stdClass Object ( [id] => 267631 [title] => Fiorentini je najveći misterij u povijesti 'bijelih', preživio je 10 uprava [alias] => fiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U sjeni prošlotjednog derbija i odluke Sabora da usvoji zahtjeve navijača te konačno pošalje izmjene Zakona o sportu u hitnu proceduru, Fredi Fiorentini, nekadašnji direktor Hajduka, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno zbog neplaćanja poreza. Vijest sa splitskog Općinskog suda nepravedno je pala u drugi plan, premda je njome Fiorentini ušao u antologiju splitskog nogometnog stogodišnjaka kao prvi funkcioner kojem je izrečena kazna za kriminalne radnje u klubu.

Dugogodišnji operativac "bijelih", podsjetimo, osuđen je zbog neisplate poreza na plaće igrača i trenera, odnosno poreza na transfere petorice svojih igrača: Nike Kranjčara, Mirka Hrgovića, Ante Rukavine, Nikice Jelavića i Gorana Sablića, čime je država oštećena, kako se kasnije ustanovilo, za otprilike osam milijuna kuna.

U istom postupku optužen je i Hajduk kao pravna osoba te je kažnjen s 40 tisuća kuna. Ipak, neće ih trebati platiti ukoliko u sljedeće tri godine netko od njegovih čelnika ne ponovi kazneno djelo. Budući da Fiorentinija više nema u klubu, a za njegov povratak na Poljud se zalaže tek Zdravko Mamić(!?), vjerojatnost da se nešto tako bizarno opet dogodi svedena je na minimum...

No, gdje se krije, čime danas zarađuje za kruh i kako je zapravo "zloglasni" Fio stigao do Hajduka te na koncu pod pritiskom navijača napustio klub, pokušat ćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Za one koji ne znaju, Fiorentini je u Hajduk je došao ratne 1992. godine u mandatu predsjednika Stjepana Jukića-Peladića. Zaposlen je kao savjetnik za stručno-administrativne poslove, a jedno vrijeme je čak bio i kondicijski trener prve momčadi.

U studenome 1999. godine tadašnji prvi čovjek "bijelih" Željko Kovačević imenuje ga direktorom Hajduka i tu funkciju nije ispuštao gotovo deset godina. Nakon famoznog preoblikovanja 2008. godine, unatoč negodovanju navijača koji traže da ga se doslovno izbaci iz kluba, iz direktorske uskače u fotelju člana uprave zaduženog za struku. Iz tog vremena još se pamte neki njegovi vizionarski potezi poput dovođenja šibenskog napadača Ivana Rodića za kojeg je plaćena danas nezamisliva odšteta od skoro dva milijuna kuna i koji je dobio 100 tisuća eura za svaku od tri godine ugovora (na koncu je zabilježio tek 14 nastupa i skromna četiri pogotka).

Fiorentiniju, kažu, idu zasluge i što je prije par godina "bijele" pojačao lijevi bek Širokog Brijega Josip Barišić, tada 27-godišnjak, čiji je transfer, unatoč sve većemu minusu u klupskoj blagajni, plaćen nevjerojatnih 1,5 milijuna kuna, dok je igraču obećana godišnja plaća od nekih 400 tisuća kuna. U Hajduku je odigrao jednu sezonu, ubilježio pet službenenih nastupa i nestao. Ni Google ga više ne može pronaći...

U međuvremenu, vjerovali ili ne, Fiorentini je preživio ukupno deset različitih predsjednika i uprava. Kako mu je to uspjelo za rukom, jedna je od većih poljudskih misterija. Njegova nedodirljivost još više dobija na apsurdnosti ako se uzme u obzir da mu je dvadesetogodišnja karijera u vrhuški kluba obilježena nizom nevjerojatnih gafova.
U njegovu čast Torcida je tako složila impresivnu kompilaciju birokratskih propusta koju su simbolično nazvali "Fredy Kredy Nightmare".

Tu su taksativno pobrojali što mu sve zamjeraju, a lista započinje primjerom iz 2000. godine kada je zaboravio upozoriti vodstvo prve momčadi da Srđan Andrić ima tri žuta kartona te da ne može igrati protiv Hrvatskog dragovoljca. Hajduk je izgubio utakmicu za zelenim stolom te mu je kasnije oduzet i jedan bod. Iako je Fiorentini podnio ostavku, ona nije prihvaćena.

Godinu dana kasnije, nakon derbija s Dinamom iz klupske blagajne, pod najblaže rečeno čudnim okolnostima, nestaje pola milijuna kuna utrška od prodanih ulaznica. Direktor Fiorentini i ostali djelatnici za pljačku doznaju tek dan kasnije, i to sasvim slučajno, kada su otkrili da je razbijenio staklo u jednom od ureda. Ne treba ni spominjati da lopov nikada nije pronađen...

Siječanj 2003. ostat će upamćen, pak, po još jednom neshvatljivom potezu. Naime, prije prijateljske utakmice s Parmom u Italiji direktor Hajduka svjesno laže navijače da ne dolaze jer pomoćni stadion navodno nema tribine. Kasnije se ispostavilo da je susretu prisustvovalo 1500 gledatelja.

Fiorentini javnost nastavlja zabavljati u lipnju 2007. godine kada standardni prvotimac i povremeni BiH reprezentativac Dario Damjanović zbog problema s vizom nije otputovao s momčadi na pripreme u Sloveniju i Njemačku. Da mu igraču nešto ne štima s putovnicom Fiorentini je otkrio tek na aerodromu u Zagrebu, pa je jadni Damjanović morao prvom prugom natrag u Split.

Samo mjesec dana kasnije, Fiorentini opet radi glupost i zaboravlja prijaviti Dragu Gabrića za susret Kupa UEFA u Podgorici zbog čega je postojala realna mogućnost da se utakmica registrira 3:0 za Budućnost. Srećom, Hajduk je kažnjen samo novčano, a istragom je utvrđeno da je isključivi krivac za veliki propust - Fiorentini. Naravno, čak ni za ovakav previd nije kažnjen, a da bi pokazao zube kritičarima nedugo zatim iz čista mira ukida pretplatu za sjevernu tribinu uz izgovor kako na tom dijelu stadiona mjesta nisu numerirana.

Za kraj nezaboravne 2007. godine i konstantno sramoćenje svog kluba od Dinamova gazde Zdravka Mamića na poklon dobiva skupocjeni "rolex", što je, pogađate, dodatno razbjesnilo navijače.

Fiorentiniju se, ma koliko to smiješno zvučalo za jednog direktora firme, zamjeralo i nepoznavanje Hajdukove povijesti i službenog grba, budući je, kao veliki profesionalac, na izbornoj skupštini dioničarima podijelio brošure s krivim obilježjima kluba, a pod osvojene trofeje, primjerice, pritom nije uopće pribrojao titulu iz 2005. godine.

Nakon što mu je u Hajduku uručen otkaz, "neuništivi" Fio još jednom se vratio na Poljud, i to u velikom stilu. Sa sobom je dovukao američke investitore na čelu s odvjetnikom Michaelom Gloverom koji su neko vrijeme pokušavali kupiti splitski klub, ali su ih gradske vlasti na koncu odbile zbog, ispostavilo se, smiješno male ponude.

Kako je Fiorentini došao do Amerikanaca, sam Bog valjda zna. Navodno ih je spojio stanoviti Sead Karaselimović, prijatelj i bivši suradnik Zdravka Mamića. Srećom, ta priča je završena, a čudna družina iz SAD-a sada zabavlja Pulu i navijače "Istre" svojim sportskim planovima i najavljenim investicijama u klub kojeg trenutačno vodi ruski poduzetnik Mikhail Shceglov.

No, gdje je danas jedan od najdugovječnijih Hajdukovih funkcionera, točno dvije godine otkako s mu na Poljudu vratili radnu knjižicu? Zanimljivo, priča uopće nema veze s nogometom. Naime, nakon što mu je sadašnje vodstvo kluba i službeno raskinulo ugovor krajem travnja 2013. godine, snalažljivi Fiorentini nije gubio vrijeme, pa se u jako kratkom vremenu, na opće čuđenje, skrasio u tvrtki "Oramont" poznatog splitskog građevinskog poduzetnika Ive Ore. Čime se točno tamo bavi doktor kineziologije - nije poznato.

LEO KOVAČIĆ

Hajduk i sponzori

I dok je Hrvatski nogometni savez u posljednjih par mjeseci izgubio čak tri velika sponzora, redom T-HT, Agrokor i Turističku zajednicu grada Zagreba, Hajduk se može pohvaliti novim marketinškim uspjehom - potpisivanjem ugovora o opskrbi električnom energijom s HEP-om vrijednim milijun i po kuna. Naravno, još jedan dobar posao "bijelih" pokušao se diskreditirati u javnosti tvrdnjama kako državna tvrtka ne bi smjela sponzorirati profesionalni klub, iako je i laiku jasno da HEP više ne drži apsolutni monopol po pitanju električne energije i njene distribucije. Uostalom, iz Hajduka su izdašnijim ugovorom izbacili upravo svog izravnog konkurenta - Proenergy, koji je za usporedbu "bijele" sponzorirao s triput manjim iznosom.


Niko i Poljud

Niko Kovač, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije s prebivalištem u austrijskom Salzburgu, opet se nije pojavio na najvećem hrvatskom derbiju u Splitu. Umjesto da pred novo reprezentativno okupljanje uživo pogleda Balića, Vlašića i Ćorića, Kovač je još jednom demonstrirao navijačkom puku svoj nadaleko poznati "nepotkupljivi njemački autoritet", te je slobodno vrijeme odlučio provesti u obližnjem Muenchenu, u ugodnom druženju s gazdom Dinama Zdravkom Mamićem. Daleko od problema domaće močvare, dva nogometna druga očito su procijenila da im u "repki" ne treba, recimo, Mario Pašalić, jedan od najboljih mladih veznjaka španjolske Primere, već da i dalje mogu računati na raznorazne pivariće, močiniće, zelenike i žicare iz Gajnica.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Godinama je bio nedodirljiv, a ta nedodirljivost posebno dobija na apsurdnosti ako se uzme u obzir da mu je 20-godišnja karijera u vrhuški kluba obilježena nizom nevjerojatnih gafova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-03-21 14:59:22 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-03-22 17:11:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-03-21 14:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8294 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/03/21/Spektar/prometna_fiorentini7-100211.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15024906 Threads: 4 Questions: 3152415508 Slow queries: 7038604 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235004863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/fiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava-267631 [printLink] => /sport/hajduk/fiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava-267631?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213841 [name] => FrediFiorentini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fredifiorentini [link] => /tag/fredifiorentini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Godinama je bio nedodirljiv, a ta nedodirljivost posebno dobija na apsurdnosti ako se uzme u obzir da mu je 20-godišnja karijera u vrhuški kluba obilježena nizom nevjerojatnih gafova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fiorentini je najveći misterij u povijesti 'bijelih', preživio je 10 uprava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-06-46-01-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/21/Spektar/prometna_fiorentini7-100211.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/21/Spektar/prometna_fiorentini7-100211.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U sjeni prošlotjednog derbija i odluke Sabora da usvoji zahtjeve navijača te konačno pošalje izmjene Zakona o sportu u hitnu proceduru, Fredi Fiorentini, nekadašnji direktor Hajduka, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno zbog neplaćanja poreza. Vijest sa splitskog Općinskog suda nepravedno je pala u drugi plan, premda je njome Fiorentini ušao u antologiju splitskog nogometnog stogodišnjaka kao prvi funkcioner kojem je izrečena kazna za kriminalne radnje u klubu.

Dugogodišnji operativac "bijelih", podsjetimo, osuđen je zbog neisplate poreza na plaće igrača i trenera, odnosno poreza na transfere petorice svojih igrača: Nike Kranjčara, Mirka Hrgovića, Ante Rukavine, Nikice Jelavića i Gorana Sablića, čime je država oštećena, kako se kasnije ustanovilo, za otprilike osam milijuna kuna.

U istom postupku optužen je i Hajduk kao pravna osoba te je kažnjen s 40 tisuća kuna. Ipak, neće ih trebati platiti ukoliko u sljedeće tri godine netko od njegovih čelnika ne ponovi kazneno djelo. Budući da Fiorentinija više nema u klubu, a za njegov povratak na Poljud se zalaže tek Zdravko Mamić(!?), vjerojatnost da se nešto tako bizarno opet dogodi svedena je na minimum...

No, gdje se krije, čime danas zarađuje za kruh i kako je zapravo "zloglasni" Fio stigao do Hajduka te na koncu pod pritiskom navijača napustio klub, pokušat ćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Za one koji ne znaju, Fiorentini je u Hajduk je došao ratne 1992. godine u mandatu predsjednika Stjepana Jukića-Peladića. Zaposlen je kao savjetnik za stručno-administrativne poslove, a jedno vrijeme je čak bio i kondicijski trener prve momčadi.

U studenome 1999. godine tadašnji prvi čovjek "bijelih" Željko Kovačević imenuje ga direktorom Hajduka i tu funkciju nije ispuštao gotovo deset godina. Nakon famoznog preoblikovanja 2008. godine, unatoč negodovanju navijača koji traže da ga se doslovno izbaci iz kluba, iz direktorske uskače u fotelju člana uprave zaduženog za struku. Iz tog vremena još se pamte neki njegovi vizionarski potezi poput dovođenja šibenskog napadača Ivana Rodića za kojeg je plaćena danas nezamisliva odšteta od skoro dva milijuna kuna i koji je dobio 100 tisuća eura za svaku od tri godine ugovora (na koncu je zabilježio tek 14 nastupa i skromna četiri pogotka).

Fiorentiniju, kažu, idu zasluge i što je prije par godina "bijele" pojačao lijevi bek Širokog Brijega Josip Barišić, tada 27-godišnjak, čiji je transfer, unatoč sve većemu minusu u klupskoj blagajni, plaćen nevjerojatnih 1,5 milijuna kuna, dok je igraču obećana godišnja plaća od nekih 400 tisuća kuna. U Hajduku je odigrao jednu sezonu, ubilježio pet službenenih nastupa i nestao. Ni Google ga više ne može pronaći...

U međuvremenu, vjerovali ili ne, Fiorentini je preživio ukupno deset različitih predsjednika i uprava. Kako mu je to uspjelo za rukom, jedna je od većih poljudskih misterija. Njegova nedodirljivost još više dobija na apsurdnosti ako se uzme u obzir da mu je dvadesetogodišnja karijera u vrhuški kluba obilježena nizom nevjerojatnih gafova.
U njegovu čast Torcida je tako složila impresivnu kompilaciju birokratskih propusta koju su simbolično nazvali "Fredy Kredy Nightmare".

Tu su taksativno pobrojali što mu sve zamjeraju, a lista započinje primjerom iz 2000. godine kada je zaboravio upozoriti vodstvo prve momčadi da Srđan Andrić ima tri žuta kartona te da ne može igrati protiv Hrvatskog dragovoljca. Hajduk je izgubio utakmicu za zelenim stolom te mu je kasnije oduzet i jedan bod. Iako je Fiorentini podnio ostavku, ona nije prihvaćena.

Godinu dana kasnije, nakon derbija s Dinamom iz klupske blagajne, pod najblaže rečeno čudnim okolnostima, nestaje pola milijuna kuna utrška od prodanih ulaznica. Direktor Fiorentini i ostali djelatnici za pljačku doznaju tek dan kasnije, i to sasvim slučajno, kada su otkrili da je razbijenio staklo u jednom od ureda. Ne treba ni spominjati da lopov nikada nije pronađen...

Siječanj 2003. ostat će upamćen, pak, po još jednom neshvatljivom potezu. Naime, prije prijateljske utakmice s Parmom u Italiji direktor Hajduka svjesno laže navijače da ne dolaze jer pomoćni stadion navodno nema tribine. Kasnije se ispostavilo da je susretu prisustvovalo 1500 gledatelja.

Fiorentini javnost nastavlja zabavljati u lipnju 2007. godine kada standardni prvotimac i povremeni BiH reprezentativac Dario Damjanović zbog problema s vizom nije otputovao s momčadi na pripreme u Sloveniju i Njemačku. Da mu igraču nešto ne štima s putovnicom Fiorentini je otkrio tek na aerodromu u Zagrebu, pa je jadni Damjanović morao prvom prugom natrag u Split.

Samo mjesec dana kasnije, Fiorentini opet radi glupost i zaboravlja prijaviti Dragu Gabrića za susret Kupa UEFA u Podgorici zbog čega je postojala realna mogućnost da se utakmica registrira 3:0 za Budućnost. Srećom, Hajduk je kažnjen samo novčano, a istragom je utvrđeno da je isključivi krivac za veliki propust - Fiorentini. Naravno, čak ni za ovakav previd nije kažnjen, a da bi pokazao zube kritičarima nedugo zatim iz čista mira ukida pretplatu za sjevernu tribinu uz izgovor kako na tom dijelu stadiona mjesta nisu numerirana.

Za kraj nezaboravne 2007. godine i konstantno sramoćenje svog kluba od Dinamova gazde Zdravka Mamića na poklon dobiva skupocjeni "rolex", što je, pogađate, dodatno razbjesnilo navijače.

Fiorentiniju se, ma koliko to smiješno zvučalo za jednog direktora firme, zamjeralo i nepoznavanje Hajdukove povijesti i službenog grba, budući je, kao veliki profesionalac, na izbornoj skupštini dioničarima podijelio brošure s krivim obilježjima kluba, a pod osvojene trofeje, primjerice, pritom nije uopće pribrojao titulu iz 2005. godine.

Nakon što mu je u Hajduku uručen otkaz, "neuništivi" Fio još jednom se vratio na Poljud, i to u velikom stilu. Sa sobom je dovukao američke investitore na čelu s odvjetnikom Michaelom Gloverom koji su neko vrijeme pokušavali kupiti splitski klub, ali su ih gradske vlasti na koncu odbile zbog, ispostavilo se, smiješno male ponude.

Kako je Fiorentini došao do Amerikanaca, sam Bog valjda zna. Navodno ih je spojio stanoviti Sead Karaselimović, prijatelj i bivši suradnik Zdravka Mamića. Srećom, ta priča je završena, a čudna družina iz SAD-a sada zabavlja Pulu i navijače "Istre" svojim sportskim planovima i najavljenim investicijama u klub kojeg trenutačno vodi ruski poduzetnik Mikhail Shceglov.

No, gdje je danas jedan od najdugovječnijih Hajdukovih funkcionera, točno dvije godine otkako s mu na Poljudu vratili radnu knjižicu? Zanimljivo, priča uopće nema veze s nogometom. Naime, nakon što mu je sadašnje vodstvo kluba i službeno raskinulo ugovor krajem travnja 2013. godine, snalažljivi Fiorentini nije gubio vrijeme, pa se u jako kratkom vremenu, na opće čuđenje, skrasio u tvrtki "Oramont" poznatog splitskog građevinskog poduzetnika Ive Ore. Čime se točno tamo bavi doktor kineziologije - nije poznato.

LEO KOVAČIĆ

Hajduk i sponzori

I dok je Hrvatski nogometni savez u posljednjih par mjeseci izgubio čak tri velika sponzora, redom T-HT, Agrokor i Turističku zajednicu grada Zagreba, Hajduk se može pohvaliti novim marketinškim uspjehom - potpisivanjem ugovora o opskrbi električnom energijom s HEP-om vrijednim milijun i po kuna. Naravno, još jedan dobar posao "bijelih" pokušao se diskreditirati u javnosti tvrdnjama kako državna tvrtka ne bi smjela sponzorirati profesionalni klub, iako je i laiku jasno da HEP više ne drži apsolutni monopol po pitanju električne energije i njene distribucije. Uostalom, iz Hajduka su izdašnijim ugovorom izbacili upravo svog izravnog konkurenta - Proenergy, koji je za usporedbu "bijele" sponzorirao s triput manjim iznosom.


Niko i Poljud

Niko Kovač, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije s prebivalištem u austrijskom Salzburgu, opet se nije pojavio na najvećem hrvatskom derbiju u Splitu. Umjesto da pred novo reprezentativno okupljanje uživo pogleda Balića, Vlašića i Ćorića, Kovač je još jednom demonstrirao navijačkom puku svoj nadaleko poznati "nepotkupljivi njemački autoritet", te je slobodno vrijeme odlučio provesti u obližnjem Muenchenu, u ugodnom druženju s gazdom Dinama Zdravkom Mamićem. Daleko od problema domaće močvare, dva nogometna druga očito su procijenila da im u "repki" ne treba, recimo, Mario Pašalić, jedan od najboljih mladih veznjaka španjolske Primere, već da i dalje mogu računati na raznorazne pivariće, močiniće, zelenike i žicare iz Gajnica.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/fiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava-267631 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a316b35aa64b61ca7e823b9ba5e9d7fca7564c8f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fiorentini+je+najve%C4%87i+misterij+u+povijesti+%26%23039%3Bbijelih%26%23039%3B%2C+pre%C5%BEivio+je+10+uprava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ffiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava-267631 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ffiorentini-je-najveci-misterij-u-povijesti-bijelih-prezivio-je-10-uprava-267631 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Godinama je bio nedodirljiv, a ta nedodirljivost posebno dobija na apsurdnosti ako se uzme u obzir da mu je 20-godišnja karijera u vrhuški kluba obilježena nizom nevjerojatnih gafova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => da se ne zaboravi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukda se ne zaboravi

Fiorentini je najveći misterij u povijesti 'bijelih', preživio je 10 uprava

Piše PSD.
21. ožujka 2015. - 15:59
U sjeni prošlotjednog derbija i odluke Sabora da usvoji zahtjeve navijača te konačno pošalje izmjene Zakona o sportu u hitnu proceduru, Fredi Fiorentini, nekadašnji direktor Hajduka, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno zbog neplaćanja poreza. Vijest sa splitskog Općinskog suda nepravedno je pala u drugi plan, premda je njome Fiorentini ušao u antologiju splitskog nogometnog stogodišnjaka kao prvi funkcioner kojem je izrečena kazna za kriminalne radnje u klubu.

Hajduk i sponzori

I dok je Hrvatski nogometni savez u posljednjih par mjeseci izgubio čak tri velika sponzora, redom T-HT, Agrokor i Turističku zajednicu grada Zagreba, Hajduk se može pohvaliti novim marketinškim uspjehom - potpisivanjem ugovor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:46