Hajdukdobra politika

Prodaj mlade, kupi mlade: Hajduk novac od transfera više ne ide samo za plaće, dio se ulaže

Piše Frane Vulas
111haj

Hajduk je zimus u Manchester City prodao Antu Palaversu nakon što je tada 18-godišnjak do tada za seniore “bijelih” odigrao tek 17 službenih utakmica. Ovog ljeta 19-godišnji Domagoj Bradarić transferiran je u Lille nakon što je za prvu momčad odigrao samo 25 susreta. Otišao je još jedan tinejdžer koji nije stigao ostaviti dublji trag u bijelom dresu, a i kako li će u tek nešto više od pola seniorske sezone.

Bradarić je debitirao pod Zoranom Vulićem u rujnu. Palaversa je premijeru pod Željkom Kopićem imao prošlog srpnja, a već u siječnju je transferiran iako je potom ostao u klubu na posudbi, na koncu se pokazalo do kraja sezone. Surovo tržište diktira jasna pravila igre, prave transfere nužne za ekonomsko funkcioniranje kluba Hajduk može napraviti samo s vrlo mladim igračima koji tako odlaze prerano.

Iako je bivši predsjednik Jasmin Huljaj još krajem siječnja poslije transfera Palaverse najavljivao kako po njemu do kraja ove godine više neće biti prodaje mladih igrača, otišao je i Bradarić u po visini zarade koja će pripasti Hajduku rekordnom poslu “bijelih”.

No, barem je Hajduk odlučio nešto konkretnije dio zarađenog i ulagati u mlade. Jednako tako mlad kadar, nadamo se i talentiran. U igrače koji bi Hajduku opet trebali donijeti korist na travnjaku i izvan njega, financijsku.

Angažiran je 19-godišnji Ivan Dolček navodno uz odštetu od oko pola milijuna eura. U Split je jučer sletio i talentirani David Čolina koji će sutra proslaviti 19. rođendan, u čijem se slučaju barata cifrom od oko 700 tisuća eura. Stigla su dvojica mladih igrača 2000. godišta koji mogu pokrivati poziciju lijevog beka.

Sada kada više ne mora prodavati na prvu ponudu kao što su i pokazali ovi transferi, Hajduk je konačno počeo dio zarade od prodaje igrača konkretnije ulagati. Ne u plaće nekih igrača kao dosad ili mahom dovođenja već iskusnijih igrača koji uglavnom teže i mogu napraviti veći transfer, nego u angažman talenata. Naravno, navijače (naj)više zanima kada će se jezgra momčadi moći zadržati na okupu barem neko vrijeme, a što je preduvjet rezultatskog pomaka.

#HAJDUK#MLADI#ULAGANJE#PRODAJA