što je tada bilo oko 2,2 posto. Kada se donijeli odluku da krenete u kupovinu dodatnih dionica Hajduka?

- Odluka o kupnji dionica Hajduka donesena je nakon što smo prihvatili ponudu za članstvom u novom Nadzornom odboru Hajduka kao predstavnici malih dioničara. Obzirom da ja nisam imao namjeru vraćati se na tu funkciju, mjesto je popunio moj sin Zoran.

Koji vam je motiv za kupnju dionica?

- Iz jednostavnog razloga što ja nisam navikao biti pasivni promatrač, već sam smatrao da trebamo imati aktivniju ulogu u daljnjem procesu stabilizacije i konsolidacije kluba, a to nam pozicija velikog dioničara omogućuje.

Znači li to da želite postati većinski vlasnik kluba?

- Ne, nikako. Sjetimo se vremena od prije par godina kada je tema dokapitalizacije bila aktualna pa se navodno razgovaralo s Amerikancima naših korijena koji su kao bili zainteresirani za taj model. Javnost je bila podijeljena, a Torcida i Naš Hajduk su jasno dali do znanja da ne žele većinskog vlasnika. Time je za mene osobno ta opcija definitivno postala neprihvatljiva, a u više navrata sam to javno isticao.

Koji je onda konačni cilj što se tiče portfelja dionica Hajduka?

- Od početka preoblikovanja kluba i ulaska već poznatih dioničara u vlasničku strukturu vječito je živjela ideja o okrupnjavanju udjela kroz društvo “Naprid Bili” koje je bilo registrirano u tu svrhu, ali do realizacije nikada nije došlo jer je bilo očito da postoje različiti interesi koji blokiraju tu ideju.

Mnogi su me tada nagovarali, obzirom na našu poziciju i snagu koju objektivno imamo, da preuzmemo inicijativu i pokušamo to odraditi sami na način da otkupimo dionice od svih koji su voljni prodati. Kao što sam već rekao prije nekoliko mjeseci odluka je pala i počeo sam kontaktirati i razgovarati sa svim “velikim-malim” dioničarima i upoznao ih sa svojom namjerom.

Kakve su bile reakcije i koja je cijena dogovorena?


- Ostao sam iznenađen i malo zatečen jer su svi redom podržali ideju, a o cijeni nismo puno pregovarali. Ja sama u startu svima nudio 40 posto od nominalne vrijednosti da bismo to korigirali na 50 posto što je na kraju prihvaćeno.

Smatrate li to realnom cijenom?

- Teško je govoriti o realnoj cijeni kada je Hajduk u pitanju, ovisno o tome imate li emotivni ili ekonomski pristup. Obzirom da je svima jasno da se ovdje ne radi o nekakvom biznisu i da ljudi vjeruju da radimo dobru stvar, nitko nije komplicirao oko cijene.

Kako mislite da se ne radi o biznisu, pa ne ulažete valjda bez namjere da profitirate?


- Ja još uvijek ne znam koliki postotak ćemo u konačnici otkupiti niti smo sebi u tom smislu zadali cilj. Smatrao sam korektnim svim vlasnicima ponuditi tu mogućnost po istim uvjetima bez ikakvog pritiska pa koliko god na kraju bude biti ću zadovoljan. Sve dionice koje otkupimo nikada više neće biti na tržištu i one ostaju trajno u našem vlasništvu, a moguću dobit, to jest dividendu, nikada nećemo tražiti niti uzeti iz Hajduka.

Nemojte se ljutiti, ali moram vas pitati kako je to moguće, jer to izgleda gotovo nestvarno u današnje vrijeme?


- Slažem se danas nije lako povjerovati u takvo što, ali kao što je poznato ja sam više puta isticao do sada, da mi novac sam po sebi nije motiv i smisao već posljedica. Naravno da je svakome od nas važno osigurati egzistenciju, a kad to na neki način osigurate, neka trka za profitom jednostavno nema smisla. Meni je najvažniji motiv i želja za dokazivanjem prvenstveno sebi, a i drugima. U svakom slučaju, radi se o velikom izazovu koji želim uspješno savladati.

Koji je onda stvarni interes?


- Kada kažem da sam navijač Hajduka od malih nogu zaista ne pretjerujem i vjerujem da sam bio prisutan na mnogim velikim i povijesnim utakmicama Hajduka. Teško je sve ove godine krize našeg kluba ostati pasivan promatrač, a s druge strane imate potrebu i mogućnost da nešto napravite.

Žalosno je da Hajduk već dugo nije stvorio velikog igrača i napravio rezultat i rado se vraćamo u prošla vremena velikih uspjeha i slave našeg kluba. Siguran sam da mogu dati veliki doprinos kako bismo u skoro vrijeme vratili Hajduk na mjesto koje objektivno zaslužuje. Hajduk ima svoje legende, a ja možda postanem navijačka legenda, ha, ha, ha...

Kad smo kod navijača, jeste li razgovarali sa Torcidom i udrugom “Naš Hajduk” i kako oni gledaju na ove vaše poteze?

- Sin Zoran je obavio razgovor s predstavnicima Torcide, a obojica smo bili na sastanku s udrugom “Naš Hajduk”. Torcida je tražila odgovor na pitanje krije li se možda iza ovoga pokušaj preuzimanja Hajduka kroz dokapitalizaciju ili otkup dijela dionica u vlasništvu Grada Splita.

Jasno je rečeno da to nije namjera niti je uopće bilo razgovora na tu temu i oni su takvim odgovorom bili zadovoljni. S predstavnicima udruge “Naš Hajduk” smo imali nešto duže i složenije razgovore jer oni su osim istog pitanja kao i Torcida tražili da im pojasnimo naše namjere vezano za upravljačka prava i model upravljanja.

Što ih konkretno zanima i što ste im odgovorili?

- Zanimalo ih je kako vidimo organizaciju kluba i kako konkretno možemo pomoći. Iskreno sam rekao da je ovaj model najbolji i najpošteniji u novijoj povijesti kluba, ali ima prostora i potrebe da se poboljša.

Na kakva poboljšanja i promjene mislite?

- Kao prvo potrebno je razraditi i usvojiti dugoročnu strategiju razvoja kluba za razdoblje od 5-10 godina. To bi znatno olakšalo i podiglo efikasnost rada Uprave i NO jer bi imali jasno postavljene ciljeve koje treba realizirati. Isto tako nužno je dati veće ovlasti Upravi (možda i veći broj članova Uprave) kako bi bili brži i efikasniji u donošenju odluka. Trenutno stanje je malo nakaradno jer Nadzorni odbor gotovo da je preuzeo operativno poslovanje što je neprirodno, sporo i neefikasno, a i komplicirano u provedbi.
Kako gledaju na vašu ulogu i poziciju koju tražite?

- Ja sam otvoreno rekao da nemam namjeru niti želim bilo koju funkciju u klubu, ali sam siguran da mogu pomoći u pripremi strategije razvoja, organizaciji i konsolidaciji kluba na svim razinama. Našim ozbiljnim pristupom bitno bi osnažili kredibilitet i financijsku stabilnost kluba što je preduvjet za iskorak u razvoju kluba.

Na koji način mislite da bi osnašili kredibilitet i financijsku stabilnost kluba?

- Na nogometnom tržištu puno je mešetara i oni znaju što se događa u Hajduku. Ako slute da se klub nalazi u financijskim problemima onda nude “sitniš” za talente poput Balića ili Vlašića. Ako je tu u klubu Tommy sa značajnim vlasničkim udjelom, onda šaljemo poruku da primjerice Balića ne moramo prodati odmah, po bilo kojoj cijeni, samo da bismo namirili plaće za idućih par mjeseci.

Imate li osjećaj da vam vjeruju to što govorite?


- Obzirom da sam ja vrlo jednostavan i praktičan, kako u životu, tako i u poslu, dao sam im na razmatranje nekoliko varijanti našeg angažmana:

1. varijanta: Ukoliko nam ne vjerujete u ovo što pričamo spremni smo odmah nakon upisa sve dionice u vlasništvu TOMMY-a prenijeti na upravljanje udruzi “Naš Hajduk” i povući se iz svih operativnih i kontrolnih funkcija.

2. varijanta: Dozvolite nam da koristimo svoja vlasnička i upravljačka prava razmjerno postotku udjela koji ostvarimo.

3. varijanta: Kada god ocijenite da niste zadovoljni s razvojem događaja iz druge varijante vratite stvari na prvu varijantu. Mi unaprijed dajemo riječ i suglasnost da ćemo tako postupiti.

Ovo ponovo izgleda nevjerovatno. I šta su vam odgovorili?


- Oni su predstavnici udruge i nismo tražili niti očekivali konkretan odgovor dok se ne konzultiraju sa svojim članstvom.

Kakva su vaša očekivanja, odnosno kakav odgovor očekujete?


- Zdrav razum kaže da bi trebalo iskoristiti priliku i mogućnosti koje nudimo. Jasno je da rizika zapravo nema i uvijek im ostaje mogućnost da odluku promijene.

Zašto ste tako popustljivi i fleksibilni obzirom na poziciju koju formalno pravno možete imati?

- Svakom normalnom čovjeku je jasno koliko je Hajduk važan ovom narodu i navijačkom puku koji želi zadržati taj osjećaj pripadnosti voljenom klubu i samo bi im luđak pokušao to uskratiti.

Ministar Boris Lalovac je rekao kako Hajduk nije na prodaju kada ste željeli kupiti udio kojega DAB ima u Hajduku. Jeste li ikada pričali s njim o tome?

- Kako sam već u startu rekao mi smo svim vlasnicima ponudili otkup dionica, pa tako i DAB-u. Nismo imali nikakav kontakt s Ministrom niti bilo kim drugim iz Agencije nego smo jednostavno poslali ponudu preporučenom poštom. Do danas nismo dobili službeni odgovor, a da je ponuda odbijena saznali smo iz medija.

Kao što sam već rekao, smatrao sam da je to konkretan pristup prema svim vlasnicima dionica, a kakav god odgovor bio mi ga prihvaćamo i poštujemo.

Koliko ste do sada dionica otkupili?

- Još ne znam točan broj, ali mislim da smo negdje na 26-27 posto.

Od koga ste ih otkupili osim Jake Andabaka?

- Nije to sada toliko bitno, ali kad inzistirate... Dalekovod, Zagrebmontaža, Ivan Rimac, Ledo, četvorica “Vatrenih”... Nisu na raspolaganju Kerumove dionice, Konstruktor je u predstečajnom postupku...

Jeste li zadovoljni s tim postotkom i da li ćete još otkupljivati?

- Iako u stvari nismo bili opterećeni postotkom, jasno je da smo došli do kontrolnog paketa tako da zajedno s Gradom možemo kontrolirati sve kapitalne promjene. Dionice više nećemo otkupljivati jer nam nisu potrebne, a one i tako za njihove vlasnike više imaju sentimentalnu nego realnu vrijednost.

pero smolčić
foto: tom dubravec / cropix

Nadam se da će se Brbić prijaviti

Kakav je vaš stav prema aktualnom predsjedniku Uprave Marinu Brbiću?

- Mislim da je on odradio kvalitetan posao, a nije mu bilo lako. Nadam se da će se prijaviti na ovaj novi natječaj za predsjednika - kazao je Tomislav Mamić.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/tomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda-285782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c2b0f1221081aeec214eada64170f165386bca1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tomislav+Mami%C4%87+otvoreno%3A+Cilj+mi+je+stabilniji+i+ja%C4%8Di+Hajduk%2C+a+ja+samo+%C5%BEelim+biti+%E2%80%98navija%C4%8Dka+legenda%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ftomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda-285782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ftomislav-mamic-otvoreno-cilj-mi-je-stabilniji-i-jaci-hajduk-a-ja-samo-zelim-biti-navijacka-legenda-285782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO ZA ‘SLOBODNU’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukEKSKLUZIVNO ZA ‘SLOBODNU’

Tomislav Mamić otvoreno: Cilj mi je stabilniji i jači Hajduk, a ja samo želim biti ‘navijačka legenda’

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 22:23
Vijest kako Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke Tommy, kupuje dionice Hajduka od ostalih pojedinačnih dioničara uzburkala je javnost. Gospodin Mamić je, kako bi javnosti na najbolji mogući način prezentirao svoje namjere, odlučio na stupcima Slobodne Dalmacije objasniti priču.

Gospodine Mamić, tijekom preoblikovanja vi ste kupili dionica Hajduka u vrijednosti od pet milijuna kuna što je tada bilo oko 2,2 posto. Kada se donijeli odluku da krenete u kupovinu dodatnih dionica Hajduka?

- Odluka o kupnji dionica Hajduka donesena je nakon što smo prihvatili ponudu za članstvom u novom Nadzornom odboru Hajduka kao predstavnici malih dioničara. Obzirom da ja nisam imao namjeru vraćati se na tu funkciju, mjesto je popunio moj sin Zoran.

Koji vam je motiv za kupnju dionica?

- Iz jednostavnog...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:14