StoryEditorOCM
Hajduksusret za pamćenje

Može li Kalinić ponoviti utakmicu od prije 15 godina, kada je Hajduk stigao ‘nemoguće‘? Livaje nema, sve je na njemu...

Piše Krešimir Milić
2. travnja 2024. - 17:35

Nezavidan je trenutak za igrače Hajduka uoči polufinalnog susreta protiv Dinama u Kupu. Iako još postoje teoretske šanse za titulu prvaka i mnogi će kazati da se nadaju tom ostvarenju, za ‘bijele‘ je sad važnije okrenuti se utješnoj nagradi. Kup nosi puno, a da bi došli do trećeg trofeja zaredom u ovom natjecanju na Poljudu moraju savladati Dinamo.

Nezgodan je trenutak nakon poraza proteklog vikenda u derbiju te svega što to psihološki nosi, kao i činjenice da je ponajbolji igrač Marko Livaja prema riječima Karoglana upitan za ovaj susret, s obzirom na ozljedu. Njegovim odsustvom u prvi plan na poziciji napadača trebao bi se naći Nikola Kalinić koji je u karijeri odigrao baš protiv Dinama najviše utakmica. Iskusni napadač rješavao je derbije poput onog prije dvije godine na Poljudu, ali od onih odigranih u Splitu najviše se sjećamo njegove možda najbolje utakmice u dresu Hajduka kakvu bi navijači zasigurno voljeli vidjeti od njega i u ovom polufinalnom susretu.

image
Paun Paunović/Cropix

Bilo je to 2009. u finalu Kupa kad je Hajduku trebalo čudo u uzvratnom susretu nakon poraza na Maksimiru od Dinama. Trebalo je stići tri gola zaostatka koliko su ‘plavi‘ zabili na svom terenu, a zabijali su za Dinamo u toj prvoj utakmici Mario Mandžukić dva puta i jednom Sammir. Uzvratni susret bio je za Kalinića oproštaj od Poljuda, a oprostio se u najboljem svjetlu.

Od prve minute bio je napast za Dejana Lovrena i Tomislava Barbarića koji su se teško borili s njegovim naletima u šesnaestercu. Hajduk je od početka bio bolja momčad koja je vjerovala u preokret rezultata iz Maksimira. Već u prvih 20 minuta imali su tri velike prilike za vodstvo, a Dinamo je ozbiljnije zaprijetio tek pred kraj prvog dijela.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Dva puta je Kalinić izbijao pred Tomislava Butinu, a tresla se i stativa nakon slobodnog udarca Srđana Andrića na kraju prvog dijela. Dobra igra Hajduka kompenzirala se tek u drugom dijelu, a Kalinić se odlično snašao u 56. minuti i zabio za vodstvo ‘bijelih‘. Samo dvije minute kasnije Drago Gabrić je bio asistent Mladenu Bartoloviću za 2:0, a onda je u 75. minuti strijelac drugog gola dodao Kaliniću za 3:0 čime se razbuktala vjera da bi ‘bijeli‘ mogli do trofeja nakon što se jedan dio čuda ispunio.

Nakon 90 minuta pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a tu su igrači Dinama bili bolji. Za Hajduk su zabijali Kalinić, Bartolović i Senijad Ibričić dok su neprecizni bili Rosso i Andrić, a za ‘plave‘ su bili precizni Igor Bišćan, Sammir, Milan Badelj i Pedro Morales dok je jedini promašio Mirko Hrgović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:49