stdClass Object ( [id] => 1138920 [title] => Kožulj očigledno ne zna što se događa u HNL-u: Strategija Hajduka bila bi popriličan debakl da napokon nije jasno definirano što je to ‘hajdučki stil igre‘ [alias] => strategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo očekivana Strategija Hajduka napokon je ugledala svjetlo dana. Predsjednik Lukša Jakobušić, član Uprave Ivan Matana, pomoćnik sportskog direktora Andro Fistonić i Gordan Kožulj iz Deloittea danas su točno u podne javnosti predstavili dokument u kojem su doneseni klupski ciljevi za period od 2021. do 2027. godine.

Većini navijača zasigurno je najviše zazvonio dio u kojem se govori o rezultatskim ciljevima, a u kojem stoji da je cilj splitskog kluba u sljedećih šest godina osvojiti dva prvenstva, jedan kup, jednom nastupiti u grupnoj fazi Lige prvaka, jednom u skupinama Europske lige i triput u skupinama Konferencijske lige te se jednom plasirati u šesnaestinu finala, a jednom u osminu finala novooformljenog UEFA-inog klupskog natjecanja.

Kožulj je te ciljeve nazvao „ambicioznima, ali ostvarivima”, iako se oni iz sadašnje perspektive čine u najboljem slučaju vrlo ambicioznima i jako teško ostvarivima. Naš proslavljeni plivač, koji danas radi za Deloitte, u jednom dijelu se osvrnuo i na budžet Hajduka, rekavši kako su Bijeli u protekle tri godine bili na drugom mjestu po budžetu, ali njihovi rezultati nisu odraz toga. Zatim je spomenuo i Lokomotivu koja je, prema njegovim riječima, „završila na drugom mjestu sa skromnim budžetom”. Pritom je sasvim zanemario vezu tog kluba s Dinamom, zbog koje pojam „budžeta” za njih ima neko sasvim drugo značenje od ostatka lige, i ostavio dojam nekoga tko uopće ne zna što se događa u HNL-u.

Kožulj je rekao i kako u ovom trenutku čak 68 posto prihoda otpada na prihode od transfera igrača te da je u planu značajno smanjiti ovisnost o prodaji igrača. Taj dio također djeluje možda malčice preambiciozno, pogotovo u kontekstu želje da omjer operativnih prihoda bez transfera u ukupnim prihodima dosegne 60 posto do 2027. godine.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

U neku ruku je pohvalno što je klub predstavio specifične, „opipljive” rezultatske ciljeve, jer do sada smo najčešće znali slušati nekakva apstraktna obećanja, dok je jedini jasno iskomunicirani cilj proteklih godina Marina Brbića stajao predsjedničke pozicije. Ali oni zaista zvuče nerealno, pogotovo u kontekstu činjenice da su Bijeli ove sezone ispali već u drugom pretkolu Konferencijske lige i da im ne ide najbolje u prvenstvu.

Ono što je zapravo najviše ohrabrujuće iz današnje prezentacije jest sportska strategija. Kožulj je kao jedan od glavnih razloga nemogućnosti Hajduka da napravi nekakav iskorak, bilo u vidu domaćeg trofeja, bilo u vidu ulaska u skupine nekog europskog natjecanja, naveo česte promjene struke na Poljudu, kojima je glavni razlog nepostojanje jasne sportske strategije koje se svi treneri i sportski direktori moraju pridržavati.

Na scenu je zatim stupio bivši pomoćnik Bore Primorca u Akademiji, a danas pomoćnik sportskog direktora, Andro Fistonić. On se u svom izlaganju do u detalja dotaknuo svih aspekata sportske strategije, koja je ipak ključna za jedan ambiciozni klub s velikom navijačkom bazom i bogatom povijesti.

Nakon početnog dijela u kojem je govorio o dvostrukom cilju, koji se praktički podrazumijeva - osvajanju trofeja uz paralelni razvoj mladih igrača - dotaknuo se strukture momčadi. Klupski cilj je u momčadi imati 50 posto domaćih igrača, 30 posto igrača iz regije te maksimalno 20 posto stranaca. Prema informacijama koje je prezentirao, gotovo točno takav omjer je trenutno prisutan u prvoj momčadi Hajduka (57% - 23% - 20%), a takvu strukturu objasnio je željom da većinu ekipe čine igrači koji se mogu brzo aklimatizirati i koji shvaćaju većinu kluba, dok bi stranci trebali biti bolji od onih igrača koji se mogu pronaći unutar domaćeg i regionalnog tržišta. U teoriji sve to zvuči sjajno.

Zatim je uslijedio, u nekom smislu možda i najvažniji dio današnje prezentacije u kojem je Fistonić nedvosmisleno objasnio kakvim stilom igre bi Hajduk u budućnosti trebao igrati te hrabro pokušao demistificirati pojam „hajdučke igre”, ali bez da se pritom sasvim upustio u populizam.

„Kako bi adaptirali stil tradiciji, tj. kulturi i mentalitetu ovog područja koji je okarakteriziran kao nestrpljiv i agresivan, ali pošten, Hajduk nikada ne smije dopustiti protivniku dominaciju. S obzirom na to, želimo igrati direktno u fazi obrane, dakle igrati visoki presing”, rekao je Fistonić.

Kada je u pitanju faza napada, u javnosti često možemo čuti zazivanje direktnog pristupa, „igranja s puno igrača u napadu” i ostalih ideja koje se u pravilu promatraju izvan svakog konteksta i koje se često izjavljuju bez nekakvih čvrstih argumenata. Iako bi to zasigurno bilo kompatibilno s mentalitetom navijača Hajduka, Fistonić se ponio kao glas razuma i objasnio zašto bi se Bijeli trebali oslanjati na drugačiji pristup.

„Kada je u pitanju faza napada, važno je naglasiti da je ne definiramo mi, nego protivnik. Realnost je takva da se u HNL-u sedam od 10 klubova spusti u niski blok, zbog čega mi moramo biti više naslonjeni na indirektan pristup, odnosno oslanjati se na posjed”, rekao je Fistonić pa dao definiciju što bi trebao podrazumijevati pojam „hajdučka igra”:

„To je stil koji se mora naslanjati više prema indirektnom, jer je takav kontekst lige."

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kontekst lige ili nekog drugog natjecanja u kojem sudjeluješ uvijek se mora uzeti u obzir, jer možeš ti željeti stvoriti šansu iz tri poteza, ali ako ti se protivnik brani s devet igrača iza lopte, nećeš ga uspjeti probiti. S druge strane, postoje i oni koji zagovaraju reaktivni nogomet, kao što su ga u bliskoj prošlosti igrali Damir Burić i Paolo Tramezzani, svaki na svoj način. No, problema kod takvog pristupa ima nekoliko.

Prvo, uspješnost takvog pristupa ovisi ti o igračima koje imaš na raspolaganju. Drugo, navijače ne zadovoljava takav stil igre ako on ne donosi rezultate, a kako je u pitanju stil igre koji treba biti uigran gotovo do savršenstva da bi Hajduku u kontekstu svega donosio opipljive rezultate, upitno je koliko se on dugoročno isplati.

Treće, i možda najvažnije, je to da direktan nogomet, koji se gotovo bez iznimke u velikoj mjeri mora oslanjati na tranziciju (što znači da će ekipa često biti u podređenom položaju, jer ni Liverpool ne može svih 90 minuta igrati visoki presing), nije baš najbolje rješenje ako želiš razvijati tržišno atraktivne igrače. Pogotovo u kontektsu Hajdukove akademije, koja pokušava stvoriti nogometaše koje prvenstveno krase kreativnost i vještina, što je i sam Fistonić naglasio.

Zbog svega toga apsolutno ima smisla da Hajduk u fazi napada bude indirektniji, odnosno da se oslanja na posjed, jer to je ono kako većina ekipa koje su kvalitetom iznad prosjeka lige u kojoj se natječu ima najveće izglede za uspjeh.

Pohvalno je i to što je Fistonić, s pozicije pomoćnika sportskog direktora i čovjeka koji je radio na sportskoj strategiji, govoreći o sustavu igre pojasnio da formacija kao takva danas ima sve manje značenja te da su važniji jasni uzorci u igri (zakonitosti, odnosi i dogovorene linije kretanja igrača u igri) koje se eventualno može modificirati promjenama formacije. Plan je da se ti uzorci standardiziraju na razini prve momčadi i mlađih kategorija između 16 i 19 godina, kako bi tranzicija iz Akademije u prvu momčad igračima bila što manje stresna.

Treba naglasiti i jasno iskomuniciranu važnost skautiranja koje bi se trebalo raditi na temelju specifičnih potreba kluba, umjesto da se dovode talentirani igrači neovisno o tome uklapaju li se u kontekst klupske sportske strategije. Ovo možda zvuči kao floskula, ali do sada se stvari uglavnom nisu radile na takav način i ako se to zaista pretvori u stvarnost, to će biti značajan korak naprijed, ne samo za Akademiju, već za klub kao cjelinu.

Fistonićevo izlaganje definitivno je bilo „highlight” cijele prezentacije, jer se radi o logičnom i argumentiranom smjeru u kojem bi se sportska strategija trebala razvijati i koji je napokon jasno iskomuniciran. Iako taj smjer djeluje ispravno u kontekstu svega, uvijek postoji mogućnost da se on ne pokaže kao najbolje rješenje, ali će se barem znati što je bio cilj te će ga se argumentirano moći ocijeniti.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Strategija je u suštini prepuna poopćenih floskula koje su primjenjive na praktički svaku organizaciju, dok u onom dijelu u kojem je specifična djeluje neostvarivo. Također se postavlja pitanje što ti šestogodišnji ciljevi uopće znače u praksi? Ako se Hajduk u sljedećih šest godina pet puta mora kvalificirati u grupnu fazu nekog europskog natjecanja, što će se dogoditi ako taj ambiciozan plan ne uspije? Hoće li itko za to odgovarati, ili će se samo ići dalje sa stavom "je**ga, nismo uspjeli"? Taj dio Strategije jako podsjeća na Brbićevo obećanje iz ljeta 2019., samo što je on nešto bio uložio na njega.

Strategija bi zapravo bila popriličan debakl da nije bilo Fistonićeve prezentacije sportske strategije, jer je ona poprilično jasno definirana i praktički nam daje mjerilo po kojem možemo ocjenjivati svaku utakmicu Bijelih i sve poteze koje Uprava bude povlačila na sportskom planu.

Sada je, primjerice, jasno zašto je Paolo Tramezzani dobio otkaz te preostaje jedino rasprava o tome je li sportska strategija dobra ili ne. Ako netko smatra da jest, onda više nije sporan Talijanov odlazak s klupe Bijelih, a ako netko smatra da ona nije dobra, onda može reći da je Tramezzani trebao ostati. Ali ne može više postojati, primjerice, stav da je strategija dobra, a da je Tramezzani trebao ostati, kao što se više ne smije dogoditi ni da neki od sljedećih trenera koji dođe na klupu Hajduka dobije odriješene ruke kod sastavljanja ekipe, određivanja stila igre i ostalih stvari, već sve što radi mora biti u skladu sa Strategijom.

Iako Matana nije htio otkriti koliko je iznosila cijena izrade Strategije, rekavši kako je to poslovna tajna između kluba i konzultanata, dojam je da je ona previsoka, kolika god bila. Jer, praktički sve u njoj što ima nekakvu težinu jest sportski segment koji je izradio Fistonić uz pomoć veterana, članova kluba i stručnog osoblja Hajduka. A to zasigurno nije puno koštalo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => komentar 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-29 14:44:21 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-29 18:59:18 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-10-29 18:59:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 560 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/29\/19823876.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/29\/19823998.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/29\/19823376.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/29\/19823502.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_19823876_1920.jpg":"1920x1080","k_19823876_1280.jpg":"1280x1280","k_19823876_1024.jpg":"1024x1024","k_19823876_640.jpg":"640x640","k_19823876_480.jpg":"480x480","k_19823876_340.jpg":"340x340","k_19823876_220.jpg":"220x220","o_19823876_1280.jpg":"1280x851","o_19823876_1024.jpg":"1024x681","o_19823876_640.jpg":"640x425","o_19823876_480.jpg":"480x319","o_19823876_340.jpg":"340x226","o_19823876_220.jpg":"220x146","h_19823876_1280.jpg":"1280x854","h_19823876_1024.jpg":"1024x683","h_19823876_640.jpg":"640x427","h_19823876_480.jpg":"480x320","h_19823876_340.jpg":"340x227","h_19823876_220.jpg":"220x147","pp_19823876_1280.jpg":"1006x1280","pp_19823876_1024.jpg":"805x1024","pp_19823876_640.jpg":"503x640","pp_19823876_480.jpg":"377x480","pp_19823876_340.jpg":"267x340","pp_19823876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19823998_1920.jpg":"1920x1080","k_19823998_1280.jpg":"1280x1280","k_19823998_1024.jpg":"1024x1024","k_19823998_640.jpg":"640x640","k_19823998_480.jpg":"480x480","k_19823998_340.jpg":"340x340","k_19823998_220.jpg":"220x220","o_19823998_1280.jpg":"1280x853","o_19823998_1024.jpg":"1024x682","o_19823998_640.jpg":"640x426","o_19823998_480.jpg":"480x320","o_19823998_340.jpg":"340x226","o_19823998_220.jpg":"220x146","h_19823998_1280.jpg":"1280x854","h_19823998_1024.jpg":"1024x683","h_19823998_640.jpg":"640x427","h_19823998_480.jpg":"480x320","h_19823998_340.jpg":"340x227","h_19823998_220.jpg":"220x147","pp_19823998_1280.jpg":"1006x1280","pp_19823998_1024.jpg":"805x1024","pp_19823998_640.jpg":"503x640","pp_19823998_480.jpg":"377x480","pp_19823998_340.jpg":"267x340","pp_19823998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19823376_1920.jpg":"1920x1080","k_19823376_1280.jpg":"1280x1280","k_19823376_1024.jpg":"1024x1024","k_19823376_640.jpg":"640x640","k_19823376_480.jpg":"480x480","k_19823376_340.jpg":"340x340","k_19823376_220.jpg":"220x220","o_19823376_1280.jpg":"1280x851","o_19823376_1024.jpg":"1024x681","o_19823376_640.jpg":"640x425","o_19823376_480.jpg":"480x319","o_19823376_340.jpg":"340x226","o_19823376_220.jpg":"220x146","h_19823376_1280.jpg":"1280x854","h_19823376_1024.jpg":"1024x683","h_19823376_640.jpg":"640x427","h_19823376_480.jpg":"480x320","h_19823376_340.jpg":"340x227","h_19823376_220.jpg":"220x147","pp_19823376_1280.jpg":"1006x1280","pp_19823376_1024.jpg":"805x1024","pp_19823376_640.jpg":"503x640","pp_19823376_480.jpg":"377x480","pp_19823376_340.jpg":"267x340","pp_19823376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19823502_1920.jpg":"1920x1080","k_19823502_1280.jpg":"1280x1280","k_19823502_1024.jpg":"1024x1024","k_19823502_640.jpg":"640x640","k_19823502_480.jpg":"480x480","k_19823502_340.jpg":"340x340","k_19823502_220.jpg":"220x220","o_19823502_1280.jpg":"1280x853","o_19823502_1024.jpg":"1024x682","o_19823502_640.jpg":"640x426","o_19823502_480.jpg":"480x320","o_19823502_340.jpg":"340x226","o_19823502_220.jpg":"220x146","h_19823502_1280.jpg":"1280x854","h_19823502_1024.jpg":"1024x683","h_19823502_640.jpg":"640x427","h_19823502_480.jpg":"480x320","h_19823502_340.jpg":"340x227","h_19823502_220.jpg":"220x147","pp_19823502_1280.jpg":"1006x1280","pp_19823502_1024.jpg":"805x1024","pp_19823502_640.jpg":"503x640","pp_19823502_480.jpg":"377x480","pp_19823502_340.jpg":"267x340","pp_19823502_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4455893 Threads: 3 Questions: 143381961 Slow queries: 61135 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4276530 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/strategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil-1138920 [printLink] => /sport/hajduk/strategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil-1138920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610477 [name] => Gordan Kožulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-15 11:37:53 [main_article_id] => 0 [alias] => gordan-kozulj [link] => /tag/gordan-kozulj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 427321 [name] => Deloitte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => deloitte [link] => /tag/deloitte ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316587 [name] => Lukša Jakobušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-jakobusic [link] => /tag/luksa-jakobusic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 628204 [name] => Ivan Matana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-15 09:11:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-matana [link] => /tag/ivan-matana ) [5] => stdClass Object ( [id] => 396130 [name] => Andro Fistonić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-fistonic [link] => /tag/andro-fistonic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kožulj očigledno ne zna što se događa u HNL-u: Strategija Hajduka bila bi popriličan debakl da napokon nije jasno definirano što je to ‘hajdučki stil igre‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19823876.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19823876.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19823998.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19823376.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/29/19823502.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugo očekivana Strategija Hajduka napokon je ugledala svjetlo dana. Predsjednik Lukša Jakobušić, član Uprave Ivan Matana, pomoćnik sportskog direktora Andro Fistonić i Gordan Kožulj iz Deloittea danas su točno u podne javnosti predstavili dokument u kojem su doneseni klupski ciljevi za period od 2021. do 2027. godine.

Većini navijača zasigurno je najviše zazvonio dio u kojem se govori o rezultatskim ciljevima, a u kojem stoji da je cilj splitskog kluba u sljedećih šest godina osvojiti dva prvenstva, jedan kup, jednom nastupiti u grupnoj fazi Lige prvaka, jednom u skupinama Europske lige i triput u skupinama Konferencijske lige te se jednom plasirati u šesnaestinu finala, a jednom u osminu finala novooformljenog UEFA-inog klupskog natjecanja.

Kožulj je te ciljeve nazvao „ambicioznima, ali ostvarivima”, iako se oni iz sadašnje perspektive čine u najboljem slučaju vrlo ambicioznima i jako teško ostvarivima. Naš proslavljeni plivač, koji danas radi za Deloitte, u jednom dijelu se osvrnuo i na budžet Hajduka, rekavši kako su Bijeli u protekle tri godine bili na drugom mjestu po budžetu, ali njihovi rezultati nisu odraz toga. Zatim je spomenuo i Lokomotivu koja je, prema njegovim riječima, „završila na drugom mjestu sa skromnim budžetom”. Pritom je sasvim zanemario vezu tog kluba s Dinamom, zbog koje pojam „budžeta” za njih ima neko sasvim drugo značenje od ostatka lige, i ostavio dojam nekoga tko uopće ne zna što se događa u HNL-u.

Kožulj je rekao i kako u ovom trenutku čak 68 posto prihoda otpada na prihode od transfera igrača te da je u planu značajno smanjiti ovisnost o prodaji igrača. Taj dio također djeluje možda malčice preambiciozno, pogotovo u kontekstu želje da omjer operativnih prihoda bez transfera u ukupnim prihodima dosegne 60 posto do 2027. godine.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

U neku ruku je pohvalno što je klub predstavio specifične, „opipljive” rezultatske ciljeve, jer do sada smo najčešće znali slušati nekakva apstraktna obećanja, dok je jedini jasno iskomunicirani cilj proteklih godina Marina Brbića stajao predsjedničke pozicije. Ali oni zaista zvuče nerealno, pogotovo u kontekstu činjenice da su Bijeli ove sezone ispali već u drugom pretkolu Konferencijske lige i da im ne ide najbolje u prvenstvu.

Ono što je zapravo najviše ohrabrujuće iz današnje prezentacije jest sportska strategija. Kožulj je kao jedan od glavnih razloga nemogućnosti Hajduka da napravi nekakav iskorak, bilo u vidu domaćeg trofeja, bilo u vidu ulaska u skupine nekog europskog natjecanja, naveo česte promjene struke na Poljudu, kojima je glavni razlog nepostojanje jasne sportske strategije koje se svi treneri i sportski direktori moraju pridržavati.

Na scenu je zatim stupio bivši pomoćnik Bore Primorca u Akademiji, a danas pomoćnik sportskog direktora, Andro Fistonić. On se u svom izlaganju do u detalja dotaknuo svih aspekata sportske strategije, koja je ipak ključna za jedan ambiciozni klub s velikom navijačkom bazom i bogatom povijesti.

Nakon početnog dijela u kojem je govorio o dvostrukom cilju, koji se praktički podrazumijeva - osvajanju trofeja uz paralelni razvoj mladih igrača - dotaknuo se strukture momčadi. Klupski cilj je u momčadi imati 50 posto domaćih igrača, 30 posto igrača iz regije te maksimalno 20 posto stranaca. Prema informacijama koje je prezentirao, gotovo točno takav omjer je trenutno prisutan u prvoj momčadi Hajduka (57% - 23% - 20%), a takvu strukturu objasnio je željom da većinu ekipe čine igrači koji se mogu brzo aklimatizirati i koji shvaćaju većinu kluba, dok bi stranci trebali biti bolji od onih igrača koji se mogu pronaći unutar domaćeg i regionalnog tržišta. U teoriji sve to zvuči sjajno.

Zatim je uslijedio, u nekom smislu možda i najvažniji dio današnje prezentacije u kojem je Fistonić nedvosmisleno objasnio kakvim stilom igre bi Hajduk u budućnosti trebao igrati te hrabro pokušao demistificirati pojam „hajdučke igre”, ali bez da se pritom sasvim upustio u populizam.

„Kako bi adaptirali stil tradiciji, tj. kulturi i mentalitetu ovog područja koji je okarakteriziran kao nestrpljiv i agresivan, ali pošten, Hajduk nikada ne smije dopustiti protivniku dominaciju. S obzirom na to, želimo igrati direktno u fazi obrane, dakle igrati visoki presing”, rekao je Fistonić.

Kada je u pitanju faza napada, u javnosti često možemo čuti zazivanje direktnog pristupa, „igranja s puno igrača u napadu” i ostalih ideja koje se u pravilu promatraju izvan svakog konteksta i koje se često izjavljuju bez nekakvih čvrstih argumenata. Iako bi to zasigurno bilo kompatibilno s mentalitetom navijača Hajduka, Fistonić se ponio kao glas razuma i objasnio zašto bi se Bijeli trebali oslanjati na drugačiji pristup.

„Kada je u pitanju faza napada, važno je naglasiti da je ne definiramo mi, nego protivnik. Realnost je takva da se u HNL-u sedam od 10 klubova spusti u niski blok, zbog čega mi moramo biti više naslonjeni na indirektan pristup, odnosno oslanjati se na posjed”, rekao je Fistonić pa dao definiciju što bi trebao podrazumijevati pojam „hajdučka igra”:

„To je stil koji se mora naslanjati više prema indirektnom, jer je takav kontekst lige."

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kontekst lige ili nekog drugog natjecanja u kojem sudjeluješ uvijek se mora uzeti u obzir, jer možeš ti željeti stvoriti šansu iz tri poteza, ali ako ti se protivnik brani s devet igrača iza lopte, nećeš ga uspjeti probiti. S druge strane, postoje i oni koji zagovaraju reaktivni nogomet, kao što su ga u bliskoj prošlosti igrali Damir Burić i Paolo Tramezzani, svaki na svoj način. No, problema kod takvog pristupa ima nekoliko.

Prvo, uspješnost takvog pristupa ovisi ti o igračima koje imaš na raspolaganju. Drugo, navijače ne zadovoljava takav stil igre ako on ne donosi rezultate, a kako je u pitanju stil igre koji treba biti uigran gotovo do savršenstva da bi Hajduku u kontekstu svega donosio opipljive rezultate, upitno je koliko se on dugoročno isplati.

Treće, i možda najvažnije, je to da direktan nogomet, koji se gotovo bez iznimke u velikoj mjeri mora oslanjati na tranziciju (što znači da će ekipa često biti u podređenom položaju, jer ni Liverpool ne može svih 90 minuta igrati visoki presing), nije baš najbolje rješenje ako želiš razvijati tržišno atraktivne igrače. Pogotovo u kontektsu Hajdukove akademije, koja pokušava stvoriti nogometaše koje prvenstveno krase kreativnost i vještina, što je i sam Fistonić naglasio.

Zbog svega toga apsolutno ima smisla da Hajduk u fazi napada bude indirektniji, odnosno da se oslanja na posjed, jer to je ono kako većina ekipa koje su kvalitetom iznad prosjeka lige u kojoj se natječu ima najveće izglede za uspjeh.

Pohvalno je i to što je Fistonić, s pozicije pomoćnika sportskog direktora i čovjeka koji je radio na sportskoj strategiji, govoreći o sustavu igre pojasnio da formacija kao takva danas ima sve manje značenja te da su važniji jasni uzorci u igri (zakonitosti, odnosi i dogovorene linije kretanja igrača u igri) koje se eventualno može modificirati promjenama formacije. Plan je da se ti uzorci standardiziraju na razini prve momčadi i mlađih kategorija između 16 i 19 godina, kako bi tranzicija iz Akademije u prvu momčad igračima bila što manje stresna.

Treba naglasiti i jasno iskomuniciranu važnost skautiranja koje bi se trebalo raditi na temelju specifičnih potreba kluba, umjesto da se dovode talentirani igrači neovisno o tome uklapaju li se u kontekst klupske sportske strategije. Ovo možda zvuči kao floskula, ali do sada se stvari uglavnom nisu radile na takav način i ako se to zaista pretvori u stvarnost, to će biti značajan korak naprijed, ne samo za Akademiju, već za klub kao cjelinu.

Fistonićevo izlaganje definitivno je bilo „highlight” cijele prezentacije, jer se radi o logičnom i argumentiranom smjeru u kojem bi se sportska strategija trebala razvijati i koji je napokon jasno iskomuniciran. Iako taj smjer djeluje ispravno u kontekstu svega, uvijek postoji mogućnost da se on ne pokaže kao najbolje rješenje, ali će se barem znati što je bio cilj te će ga se argumentirano moći ocijeniti.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Strategija je u suštini prepuna poopćenih floskula koje su primjenjive na praktički svaku organizaciju, dok u onom dijelu u kojem je specifična djeluje neostvarivo. Također se postavlja pitanje što ti šestogodišnji ciljevi uopće znače u praksi? Ako se Hajduk u sljedećih šest godina pet puta mora kvalificirati u grupnu fazu nekog europskog natjecanja, što će se dogoditi ako taj ambiciozan plan ne uspije? Hoće li itko za to odgovarati, ili će se samo ići dalje sa stavom "je**ga, nismo uspjeli"? Taj dio Strategije jako podsjeća na Brbićevo obećanje iz ljeta 2019., samo što je on nešto bio uložio na njega.

Strategija bi zapravo bila popriličan debakl da nije bilo Fistonićeve prezentacije sportske strategije, jer je ona poprilično jasno definirana i praktički nam daje mjerilo po kojem možemo ocjenjivati svaku utakmicu Bijelih i sve poteze koje Uprava bude povlačila na sportskom planu.

Sada je, primjerice, jasno zašto je Paolo Tramezzani dobio otkaz te preostaje jedino rasprava o tome je li sportska strategija dobra ili ne. Ako netko smatra da jest, onda više nije sporan Talijanov odlazak s klupe Bijelih, a ako netko smatra da ona nije dobra, onda može reći da je Tramezzani trebao ostati. Ali ne može više postojati, primjerice, stav da je strategija dobra, a da je Tramezzani trebao ostati, kao što se više ne smije dogoditi ni da neki od sljedećih trenera koji dođe na klupu Hajduka dobije odriješene ruke kod sastavljanja ekipe, određivanja stila igre i ostalih stvari, već sve što radi mora biti u skladu sa Strategijom.

Iako Matana nije htio otkriti koliko je iznosila cijena izrade Strategije, rekavši kako je to poslovna tajna između kluba i konzultanata, dojam je da je ona previsoka, kolika god bila. Jer, praktički sve u njoj što ima nekakvu težinu jest sportski segment koji je izradio Fistonić uz pomoć veterana, članova kluba i stručnog osoblja Hajduka. A to zasigurno nije puno koštalo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/strategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil-1138920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a3f3b646e101fc4aed4d2ff9d7267517d3d00c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ko%C5%BEulj+o%C4%8Digledno+ne+zna+%C5%A1to+se+doga%C4%91a+u+HNL-u%3A+Strategija+Hajduka+bila+bi+poprili%C4%8Dan+debakl+da+napokon+nije+jasno+definirano+%C5%A1to+je+to+%E2%80%98hajdu%C4%8Dki+stil+igre%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstrategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil-1138920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstrategija-hajduka-prepuna-je-floskula-i-poopcenih-stvari-ali-barem-je-netko-napokon-jasno-definirao-sto-je-to-hajducki-stil-1138920 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukkomentar

Kožulj očigledno ne zna što se događa u HNL-u: Strategija Hajduka bila bi popriličan debakl da napokon nije jasno definirano što je to ‘hajdučki stil igre‘

29. listopada 2021. - 20:59

Dugo očekivana Strategija Hajduka napokon je ugledala svjetlo dana. Predsjednik Lukša Jakobušić, član Uprave Ivan Matana, pomoćnik sportskog direktora Andro Fistonić i Gordan Kožulj iz Deloittea danas su točno u podne javnosti predstavili dokument u kojem su doneseni klupski ciljevi za period od 2021. do 2027. godine.

Većini navijača zasigurno je najviše zazvonio dio u kojem se govori o rezultatskim ciljevima, a u kojem stoji da je cilj splitskog kluba u sljedećih šest godina osvojiti dva prvenstva, jedan kup, jednom nastupiti u grupnoj fazi Lige prvaka, jednom u skupinama Europske lige i triput u skupinama Konferencijske lige te se jednom plasirati u šesnaestinu finala, a jednom u osminu finala novooformljenog UEFA-inog klupskog natjecanja.

Kožulj je te ciljeve nazvao „amb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:12