stdClass Object ( [id] => 1154013 [title] => Svi Hajdukovi Livaje: sastavili smo momčad najvećih navijačkih idola u povijesti ‘bilih‘. Ova ekipa mogla bi dugo držati loptu u nogama, ali jednom kad bi je izgubili - nastao bi problem... [alias] => svi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Aksiom glasi: Marko Livaja zaludio je Hajdukove navijače i postao njihov ljubimac i idol. No Livaja nije prvi koji je to uspio. Hajduk je kroz svoje postojanje dao mnoge velike nogometaše koji su postali ljubimci splitske publike. Stoga smo odlučili sastaviti listu od deset najpopularnijih nogometaša koji su nosili Hajdukov dres – nastojeći obuhvatiti svih 110 godina njegove povijesti – koji bi se pridružili Livaji u idealnoj momčadi najvećih navijačkih idola.

Pritom ćemo se osloniti na dva glavna izvora: Miljenka Smoju i subjektivnu procjenu potpisanog novinara. Konkretno, konzultirat ćemo legendarnu Smojinu TV seriju "Velo misto", koja pokazuje prvih 30 godina Hajdukove povijesti, odnosno Smojinu knjigu "Hajdučka legenda", koja obrađuje prvih 60 godina te povijesti, zaključno s 1971. godinom. Gdje je Smoje stao, nastavit će nepouzdano navijačko sjećanje autora ovih redaka.

U razdoblju od osnivanja Hajduka 1911. do Drugog svjetskog rata, Smoje u knjizi označava četvoricu navijačkih ljubimaca, od kojih je trojicu kao likove prikazao i u "Velom mistu". To su Rico, Ferata i Kalun. Odnosno, napadač Nikola Gazdić Janjčić, half Anđelko Marušić i napadač Vlade Kragić.

---

image
Nikola Gazdić zvani Janjčić, prvi igrač Hajduka koji je dao sto golova
 
Cropix arhiva
---

Debakl u Zagrebu

Kronološki prvi ljubimac – i tragični junak – Hajdukovih navijača bio je Nikola Gazdić, nadimkom Janjčić (zbog ricaste, kovrčave kose), koji je za Hajduk zaigrao već 1912., te je do toga kobnog zagrebačkog gostovanja 1919. slovio za najboljeg igrača prve generacije "bijelih", stekavši kultni status među navijačima.

U prethodnih godinu dana Hajduk je igrao samo protiv momčadi engleskih ratnih brodova koji bi pristajali u Splitu: visoke pobjede nad Englezima stvorile su euforiju kod splitskih navijača, i momčad "bijelih" ispraćena je u Zagreb s očekivanjima da lagano ispraši i Građanski, i Concordiju, i HAŠK.

Međutim, Hajduk doživljava debakl: od Građanskog gubi 2:0, od HAŠK-a čak 4:0, a s Concordijom igra 1:1. Strašne vijesti razbjesnile su navijače: proširila se priča da se igrači nisu zalagali, a da je najbolji igrač Gazdić – koji je te godine postao prvi igrač Hajduka koji je dao 100 golova – sabotirao utakmice. U toj nezdravoj atmosferi donesene su i neke ishitrene odluke.

"Neiskusna uprava nasjedne glasinama i bez oklijevanja isključi Gazdića koji od stida bježi u Beograd. Naslutiti tek možemo kakvu je dramu u sebi proživljavao ovaj prvi veliki ljubimac splitske publike. Koliko su ga puta oduševljeni Splićani iznosili na rukama, a sada je bez ikakve krivice, osramoćen morao bježati iz svog Splita", notira Smoje u "Hajdučkoj legendi".

Dvije godine kasnije, 22. svibnja 1921., Građanski dolazi na revanš u Split, a Gazdić iz Beograda piše pismo u kojem zaklinje upravu da mu dopuste odigrati bar tu posljednju utakmicu: u tom času već je znao da boluje od neizlječive tuberkuloze, ali to skriva. Iz kluba su odgovorili: "Vrati se, Janjčiću." Bila je to Gazdićeva utakmica života. Neviđenim driblinzima lomio je zagrebačku obranu, a njegov gol za 1:1 Smoje opisuje kao remek-djelo:

"Prolazi jednog, fintom izbaci drugog i trećeg igrača, četvrta je prepreka ostala za njim i sam se nađe u oči s velikim Vrđukom. Zamahne kao da će snažno ošinuti loptu, vratar poleti u desni ugao a, gle čuda, Janjčić nije ni dotakao loptu, nego je tek sad pokraj ležećeg vratara mirno uputio u mrežu. Takav zgoditak još ne vidjesmo. Iz publike, kojoj je bio zastao dah, prolomi se oduševljenje."

---

image
Frane Matošić (desno u bijelom dresu)
 
Arhiva Cropix
---

Uskoro Gazdić izvodi novi slalom kroz obranu Građanskog, koja ga ruši u šesnaestercu, a Hajduk iz penala zabija za konačnih 2:1. Bila je zadnja predstava prvog navijačkog idola Hajdukove povijesti.

"Navijači iznose Gazdića, koji plače od sreće, premda zna da je odigrao svoju posljednju igru. U svlačionici mu je pozlilo. Uskoro je crni flor na bijelim majicama bio izraz tuge za prvim preminulim drugom, nezaboravnim našim Janjčićem", piše Smoje.

Drugi navijački idol u povijesti Hajduka, veznjak Anđelko Marušić, ovjekovječen je u "Velom mistu" u liku Ferate, što je bio i Marušićev nadimak, kojeg je dobio zbog svoje snage i brzine: na Hajdukove je treninge svaki dan išao pješke iz Omiša u Split (i natrag), a legende kazuju da je iz Omiša znao i – dotrčati.

Pamti se i njegova hajdučka gesta iz Rima, gdje je 1937. Hajduk igrao s Romom. Marušić je na toj utakmici bio kapetan momčadi, te je izazvao politički skandal kad je prilikom izmjene darova na centru igrališta odbio pozdraviti kapetana Rome fašističkim pozdravom "romanamente", što su Talijani tražili od svih stranih momčadi koje su gostovale u Italiji. Iako su ga nagovarali i diplomatski predstavnici Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Marušić je ostao nepokolebljiv.

Hajdučki prezir prema fašizmu iskazao je i odlaskom u partizane, gdje je dvaput ranjen, što mu je okončalo nogometnu karijeru. Njemu u čast, gradski stadion u Omišu nosi ime "Anđelko Marušić – Ferata".

---

image
Dva legendarna igrača Hajduka, Frane Matošić i Bernard Bajdo Vukas.
 
Arhiva Cropix
---

Kragićev 'smrtni šuc'

I napadač Vlade Kragić, rekosmo, našao je mjesto u "Velom mistu": on je u seriji Kalun (top), prozvan tako zbog iznimno snažnog šuta koji su stari Splićani zvali "smrtni šuc", jer je navodno bio tolike snage da je Kragiću "tribalo kidat' žilu" kako ne bi loptom ubio protivničkog vratara.

Kragić je od 1929. do 1940. odigrao za Hajduk 137 prvenstvenih utakmica i zabio 71 pogodak. Njegova "utakmica života" bila je ona 1933. protiv zagrebačkog HAŠK-a, kad je Hajduk pobijedio 7:1 uz pet njegovih golova, kako navode neki izvori, dok Smoje piše da ih je zabio svih sedam ("Vlade je dao svih sedam golova i to većinom topovskim udarcima s dvadesetak metara").

Smoje je ovom Hajdukovom "bombarderu" posvetio čitav jedan pasus, iz kojeg se vidi da Kragiću nije bio stran ni kavanski život:

"Prava šteta što je pomalo boemske naravi, a kako je postao ljubimac navijača, oni ga po kavanama časte do kasnih noćnih ura. Uvijek na teren istrči posljednji, još pospan i nemarno odjeven. Budući da je njegov stan uz samu baraku Hajduka, to ga prije same utakmice, kad su svi drugi već u svlačionici, moraju zivkati i buditi iz poslijepodnevnog sna.

Za reprezentaciju Jugoslavije Kragić je igrao samo šest puta (i dao četiri gola, op. a.), premda su ga često zvali, pa je čak i klub imao oko toga neprilike, jer se Vladi nikako ne putuje iz Splita. Pravdao se kojekako, čak i da mu majka ne dopušta putovati", piše kroničar. Golman naše ekipe je Bartul Čulić, zvani Bariša. Za Hajduk je od 1926. do 1939. branio u 285 službenih utakmica, a navijači su ga voljeli zbog njegove hrabrosti i smjelosti kojom se bacao protivničkim napadačima u noge, zbog čega je trpio brojne ozljede. O njegovoj popularnosti svjedoči i Smoje:

"Tridesetih godina kad je Hajduk već imao plejadu sjajnih igrača, mjesni list proveo je anketu o najpopularnijem igraču Splita i Dalmacije. Očekivalo se da će to biti Ljubo Benčić, ali publika odabere Barišu", piše kroničar, te tumači taj fenomen popularnosti jednoga golmana:

"Navijači su tog skromnog, čestitog splitskog težaka zaista beskrajno voljeli. Kad bi najljuće sijevalo u vratarevu prostoru, letio bi u gužve s rukama ili glavom skidajući lopte s kopačaka protivnika. Dakako, tu je hrabrost plaćao skupo. Mnogo puta je kraj utakmice dočekao pretučen, natečen, krvav. Ništa manje nego sedamnaest puta iz igrališta je prenesen u bolnicu. Dešavalo se da poslije ukazane liječničke pomoći iz bolnice juri na igralište, da zauzme svoje mjesto. Za državnu reprezentaciju nastupio je trinaest puta, i svaki put su ga previjali i iznosili s terena."

---

image
Jurica Jerković (sasvim lijevo)
Arhiva Cropix
---

Svaka momčad mora imati i svog kapetana. A tu u obzir dolazi samo jedan navijački idol – Frane Matošić. Igrajući za Hajduk od 1935. do 1956., Matošić je postavio niz nedostižnih klupskih rekorda: govorimo o igraču koji ima najviše nastupa (739) i najviše golova (729) u povijesti Hajduka, kao i najdulji igrački (22 sezone) i kapetanski staž (devet godina).

'Bajdo, sidi na balun!'

Matošić je bio poznat i kao iznimno prgav i ponosan igrač (što navijači posebno vrednuju), pa se tako pamti jedna njegova hajdučka gesta iz Beograda. U jednoj ranijoj utakmici Partizan je u Beogradu pobijedio Hajduka 1:0, a Partizanov igrač Zlatko Čajkovski je u 89. minuti na centru igrališta sjeo na loptu, narugavši se time "bijelima" za poraz. Matošić je to upamtio i nekoliko godina kasnije, prilikom nove beogradske utakmice s Partizanom, efektno se osvetio: kad se uvjerio da je Hajduk s četiri gola osigurao pobjedu, pred kraj utakmice je sačekao da najbolji Hajdukov igrač Bernard Vukas, zvani Bajdo, primi loptu na centru igrališta. Kad se to dogodilo, kapetan je zapovjedio: "Bajdo, sidi na balun!" I Vukas je sjeo na loptu.

"Ovo vam je za ono", viknuo je Matošić, prčevito gledajući u bijesne Partizanove igrače.

O Matošićevu autoritetu, kojem nitko nije smio proturječiti, autoru ovih redaka je 2001. u intervjuu svjedočio tada 72-godišnji Sulejman Rebac, mostarsko pojačanje Hajduka iz 50-ih:

"Frane je i onda bio ozbiljniji, stariji čoek. Bio je stvarno pravi kapetan i pravi autoritet. Može trener govorit koliko oće, kad ti on kaže – gotovo ti je. A njim se nisi mogo pravdat: ako ti je on neđe dao loptu, a ti nisi bio tamo, budi siguran da je on u pravu. Nemoj tražit opravdanje, nikakvo. Kriv si i gotovo! Jer, on zna tvoje mogućnosti, on ti je dao loptu, tu treba da budeš i gotovo."

Momčad navijačkih idola nezamisliva je bez najboljeg Hajdukova igrača u povijesti, a to je po raširenoj ocjeni upravo Bernard Vukas. Kad sam 1995. radio intervju s Franom Matošićem, tada već skoro 80-godišnji, krupni i još uvijek snažni starac na svaki moj spomen neke tadašnje Hajdukove zvijezde odmahivao je rukom i ponavljao: "Znaš šta je Vukas za njega!" I za kapetana svih kapetana Vukas je najveći dragulj u povijesti kluba.

---

image
Blaž Slišković na prvom treningu s Hajdukom
 
Jakov Prkić/Cropix
---

S Matošićem i Vukasom opraštamo se i od Smoje, čija "Hajdučka legenda" završava s 1971. godinom, najavom "zlatne generacije" Hajduka koja će 70-ih protutnjati YU nogometom, osvojivši četiri prvenstva i pet kupova. Gotovo svaki igrač te generacije bio je navijački ljubimac, pa je ovdje izbor vrlo težak.

U mojim djetinjim sjećanjima tipična akcija tog Hajduka izgleda ovako: loptu ratnički osvaja Mužinić i dodaje do Jerkovića, koji se stilom visoke elegancije – što ga na vrlo jasan način izdvaja od svih drugih igrača na terenu – okreće s loptom i lansira je na lijevo krilo, gdje u zapanjujućem prodoru Šurjak u trku dribla sve živo i mrtvo, a na njegov centaršut Žungul natprirodnim osjećajem za gol samo postavi nogu ili glavu i – lopta je u mreži.

Bakin gol iz kornera

Iz te mitološke akcije vidimo da bar četiri igrača te generacije ulaze u uži izbor za navijačkog ljubimca, ali mi biramo dvojicu koja su i mojoj privatnoj anketi ispali najpopularniji – Ivicu Šurjaka i Juricu Jerkovića, o čijoj popularnosti govori anegdota za koju se Splićani kunu da je istinita: otac i sin pošli na Stari plac gledati Hajduka, ali se otac sjeti da je kod kuće zaboravio karte te pošalje sina po njih, a sin se vraća sav uzrujan i otac ga zabrinuto pita što se dogodilo.

---

image
Ivica Šurjak
 
Jakov Prkić/Cropix
---

"Našao sam poštara u krevetu s mamom", reče mali. "Hvala Bogu", odahne otac, "već sam pomislio da se Jerković ozlijedio i da danas ne igra." Stižemo u osamdesete, a tu jedan igrač po popularnosti nadvisuje ostale – Blaž Slišković Baka. Njegov spektakularni nogomet i fantastični golovi u najvažnijim utakmicama učinili su od njega takvog idola da su mu navijači opraštali boemski život i situacije poput one kad je neodlazak na gostovanje u Osijek pravdao time što ga je žena zaključala u stanu. Štoviše, Slišković je uspio da takav način života – koji ga spaja s pola stoljeća starijim Vladom Kragićem Kalunom – čak i uveća njegovu legendu.

Kad sam 2001. radio intervju s njim, pitao sam ga čime je osvojio navijače Hajduka:

– Ja sam uvijek htio napravit nešto što se ne dešava često na terenima. Jebe se meni za nešto normalno! Ja se sjećam, pokojni barba Soldo (legendarni Hajdukov maser Božidar Soldo, op.a.) je jednom rekao: "Vi ste svi unutra klaunovi, kao u cirkusu: vi ste u sredini, oko vas je publika, i ako kao klaun napraviš neki skeč, novi, koji publika dotad nije vidjela, nagradit će te aplauzom. A ako se ponavljaš, postat će monotono." Ima istine u tome – rekao je tada Slišković, a potpisani novinar iz prve se ruke uvjerio u tu njegovu cirkusku magiju.

Bilo je to 9. svibnja 1984., prva finalna utakmica Kupa Jugoslavije protiv Crvene zvezde. Već u trećoj minuti Slišković je izveo korner i pred mojim zapanjenim očima direktno zabio gol. I to skoro bez zaleta. I to već na prvu stativu. I to golmanu reprezentacije Ivkoviću.

---

image
Milan Miki Rapaić
 
Srđan Vrančić
---

Bio je to skeč koji sam vidio prvi put u životu. Nisam uopće znao da je moguće dati gol iz kornera, a sad sam to vidio uživo sa sjevernog stajanja. Autor skeča postao je moj i generacijski idol.

Golman Livaja

U razdoblju između Sliškovića i Livaje među Hajdukovim igračima nije bilo navijačkog ljubimca na razini Sliškovićeve slave. Možda jedini koji se može proglasiti navijačkim idolom 90-ih je Milan Miki Rapaić, koji je moju navijačku generaciju jednim dotad neviđenim potezom podsjetio na slavne Sliškovićeve skečeve.

Toga 21. rujna 1993. na Poljudu je igrao Dinamo, tadašnja Croatia, a 20-godišnji Rapaić ušao je u igru u 81. minuti, kod rezultata 2:2. Bio je to najspektakularniji ulazak u igru nekog igrača u čitavoj povijesti Hajduka: Rapaić je odmah primio loptu iz auta, prešao dvojicu igrača i s 20 metara zabio golčinu u desne "rašlje" reprezentativnog golmana Ladića. Trebalo mu je 12 sekundi igre da zabije. Pet minuta kasnije filigranski je centrirao Mornaru za konačnih 4:2, potvrdivši novopečeni status navijačkog idola.

---

image
Marko Livaja
Tom Dubravec/ Cropix
---

Prema tome, idealnu momčad "Hajdukovih Livaja" čini golman Bartul Čulić i deset igrača: Nikola Gazdić Janjčić, Anđelko Marušić Ferata, Vlade Kragić Kalun, Frane Matošić (kap.), Bernard Vukas Bajdo, Jurica Jerković, Ivica Šurjak, Blaž Slišković Baka, Milan Miki Rapaić i Marko Livaja.

Vidimo da ta momčad uopće nema obrane, a prekrcana je napadačima. Nema sumnje da bi ta ekipa mogla dugo držati loptu u nogama, ali jednom kad bi je izgubili, protivniku bi se otvorile neograničene šanse za kontranapad, pa bi barem jedan protivnički napadač u nekom času izišao sâm pred golmana Čulića.

Jedino u što možemo biti sigurni jest da bi mu se Čulić bacio u noge i da bi se pritom ozlijedio, pa bi ga morali iznijeti vani. A tu bi vjerojatno nastala svađa oko toga tko će navući golmanske rukavice i na golu zamijeniti Čulića, što bi prekinuo kapetan Frane Matošić, koji bi uperio prst u Livaju i autoritativno rekao: "Mali, ti si najmlađi."

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 11 LJUBIMACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => 11 LJUBIMACA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-22 15:55:16 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-24 10:28:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-24 10:28:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400842.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400698.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400772.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400774.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400776.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400782.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400786.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400792.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/22\/20400818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Cropix arhiva","Arhiva Cropix","Arhiva Cropix","Arhiva Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Nikola Gazdi\u0107 zvani Janj\u010di\u0107, prvi igra\u010d Hajduka koji je dao sto golova
\n\u00a0","Frane Mato\u0161i\u0107 (desno u bijelom dresu)
\n\u00a0","Dva legendarna igra\u010da Hajduka, Frane Mato\u0161i\u0107 i Bernard Bajdo Vukas.
\n\u00a0","Jurica Jerkovi\u0107 (sasvim lijevo)","Bla\u017e Sli\u0161kovi\u0107 na prvom treningu s Hajdukom
\n\u00a0","Ivica \u0160urjak
\n\u00a0","Milan Miki Rapai\u0107
\n\u00a0","Marko Livaja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1007","hd_20400842_1920.jpg":"1920x1080","k_20400842_1280.jpg":"1280x1280","k_20400842_1024.jpg":"1024x1024","k_20400842_640.jpg":"640x640","k_20400842_480.jpg":"480x480","k_20400842_340.jpg":"340x340","k_20400842_220.jpg":"220x220","o_20400842_1280.jpg":"1280x671","o_20400842_1024.jpg":"1024x537","o_20400842_640.jpg":"640x335","o_20400842_480.jpg":"480x251","o_20400842_340.jpg":"340x178","o_20400842_220.jpg":"220x115","h_20400842_1280.jpg":"1280x854","h_20400842_1024.jpg":"1024x683","h_20400842_640.jpg":"640x427","h_20400842_480.jpg":"480x320","h_20400842_340.jpg":"340x227","h_20400842_220.jpg":"220x147","pp_20400842_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400842_1024.jpg":"805x1024","pp_20400842_640.jpg":"503x640","pp_20400842_480.jpg":"377x480","pp_20400842_340.jpg":"267x340","pp_20400842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"750x834","hd_20400698_1920.jpg":"1920x1080","k_20400698_1280.jpg":"1280x1280","k_20400698_1024.jpg":"1024x1024","k_20400698_640.jpg":"640x640","k_20400698_480.jpg":"480x480","k_20400698_340.jpg":"340x340","k_20400698_220.jpg":"220x220","o_20400698_1280.jpg":"1280x1423","o_20400698_1024.jpg":"1024x1138","o_20400698_640.jpg":"640x711","o_20400698_480.jpg":"480x533","o_20400698_340.jpg":"340x378","o_20400698_220.jpg":"220x244","h_20400698_1280.jpg":"1280x854","h_20400698_1024.jpg":"1024x683","h_20400698_640.jpg":"640x427","h_20400698_480.jpg":"480x320","h_20400698_340.jpg":"340x227","h_20400698_220.jpg":"220x147","pp_20400698_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400698_1024.jpg":"805x1024","pp_20400698_640.jpg":"503x640","pp_20400698_480.jpg":"377x480","pp_20400698_340.jpg":"267x340","pp_20400698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1152x768","hd_20400772_1920.jpg":"1920x1080","k_20400772_1280.jpg":"1280x1280","k_20400772_1024.jpg":"1024x1024","k_20400772_640.jpg":"640x640","k_20400772_480.jpg":"480x480","k_20400772_340.jpg":"340x340","k_20400772_220.jpg":"220x220","o_20400772_1280.jpg":"1280x853","o_20400772_1024.jpg":"1024x682","o_20400772_640.jpg":"640x426","o_20400772_480.jpg":"480x320","o_20400772_340.jpg":"340x226","o_20400772_220.jpg":"220x146","h_20400772_1280.jpg":"1280x854","h_20400772_1024.jpg":"1024x683","h_20400772_640.jpg":"640x427","h_20400772_480.jpg":"480x320","h_20400772_340.jpg":"340x227","h_20400772_220.jpg":"220x147","pp_20400772_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400772_1024.jpg":"805x1024","pp_20400772_640.jpg":"503x640","pp_20400772_480.jpg":"377x480","pp_20400772_340.jpg":"267x340","pp_20400772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"717x1050","hd_20400774_1920.jpg":"1920x1080","k_20400774_1280.jpg":"1280x1280","k_20400774_1024.jpg":"1024x1024","k_20400774_640.jpg":"640x640","k_20400774_480.jpg":"480x480","k_20400774_340.jpg":"340x340","k_20400774_220.jpg":"220x220","o_20400774_1280.jpg":"1280x1874","o_20400774_1024.jpg":"1024x1499","o_20400774_640.jpg":"640x937","o_20400774_480.jpg":"480x702","o_20400774_340.jpg":"340x497","o_20400774_220.jpg":"220x322","h_20400774_1280.jpg":"1280x854","h_20400774_1024.jpg":"1024x683","h_20400774_640.jpg":"640x427","h_20400774_480.jpg":"480x320","h_20400774_340.jpg":"340x227","h_20400774_220.jpg":"220x147","pp_20400774_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400774_1024.jpg":"805x1024","pp_20400774_640.jpg":"503x640","pp_20400774_480.jpg":"377x480","pp_20400774_340.jpg":"267x340","pp_20400774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1012x640","hd_20400776_1920.jpg":"1920x1080","k_20400776_1280.jpg":"1280x1280","k_20400776_1024.jpg":"1024x1024","k_20400776_640.jpg":"640x640","k_20400776_480.jpg":"480x480","k_20400776_340.jpg":"340x340","k_20400776_220.jpg":"220x220","o_20400776_1280.jpg":"1280x809","o_20400776_1024.jpg":"1024x647","o_20400776_640.jpg":"640x404","o_20400776_480.jpg":"480x303","o_20400776_340.jpg":"340x215","o_20400776_220.jpg":"220x139","h_20400776_1280.jpg":"1280x854","h_20400776_1024.jpg":"1024x683","h_20400776_640.jpg":"640x427","h_20400776_480.jpg":"480x320","h_20400776_340.jpg":"340x227","h_20400776_220.jpg":"220x147","pp_20400776_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400776_1024.jpg":"805x1024","pp_20400776_640.jpg":"503x640","pp_20400776_480.jpg":"377x480","pp_20400776_340.jpg":"267x340","pp_20400776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20400782_1920.jpg":"1920x1080","k_20400782_1280.jpg":"1280x1280","k_20400782_1024.jpg":"1024x1024","k_20400782_640.jpg":"640x640","k_20400782_480.jpg":"480x480","k_20400782_340.jpg":"340x340","k_20400782_220.jpg":"220x220","o_20400782_1280.jpg":"1280x840","o_20400782_1024.jpg":"1024x672","o_20400782_640.jpg":"640x420","o_20400782_480.jpg":"480x315","o_20400782_340.jpg":"340x223","o_20400782_220.jpg":"220x144","h_20400782_1280.jpg":"1280x854","h_20400782_1024.jpg":"1024x683","h_20400782_640.jpg":"640x427","h_20400782_480.jpg":"480x320","h_20400782_340.jpg":"340x227","h_20400782_220.jpg":"220x147","pp_20400782_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400782_1024.jpg":"805x1024","pp_20400782_640.jpg":"503x640","pp_20400782_480.jpg":"377x480","pp_20400782_340.jpg":"267x340","pp_20400782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1732x806","hd_20400786_1920.jpg":"1920x1080","k_20400786_1280.jpg":"1280x1280","k_20400786_1024.jpg":"1024x1024","k_20400786_640.jpg":"640x640","k_20400786_480.jpg":"480x480","k_20400786_340.jpg":"340x340","k_20400786_220.jpg":"220x220","o_20400786_1280.jpg":"1280x595","o_20400786_1024.jpg":"1024x476","o_20400786_640.jpg":"640x297","o_20400786_480.jpg":"480x223","o_20400786_340.jpg":"340x158","o_20400786_220.jpg":"220x102","h_20400786_1280.jpg":"1280x854","h_20400786_1024.jpg":"1024x683","h_20400786_640.jpg":"640x427","h_20400786_480.jpg":"480x320","h_20400786_340.jpg":"340x227","h_20400786_220.jpg":"220x147","pp_20400786_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400786_1024.jpg":"805x1024","pp_20400786_640.jpg":"503x640","pp_20400786_480.jpg":"377x480","pp_20400786_340.jpg":"267x340","pp_20400786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1545x2481","hd_20400792_1920.jpg":"1920x1080","k_20400792_1280.jpg":"1280x1280","k_20400792_1024.jpg":"1024x1024","k_20400792_640.jpg":"640x640","k_20400792_480.jpg":"480x480","k_20400792_340.jpg":"340x340","k_20400792_220.jpg":"220x220","o_20400792_1280.jpg":"1280x2055","o_20400792_1024.jpg":"1024x1644","o_20400792_640.jpg":"640x1027","o_20400792_480.jpg":"480x770","o_20400792_340.jpg":"340x545","o_20400792_220.jpg":"220x353","h_20400792_1280.jpg":"1280x854","h_20400792_1024.jpg":"1024x683","h_20400792_640.jpg":"640x427","h_20400792_480.jpg":"480x320","h_20400792_340.jpg":"340x227","h_20400792_220.jpg":"220x147","pp_20400792_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400792_1024.jpg":"805x1024","pp_20400792_640.jpg":"503x640","pp_20400792_480.jpg":"377x480","pp_20400792_340.jpg":"267x340","pp_20400792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20400818_1920.jpg":"1920x1080","k_20400818_1280.jpg":"1280x1280","k_20400818_1024.jpg":"1024x1024","k_20400818_640.jpg":"640x640","k_20400818_480.jpg":"480x480","k_20400818_340.jpg":"340x340","k_20400818_220.jpg":"220x220","o_20400818_1280.jpg":"1280x853","o_20400818_1024.jpg":"1024x682","o_20400818_640.jpg":"640x426","o_20400818_480.jpg":"480x320","o_20400818_340.jpg":"340x226","o_20400818_220.jpg":"220x146","h_20400818_1280.jpg":"1280x854","h_20400818_1024.jpg":"1024x683","h_20400818_640.jpg":"640x427","h_20400818_480.jpg":"480x320","h_20400818_340.jpg":"340x227","h_20400818_220.jpg":"220x147","pp_20400818_1280.jpg":"1006x1280","pp_20400818_1024.jpg":"805x1024","pp_20400818_640.jpg":"503x640","pp_20400818_480.jpg":"377x480","pp_20400818_340.jpg":"267x340","pp_20400818_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38191964 Threads: 4 Questions: 7085388917 Slow queries: 3297547 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608030761 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/svi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem-1154013 [printLink] => /sport/hajduk/svi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem-1154013?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660990 [name] => Bartul Čulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:02 [main_article_id] => 0 [alias] => bartul-culic [link] => /tag/bartul-culic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650308 [name] => nikola gazdić janjčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 19:07:28 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-gazdic-janjcic [link] => /tag/nikola-gazdic-janjcic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660991 [name] => Anđelko Marušić Ferata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:02 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-marusic-ferata [link] => /tag/andelko-marusic-ferata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660992 [name] => Vlade Kragić Kalun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:02 [main_article_id] => 0 [alias] => vlade-kragic-kalun [link] => /tag/vlade-kragic-kalun ) [4] => stdClass Object ( [id] => 418960 [name] => frane matošić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frane-matosic [link] => /tag/frane-matosic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 660993 [name] => Bernard Vukas Bajdo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => bernard-vukas-bajdo [link] => /tag/bernard-vukas-bajdo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 660994 [name] => Jurica Jerković, [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-jerkovic [link] => /tag/jurica-jerkovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 335565 [name] => Ivica Šurjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-surjak [link] => /tag/ivica-surjak ) [8] => stdClass Object ( [id] => 660995 [name] => Blaž Slišković Baka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => blaz-sliskovic-baka [link] => /tag/blaz-sliskovic-baka ) [9] => stdClass Object ( [id] => 660996 [name] => Milan Miki Rapaić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-miki-rapaic [link] => /tag/milan-miki-rapaic ) [10] => stdClass Object ( [id] => 660997 [name] => Marko Livaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 11:29:03 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-livaja [link] => /tag/marko-livaja ) [11] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [12] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 11 LJUBIMACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi Hajdukovi Livaje: sastavili smo momčad najvećih navijačkih idola u povijesti ‘bilih‘. Ova ekipa mogla bi dugo držati loptu u nogama, ali jednom kad bi je izgubili - nastao bi problem... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400842.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400842.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400698.jpg [title] => Nikola Gazdić zvani Janjčić, prvi igrač Hajduka koji je dao sto golova
 
Cropix arhiva ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400772.jpg [title] => Frane Matošić (desno u bijelom dresu)
 
Arhiva Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400774.jpg [title] => Dva legendarna igrača Hajduka, Frane Matošić i Bernard Bajdo Vukas.
 
Arhiva Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400776.jpg [title] => Jurica Jerković (sasvim lijevo) Arhiva Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400782.jpg [title] => Blaž Slišković na prvom treningu s Hajdukom
 
Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400786.jpg [title] => Ivica Šurjak
 
Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400792.jpg [title] => Milan Miki Rapaić
 
Srđan Vrančić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/22/20400818.jpg [title] => Marko Livaja Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Aksiom glasi: Marko Livaja zaludio je Hajdukove navijače i postao njihov ljubimac i idol. No Livaja nije prvi koji je to uspio. Hajduk je kroz svoje postojanje dao mnoge velike nogometaše koji su postali ljubimci splitske publike. Stoga smo odlučili sastaviti listu od deset najpopularnijih nogometaša koji su nosili Hajdukov dres – nastojeći obuhvatiti svih 110 godina njegove povijesti – koji bi se pridružili Livaji u idealnoj momčadi najvećih navijačkih idola.

Pritom ćemo se osloniti na dva glavna izvora: Miljenka Smoju i subjektivnu procjenu potpisanog novinara. Konkretno, konzultirat ćemo legendarnu Smojinu TV seriju "Velo misto", koja pokazuje prvih 30 godina Hajdukove povijesti, odnosno Smojinu knjigu "Hajdučka legenda", koja obrađuje prvih 60 godina te povijesti, zaključno s 1971. godinom. Gdje je Smoje stao, nastavit će nepouzdano navijačko sjećanje autora ovih redaka.

U razdoblju od osnivanja Hajduka 1911. do Drugog svjetskog rata, Smoje u knjizi označava četvoricu navijačkih ljubimaca, od kojih je trojicu kao likove prikazao i u "Velom mistu". To su Rico, Ferata i Kalun. Odnosno, napadač Nikola Gazdić Janjčić, half Anđelko Marušić i napadač Vlade Kragić.

---

image
Nikola Gazdić zvani Janjčić, prvi igrač Hajduka koji je dao sto golova
 
Cropix arhiva
---

Debakl u Zagrebu

Kronološki prvi ljubimac – i tragični junak – Hajdukovih navijača bio je Nikola Gazdić, nadimkom Janjčić (zbog ricaste, kovrčave kose), koji je za Hajduk zaigrao već 1912., te je do toga kobnog zagrebačkog gostovanja 1919. slovio za najboljeg igrača prve generacije "bijelih", stekavši kultni status među navijačima.

U prethodnih godinu dana Hajduk je igrao samo protiv momčadi engleskih ratnih brodova koji bi pristajali u Splitu: visoke pobjede nad Englezima stvorile su euforiju kod splitskih navijača, i momčad "bijelih" ispraćena je u Zagreb s očekivanjima da lagano ispraši i Građanski, i Concordiju, i HAŠK.

Međutim, Hajduk doživljava debakl: od Građanskog gubi 2:0, od HAŠK-a čak 4:0, a s Concordijom igra 1:1. Strašne vijesti razbjesnile su navijače: proširila se priča da se igrači nisu zalagali, a da je najbolji igrač Gazdić – koji je te godine postao prvi igrač Hajduka koji je dao 100 golova – sabotirao utakmice. U toj nezdravoj atmosferi donesene su i neke ishitrene odluke.

"Neiskusna uprava nasjedne glasinama i bez oklijevanja isključi Gazdića koji od stida bježi u Beograd. Naslutiti tek možemo kakvu je dramu u sebi proživljavao ovaj prvi veliki ljubimac splitske publike. Koliko su ga puta oduševljeni Splićani iznosili na rukama, a sada je bez ikakve krivice, osramoćen morao bježati iz svog Splita", notira Smoje u "Hajdučkoj legendi".

Dvije godine kasnije, 22. svibnja 1921., Građanski dolazi na revanš u Split, a Gazdić iz Beograda piše pismo u kojem zaklinje upravu da mu dopuste odigrati bar tu posljednju utakmicu: u tom času već je znao da boluje od neizlječive tuberkuloze, ali to skriva. Iz kluba su odgovorili: "Vrati se, Janjčiću." Bila je to Gazdićeva utakmica života. Neviđenim driblinzima lomio je zagrebačku obranu, a njegov gol za 1:1 Smoje opisuje kao remek-djelo:

"Prolazi jednog, fintom izbaci drugog i trećeg igrača, četvrta je prepreka ostala za njim i sam se nađe u oči s velikim Vrđukom. Zamahne kao da će snažno ošinuti loptu, vratar poleti u desni ugao a, gle čuda, Janjčić nije ni dotakao loptu, nego je tek sad pokraj ležećeg vratara mirno uputio u mrežu. Takav zgoditak još ne vidjesmo. Iz publike, kojoj je bio zastao dah, prolomi se oduševljenje."

---

image
Frane Matošić (desno u bijelom dresu)
 
Arhiva Cropix
---

Uskoro Gazdić izvodi novi slalom kroz obranu Građanskog, koja ga ruši u šesnaestercu, a Hajduk iz penala zabija za konačnih 2:1. Bila je zadnja predstava prvog navijačkog idola Hajdukove povijesti.

"Navijači iznose Gazdića, koji plače od sreće, premda zna da je odigrao svoju posljednju igru. U svlačionici mu je pozlilo. Uskoro je crni flor na bijelim majicama bio izraz tuge za prvim preminulim drugom, nezaboravnim našim Janjčićem", piše Smoje.

Drugi navijački idol u povijesti Hajduka, veznjak Anđelko Marušić, ovjekovječen je u "Velom mistu" u liku Ferate, što je bio i Marušićev nadimak, kojeg je dobio zbog svoje snage i brzine: na Hajdukove je treninge svaki dan išao pješke iz Omiša u Split (i natrag), a legende kazuju da je iz Omiša znao i – dotrčati.

Pamti se i njegova hajdučka gesta iz Rima, gdje je 1937. Hajduk igrao s Romom. Marušić je na toj utakmici bio kapetan momčadi, te je izazvao politički skandal kad je prilikom izmjene darova na centru igrališta odbio pozdraviti kapetana Rome fašističkim pozdravom "romanamente", što su Talijani tražili od svih stranih momčadi koje su gostovale u Italiji. Iako su ga nagovarali i diplomatski predstavnici Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Marušić je ostao nepokolebljiv.

Hajdučki prezir prema fašizmu iskazao je i odlaskom u partizane, gdje je dvaput ranjen, što mu je okončalo nogometnu karijeru. Njemu u čast, gradski stadion u Omišu nosi ime "Anđelko Marušić – Ferata".

---

image
Dva legendarna igrača Hajduka, Frane Matošić i Bernard Bajdo Vukas.
 
Arhiva Cropix
---

Kragićev 'smrtni šuc'

I napadač Vlade Kragić, rekosmo, našao je mjesto u "Velom mistu": on je u seriji Kalun (top), prozvan tako zbog iznimno snažnog šuta koji su stari Splićani zvali "smrtni šuc", jer je navodno bio tolike snage da je Kragiću "tribalo kidat' žilu" kako ne bi loptom ubio protivničkog vratara.

Kragić je od 1929. do 1940. odigrao za Hajduk 137 prvenstvenih utakmica i zabio 71 pogodak. Njegova "utakmica života" bila je ona 1933. protiv zagrebačkog HAŠK-a, kad je Hajduk pobijedio 7:1 uz pet njegovih golova, kako navode neki izvori, dok Smoje piše da ih je zabio svih sedam ("Vlade je dao svih sedam golova i to većinom topovskim udarcima s dvadesetak metara").

Smoje je ovom Hajdukovom "bombarderu" posvetio čitav jedan pasus, iz kojeg se vidi da Kragiću nije bio stran ni kavanski život:

"Prava šteta što je pomalo boemske naravi, a kako je postao ljubimac navijača, oni ga po kavanama časte do kasnih noćnih ura. Uvijek na teren istrči posljednji, još pospan i nemarno odjeven. Budući da je njegov stan uz samu baraku Hajduka, to ga prije same utakmice, kad su svi drugi već u svlačionici, moraju zivkati i buditi iz poslijepodnevnog sna.

Za reprezentaciju Jugoslavije Kragić je igrao samo šest puta (i dao četiri gola, op. a.), premda su ga često zvali, pa je čak i klub imao oko toga neprilike, jer se Vladi nikako ne putuje iz Splita. Pravdao se kojekako, čak i da mu majka ne dopušta putovati", piše kroničar. Golman naše ekipe je Bartul Čulić, zvani Bariša. Za Hajduk je od 1926. do 1939. branio u 285 službenih utakmica, a navijači su ga voljeli zbog njegove hrabrosti i smjelosti kojom se bacao protivničkim napadačima u noge, zbog čega je trpio brojne ozljede. O njegovoj popularnosti svjedoči i Smoje:

"Tridesetih godina kad je Hajduk već imao plejadu sjajnih igrača, mjesni list proveo je anketu o najpopularnijem igraču Splita i Dalmacije. Očekivalo se da će to biti Ljubo Benčić, ali publika odabere Barišu", piše kroničar, te tumači taj fenomen popularnosti jednoga golmana:

"Navijači su tog skromnog, čestitog splitskog težaka zaista beskrajno voljeli. Kad bi najljuće sijevalo u vratarevu prostoru, letio bi u gužve s rukama ili glavom skidajući lopte s kopačaka protivnika. Dakako, tu je hrabrost plaćao skupo. Mnogo puta je kraj utakmice dočekao pretučen, natečen, krvav. Ništa manje nego sedamnaest puta iz igrališta je prenesen u bolnicu. Dešavalo se da poslije ukazane liječničke pomoći iz bolnice juri na igralište, da zauzme svoje mjesto. Za državnu reprezentaciju nastupio je trinaest puta, i svaki put su ga previjali i iznosili s terena."

---

image
Jurica Jerković (sasvim lijevo)
Arhiva Cropix
---

Svaka momčad mora imati i svog kapetana. A tu u obzir dolazi samo jedan navijački idol – Frane Matošić. Igrajući za Hajduk od 1935. do 1956., Matošić je postavio niz nedostižnih klupskih rekorda: govorimo o igraču koji ima najviše nastupa (739) i najviše golova (729) u povijesti Hajduka, kao i najdulji igrački (22 sezone) i kapetanski staž (devet godina).

'Bajdo, sidi na balun!'

Matošić je bio poznat i kao iznimno prgav i ponosan igrač (što navijači posebno vrednuju), pa se tako pamti jedna njegova hajdučka gesta iz Beograda. U jednoj ranijoj utakmici Partizan je u Beogradu pobijedio Hajduka 1:0, a Partizanov igrač Zlatko Čajkovski je u 89. minuti na centru igrališta sjeo na loptu, narugavši se time "bijelima" za poraz. Matošić je to upamtio i nekoliko godina kasnije, prilikom nove beogradske utakmice s Partizanom, efektno se osvetio: kad se uvjerio da je Hajduk s četiri gola osigurao pobjedu, pred kraj utakmice je sačekao da najbolji Hajdukov igrač Bernard Vukas, zvani Bajdo, primi loptu na centru igrališta. Kad se to dogodilo, kapetan je zapovjedio: "Bajdo, sidi na balun!" I Vukas je sjeo na loptu.

"Ovo vam je za ono", viknuo je Matošić, prčevito gledajući u bijesne Partizanove igrače.

O Matošićevu autoritetu, kojem nitko nije smio proturječiti, autoru ovih redaka je 2001. u intervjuu svjedočio tada 72-godišnji Sulejman Rebac, mostarsko pojačanje Hajduka iz 50-ih:

"Frane je i onda bio ozbiljniji, stariji čoek. Bio je stvarno pravi kapetan i pravi autoritet. Može trener govorit koliko oće, kad ti on kaže – gotovo ti je. A njim se nisi mogo pravdat: ako ti je on neđe dao loptu, a ti nisi bio tamo, budi siguran da je on u pravu. Nemoj tražit opravdanje, nikakvo. Kriv si i gotovo! Jer, on zna tvoje mogućnosti, on ti je dao loptu, tu treba da budeš i gotovo."

Momčad navijačkih idola nezamisliva je bez najboljeg Hajdukova igrača u povijesti, a to je po raširenoj ocjeni upravo Bernard Vukas. Kad sam 1995. radio intervju s Franom Matošićem, tada već skoro 80-godišnji, krupni i još uvijek snažni starac na svaki moj spomen neke tadašnje Hajdukove zvijezde odmahivao je rukom i ponavljao: "Znaš šta je Vukas za njega!" I za kapetana svih kapetana Vukas je najveći dragulj u povijesti kluba.

---

image
Blaž Slišković na prvom treningu s Hajdukom
 
Jakov Prkić/Cropix
---

S Matošićem i Vukasom opraštamo se i od Smoje, čija "Hajdučka legenda" završava s 1971. godinom, najavom "zlatne generacije" Hajduka koja će 70-ih protutnjati YU nogometom, osvojivši četiri prvenstva i pet kupova. Gotovo svaki igrač te generacije bio je navijački ljubimac, pa je ovdje izbor vrlo težak.

U mojim djetinjim sjećanjima tipična akcija tog Hajduka izgleda ovako: loptu ratnički osvaja Mužinić i dodaje do Jerkovića, koji se stilom visoke elegancije – što ga na vrlo jasan način izdvaja od svih drugih igrača na terenu – okreće s loptom i lansira je na lijevo krilo, gdje u zapanjujućem prodoru Šurjak u trku dribla sve živo i mrtvo, a na njegov centaršut Žungul natprirodnim osjećajem za gol samo postavi nogu ili glavu i – lopta je u mreži.

Bakin gol iz kornera

Iz te mitološke akcije vidimo da bar četiri igrača te generacije ulaze u uži izbor za navijačkog ljubimca, ali mi biramo dvojicu koja su i mojoj privatnoj anketi ispali najpopularniji – Ivicu Šurjaka i Juricu Jerkovića, o čijoj popularnosti govori anegdota za koju se Splićani kunu da je istinita: otac i sin pošli na Stari plac gledati Hajduka, ali se otac sjeti da je kod kuće zaboravio karte te pošalje sina po njih, a sin se vraća sav uzrujan i otac ga zabrinuto pita što se dogodilo.

---

image
Ivica Šurjak
 
Jakov Prkić/Cropix
---

"Našao sam poštara u krevetu s mamom", reče mali. "Hvala Bogu", odahne otac, "već sam pomislio da se Jerković ozlijedio i da danas ne igra." Stižemo u osamdesete, a tu jedan igrač po popularnosti nadvisuje ostale – Blaž Slišković Baka. Njegov spektakularni nogomet i fantastični golovi u najvažnijim utakmicama učinili su od njega takvog idola da su mu navijači opraštali boemski život i situacije poput one kad je neodlazak na gostovanje u Osijek pravdao time što ga je žena zaključala u stanu. Štoviše, Slišković je uspio da takav način života – koji ga spaja s pola stoljeća starijim Vladom Kragićem Kalunom – čak i uveća njegovu legendu.

Kad sam 2001. radio intervju s njim, pitao sam ga čime je osvojio navijače Hajduka:

– Ja sam uvijek htio napravit nešto što se ne dešava često na terenima. Jebe se meni za nešto normalno! Ja se sjećam, pokojni barba Soldo (legendarni Hajdukov maser Božidar Soldo, op.a.) je jednom rekao: "Vi ste svi unutra klaunovi, kao u cirkusu: vi ste u sredini, oko vas je publika, i ako kao klaun napraviš neki skeč, novi, koji publika dotad nije vidjela, nagradit će te aplauzom. A ako se ponavljaš, postat će monotono." Ima istine u tome – rekao je tada Slišković, a potpisani novinar iz prve se ruke uvjerio u tu njegovu cirkusku magiju.

Bilo je to 9. svibnja 1984., prva finalna utakmica Kupa Jugoslavije protiv Crvene zvezde. Već u trećoj minuti Slišković je izveo korner i pred mojim zapanjenim očima direktno zabio gol. I to skoro bez zaleta. I to već na prvu stativu. I to golmanu reprezentacije Ivkoviću.

---

image
Milan Miki Rapaić
 
Srđan Vrančić
---

Bio je to skeč koji sam vidio prvi put u životu. Nisam uopće znao da je moguće dati gol iz kornera, a sad sam to vidio uživo sa sjevernog stajanja. Autor skeča postao je moj i generacijski idol.

Golman Livaja

U razdoblju između Sliškovića i Livaje među Hajdukovim igračima nije bilo navijačkog ljubimca na razini Sliškovićeve slave. Možda jedini koji se može proglasiti navijačkim idolom 90-ih je Milan Miki Rapaić, koji je moju navijačku generaciju jednim dotad neviđenim potezom podsjetio na slavne Sliškovićeve skečeve.

Toga 21. rujna 1993. na Poljudu je igrao Dinamo, tadašnja Croatia, a 20-godišnji Rapaić ušao je u igru u 81. minuti, kod rezultata 2:2. Bio je to najspektakularniji ulazak u igru nekog igrača u čitavoj povijesti Hajduka: Rapaić je odmah primio loptu iz auta, prešao dvojicu igrača i s 20 metara zabio golčinu u desne "rašlje" reprezentativnog golmana Ladića. Trebalo mu je 12 sekundi igre da zabije. Pet minuta kasnije filigranski je centrirao Mornaru za konačnih 4:2, potvrdivši novopečeni status navijačkog idola.

---

image
Marko Livaja
Tom Dubravec/ Cropix
---

Prema tome, idealnu momčad "Hajdukovih Livaja" čini golman Bartul Čulić i deset igrača: Nikola Gazdić Janjčić, Anđelko Marušić Ferata, Vlade Kragić Kalun, Frane Matošić (kap.), Bernard Vukas Bajdo, Jurica Jerković, Ivica Šurjak, Blaž Slišković Baka, Milan Miki Rapaić i Marko Livaja.

Vidimo da ta momčad uopće nema obrane, a prekrcana je napadačima. Nema sumnje da bi ta ekipa mogla dugo držati loptu u nogama, ali jednom kad bi je izgubili, protivniku bi se otvorile neograničene šanse za kontranapad, pa bi barem jedan protivnički napadač u nekom času izišao sâm pred golmana Čulića.

Jedino u što možemo biti sigurni jest da bi mu se Čulić bacio u noge i da bi se pritom ozlijedio, pa bi ga morali iznijeti vani. A tu bi vjerojatno nastala svađa oko toga tko će navući golmanske rukavice i na golu zamijeniti Čulića, što bi prekinuo kapetan Frane Matošić, koji bi uperio prst u Livaju i autoritativno rekao: "Mali, ti si najmlađi."

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Cropix arhiva Arhiva Cropix Arhiva Cropix Arhiva Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Srđan Vrančić Tom Dubravec/ Cropix
Cropix arhiva
Nikola Gazdić zvani Janjčić, prvi igrač Hajduka koji je dao sto golova
 
Arhiva Cropix
Frane Matošić (desno u bijelom dresu)
 
Arhiva Cropix
Dva legendarna igrača Hajduka, Frane Matošić i Bernard Bajdo Vukas.
 
Arhiva Cropix
Jurica Jerković (sasvim lijevo)
Jakov Prkić/Cropix
Blaž Slišković na prvom treningu s Hajdukom
 
Jakov Prkić/Cropix
Ivica Šurjak
 
Srđan Vrančić
Milan Miki Rapaić
 
Tom Dubravec/ Cropix
Marko Livaja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/svi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem-1154013 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4774e8c9d99f2849f00b378b9cb2850ef4681cdd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+Hajdukovi+Livaje%3A+sastavili+smo+mom%C4%8Dad+najve%C4%87ih+navija%C4%8Dkih+idola+u+povijesti+%E2%80%98bilih%E2%80%98.+Ova+ekipa+mogla+bi+dugo+dr%C5%BEati+loptu+u+nogama%2C+ali+jednom+kad+bi+je+izgubili+-+nastao+bi+problem...+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem-1154013 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvi-hajdukovi-livaje-sastavili-smo-momcad-najvecih-navijackih-idola-u-povijesti-bilih-ova-ekipa-mogla-bi-dugo-drzati-loptu-u-nogama-ali-jednom-kad-bi-je-izgubili-nastao-bi-problem-1154013 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 11 LJUBIMACA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajduk11 LJUBIMACA

Svi Hajdukovi Livaje: sastavili smo momčad najvećih navijačkih idola u povijesti ‘bilih‘. Ova ekipa mogla bi dugo držati loptu u nogama, ali jednom kad bi je izgubili - nastao bi problem...

Piše Damir Pilić
24. prosinca 2021. - 11:28

Aksiom glasi: Marko Livaja zaludio je Hajdukove navijače i postao njihov ljubimac i idol. No Livaja nije prvi koji je to uspio. Hajduk je kroz svoje postojanje dao mnoge velike nogometaše koji su postali ljubimci splitske publike. Stoga smo odlučili sastaviti listu od deset najpopularnijih nogometaša koji su nosili Hajdukov dres – nastojeći obuhvatiti svih 110 godina njegove povijesti – koji bi se pridružili Livaji u idealnoj momčadi najvećih navijačkih idola.

Pritom ćemo se osloniti na dva glavna izvora: Miljenka Smoju i subjektivnu procjenu potpisanog novinara. Konkretno, konzultirat ćemo legendarnu Smojinu TV seriju "Velo misto", koja pokazuje prvih 30 godina Hajdukove povijesti, odnosno Smojinu knjigu "Hajdučka legenda", koja obrađuje prvih 60 godina te povijesti, zaklj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:24