stdClass Object ( [id] => 1299308 [title] => Iz Pule ste, navijač Hajduka, i želite ga gledati u Osijeku. Može, ali kartu morate kupiti u Splitu. A onda u šator... [alias] => iz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan po jedan ulaze u policijski šator i ne bune se. U šatoru ih skidaju do gola, šire im noge i pregledavaju analni otvor. Stoički sve podnose. Ukoliko progovore, iti riječ, prijete im “maricom”. A u tom slučaju nema utakmice. Uzalud im sva kilometraža koju su prešli. U odjeljku za prtljagu kakvog unajmljenog kombija.

I djevojke pregledavaju. One su označene kao posebno opasni prenositelji bengalki, petardi i sličnog vatrenog oružja. Njih u šatoru zadržavaju najduže. Ginekologinje u plavim uniformama. I s bijelim rukavicama. Da se trag nevinosti bolje vidi.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom logoru”, svojevremeno je kazala gospođa SS-ovka Maria Mandl, glavna čuvarica zabavišta u Oświęcimu.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom šatoru”, kazat će sutra i gospođe u plavim uniformama.

Stojimo na vrhu sjeverne tribine Gradskog stadiona u Osijeku i već sat vremena promatramo ponižavajuću policijsku igru. Prijatelj se ruga. Kaže, pogledaj, nije fer, samo ove mlađahne i ljepuškaste odvode sa strane. Smijemo se. Naši su dani očito prošli. Iako, i mi smo bili pošteno ispipani, nije da nismo. Išla je redareva ruka tamo gdje su samo rijetki bili.

U Osijeku je kontrola na ulazu posebno rigorozna. Svaka cipela pomno se provjerava. Svaka mošnja pažljivo važe. Odjeća kojom možeš pokriti lice zabranjena je. I ne pitajte kojim je zakonom to regulirano. Za sva takva i slična pitanja na raspolaganju stoje interventni policajci.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Svi navijači, a bilo je nas oko šest stotina, došli su na čuvani parking dva sata prije utakmice. Zadnji navijač na stadion je ušao u 33. minuti utakmice. Taman da vidi drugi gol. Bakljada je, hvala na pitanju, opet bila primjerena.

Za sljedeće gostovanje valja povećati broj šatora. I pojačati kontrole na ulazu. Dovesti još gospođa. Obučiti ih kako se pravilno postupa. I prevenira. Po mogućnosti da navijači uđu na stadion kad utakmica već bude gotova. Ili, još bolje, da ih se odmah po dolasku na naplatne kućice uputi natrag. Sa sendvičima i vodom, da Marijan Kustić i Davor Božinović budu zadovoljni.

– Zakazali smo kao društvo, ako smo došli do toga da se ničim opravdano guranje prstiju u intimne dijelove građana, uglavnom onih mlađih, od kojih su mnogi još i tinejdžeri, smatra normalnim, onda smo negdje gadno zabrazdili – govori N. iz Makarske.

Ima dva fakulteta i troje djece. I sve sakramente. A nikad, ali baš nikad, nije platio ni kaznu za brzu vožnju. Ma niti za pogrešno parkiranje. Hajduk mu je jedini krimen. Jebi ga. Jedina grupa na WhatsAppu u kojoj je aktivan zove se “Mi smo luđaci, bit ćemo prvaci”.

Glup naziv, kaže. Sutra bi, veli, potpisao da Hajduk više nikad ne bude prvak. Ako bi to bila cijena da ostane ovakav kakav je sad. Svoj. I naš.

Iako na pragu šestog desetljeća života, često ide na gostovanja. Zapravo, sad ide češće no ikad. A opet, prvi put priznaje kako je umoran. Ne od Hajduka, koji nikako da bude bolji, ne od utakmica, koje gore, tješi se iz nedjelje u nedjelju, i ne mogu biti, i ne od putovanja, kojima se jednako veseli kao kad je imao dvadeset, nego od ovakve Hrvatske. Koja očito nije stvorena da bude po mjeri svih njezinih stanovnika.

Što nam ovo treba?

---

image

Doček za Hajdukove navijače na naplatnoj postaji Lučko prije utakmice s Dinamom

 

Neja Markicević/Cropix
---

Hladno je, na tribini ćemo provesti još neko vrijeme prije nego što nas oslobode, piva nema, kola je bljutava, zahodi ispišani, a do kuće imamo 700 kilometara. Ugodno je kao na splitskom autobusnom kolodvoru. Srećom, Hajduk je pobijedio. Mađari su tako loši da ih nismo vrijeđali duže od prvih desetak minuta.

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo.

To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba? To se pitaju samo oni koji ne idu na gostovanja. I koji nemaju svoj klub.

Ali što normalnom čovjeku treba trpjeti policijsko maltretiranje, ponižavanje i iživljavanje?

Ako ćemo čisto retorički, svi smo mi normalni. Nenormalnih, barem pred zakonom, nema. A policija je tu da provodi zakon. I da onome koji je došao iz 700 kilometara udaljenoga grada, ili 900, ako ste iz Dubrovnika, a Dubrovčana na gostovanjima ne manjka, omogući gledanje utakmice. Kao što bi mu trebala omogućiti i gledanje koncerta ili kazališne predstave. U čemu je razlika?

Možda u huliganima, huligani ne idu u kazalište.

Huligane policija lako riješi. Ako želi. Uostalom, na svakoj utakmici tribinu s ultrasima policija snima s nekoliko kamera, a sve su ulaznice personalizirane.

I opet na svakoj utakmici bude nereda.

Hm, to je mit. Dobrodošao za svakodnevnu upotrebu medijima i represivnom aparatu.

Kako mit?! I površnim guglanjem može se samo u protekloj sezoni naći nekoliko ozbiljnih navijačkih incidenata.

Na ulici da, na stadionima teško.

Možda ih na stadionima nema baš zbog strogih kontrola na ulazima. Uostalom, znamo što se sve u prošlosti događalo. Represija rađa represiju.

Margaret Thatcher je to...

Samo bez spomena Margaret Thatcher! Ništa ta grozna žena nije riješila. Osim što je zaratila s Argentinom i uništila radničku klasu.

---

image

Torcida u elementu

Paun Paunović/Cropix
---

Ali zar ne bi bilo ljepše da su odlasci na stadion mali obiteljski festivali, da na njima gledamo dječicu kako se vesele svojim idolima? Na jednom stadionu odavno je tako. Samo što to uporno nitko ne želi vidjeti, nego se samo negativnosti potenciraju.

Teško je po negativnostima pobijediti Torcidu.

Još jedna paušalna ocjena. Pod a) nisu svi navijači Hajduka Torcida, ali pod b) svi navijači Hajduka postaju Torcida kad im se u Hajduk dirne.

Zar ne bi ljepše na stadionima bilo bez bengalki?

Ne bi.

Počinje kišica. Puštaju nas. Kapije su rastvorene. Čeka nas još jedna duga noć pod rotacijama.

Sljedeći put kad se nađemo u Osijeku osvijetlit ćemo cijeli Pampas. Teško će domaćini iskontrolirati tko im sve kupuje ulaznice. I ovako im teško ide. Unatoč svim njihovim nastojanjima i zabranama, dobar dio “domaće” zapadne tribine evidentno su bili navijači Hajduka. A tako je svugdje gdje Hajduk igra. Jebi ga.

Prije svakog gostovanja klub domaćin objavljuje upute za navijače. Kako se kupuju ulaznice, gdje se kupuju i tko ih ima pravo kupiti. Da, upravo tako: tko ih ima pravo kupiti. Jer, ne može svatko kupiti ulaznicu za utakmicu. Niti je može kupiti kad hoće. Na dan utakmice pogotovo. Jer, na dan utakmice prodajna su mjesta uglavnom zatvorena. A stadion poluprazan.

Takva je u Hrvatskoj klupska politika kad ti u grad dolazi Hajduk. Na sve moguće načine pokušava se Hajdukove navijače onemogućiti da pogledaju Hajdukovu gostujuću utakmicu. Hajdukovi navijači, ukratko, nisu dobrodošli. A oni, na žalost klubova domaćina, ne prestaju dolaziti. I sve ih je više. I uvijek se snađu. Jebi ga. Svaku zabranu zaobiđu.

Određuju im kakvu odjeću smiju imati. Odnosno, kakvu ne smiju. Jer u majicama Hajduka smiju samo na gostujuću tribinu. Određuju im gdje smiju biti rođeni. Odnosno, gdje ne smiju. Jer oni koji su rođeni izvan županije grada domaćina smiju samo na gostujuću tribinu.

Određuju im gdje smiju kupiti ulaznice za gostujuću tribinu. Odnosno, gdje ne smiju. Jer ne smiju ih kupiti nigdje osim u Splitu. I to do dva dana prije utakmice. Nakon toga je gotovo. A stadion, rekosmo, poluprazan.

Apsurdistan.

---

image

Navijači Hajduka

Ante Čizmić/Cropix
---

Ukoliko, na primjer, živite u Rijeci i navijate za Hajduk te želite ići na gostujuću tribinu, pjevati s Torcidom, paliti baklje, bacati petarde ili naprosto samo biti dio grupe, kao što navijači diljem svijeta samo to i žele, morate ulaznicu kupiti u Splitu.

Ukoliko, na primjer, živite u Puli i navijate za Hajduk te ne želite ići na gostujuću tribinu jer naprosto želite gledati utakmicu, što s gostujućih tribina nekih hrvatskih stadiona – Maksimir i Gradski vrt prije svih – nije moguće jer su tribine tako konstruirane da se i teren jedva vidi, a kamoli tko i što na njemu igra, ne smijete na tribinu doći u Hajdukovu dresu. Niti na sebi smijete imati ikakvo obilježje kluba za koji navijate.

Ukoliko, na primjer, ne živite u Osijeku i navijate za Hajduk, a ne želite na gostujuću tribinu iz bilo kojeg razloga, recimo ne želite da vas skidaju do gola, drže na stadionu sat, dva nakon utakmice i slične tričarije, to ne možete. Jednostavno, na dan utakmice neće vam prodati kartu.

Bolesno. I komplicirano. Tečaj morate položiti da biste otišli na Hajdukovu gostujuću utakmicu.

Ukoliko, na primjer, imate dijete koje uživo želi vidjeti Marka Livaju, a teško je danas imati dijete koje ne želi uživo vidjeti Marka Livaju, domaćini Hajdukovih gostujućih utakmica, uz velikodušni blagoslov Hrvatskog nogometnog saveza i Ministarstva unutarnjih poslova, učinit će sve da se to ne dogodi. I da vaše dijete ostane kod kuće i na televiziji gleda Messija, Neymara i Haalanda.

---

image

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo. To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba?

 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Livaja je ionako Belzebub, nema se tu što gledati. Uostalom, ako baš žele, hrvatska djeca uvijek imaju Modrića. Od njega se najbolje uči kako mali postaju veliki. I kako se pastir pretvara u ovcu.

Jadno. Ali poželjno.

Ukoliko, na primjer, jednoga dana Hajdukovi navijači odluče ne ići na gostujuće utakmice njihova kluba, svi problemi hrvatskoga nogometa nestat će. Neće više biti kazni zbog pirotehnike i govora mržnje, neće biti silnih troškova za osiguranje, neće biti šatora i pendreka, kolona i blokiranih prometnica, a neće biti ni publike na stadionima. Jebi ga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRATEĆI BIJELE (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PRATEĆI BIJELE (3) 2 0 9244 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-14 08:44:14 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-17 19:32:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-17 19:32:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iz Pule ste, navijač Hajduka, i želite ga gledati u Osijeku. Može, ali kartu morate kupiti u Splitu. A onda u šator... [metakey] => HAJDUK, navijački neredi , baklje, Navijači na gostovanju, Torcida, margaret thatcher [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/14\/10723046.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/23643423.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/23695765.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/24397999.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/20001964.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/24987612.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/24962170.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/24798912.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/24798855.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Neja Markicevi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hajdukovi navija\u010di na gostovanju u Osijeku<\/p>","","

Svi bi bili najsretniji da navija\u010di Hajduka nigdje ne idu. Stadioni bi bili prazni, ali nema veze<\/p>","

Do\u010dek za Hajdukove navija\u010de na naplatnoj postaji Lu\u010dko prije utakmice s Dinamom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Torcida u elementu<\/p>","

Navija\u010di Hajduka<\/p>","

Hajdukovi navija\u010di na Rujevici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0160to nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se ve\u0107 dosta skupilo. Grijemo se. Pri\u010dom od koje se svi u\u010das u\u017earimo. To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. \u0160to nama ovo treba?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_10723046_1920.jpg":"1920x1080","k_10723046_1280.jpg":"1280x1280","k_10723046_1024.jpg":"1024x1024","k_10723046_640.jpg":"640x640","k_10723046_480.jpg":"480x480","k_10723046_340.jpg":"340x340","k_10723046_220.jpg":"220x220","o_10723046_1280.jpg":"1280x853","o_10723046_1024.jpg":"1024x682","o_10723046_640.jpg":"640x426","o_10723046_480.jpg":"480x320","o_10723046_340.jpg":"340x226","o_10723046_220.jpg":"220x146","h_10723046_1280.jpg":"1280x854","h_10723046_1024.jpg":"1024x683","h_10723046_640.jpg":"640x427","h_10723046_480.jpg":"480x320","h_10723046_340.jpg":"340x227","h_10723046_220.jpg":"220x147","pp_10723046_1280.jpg":"1280x1628","pp_10723046_1024.jpg":"1024x1303","pp_10723046_640.jpg":"640x814","pp_10723046_480.jpg":"480x611","pp_10723046_340.jpg":"340x432","pp_10723046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23643423_1920.jpg":"1920x1080","k_23643423_1280.jpg":"1280x1280","k_23643423_1024.jpg":"1024x1024","k_23643423_640.jpg":"640x640","k_23643423_480.jpg":"480x480","k_23643423_340.jpg":"340x340","k_23643423_220.jpg":"220x220","o_23643423_1280.jpg":"1280x843","o_23643423_1024.jpg":"1024x674","o_23643423_640.jpg":"640x421","o_23643423_480.jpg":"480x316","o_23643423_340.jpg":"340x224","o_23643423_220.jpg":"220x144","h_23643423_1280.jpg":"1280x854","h_23643423_1024.jpg":"1024x683","h_23643423_640.jpg":"640x427","h_23643423_480.jpg":"480x320","h_23643423_340.jpg":"340x227","h_23643423_220.jpg":"220x147","pp_23643423_1280.jpg":"1280x1628","pp_23643423_1024.jpg":"1024x1303","pp_23643423_640.jpg":"640x814","pp_23643423_480.jpg":"480x611","pp_23643423_340.jpg":"340x432","pp_23643423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1478","hd_23695765_1920.jpg":"1920x1080","k_23695765_1280.jpg":"1280x1280","k_23695765_1024.jpg":"1024x1024","k_23695765_640.jpg":"640x640","k_23695765_480.jpg":"480x480","k_23695765_340.jpg":"340x340","k_23695765_220.jpg":"220x220","o_23695765_1280.jpg":"1280x985","o_23695765_1024.jpg":"1024x788","o_23695765_640.jpg":"640x492","o_23695765_480.jpg":"480x369","o_23695765_340.jpg":"340x261","o_23695765_220.jpg":"220x169","h_23695765_1280.jpg":"1280x854","h_23695765_1024.jpg":"1024x683","h_23695765_640.jpg":"640x427","h_23695765_480.jpg":"480x320","h_23695765_340.jpg":"340x227","h_23695765_220.jpg":"220x147","pp_23695765_1280.jpg":"1280x1628","pp_23695765_1024.jpg":"1024x1303","pp_23695765_640.jpg":"640x814","pp_23695765_480.jpg":"480x611","pp_23695765_340.jpg":"340x432","pp_23695765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24397999_1920.jpg":"1920x1080","k_24397999_1280.jpg":"1280x1280","k_24397999_1024.jpg":"1024x1024","k_24397999_640.jpg":"640x640","k_24397999_480.jpg":"480x480","k_24397999_340.jpg":"340x340","k_24397999_220.jpg":"220x220","o_24397999_1280.jpg":"1280x853","o_24397999_1024.jpg":"1024x682","o_24397999_640.jpg":"640x426","o_24397999_480.jpg":"480x320","o_24397999_340.jpg":"340x226","o_24397999_220.jpg":"220x146","h_24397999_1280.jpg":"1280x854","h_24397999_1024.jpg":"1024x683","h_24397999_640.jpg":"640x427","h_24397999_480.jpg":"480x320","h_24397999_340.jpg":"340x227","h_24397999_220.jpg":"220x147","pp_24397999_1280.jpg":"1280x1628","pp_24397999_1024.jpg":"1024x1303","pp_24397999_640.jpg":"640x814","pp_24397999_480.jpg":"480x611","pp_24397999_340.jpg":"340x432","pp_24397999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_20001964_1920.jpg":"1920x1080","k_20001964_1280.jpg":"1280x1280","k_20001964_1024.jpg":"1024x1024","k_20001964_640.jpg":"640x640","k_20001964_480.jpg":"480x480","k_20001964_340.jpg":"340x340","k_20001964_220.jpg":"220x220","o_20001964_1280.jpg":"1280x854","o_20001964_1024.jpg":"1024x683","o_20001964_640.jpg":"640x427","o_20001964_480.jpg":"480x320","o_20001964_340.jpg":"340x226","o_20001964_220.jpg":"220x146","h_20001964_1280.jpg":"1280x854","h_20001964_1024.jpg":"1024x683","h_20001964_640.jpg":"640x427","h_20001964_480.jpg":"480x320","h_20001964_340.jpg":"340x227","h_20001964_220.jpg":"220x147","pp_20001964_1280.jpg":"1280x1628","pp_20001964_1024.jpg":"1024x1303","pp_20001964_640.jpg":"640x814","pp_20001964_480.jpg":"480x611","pp_20001964_340.jpg":"340x432","pp_20001964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_24987612_1920.jpg":"1920x1080","k_24987612_1280.jpg":"1280x1280","k_24987612_1024.jpg":"1024x1024","k_24987612_640.jpg":"640x640","k_24987612_480.jpg":"480x480","k_24987612_340.jpg":"340x340","k_24987612_220.jpg":"220x220","o_24987612_1280.jpg":"1280x822","o_24987612_1024.jpg":"1024x658","o_24987612_640.jpg":"640x411","o_24987612_480.jpg":"480x308","o_24987612_340.jpg":"340x218","o_24987612_220.jpg":"220x141","h_24987612_1280.jpg":"1280x854","h_24987612_1024.jpg":"1024x683","h_24987612_640.jpg":"640x427","h_24987612_480.jpg":"480x320","h_24987612_340.jpg":"340x227","h_24987612_220.jpg":"220x147","pp_24987612_1280.jpg":"1280x1628","pp_24987612_1024.jpg":"1024x1303","pp_24987612_640.jpg":"640x814","pp_24987612_480.jpg":"480x611","pp_24987612_340.jpg":"340x432","pp_24987612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1307","hd_24962170_1920.jpg":"1920x1080","k_24962170_1280.jpg":"1280x1280","k_24962170_1024.jpg":"1024x1024","k_24962170_640.jpg":"640x640","k_24962170_480.jpg":"480x480","k_24962170_340.jpg":"340x340","k_24962170_220.jpg":"220x220","o_24962170_1280.jpg":"1280x871","o_24962170_1024.jpg":"1024x697","o_24962170_640.jpg":"640x435","o_24962170_480.jpg":"480x326","o_24962170_340.jpg":"340x231","o_24962170_220.jpg":"220x149","h_24962170_1280.jpg":"1280x854","h_24962170_1024.jpg":"1024x683","h_24962170_640.jpg":"640x427","h_24962170_480.jpg":"480x320","h_24962170_340.jpg":"340x227","h_24962170_220.jpg":"220x147","pp_24962170_1280.jpg":"1280x1628","pp_24962170_1024.jpg":"1024x1303","pp_24962170_640.jpg":"640x814","pp_24962170_480.jpg":"480x611","pp_24962170_340.jpg":"340x432","pp_24962170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_24798912_1920.jpg":"1920x1080","k_24798912_1280.jpg":"1280x1280","k_24798912_1024.jpg":"1024x1024","k_24798912_640.jpg":"640x640","k_24798912_480.jpg":"480x480","k_24798912_340.jpg":"340x340","k_24798912_220.jpg":"220x220","o_24798912_1280.jpg":"1280x835","o_24798912_1024.jpg":"1024x668","o_24798912_640.jpg":"640x417","o_24798912_480.jpg":"480x313","o_24798912_340.jpg":"340x221","o_24798912_220.jpg":"220x143","h_24798912_1280.jpg":"1280x854","h_24798912_1024.jpg":"1024x683","h_24798912_640.jpg":"640x427","h_24798912_480.jpg":"480x320","h_24798912_340.jpg":"340x227","h_24798912_220.jpg":"220x147","pp_24798912_1280.jpg":"1280x1628","pp_24798912_1024.jpg":"1024x1303","pp_24798912_640.jpg":"640x814","pp_24798912_480.jpg":"480x611","pp_24798912_340.jpg":"340x432","pp_24798912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24798855_1920.jpg":"1920x1080","k_24798855_1280.jpg":"1280x1280","k_24798855_1024.jpg":"1024x1024","k_24798855_640.jpg":"640x640","k_24798855_480.jpg":"480x480","k_24798855_340.jpg":"340x340","k_24798855_220.jpg":"220x220","o_24798855_1280.jpg":"1280x853","o_24798855_1024.jpg":"1024x682","o_24798855_640.jpg":"640x426","o_24798855_480.jpg":"480x320","o_24798855_340.jpg":"340x226","o_24798855_220.jpg":"220x146","h_24798855_1280.jpg":"1280x854","h_24798855_1024.jpg":"1024x683","h_24798855_640.jpg":"640x427","h_24798855_480.jpg":"480x320","h_24798855_340.jpg":"340x227","h_24798855_220.jpg":"220x147","pp_24798855_1280.jpg":"1280x1628","pp_24798855_1024.jpg":"1024x1303","pp_24798855_640.jpg":"640x814","pp_24798855_480.jpg":"480x611","pp_24798855_340.jpg":"340x432","pp_24798855_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4490822 Threads: 2 Questions: 145641747 Slow queries: 61995 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4337199 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /sport/hajduk/iz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator-1299308 [printLink] => /sport/hajduk/iz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator-1299308?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303742 [name] => navijački neredi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijacki-neredi [link] => /tag/navijacki-neredi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524231 [name] => baklje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baklje [link] => /tag/baklje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720150 [name] => Navijači na gostovanju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-17 21:32:44 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci-na-gostovanju [link] => /tag/navijaci-na-gostovanju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 350109 [name] => Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => torcida [link] => /tag/torcida ) [5] => stdClass Object ( [id] => 673280 [name] => margaret thatcher [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-07 15:39:19 [main_article_id] => 0 [alias] => margaret-thatcher [link] => /tag/margaret-thatcher ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRATEĆI BIJELE (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Pule ste, navijač Hajduka, i želite ga gledati u Osijeku. Može, ali kartu morate kupiti u Splitu. A onda u šator... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/10723046.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix [mainImageDesc] =>

Hajdukovi navijači na gostovanju u Osijeku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/10723046.jpg [title] =>

Hajdukovi navijači na gostovanju u Osijeku

Vlado Kos/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/23643423.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/23695765.jpg [title] =>

Svi bi bili najsretniji da navijači Hajduka nigdje ne idu. Stadioni bi bili prazni, ali nema veze

Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/24397999.jpg [title] =>

Doček za Hajdukove navijače na naplatnoj postaji Lučko prije utakmice s Dinamom

 

Neja Markicević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/20001964.jpg [title] =>

Torcida u elementu

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/24987612.jpg [title] =>

Navijači Hajduka

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/24962170.jpg [title] =>

Hajdukovi navijači na Rujevici

 

 

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/24798912.jpg [title] =>

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo. To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba?

 

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/24798855.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan po jedan ulaze u policijski šator i ne bune se. U šatoru ih skidaju do gola, šire im noge i pregledavaju analni otvor. Stoički sve podnose. Ukoliko progovore, iti riječ, prijete im “maricom”. A u tom slučaju nema utakmice. Uzalud im sva kilometraža koju su prešli. U odjeljku za prtljagu kakvog unajmljenog kombija.

I djevojke pregledavaju. One su označene kao posebno opasni prenositelji bengalki, petardi i sličnog vatrenog oružja. Njih u šatoru zadržavaju najduže. Ginekologinje u plavim uniformama. I s bijelim rukavicama. Da se trag nevinosti bolje vidi.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom logoru”, svojevremeno je kazala gospođa SS-ovka Maria Mandl, glavna čuvarica zabavišta u Oświęcimu.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom šatoru”, kazat će sutra i gospođe u plavim uniformama.

Stojimo na vrhu sjeverne tribine Gradskog stadiona u Osijeku i već sat vremena promatramo ponižavajuću policijsku igru. Prijatelj se ruga. Kaže, pogledaj, nije fer, samo ove mlađahne i ljepuškaste odvode sa strane. Smijemo se. Naši su dani očito prošli. Iako, i mi smo bili pošteno ispipani, nije da nismo. Išla je redareva ruka tamo gdje su samo rijetki bili.

U Osijeku je kontrola na ulazu posebno rigorozna. Svaka cipela pomno se provjerava. Svaka mošnja pažljivo važe. Odjeća kojom možeš pokriti lice zabranjena je. I ne pitajte kojim je zakonom to regulirano. Za sva takva i slična pitanja na raspolaganju stoje interventni policajci.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Svi navijači, a bilo je nas oko šest stotina, došli su na čuvani parking dva sata prije utakmice. Zadnji navijač na stadion je ušao u 33. minuti utakmice. Taman da vidi drugi gol. Bakljada je, hvala na pitanju, opet bila primjerena.

Za sljedeće gostovanje valja povećati broj šatora. I pojačati kontrole na ulazu. Dovesti još gospođa. Obučiti ih kako se pravilno postupa. I prevenira. Po mogućnosti da navijači uđu na stadion kad utakmica već bude gotova. Ili, još bolje, da ih se odmah po dolasku na naplatne kućice uputi natrag. Sa sendvičima i vodom, da Marijan Kustić i Davor Božinović budu zadovoljni.

– Zakazali smo kao društvo, ako smo došli do toga da se ničim opravdano guranje prstiju u intimne dijelove građana, uglavnom onih mlađih, od kojih su mnogi još i tinejdžeri, smatra normalnim, onda smo negdje gadno zabrazdili – govori N. iz Makarske.

Ima dva fakulteta i troje djece. I sve sakramente. A nikad, ali baš nikad, nije platio ni kaznu za brzu vožnju. Ma niti za pogrešno parkiranje. Hajduk mu je jedini krimen. Jebi ga. Jedina grupa na WhatsAppu u kojoj je aktivan zove se “Mi smo luđaci, bit ćemo prvaci”.

Glup naziv, kaže. Sutra bi, veli, potpisao da Hajduk više nikad ne bude prvak. Ako bi to bila cijena da ostane ovakav kakav je sad. Svoj. I naš.

Iako na pragu šestog desetljeća života, često ide na gostovanja. Zapravo, sad ide češće no ikad. A opet, prvi put priznaje kako je umoran. Ne od Hajduka, koji nikako da bude bolji, ne od utakmica, koje gore, tješi se iz nedjelje u nedjelju, i ne mogu biti, i ne od putovanja, kojima se jednako veseli kao kad je imao dvadeset, nego od ovakve Hrvatske. Koja očito nije stvorena da bude po mjeri svih njezinih stanovnika.

Što nam ovo treba?

---

image

Doček za Hajdukove navijače na naplatnoj postaji Lučko prije utakmice s Dinamom

 

Neja Markicević/Cropix
---

Hladno je, na tribini ćemo provesti još neko vrijeme prije nego što nas oslobode, piva nema, kola je bljutava, zahodi ispišani, a do kuće imamo 700 kilometara. Ugodno je kao na splitskom autobusnom kolodvoru. Srećom, Hajduk je pobijedio. Mađari su tako loši da ih nismo vrijeđali duže od prvih desetak minuta.

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo.

To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba? To se pitaju samo oni koji ne idu na gostovanja. I koji nemaju svoj klub.

Ali što normalnom čovjeku treba trpjeti policijsko maltretiranje, ponižavanje i iživljavanje?

Ako ćemo čisto retorički, svi smo mi normalni. Nenormalnih, barem pred zakonom, nema. A policija je tu da provodi zakon. I da onome koji je došao iz 700 kilometara udaljenoga grada, ili 900, ako ste iz Dubrovnika, a Dubrovčana na gostovanjima ne manjka, omogući gledanje utakmice. Kao što bi mu trebala omogućiti i gledanje koncerta ili kazališne predstave. U čemu je razlika?

Možda u huliganima, huligani ne idu u kazalište.

Huligane policija lako riješi. Ako želi. Uostalom, na svakoj utakmici tribinu s ultrasima policija snima s nekoliko kamera, a sve su ulaznice personalizirane.

I opet na svakoj utakmici bude nereda.

Hm, to je mit. Dobrodošao za svakodnevnu upotrebu medijima i represivnom aparatu.

Kako mit?! I površnim guglanjem može se samo u protekloj sezoni naći nekoliko ozbiljnih navijačkih incidenata.

Na ulici da, na stadionima teško.

Možda ih na stadionima nema baš zbog strogih kontrola na ulazima. Uostalom, znamo što se sve u prošlosti događalo. Represija rađa represiju.

Margaret Thatcher je to...

Samo bez spomena Margaret Thatcher! Ništa ta grozna žena nije riješila. Osim što je zaratila s Argentinom i uništila radničku klasu.

---

image

Torcida u elementu

Paun Paunović/Cropix
---

Ali zar ne bi bilo ljepše da su odlasci na stadion mali obiteljski festivali, da na njima gledamo dječicu kako se vesele svojim idolima? Na jednom stadionu odavno je tako. Samo što to uporno nitko ne želi vidjeti, nego se samo negativnosti potenciraju.

Teško je po negativnostima pobijediti Torcidu.

Još jedna paušalna ocjena. Pod a) nisu svi navijači Hajduka Torcida, ali pod b) svi navijači Hajduka postaju Torcida kad im se u Hajduk dirne.

Zar ne bi ljepše na stadionima bilo bez bengalki?

Ne bi.

Počinje kišica. Puštaju nas. Kapije su rastvorene. Čeka nas još jedna duga noć pod rotacijama.

Sljedeći put kad se nađemo u Osijeku osvijetlit ćemo cijeli Pampas. Teško će domaćini iskontrolirati tko im sve kupuje ulaznice. I ovako im teško ide. Unatoč svim njihovim nastojanjima i zabranama, dobar dio “domaće” zapadne tribine evidentno su bili navijači Hajduka. A tako je svugdje gdje Hajduk igra. Jebi ga.

Prije svakog gostovanja klub domaćin objavljuje upute za navijače. Kako se kupuju ulaznice, gdje se kupuju i tko ih ima pravo kupiti. Da, upravo tako: tko ih ima pravo kupiti. Jer, ne može svatko kupiti ulaznicu za utakmicu. Niti je može kupiti kad hoće. Na dan utakmice pogotovo. Jer, na dan utakmice prodajna su mjesta uglavnom zatvorena. A stadion poluprazan.

Takva je u Hrvatskoj klupska politika kad ti u grad dolazi Hajduk. Na sve moguće načine pokušava se Hajdukove navijače onemogućiti da pogledaju Hajdukovu gostujuću utakmicu. Hajdukovi navijači, ukratko, nisu dobrodošli. A oni, na žalost klubova domaćina, ne prestaju dolaziti. I sve ih je više. I uvijek se snađu. Jebi ga. Svaku zabranu zaobiđu.

Određuju im kakvu odjeću smiju imati. Odnosno, kakvu ne smiju. Jer u majicama Hajduka smiju samo na gostujuću tribinu. Određuju im gdje smiju biti rođeni. Odnosno, gdje ne smiju. Jer oni koji su rođeni izvan županije grada domaćina smiju samo na gostujuću tribinu.

Određuju im gdje smiju kupiti ulaznice za gostujuću tribinu. Odnosno, gdje ne smiju. Jer ne smiju ih kupiti nigdje osim u Splitu. I to do dva dana prije utakmice. Nakon toga je gotovo. A stadion, rekosmo, poluprazan.

Apsurdistan.

---

image

Navijači Hajduka

Ante Čizmić/Cropix
---

Ukoliko, na primjer, živite u Rijeci i navijate za Hajduk te želite ići na gostujuću tribinu, pjevati s Torcidom, paliti baklje, bacati petarde ili naprosto samo biti dio grupe, kao što navijači diljem svijeta samo to i žele, morate ulaznicu kupiti u Splitu.

Ukoliko, na primjer, živite u Puli i navijate za Hajduk te ne želite ići na gostujuću tribinu jer naprosto želite gledati utakmicu, što s gostujućih tribina nekih hrvatskih stadiona – Maksimir i Gradski vrt prije svih – nije moguće jer su tribine tako konstruirane da se i teren jedva vidi, a kamoli tko i što na njemu igra, ne smijete na tribinu doći u Hajdukovu dresu. Niti na sebi smijete imati ikakvo obilježje kluba za koji navijate.

Ukoliko, na primjer, ne živite u Osijeku i navijate za Hajduk, a ne želite na gostujuću tribinu iz bilo kojeg razloga, recimo ne želite da vas skidaju do gola, drže na stadionu sat, dva nakon utakmice i slične tričarije, to ne možete. Jednostavno, na dan utakmice neće vam prodati kartu.

Bolesno. I komplicirano. Tečaj morate položiti da biste otišli na Hajdukovu gostujuću utakmicu.

Ukoliko, na primjer, imate dijete koje uživo želi vidjeti Marka Livaju, a teško je danas imati dijete koje ne želi uživo vidjeti Marka Livaju, domaćini Hajdukovih gostujućih utakmica, uz velikodušni blagoslov Hrvatskog nogometnog saveza i Ministarstva unutarnjih poslova, učinit će sve da se to ne dogodi. I da vaše dijete ostane kod kuće i na televiziji gleda Messija, Neymara i Haalanda.

---

image

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo. To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba?

 

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Livaja je ionako Belzebub, nema se tu što gledati. Uostalom, ako baš žele, hrvatska djeca uvijek imaju Modrića. Od njega se najbolje uči kako mali postaju veliki. I kako se pastir pretvara u ovcu.

Jadno. Ali poželjno.

Ukoliko, na primjer, jednoga dana Hajdukovi navijači odluče ne ići na gostujuće utakmice njihova kluba, svi problemi hrvatskoga nogometa nestat će. Neće više biti kazni zbog pirotehnike i govora mržnje, neće biti silnih troškova za osiguranje, neće biti šatora i pendreka, kolona i blokiranih prometnica, a neće biti ni publike na stadionima. Jebi ga.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix Jakov Prkić/Cropix Damir Krajač/Cropix Neja Markicević/Cropix Paun Paunović/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Saša Burić/Cropix
Vlado Kos/Cropix

Hajdukovi navijači na gostovanju u Osijeku

Damir Krajač/Cropix

Svi bi bili najsretniji da navijači Hajduka nigdje ne idu. Stadioni bi bili prazni, ali nema veze

Neja Markicević/Cropix

Doček za Hajdukove navijače na naplatnoj postaji Lučko prije utakmice s Dinamom

 

Paun Paunović/Cropix

Torcida u elementu

Ante Čizmić/Cropix

Navijači Hajduka

Ante Čizmić/Cropix

Hajdukovi navijači na Rujevici

 

 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Što nama ovo treba? Lamentiramo. Sad nas se već dosta skupilo. Grijemo se. Pričom od koje se svi učas užarimo. To je pitanje koje na tribini nitko nikada ne postavlja. Što nama ovo treba?

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/iz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator-1299308 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37ebdf7497e0b819a8e003980a7bd22b41c75384 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Pule+ste%2C+navija%C4%8D+Hajduka%2C+i+%C5%BEelite+ga+gledati+u+Osijeku.+Mo%C5%BEe%2C+ali+kartu+morate+kupiti+u+Splitu.+A+onda+u+%C5%A1ator...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fiz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator-1299308 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fiz-pule-ste-navijac-hajduka-i-zelite-ga-gledati-u-osijeku-moze-ali-kartu-morate-kupiti-u-splitu-a-onda-u-sator-1299308 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRATEĆI BIJELE (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HajdukPRATEĆI BIJELE (3)

Iz Pule ste, navijač Hajduka, i želite ga gledati u Osijeku. Može, ali kartu morate kupiti u Splitu. A onda u šator...

Piše Vinko Vuković
17. lipnja 2023. - 21:32

Jedan po jedan ulaze u policijski šator i ne bune se. U šatoru ih skidaju do gola, šire im noge i pregledavaju analni otvor. Stoički sve podnose. Ukoliko progovore, iti riječ, prijete im “maricom”. A u tom slučaju nema utakmice. Uzalud im sva kilometraža koju su prešli. U odjeljku za prtljagu kakvog unajmljenog kombija.

I djevojke pregledavaju. One su označene kao posebno opasni prenositelji bengalki, petardi i sličnog vatrenog oružja. Njih u šatoru zadržavaju najduže. Ginekologinje u plavim uniformama. I s bijelim rukavicama. Da se trag nevinosti bolje vidi.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom logoru”, svojevremeno je kazala gospođa SS-ovka Maria Mandl, glavna čuvarica zabavišta u Oświęcimu.

“Nije bilo apsolutno ničeg lošeg u tom šatoru”, kazat će sutra i g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:55