stdClass Object ( [id] => 591812 [title] => 'Hajduk treba na sud, ukradeno mu je više od 70 posto grba!': stručnjaci predlažu splitskom klubu da tuži slavnog engleskog pjevača [alias] => hajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je Liam Gallagher upro prstom u “zločeste” britanske novinare, koji su, veli, ni iz čega skuhali aferu, iz aviona se vidi sličnost između grba Hajduka i Gallagherova brenda “Pretty Green”.

Kad se, naime, dres “Pretty Greena” izloži do onog originalnog, Hajdukova, kao da se radi o novoj kolekciji sportske opreme za “bile”. Dres, dres, nema tu velike filozofije, a okrugli grb s crveno-bijelim kvadratićima može biti samo naš, splitski.

No, Liam Gallagher, pjevač slavne grupe Oasis, ne samo da Hajduku nije htio ponuditi novu liniju dresova, koji bi, komentiraju navijači na internetu, bili kudikamo bolji od onih rezervnih, crnih, nego samo što nije rekao da ni za Hajduk, ni za Split, pa ni za naš nacionalni grb prošaran crveno-bijelim kockicama, nikada nije čuo.

Oglasio se Liam Gallagher, po prvi put nakon što je optužen da je kopirao Hajdukov grb

Engleski mediji žestoko napali poznatog pjevača zbog krađe Hajdukovog grba: To je klub čiji navijači kupuju raznu robu i skupljaju novac kako bi mu financijski pomogli

Nije pokrao Hrvate

U međuvremenu, u pravnoj službi HNK Hajduk razmišljaju imaju li osnova za podignuti tužbu za plagiranje protiv pjevača Oasisa i vlasnika popularnog modnog brenda, dok je on to već najavio, pa kreće u sudske procese protiv sedme sile s Otoka koja ga je unaprijed proglasila falsifikatorom.

Oglasio se tako Gallagher na Twitteru, gdje ga prati više od tri milijuna ljudi, i u nekoliko rečenica pojasnio odakle mu inspiracija za logo.

“Odgovor svima koji tvrde da sam pokrao Hrvate: Odgovor na sve te glupe vijesti o čovjeku i njegovu slavnom modnom brendu i optužbe da sam pokrao Hrvate: Inspiracija za logo na majicama nije došla od njihova kluba, nego od oznaka koje su na skuterima nosili pripadnici mod pokreta. Vidimo se na sudu, bezveznjaci.”

A da Liam Gallagher ne laže, odnosno da ne izmišlja nekakav “mod” da bi se opravdao za plagijat, shvatit ćete kad izguglate sve o supkulturnom pokretu iz pedesetih godina. Stilska obilježja grupe “Mod”, koja je “furala” hedonistički stil života, bili su zaista crveno-bijeli kvadratići.

Modovci se igraju i s plavo-bijelim tonovima, tako da Gallagher ne laže ili je možda samo našao zgodno opravdanje?

No, je li trebao pitati za dopuštenje Upravu Hajduka s obzirom da su podudarnosti preočite? Može li Hajduk tražiti odštetu bez obzira na to što, kako Liam Gallagher veli, nije mislio kopirati klupski grb, nego, zapravo, plavo-bijelo-crveni krug RAF-a, britanskog ratnog zraklopovstva, koji su britanski šminkeri jednostavno prisvojili?

– Iz onoga što sam vidio, postoje vrlo osnovane sumnje da se radi o plagijatu grba Hajduka i Hajdukov pravni tim, po onome što se da vidjeti u medijima o ovoj temi, ima uporišta upustiti se u pravnu bitku oko dokazivanja povrede autorskih prava – kaže dizajner Petar Jerković iz Splita, vlasnik tvrtke “Visualsport”, koji se bavi upravo dizajnom sportskih dresova pa su se i njegovi radovi nemali broj puta našli na meti plagijatora.

– Nisam pravnik, ali ono što znam kao dizajner, drži se da je riječ o plagijatu ako je sedamdeset posto rada isto, a u ovom slučaju je to i više od toga. Poklapaju se omjeri, boje, oblici, čak je i obrub grbova identičan. Teško je vjerovati da onaj tko je napravio grb modne linije “Preety Green” prije toga barem nije “bacio oko” na Hajdukov grb – veli Jerković, te dodaje da je, naravno, sada sve stvar dokazivanja na sudu, ako se Hajdukov pravni tim uopće odluči istjerivati pravdu.

– Koliko mi je poznato, tu je anglosaksonsko pravo, što se zaštite intelektulanog vlasništva tiče, puno strože postavljeno od europskoga, no realno govoreći, nije lako voditi takve sudske procese jer oni i traju i koštaju – kaže dizajner Jerković, koji trenutačno vodi jedan sudski spor iste naravi, a već je nekoliko puta iskusio da ga kopiraju na različitim krajevima svijeta.

– Iskreno, kad vam to uradi netko vani, izvan naših granica, vrlo se teško s time nositi jer su takvi sudski procesi, ponavljam, vrlo skupi. No u ovome će slučaju, ako do spora uopće dođe, prvenstveno biti mjerodavan grafički vještak koji će dati mišljenje o sličnostima i razlikama između dva grba. Da se radilo o različitim bojama, da su kockice, ne znam, bile žuto-crne, još bi se autoru grba “Preety Greena” moglo i progledati kroz prste, ali mislim da je ovdje jednostavno previše sličnosti da bi se radilo o koincidenciji.

Ne brinemo se o kvadratićima

Osim toga, ako uzor nije Hajdukov grb, nego su to amblemi supkulturne grupe iz Engleske, onda Liam Gallagher to mora u eventualnom sudskom procesu i dokazati, pa na kraju kome opanci, a kome obojci – kaže Jerković, koji podsjeća da je borba za zaštitu autorskih prava jedno od najvažnijih pitanja današnjice.

– Nije tek tako američki predsjednik Kini uvjetovao normalizaciju trgovinskih odnosa jedino uz uvjet da Kinezi počnu poštovati prava proizišla iz intelektualnog vlasništva – zaključuje Petar Jerković.

I dizajner Boris Ljubičić, koji se tijekom cijele svoje karijere ozbiljno bavi pitanjem dizajna i nacionalnog identiteta, slaže se da je najvjerojatnije riječ o plagijatu.

– Da, kaže se ako je sedamdeset posto toga slično, onda je riječ o plagijatu, a ovdje je u pitanju sličnost u devedeset posto elemenata! Praktički je sve isto osim natpisa. Vica radi, Hajdukov i Dinamov grb slični su pedeset posto, dakle, tu nema ni govora o plagijatu, a opet ima sličnosti. O čemu se radi? Hrvatski grafizam, mislim, dakle, na grbove sportskih klubova, reprezentacija..., prepušten je samom sebi, pliva u prostoru bez ikakvog ozbiljnog sustava.

Toga su drugi svjesni i naravno da nas onda potkradaju. Nama se dogodilo, jer nismo imali državu, da naš grb nije, da tako kažem, “zagađen” kroz vrijeme, nije bilo u njemu kojekakvih životinja, vukova, orlova, pa su se crveno-bijeli kvadratići, zbog toga paradoksa, danas pokazali modernima, što je drugima jasno i zato rado posežu za našim, jer mi te vrijednosti sami nismo svjesni. Kvadratići su vam poput naših otoka, to je bogatstvo koje nas je sasvim slučajno dopalo i mi ne znamo što bismo s njim.

I zato ovdje svatko radi što ga je volja, pa u trgovini kupite slavonski kulen, a kad dođete kući, utvrdite da je riječ o slovenskom jer nikakav prepoznatljiv dizajn ne razlikuje naš poznati kulen od onoga iz susjedstva, što se, primjerice, s talijanskim proizvodima ne može dogoditi.

Iz HNS-a tako najavljuju da će reprezentacija igrati u dresovima Barcelone, na što sam jedini reagirao, a “Elan” je izradio skije s kvadratićima crven, bijeli i plavi – upozorava naš sugovornik na potpunu odsutnost bilo kakve strategije kad su u pitanju dizajn i nacionalni identitet.

– S optičkoga gledišta, grafizam je, zbog popularnosti sporta, najjači dizajn koji postoji, i baš zato ga ne bismo smjeli prepustiti stihiji, dopustiti da se pretvori u folklor, što je, nažalost, danas slučaj – zaključuje Ljubičić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIZAJNERSKI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-03-04 08:54:04 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-03-04 13:10:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-03-04 10:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14808 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/03\/04\/grb00.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/04\/SD Portal\/8972659.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/04\/SD Portal\/9487643.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/04\/hajduk_lokomotiva5-100219.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["grb00","","","hajduk_lokomotiva5-100219"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"780x520"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1280x780"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7720309 Threads: 2 Questions: 1629044635 Slow queries: 4839632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111218916 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/hajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca-591812 [printLink] => /sport/hajduk/hajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca-591812?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241492 [name] => Boris Ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-ljubicic [link] => /tag/boris-ljubicic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 335373 [name] => Petar Jerković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-jerkovic [link] => /tag/petar-jerkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 443509 [name] => liam gallagher [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liam-gallagher [link] => /tag/liam-gallagher ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIZAJNERSKI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Hajduk treba na sud, ukradeno mu je više od 70 posto grba!': stručnjaci predlažu splitskom klubu da tuži slavnog engleskog pjevača [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/04/grb00.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => grb00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/04/grb00.jpg [title] => grb00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/04/SD Portal/8972659.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/04/SD Portal/9487643.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/04/hajduk_lokomotiva5-100219.jpg [title] => hajduk_lokomotiva5-100219 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je Liam Gallagher upro prstom u “zločeste” britanske novinare, koji su, veli, ni iz čega skuhali aferu, iz aviona se vidi sličnost između grba Hajduka i Gallagherova brenda “Pretty Green”.

Kad se, naime, dres “Pretty Greena” izloži do onog originalnog, Hajdukova, kao da se radi o novoj kolekciji sportske opreme za “bile”. Dres, dres, nema tu velike filozofije, a okrugli grb s crveno-bijelim kvadratićima može biti samo naš, splitski.

No, Liam Gallagher, pjevač slavne grupe Oasis, ne samo da Hajduku nije htio ponuditi novu liniju dresova, koji bi, komentiraju navijači na internetu, bili kudikamo bolji od onih rezervnih, crnih, nego samo što nije rekao da ni za Hajduk, ni za Split, pa ni za naš nacionalni grb prošaran crveno-bijelim kockicama, nikada nije čuo.

Oglasio se Liam Gallagher, po prvi put nakon što je optužen da je kopirao Hajdukov grb

Engleski mediji žestoko napali poznatog pjevača zbog krađe Hajdukovog grba: To je klub čiji navijači kupuju raznu robu i skupljaju novac kako bi mu financijski pomogli

Nije pokrao Hrvate

U međuvremenu, u pravnoj službi HNK Hajduk razmišljaju imaju li osnova za podignuti tužbu za plagiranje protiv pjevača Oasisa i vlasnika popularnog modnog brenda, dok je on to već najavio, pa kreće u sudske procese protiv sedme sile s Otoka koja ga je unaprijed proglasila falsifikatorom.

Oglasio se tako Gallagher na Twitteru, gdje ga prati više od tri milijuna ljudi, i u nekoliko rečenica pojasnio odakle mu inspiracija za logo.

“Odgovor svima koji tvrde da sam pokrao Hrvate: Odgovor na sve te glupe vijesti o čovjeku i njegovu slavnom modnom brendu i optužbe da sam pokrao Hrvate: Inspiracija za logo na majicama nije došla od njihova kluba, nego od oznaka koje su na skuterima nosili pripadnici mod pokreta. Vidimo se na sudu, bezveznjaci.”

A da Liam Gallagher ne laže, odnosno da ne izmišlja nekakav “mod” da bi se opravdao za plagijat, shvatit ćete kad izguglate sve o supkulturnom pokretu iz pedesetih godina. Stilska obilježja grupe “Mod”, koja je “furala” hedonistički stil života, bili su zaista crveno-bijeli kvadratići.

Modovci se igraju i s plavo-bijelim tonovima, tako da Gallagher ne laže ili je možda samo našao zgodno opravdanje?

No, je li trebao pitati za dopuštenje Upravu Hajduka s obzirom da su podudarnosti preočite? Može li Hajduk tražiti odštetu bez obzira na to što, kako Liam Gallagher veli, nije mislio kopirati klupski grb, nego, zapravo, plavo-bijelo-crveni krug RAF-a, britanskog ratnog zraklopovstva, koji su britanski šminkeri jednostavno prisvojili?

– Iz onoga što sam vidio, postoje vrlo osnovane sumnje da se radi o plagijatu grba Hajduka i Hajdukov pravni tim, po onome što se da vidjeti u medijima o ovoj temi, ima uporišta upustiti se u pravnu bitku oko dokazivanja povrede autorskih prava – kaže dizajner Petar Jerković iz Splita, vlasnik tvrtke “Visualsport”, koji se bavi upravo dizajnom sportskih dresova pa su se i njegovi radovi nemali broj puta našli na meti plagijatora.

– Nisam pravnik, ali ono što znam kao dizajner, drži se da je riječ o plagijatu ako je sedamdeset posto rada isto, a u ovom slučaju je to i više od toga. Poklapaju se omjeri, boje, oblici, čak je i obrub grbova identičan. Teško je vjerovati da onaj tko je napravio grb modne linije “Preety Green” prije toga barem nije “bacio oko” na Hajdukov grb – veli Jerković, te dodaje da je, naravno, sada sve stvar dokazivanja na sudu, ako se Hajdukov pravni tim uopće odluči istjerivati pravdu.

– Koliko mi je poznato, tu je anglosaksonsko pravo, što se zaštite intelektulanog vlasništva tiče, puno strože postavljeno od europskoga, no realno govoreći, nije lako voditi takve sudske procese jer oni i traju i koštaju – kaže dizajner Jerković, koji trenutačno vodi jedan sudski spor iste naravi, a već je nekoliko puta iskusio da ga kopiraju na različitim krajevima svijeta.

– Iskreno, kad vam to uradi netko vani, izvan naših granica, vrlo se teško s time nositi jer su takvi sudski procesi, ponavljam, vrlo skupi. No u ovome će slučaju, ako do spora uopće dođe, prvenstveno biti mjerodavan grafički vještak koji će dati mišljenje o sličnostima i razlikama između dva grba. Da se radilo o različitim bojama, da su kockice, ne znam, bile žuto-crne, još bi se autoru grba “Preety Greena” moglo i progledati kroz prste, ali mislim da je ovdje jednostavno previše sličnosti da bi se radilo o koincidenciji.

Ne brinemo se o kvadratićima

Osim toga, ako uzor nije Hajdukov grb, nego su to amblemi supkulturne grupe iz Engleske, onda Liam Gallagher to mora u eventualnom sudskom procesu i dokazati, pa na kraju kome opanci, a kome obojci – kaže Jerković, koji podsjeća da je borba za zaštitu autorskih prava jedno od najvažnijih pitanja današnjice.

– Nije tek tako američki predsjednik Kini uvjetovao normalizaciju trgovinskih odnosa jedino uz uvjet da Kinezi počnu poštovati prava proizišla iz intelektualnog vlasništva – zaključuje Petar Jerković.

I dizajner Boris Ljubičić, koji se tijekom cijele svoje karijere ozbiljno bavi pitanjem dizajna i nacionalnog identiteta, slaže se da je najvjerojatnije riječ o plagijatu.

– Da, kaže se ako je sedamdeset posto toga slično, onda je riječ o plagijatu, a ovdje je u pitanju sličnost u devedeset posto elemenata! Praktički je sve isto osim natpisa. Vica radi, Hajdukov i Dinamov grb slični su pedeset posto, dakle, tu nema ni govora o plagijatu, a opet ima sličnosti. O čemu se radi? Hrvatski grafizam, mislim, dakle, na grbove sportskih klubova, reprezentacija..., prepušten je samom sebi, pliva u prostoru bez ikakvog ozbiljnog sustava.

Toga su drugi svjesni i naravno da nas onda potkradaju. Nama se dogodilo, jer nismo imali državu, da naš grb nije, da tako kažem, “zagađen” kroz vrijeme, nije bilo u njemu kojekakvih životinja, vukova, orlova, pa su se crveno-bijeli kvadratići, zbog toga paradoksa, danas pokazali modernima, što je drugima jasno i zato rado posežu za našim, jer mi te vrijednosti sami nismo svjesni. Kvadratići su vam poput naših otoka, to je bogatstvo koje nas je sasvim slučajno dopalo i mi ne znamo što bismo s njim.

I zato ovdje svatko radi što ga je volja, pa u trgovini kupite slavonski kulen, a kad dođete kući, utvrdite da je riječ o slovenskom jer nikakav prepoznatljiv dizajn ne razlikuje naš poznati kulen od onoga iz susjedstva, što se, primjerice, s talijanskim proizvodima ne može dogoditi.

Iz HNS-a tako najavljuju da će reprezentacija igrati u dresovima Barcelone, na što sam jedini reagirao, a “Elan” je izradio skije s kvadratićima crven, bijeli i plavi – upozorava naš sugovornik na potpunu odsutnost bilo kakve strategije kad su u pitanju dizajn i nacionalni identitet.

– S optičkoga gledišta, grafizam je, zbog popularnosti sporta, najjači dizajn koji postoji, i baš zato ga ne bismo smjeli prepustiti stihiji, dopustiti da se pretvori u folklor, što je, nažalost, danas slučaj – zaključuje Ljubičić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
grb00 hajduk_lokomotiva5-100219


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/hajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca-591812 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c5c6da0aa8c515d437924243216afc54ef8fda7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BHajduk+treba+na+sud%2C+ukradeno+mu+je+vi%C5%A1e+od+70+posto+grba%21%26%23039%3B%3A+stru%C4%8Dnjaci+predla%C5%BEu+splitskom+klubu+da+tu%C5%BEi+slavnog+engleskog+pjeva%C4%8Da+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca-591812 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-treba-na-sud-ukradeno-mu-je-vise-od-70-posto-grba-strucnjaci-predlazu-splitskom-klubu-da-tuzi-slavnog-engleskog-pjevaca-591812 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DIZAJNERSKI RAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukDIZAJNERSKI RAT

'Hajduk treba na sud, ukradeno mu je više od 70 posto grba!': stručnjaci predlažu splitskom klubu da tuži slavnog engleskog pjevača

4. ožujka 2019. - 11:34

Iako je Liam Gallagher upro prstom u “zločeste” britanske novinare, koji su, veli, ni iz čega skuhali aferu, iz aviona se vidi sličnost između grba Hajduka i Gallagherova brenda “Pretty Green”.

Kad se, naime, dres “Pretty Greena” izloži do onog originalnog, Hajdukova, kao da se radi o novoj kolekciji sportske opreme za “bile”. Dres, dres, nema tu velike filozofije, a okrugli grb s crveno-bijelim kvadratićima može biti samo naš, splitski.

No, Liam Gallagher, pjevač slavne grupe Oasis, ne samo da Hajduku nije htio ponuditi novu liniju dresova, koji bi, komentiraju navijači na internetu, bili kudikamo bolji od onih rezervnih, crnih, nego samo što nije rekao da ni za Hajduk, ni za Split, pa ni za naš nacionalni grb prošaran crveno-bijelim kockicama, nikada nije čuo.

Oglasio se Li...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:22