StoryEditorOCM
HajdukKomisija na potezu

Pročešljali smo pravilnik: kazna Hajduku može biti ‘neograničena‘, a cijena iz 2018. mogla bi biti ‘kamilica‘...

Piše Ivan Renić
4. travnja 2024. - 14:40

Poraz prvi i drugi, dva izgubljena derbija od Dinama, oproštaj od Kupa, a vjerojatno i prvenstva... Sve je to palo u sjenu nereda koji su izbili nakon ispadanja u Kupu. Navijači sa sjevera upali su u teren, igrači su pobjegli u tunel, a policija ih je brzo potjerala natrag na tribinu. Nevolje su tek tada zapravo počele. Letjele su stolice, čaše, pivske bačve, pa čak i paleta (!)... Dan iza, glavno je pitanje: kolika će biti kazna?

Slutnje nisu dobre. Laički rečeno, kazna teoretski može biti neograničena. Zavirili smo u disciplinski pravilnik HNS-a, točnije u članak 66. koji se bavi baš ovim pitanjem. Evo što piše, kakva može biti kazna:

1) Klub organizator utakmice na čijem se igralištu, bilo da je vlasnik ili korisnik igrališta, a u vezi s utakmicom, prije, za vrijeme ili poslije utakmice dogode neredi, bit će kažnjen:

- novčanom kaznom

- igranjem utakmica na svom stadionu bez prisutnosti gledatelja – djelomičnim zatvaranjem stadiona

- zabranom igranja na svom stadionu ili svim stadionima određenog područja.

Decidiranog raspona (od – do) nema. I disciplinska komisija može odlučiti što želi, odnosno što nakon sastanka zaključe da je najprimjerenije. Kazna u teoriji može ostati ‘samo‘ novčana, ali to je teško očekivati nakon svega što se zbilo u ‘ludoj‘ poljudskoj noći. Zatvoriti se može i samo dio stadiona. U ovom slučaju to bi vjerojatno bila sjeverna tribina s koje su krenuli nemiri. A zatvoriti se može i cijeli stadion.

image
Cropix

Koliko se čeka?

Važno je napomenuti da Hajduk može biti kažnjen i novčano, čak i ako dobije kaznu praznih tribina ili da se zatvori jedna (ili više) njih.

Provjerili smo i što točno znači kazna igranje bez gledatelja na tribinama. Ovako stoji u pravilniku:

4) Kazna igranja bez prisutnosti gledatelja znači da se za utakmicu za koju je izrečena takva kazna ne smije predvidjeti prisutnost više od 100 gledatelja i to: 20 osoba iz kluba domaćina, 20 osoba iz gostujućeg kluba, do 40 akreditiranih novinara u press loži, do 15 fotoreportera i do 5 predstavnika HNS-a, odnosno ŽNS-a.

Da ne bi bilo zabune, kaznu ne određuje disciplinski sudac Alan Klakočer, već disciplinska komisija koja se mora sastati. Na čelu komisije je Marko Smolek, poznati zagrebački odvjetnik. Kada će se komisija sastati, odnosno kada će Hajduku biti odrezana kazna, još se ne zna. Za to nema propisanog određenog roka. Tako da je moguće da ćemo se načekati... Spomenuta komisija je imala posla i lani nakon finala Kupa na Rujevici kada su navijači oštetili riječki stadion. Tada je Hajduk kažnjen s 26.500 eura.

image
Cropix

Crne slutnje

Pokušali smo procijeniti kakva bi mogla biti kazna na temelju prošlih sličnih nemilih događaja. Prije sedam godina jedan je navijač na jadranskom derbiju utrčao u teren, uzeo vatrogascima metalni štap za hvatanje baklji i njime mahao te prijetio sucu. Za to je Hajduk kažnjen s 80.000 kuna i dvije domaće utakmice pred praznim tribinama koje je odradio u susretima s Cibalijom i Slaven Belupom. Godinu kasnije nakon utakmice s Dinamom Hajduk je kažnjen s četiri utakmice pred praznim tribinama. Navijači su u teren bacili brojna pirotehnička sredstva pri čemu je stradao prst jednom od vatrogasaca.

image
Cropix

Spomenuli smo i kako bi se na ovu kaznu mogli načekati. Još uvijek nisu došle one s utakmica protiv Lokomotive i Dinama (prvenstvena) što uključuje i ‘slučaj nutricionistica‘. Teoretski, kazne se ne moraju izricati po redu, ali za pretpostaviti je da će komisija prvo riješiti prijašnje slučajeve. Tako se na kaznu Hajduku i Marku Livaji nakon lanjskog finala Kupa na Rujevici čekalo oko mjesec dana.

Kako bilo, prognoze nisu dobre i jasno je da se Bijelima sprema velika kazna koja će se teško zaustaviti samo na novčanoj...

image
Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:34