StoryEditorOCM
Hajduktko je prvi?

Luka o ‘Ajduka: veljače i godišnjice što vežu velikane, Kaliternu i Peruzovića

Piše Slaven Alfirević
26. veljače 2024. - 18:13

Kraj veljače posebno je razdoblje za Hajduk, ima puno takvih perioda, naslože se datumi jedan za drugim, krcato je uspomena i kojekakvih reminiscencija, ali pogledajte samo finiš veljače. Jučer, 25. veljače godišnjica je smrti barba Luke Kaliterne i to okrugla, ravno 40 godina je da je umro nestor splitskog baluna, čovjek po kojemu su nazvali Akademiju nogometa u Poljudu.

Danas, sutradan, 26. veljače, rođendan je Luki Peruzoviću, rodio se u Splitu 1952. i evo već 72 svjećice na torti puše Luka Drugi o‘ Ajduka. Neprelazni stoper i reprezentativac, trofejni je nogometaš koji je niz pokala na Starom placu vezao za sebe, od Hajdukove titule do titule, četiri naslova prvaka od 1971. do 1979. godine... Uz pet uzastopnih kupova Maršala Tita, od 1972. do 1977. Dakle, zlatno desetljeće "bijelih" prožeto je uvijek i neizostavno s Peruzovićem u obrani, bio je osobito važan čimbenik. Mijenjali su se vratari i kolege mu stoperi, a Peruzović im je bio zajednički nazivnik. Sa 14 nastupa kao 19-godišnjak u trijumfu 1971., do glavne uloge u svim ostalim trijumfalnim epopejama "bijelih" sedamdesetih.

image

Luka Peruzović, nekadašnji nogometaš Hajduka, reprezentativac i trener

 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kad je otišao u Anderlecht, uz trofeje u Belgiji i osvojen Kup UEFA 1983. godine, tamošnji novinari prišili su mu nadimak "Gibraltarska stijena". Prikladno, nema što i nema nego da kopiramo belgijske kolege i zahvalimo im na domišljatom nadimku našeg Peruzovića.

Kaliterna pak, bio je i ostao svjetionik baluna ne samo u Hajduka, jer znatan dio svoje karijere posvetio je i Splitu (dio i Rijeci), pa poput mnogih splitskih velikana povezuje i "bijele" i "crvene". Dakako, s osobitim naglaskom na "hajdučku legendu", puno više nego na "crveni Split".

Kaliterna svjetionik, baš kako i porijeklo njegova prezimena znači. Visoki su ka‘ lanterne, govorilo se, tako su i nastale Kaliterne, lanterna nije ništa drugo doli svjetionik.

Spominjući Luku Prvoga, treba se podsjetiti i Fabjana, brata mu, po njemu se naziva Trofej splitskog sporta. Kad ga je osvojio nedavno Boro Primorac, dobro je Boro rekao da su Fabjan i Luka za njega jedno te isto, a zajedno ih je povezao Miljenko Smoje u lik Duje, te ih tako naročito učinio besmrtnima kroz hajdukologiju iskazanu u knjizi i tv-seriji Velo misto.

Luka Kaliterna rodio se i umro je u Splitu, 13. listopada 1893. je rođen, a napustio nas je 25. veljače 1984. godine. S navršenih 90... Lani u listopadu, kad se obilježila 130. obljetnica rođenja posvetili smo "ocu baluna" rubriku evocirajući njegove postulate, više možete pročitati OVDJE.

Prethodno je Luka Kaliterna bio vratar u samim počecima Hajduka. Ne znajući da će postat osobito slavan trener, navijački puk je sročio pjesmicu u slavu svoga golmana, koja ga je tako dobro oslikala. Pa kaže:

- Vratar Luka, golman od Hajduka. Isprid branke samo čuči. Mrko gleda, uvik muči. Oči su mu ka‘ u vuka. Veslo mu je svaka ruka. A prstići, asti Mande, može doseć‘ sve tri bande!

Sigurni smo da će ove stihove u zajedničkom tekstu s guštom pročitat i Luka Peruzović. I cila hajdučka familija. I ne samo oni...

image

Postavljanje kamena temeljca na Poljudu 1975., na slici su Tito Kirigin, Luka Kaliterna, Jozo Matošić...

Arhiva/Slobodna Dalmacija
image

Luka Peruzović, nekadašnji nogometaš Hajduka, reprezentativac i trener

 

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:50