stdClass Object ( [id] => 19051 [title] => Španjolci od A do Z: čitanje Deportiva; Hajduk važniji od Reala [alias] => spanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

A Coruna, Aranzubia, Amancio

Galicijski naziv La Corune je A Coruna. Daniel Aranzubia je baskijski vratar koji je ovog ljeta u Deportivo stigao iz Athletic Bilbaoa. Amaro Amancio je španjolski nogometni reprezentativac rođen u La Coruni koji je dio karijere igrao za Deportivo (prešao u Real Madrid). Bio je najbolji igrač na Euru 1964. godine koji je “furija” osvojila.

Bebeto, Belupo

Legendarni Brazilac Bebeto nosio je dres kluba četiri sezone (1992. - 1996.) i u 131 prvenstvenom susretu zabio 86 pogodaka. Jedini dosadašnji susret s hrvatskim klubovima u europskim natjecanjima Deportivo je odigrao protiv Slaven Belupa u 3. kolu Intertoto kupa 2004./2005. Španjolci su slavili s 1:0 u La Coruni i s 3:0 u Koprivnici.

Collocini, Celta

Argentinski obrambeni igrač i jedna od najvećih klupskih zvijezda Fabricio Coloccini je ovog ljeta iz Deportiva transferiran u engleski Newcastle za 11,5 milijuna eura. Najveći rival Deportiva je Celta iz obližnjeg Viga, dok navijačima kluba s Riazora najčešće nisu dragi ni najslavniji španjolski klubovi Real Madrid i Barcelona. U dobrim su odnosima s navijačima Atlethic Bilbaoa.

Donato, Dmitrij Radčenko

Donato je Brazilac koji je od 1993. do 2003. igrao za Deportivo i u 40. godini tu završio karijeru (najstariji strijelac u povijesti Primere). Zbog greške u putovnici, koja ga je činila još deset godina starijim, dobio je nadimak “El Abuelo” (Djed). Rus Dmitrij Radčenko je jedini nogometaš koji je nastupao i za Deportivo i za Hajduk. Za Španjolce je igrao od 1995. do 1998. godine, a u Splitu pred kraj karijere u sezoni 2001./2002.

Estadio Municipal de Riazor

Estadio Municipal de Riazor ili skraćeno Riazor, stadion je Deportiva. Izgrađen je 1944. godine, a u nekoliko je navrata obnavljan, između ostalih i za SP 1982. godine. Kapaciteta je 34.611 mjesta, a ime Riazor je dobio po plaži na kojoj se nalazi, na Atlantskom oceanu. Prvi nogometni susreti u La Coruni igrani su u areni za borbe s bikovima.

Fadesa, Fran

Građevinska tvrtka Martinsa-Fadesa bila je sponzor kluba do 2008. godine, ali je bankrotirala. Fran, ‘vječni kapetan’ igrač je s najviše nastupa za Deportivo.

Galicija

Galicija je autonomna zajednica koja se sastoji od četiri provincije: La Coruna, Lugo, Ourense i Ponteverda. Grb kluba čini viteški pojas s natpisom Real Club Deportivo La Coruna s krunom, simbolom kraljevskog kluba. U sredini je originalni znak Sala Calvet gimnazije u okviru koje je 1906. godine osnovan Club Deportiva de la Sala Calvet.

Hrstić, Herrera Helenio, Herrera Teresa

Bivši igrač Rijeke i član reprezentacije Jugoslavije na SP-u u Španjolskoj 1982. godine Miloš Hrstić bio je igrač Deportiva. Argentinac Helenio Herrera, otac “catenaccija” i trener koji je s Interom šezdesetih godina prošloga stoljeća dvaput bio prvak Europe, dio 1953. godine bio je na klupi Deportiva. Trofej Teresa Herrera je tradicionalni ljetni turnir u organizaciji Deportiva nazvan po gradskoj štićenici siromašnih iz 18. stoljeća.

Irrureta, Iglesias

Za vrijeme dok je Javier Irrureta bio na klupi Deportivo je imao najviše uspjeha. Osvojio je jedini naslov prvaka Španjolske (2000.) španjolski kup (2002.) te momčad doveo do polufinala Lige prvaka (2004.) Arsenio Iglesias u četiri je navrata bio trener Deportiva, a 1991. ga je nakon 18 godina vratio u Prvu ligu.

Jedanaesterac, Jose Maria Abalo

Miroslav Đukić je u zadnjim trenucima posljednjeg kola španjolskog prvenstva sezone 1993./1994. promašio jedanaesterac protiv Valencije koji bi Deportivu donio pobjedu i prvi naslov prvaka (titulu je osvojila Barcelona). U priči o počecima nogometa u La Coruni, koja podsjeća na Hajdukovu, student Jose Maria Abalo je 1902. godine po povratku iz Engleske svoje sugrađane “zarazio” novom igrom - nogometom.

Kazna, Kostadinov

Trener Deportiva Miguel Angel Lotina neće biti ni u uzvratu na klupi zbog isključenja na susretu protiv Brondbyja. Dok je vodio Espanyol prije tri sezone u natjecanju po skupinama Kupa UEFA Lotina je zbog prigovora i oštra jezika zaradio četiri utakmice kazne. Jedan od najboljih bugarskih nogometaša u povijesti Emil Kostadinov dio sezone 1994./1995 proveo je na Riazoru.

La Coruna, Lotina, Lafita

La Coruna je grad, luka na sjeveroistoku Španjolske s oko 250 tisuća stanovnika. Miguel Angel Lotina je od prošle sezone trener Deportiva, a u karijeri je između ostalih vodio i Osasunu, Celtu, Espanyol te Real Sociedad. Angel Lafita je 24-godišnji vezni igrač Deportiva koji će zbog operacije slijepog crijeva propustio prvi ogled s Hajdukom, a preskočit će i uzvrat na Poljudu.

Makaay, Mauro Silva, Molina

Nizozemski nogometaš Roy Makaay bio je član Deportiva (Zlatna kopačka Europe 2003. godine s 29 pogodaka). Brazilac Mauro Silva je sa sunarodnjakom Bebetom (zajedno stigli u klub 1992. godine) najzaslužniji za uzlet Deportiva. “Gospodin Deportivo” je u 13 sezona odigrao 369 utakmica. Jose Francisco Molina je vrata galicijskoga kluba čuvao u zlatnom razdoblju kluba od 2000. do 2006. godine.

Navijači, nadimci, Nybet

Navijači Deportiva poznati su kao ljevičari, a u koreografijama koriste zvijezde petokrake, lik Che Guevare ili prekriženi kukasti križ. Glavna skupina je “Riazor Blues” (ima podružnicu u Bosni i Hercegovini!). Nadimci kluba su Depor, SuperDepor, Turkos (Turci, nadimak navijača Celte koji su prihvatili) i Blanquiazules (plavo-bijeli). Jedan od najboljih marokanskih nogometaša svih vremena Nouredine Naybet za Deportivo je igrao od 1996. do 2004. godine.

Omar Bravo, ocean

Meksički reprezentativni napadač Omar Bravo ovog ljeta je iz Chivas Guadalajare stigao u Deportivo gdje se pridružio svom sunarodnjaku Andresu Guardadu koji je stigao godinu ranije. Grad La Coruna je luka na sjeverozapadu Španjolske na Atlantskom oceanu koji baš i nije za kupanje. U tom dijelu Pirinejskog poluotoka prosječna temperatura zraka ljeti ne prelazi 20 stupnjeva Celzijusovih, dok zimi rijetko pada ispod 10.

Pršo, Pauleta, Pandiani

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Dado Pršo zabio je u studenom 2003. godine četiri gola za Monaco u 8:3 domaćoj pobjedi nad Deportivom u Ligi prvaka. Za Deportivo su igrali i poznati napadači Portugalac Pedro Pauleta te Urugvajac Walter Pandiani.

Rivaldo, Riki

Osvajač “Zlatne lopte” France footballa i najbolji igrač svijeta po izboru FIFA-e 1999. godine Brazilac Rivaldo prije transfera u Barcelonu 1997. godine jednu sezonu proveo je na Riazoru. Napadač Deportiva 28-godišnji Riki produkt je nogometne škole Real Madrida u kojem nikad nije dobio pravu priliku. Nakon što je nogometno ime stekao u Getafeu skrasio se u La Coruni.

Sergio

Sergio je zaštitni znak kluba, četvrti igrač u povijesti Deportiva po broju nastupa u Primeri. U Deportivo je iz Rennesa 1996. godine stigao i Francuz Sylvain Wiltord, ali nikada nije zaigrao za klub. Odmah je vraćen na posudbu u Rennes, te kasnije prodan Bordeauxu. Slavni Španjolac Luis Suarez, euro-nogometaš 1960., karijeru je počeo u Deportivu.

Toshack, Tristan, Tudor

Velški trener John Toshack vodio je Deportivo od 1995. do 1997. godine. Argentinac Diego Tristan jedan je od tri Deporova “pichichija” (Bebeto, Makaay), najbolja strijelca Primere (21 gol, 2001./2002.). Tudor je pak jedan od najljepših pogodaka karijere postigao Deportivu u sudačkoj nadoknadi za pobjedu 3:2 i plasman Juventusa u 1/4 finale Lige prvaka 2003.

Uspjesi

Jedini naslov prvaka Španjolske Deportivo je osvojio 2000. godine, dok je Primeru čak pet puta okončao na drugome mjestu. Najveći uspjesi u euro-natjecanjima su polufinale Lige prvaka u sezoni 2003./ 2004. (Porto) i polufinale Kupa kupova u sezoni 1995./1996 ( PSG).

Valeron, Vasquez

Juan Carlos Valeron je najbolji aktualni igrač Deportiva, jedan od rijetkih preživjelih iz “Zlatne generacije” s početka ovog desetljeća. Nekađašnji španjolski reprezentativac Rafael Martin Vasquez koji je slavu stekao u madridskom Realu na zalazu je karijere dvije sezone (1995. - 1997.) odigrao za Deportivo.

Ze Castro

Portugalski stoper Ze Castro jedna je od ovoljetnih prinova Deportiva. U La Corunu je cijenjeni Portugalac stigao na posudbu iz Atletica.

Piše frane vulas
Snimio vladimir dugandžić / CROPIX

 

Hajduk važniji od Reala

Momčad Deportiva u narednih pet dana očekuju dvije važne utakmice. U uzvratu drugog pretkola kupa UEFA sutra su gosti Hajduka na Poljudu, a tri dana kasnije u nedjelju će na startu Primere na Riazoru ugostiti madridski Real.

Meksički vezni igrač u momčadi Deportiva Andres Guardado u razgovoru za španjolski sportski dnevnik Marca rekao je kako je za njegovu momčad važniji susret sa Splićanima nego dvoboj protiv španjolskog prvaka, jedne od trenutačno najskupljih i sigurno najuspješnije europske momčadi u povijesti!

- Isključivo razmišljamo samo o četvrtku. Želimo nastaviti naš europski put, vrlo smo blizu natjecanja po skupinama Kupa UEFA koje je naša želja i ne želimo ispustiti ovu prigodu. Susret s Realom je tek početak prvenstva i bit će još prigoda za popravak - smatra 21-godišnji Guardado koji je unatoč varljivih 0:0 u prvom susretu na svom travnjaku veliki optimist pred uzvrat.

- Hajduk igra na svom travnjaku i biti će pod pritiskom, dok mi nemamo što izgubiti. Gol u gostima vrijedi “dvostruko”, a zna se kako nam bolje leži igra na tuđem travnjaku, imat ćemo više prostora za našu igru. Postignemo li pogodak imat ćemo veliku priliku za prolaz - istaknuo je Guardado u intervjuu za Marcu.

Njegov momčadski kolega, sedam godina stariji stoper Albert Lopo, koji bi trebao pokrpati rupe u obrani nastale odlaskom Argentinca Fabricija Coloccinija u Newcastle, bio je malo oprezniji u razgovoru za madridski As.

Lopo također očekuje otvoreniju predstavu Hajduka koja bi trebala ostaviti više prostora njegovoj momčadi za kontre.

- Prvi susret pokazao je kako Hajduk nije loša momčad. Odlično su se branili, ali sada ćemo za prolaz morati probiti njihovu obranu - poručio je Lopo koji se na zabrinjava atmosferom na Poljudu.

- Pun stadion me mnogo ne uznemirava, svi smo mi igrači s mnogo iskustva. Sam sebi uvijek govorim kako na travnjaku uvijek o pobjedniku odlučuje 11 igrača protiv 11 protivničkih nogometaša.

f. vulas

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE ŠTO NISTE ZNALI O SUTRAŠNJEM HAJDUKOVU PROTIVNIKU OTKRIJTE U DEPOROVOJ ABECEDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-08-26 21:49:45 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-08-27 12:05:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-08-27 00:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6054 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/08/27/Sport/HAJDUK00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7559476 Threads: 10 Questions: 1544818502 Slow queries: 4703578 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111045446 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/spanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala-19051 [printLink] => /sport/hajduk/spanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala-19051?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 24030 [name] => Deportivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => deportivo [link] => /tag/deportivo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE ŠTO NISTE ZNALI O SUTRAŠNJEM HAJDUKOVU PROTIVNIKU OTKRIJTE U DEPOROVOJ ABECEDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Španjolci od A do Z: čitanje Deportiva; Hajduk važniji od Reala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-19-06-50-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/27/Sport/HAJDUK00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/27/Sport/HAJDUK00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

A Coruna, Aranzubia, Amancio

Galicijski naziv La Corune je A Coruna. Daniel Aranzubia je baskijski vratar koji je ovog ljeta u Deportivo stigao iz Athletic Bilbaoa. Amaro Amancio je španjolski nogometni reprezentativac rođen u La Coruni koji je dio karijere igrao za Deportivo (prešao u Real Madrid). Bio je najbolji igrač na Euru 1964. godine koji je “furija” osvojila.

Bebeto, Belupo

Legendarni Brazilac Bebeto nosio je dres kluba četiri sezone (1992. - 1996.) i u 131 prvenstvenom susretu zabio 86 pogodaka. Jedini dosadašnji susret s hrvatskim klubovima u europskim natjecanjima Deportivo je odigrao protiv Slaven Belupa u 3. kolu Intertoto kupa 2004./2005. Španjolci su slavili s 1:0 u La Coruni i s 3:0 u Koprivnici.

Collocini, Celta

Argentinski obrambeni igrač i jedna od najvećih klupskih zvijezda Fabricio Coloccini je ovog ljeta iz Deportiva transferiran u engleski Newcastle za 11,5 milijuna eura. Najveći rival Deportiva je Celta iz obližnjeg Viga, dok navijačima kluba s Riazora najčešće nisu dragi ni najslavniji španjolski klubovi Real Madrid i Barcelona. U dobrim su odnosima s navijačima Atlethic Bilbaoa.

Donato, Dmitrij Radčenko

Donato je Brazilac koji je od 1993. do 2003. igrao za Deportivo i u 40. godini tu završio karijeru (najstariji strijelac u povijesti Primere). Zbog greške u putovnici, koja ga je činila još deset godina starijim, dobio je nadimak “El Abuelo” (Djed). Rus Dmitrij Radčenko je jedini nogometaš koji je nastupao i za Deportivo i za Hajduk. Za Španjolce je igrao od 1995. do 1998. godine, a u Splitu pred kraj karijere u sezoni 2001./2002.

Estadio Municipal de Riazor

Estadio Municipal de Riazor ili skraćeno Riazor, stadion je Deportiva. Izgrađen je 1944. godine, a u nekoliko je navrata obnavljan, između ostalih i za SP 1982. godine. Kapaciteta je 34.611 mjesta, a ime Riazor je dobio po plaži na kojoj se nalazi, na Atlantskom oceanu. Prvi nogometni susreti u La Coruni igrani su u areni za borbe s bikovima.

Fadesa, Fran

Građevinska tvrtka Martinsa-Fadesa bila je sponzor kluba do 2008. godine, ali je bankrotirala. Fran, ‘vječni kapetan’ igrač je s najviše nastupa za Deportivo.

Galicija

Galicija je autonomna zajednica koja se sastoji od četiri provincije: La Coruna, Lugo, Ourense i Ponteverda. Grb kluba čini viteški pojas s natpisom Real Club Deportivo La Coruna s krunom, simbolom kraljevskog kluba. U sredini je originalni znak Sala Calvet gimnazije u okviru koje je 1906. godine osnovan Club Deportiva de la Sala Calvet.

Hrstić, Herrera Helenio, Herrera Teresa

Bivši igrač Rijeke i član reprezentacije Jugoslavije na SP-u u Španjolskoj 1982. godine Miloš Hrstić bio je igrač Deportiva. Argentinac Helenio Herrera, otac “catenaccija” i trener koji je s Interom šezdesetih godina prošloga stoljeća dvaput bio prvak Europe, dio 1953. godine bio je na klupi Deportiva. Trofej Teresa Herrera je tradicionalni ljetni turnir u organizaciji Deportiva nazvan po gradskoj štićenici siromašnih iz 18. stoljeća.

Irrureta, Iglesias

Za vrijeme dok je Javier Irrureta bio na klupi Deportivo je imao najviše uspjeha. Osvojio je jedini naslov prvaka Španjolske (2000.) španjolski kup (2002.) te momčad doveo do polufinala Lige prvaka (2004.) Arsenio Iglesias u četiri je navrata bio trener Deportiva, a 1991. ga je nakon 18 godina vratio u Prvu ligu.

Jedanaesterac, Jose Maria Abalo

Miroslav Đukić je u zadnjim trenucima posljednjeg kola španjolskog prvenstva sezone 1993./1994. promašio jedanaesterac protiv Valencije koji bi Deportivu donio pobjedu i prvi naslov prvaka (titulu je osvojila Barcelona). U priči o počecima nogometa u La Coruni, koja podsjeća na Hajdukovu, student Jose Maria Abalo je 1902. godine po povratku iz Engleske svoje sugrađane “zarazio” novom igrom - nogometom.

Kazna, Kostadinov

Trener Deportiva Miguel Angel Lotina neće biti ni u uzvratu na klupi zbog isključenja na susretu protiv Brondbyja. Dok je vodio Espanyol prije tri sezone u natjecanju po skupinama Kupa UEFA Lotina je zbog prigovora i oštra jezika zaradio četiri utakmice kazne. Jedan od najboljih bugarskih nogometaša u povijesti Emil Kostadinov dio sezone 1994./1995 proveo je na Riazoru.

La Coruna, Lotina, Lafita

La Coruna je grad, luka na sjeveroistoku Španjolske s oko 250 tisuća stanovnika. Miguel Angel Lotina je od prošle sezone trener Deportiva, a u karijeri je između ostalih vodio i Osasunu, Celtu, Espanyol te Real Sociedad. Angel Lafita je 24-godišnji vezni igrač Deportiva koji će zbog operacije slijepog crijeva propustio prvi ogled s Hajdukom, a preskočit će i uzvrat na Poljudu.

Makaay, Mauro Silva, Molina

Nizozemski nogometaš Roy Makaay bio je član Deportiva (Zlatna kopačka Europe 2003. godine s 29 pogodaka). Brazilac Mauro Silva je sa sunarodnjakom Bebetom (zajedno stigli u klub 1992. godine) najzaslužniji za uzlet Deportiva. “Gospodin Deportivo” je u 13 sezona odigrao 369 utakmica. Jose Francisco Molina je vrata galicijskoga kluba čuvao u zlatnom razdoblju kluba od 2000. do 2006. godine.

Navijači, nadimci, Nybet

Navijači Deportiva poznati su kao ljevičari, a u koreografijama koriste zvijezde petokrake, lik Che Guevare ili prekriženi kukasti križ. Glavna skupina je “Riazor Blues” (ima podružnicu u Bosni i Hercegovini!). Nadimci kluba su Depor, SuperDepor, Turkos (Turci, nadimak navijača Celte koji su prihvatili) i Blanquiazules (plavo-bijeli). Jedan od najboljih marokanskih nogometaša svih vremena Nouredine Naybet za Deportivo je igrao od 1996. do 2004. godine.

Omar Bravo, ocean

Meksički reprezentativni napadač Omar Bravo ovog ljeta je iz Chivas Guadalajare stigao u Deportivo gdje se pridružio svom sunarodnjaku Andresu Guardadu koji je stigao godinu ranije. Grad La Coruna je luka na sjeverozapadu Španjolske na Atlantskom oceanu koji baš i nije za kupanje. U tom dijelu Pirinejskog poluotoka prosječna temperatura zraka ljeti ne prelazi 20 stupnjeva Celzijusovih, dok zimi rijetko pada ispod 10.

Pršo, Pauleta, Pandiani

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Dado Pršo zabio je u studenom 2003. godine četiri gola za Monaco u 8:3 domaćoj pobjedi nad Deportivom u Ligi prvaka. Za Deportivo su igrali i poznati napadači Portugalac Pedro Pauleta te Urugvajac Walter Pandiani.

Rivaldo, Riki

Osvajač “Zlatne lopte” France footballa i najbolji igrač svijeta po izboru FIFA-e 1999. godine Brazilac Rivaldo prije transfera u Barcelonu 1997. godine jednu sezonu proveo je na Riazoru. Napadač Deportiva 28-godišnji Riki produkt je nogometne škole Real Madrida u kojem nikad nije dobio pravu priliku. Nakon što je nogometno ime stekao u Getafeu skrasio se u La Coruni.

Sergio

Sergio je zaštitni znak kluba, četvrti igrač u povijesti Deportiva po broju nastupa u Primeri. U Deportivo je iz Rennesa 1996. godine stigao i Francuz Sylvain Wiltord, ali nikada nije zaigrao za klub. Odmah je vraćen na posudbu u Rennes, te kasnije prodan Bordeauxu. Slavni Španjolac Luis Suarez, euro-nogometaš 1960., karijeru je počeo u Deportivu.

Toshack, Tristan, Tudor

Velški trener John Toshack vodio je Deportivo od 1995. do 1997. godine. Argentinac Diego Tristan jedan je od tri Deporova “pichichija” (Bebeto, Makaay), najbolja strijelca Primere (21 gol, 2001./2002.). Tudor je pak jedan od najljepših pogodaka karijere postigao Deportivu u sudačkoj nadoknadi za pobjedu 3:2 i plasman Juventusa u 1/4 finale Lige prvaka 2003.

Uspjesi

Jedini naslov prvaka Španjolske Deportivo je osvojio 2000. godine, dok je Primeru čak pet puta okončao na drugome mjestu. Najveći uspjesi u euro-natjecanjima su polufinale Lige prvaka u sezoni 2003./ 2004. (Porto) i polufinale Kupa kupova u sezoni 1995./1996 ( PSG).

Valeron, Vasquez

Juan Carlos Valeron je najbolji aktualni igrač Deportiva, jedan od rijetkih preživjelih iz “Zlatne generacije” s početka ovog desetljeća. Nekađašnji španjolski reprezentativac Rafael Martin Vasquez koji je slavu stekao u madridskom Realu na zalazu je karijere dvije sezone (1995. - 1997.) odigrao za Deportivo.

Ze Castro

Portugalski stoper Ze Castro jedna je od ovoljetnih prinova Deportiva. U La Corunu je cijenjeni Portugalac stigao na posudbu iz Atletica.

Piše frane vulas
Snimio vladimir dugandžić / CROPIX

 

Hajduk važniji od Reala

Momčad Deportiva u narednih pet dana očekuju dvije važne utakmice. U uzvratu drugog pretkola kupa UEFA sutra su gosti Hajduka na Poljudu, a tri dana kasnije u nedjelju će na startu Primere na Riazoru ugostiti madridski Real.

Meksički vezni igrač u momčadi Deportiva Andres Guardado u razgovoru za španjolski sportski dnevnik Marca rekao je kako je za njegovu momčad važniji susret sa Splićanima nego dvoboj protiv španjolskog prvaka, jedne od trenutačno najskupljih i sigurno najuspješnije europske momčadi u povijesti!

- Isključivo razmišljamo samo o četvrtku. Želimo nastaviti naš europski put, vrlo smo blizu natjecanja po skupinama Kupa UEFA koje je naša želja i ne želimo ispustiti ovu prigodu. Susret s Realom je tek početak prvenstva i bit će još prigoda za popravak - smatra 21-godišnji Guardado koji je unatoč varljivih 0:0 u prvom susretu na svom travnjaku veliki optimist pred uzvrat.

- Hajduk igra na svom travnjaku i biti će pod pritiskom, dok mi nemamo što izgubiti. Gol u gostima vrijedi “dvostruko”, a zna se kako nam bolje leži igra na tuđem travnjaku, imat ćemo više prostora za našu igru. Postignemo li pogodak imat ćemo veliku priliku za prolaz - istaknuo je Guardado u intervjuu za Marcu.

Njegov momčadski kolega, sedam godina stariji stoper Albert Lopo, koji bi trebao pokrpati rupe u obrani nastale odlaskom Argentinca Fabricija Coloccinija u Newcastle, bio je malo oprezniji u razgovoru za madridski As.

Lopo također očekuje otvoreniju predstavu Hajduka koja bi trebala ostaviti više prostora njegovoj momčadi za kontre.

- Prvi susret pokazao je kako Hajduk nije loša momčad. Odlično su se branili, ali sada ćemo za prolaz morati probiti njihovu obranu - poručio je Lopo koji se na zabrinjava atmosferom na Poljudu.

- Pun stadion me mnogo ne uznemirava, svi smo mi igrači s mnogo iskustva. Sam sebi uvijek govorim kako na travnjaku uvijek o pobjedniku odlučuje 11 igrača protiv 11 protivničkih nogometaša.

f. vulas

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/spanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala-19051 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5648942bc57d5597c632884abb113f6d6f2e9964 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0panjolci+od+A+do+Z%3A+%C4%8Ditanje+Deportiva%3B+Hajduk+va%C5%BEniji+od+Reala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fspanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala-19051 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fspanjolci-od-a-do-z-citanje-deportiva-hajduk-vazniji-od-reala-19051 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVE ŠTO NISTE ZNALI O SUTRAŠNJEM HAJDUKOVU PROTIVNIKU OTKRIJTE U DEPOROVOJ ABECEDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukSVE ŠTO NISTE ZNALI O SUTRAŠNJEM HAJDUKOVU PROTIVNIKU OTKRIJTE U DEPOROVOJ ABECEDI

Španjolci od A do Z: čitanje Deportiva; Hajduk važniji od Reala

Piše PSD.
27. kolovoza 2008. - 02:38

A Coruna, Aranzubia, Amancio

Galicijski naziv La Corune je A Coruna. Daniel Aranzubia je baskijski vratar koji je ovog ljeta u Deportivo stigao iz Athletic Bilbaoa. Amaro Amancio je španjolski nogometni reprezentativac rođen u La Coruni koji je dio karijere igrao za Deportivo (prešao u Real Madrid). Bio je najbolji igrač na Euru 1964. godine koji je “furija” osvojila.

Bebeto, Belupo

Legendarni Brazilac Bebeto nosio je dres kluba četiri sezone (1992. - 1996.) i u 131 prvenstvenom susretu zabio 86 pogodaka. Jedini dosadašnji susret s hrvatskim klubovima u europskim natjecanjima Deportivo je odigrao protiv Slaven Belupa u 3. kolu Intertoto kupa 2004./2005. Španjolci su slavili s 1:0 u La Coruni i s 3:0 u Koprivnici.

Collocini, Celta

Argentinski obrambeni igrač i jedna od najvećih klu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:06