StoryEditorOCM
HajdukSve je jasno

Evo konačno kompletne liste, nakon Hajdukove katarze slijedi veliko pročišćenje kadra; Jasno je koga što čeka, vrime je

Piše Frane Vulas
19. travnja 2024. - 16:51

Šest je kola preostalo do kraja ove sezone SuperSport HNL-a, ali za nogometaše Hajduka sve je već neko vrijeme gotovo. Treba pošteno prvenstvo odigrati do kraja, ali nakon potpunog ‘raspada sustava‘ na proljeće, ispadanja iz utrke za naslovom prvaka i iz kupa, svi kao da jedva čekaju da ova muka, katarza završi. Neki ni najradije da se odmah može potpuno okrenuti idućoj sezoni. To se i treba napraviti, ostatak ove sezone da budu pripreme za iduću. A ova katarza, da bude zapravo pročišćavanje igračkog kadra za iduću sezonu.

Međutim, lakše je reći nego učiniti. U Hajduku je sve još na dugom štapu. Nakon velikih promjena na čelnim pozicijama kluba, još su otvorena pitanja tko će povesti klub u iduću sezonu s pozicije predsjednika Uprave, tko će kao trener povesti momčad u novi pokušaj prekida dva desetljeća šampionskog posta, tko će biti sportski direktor. Zasad je i dalje do kraja sezone na toj funkciji Mindaugas Nikoličius. Logično bi bilo da osim po pitanju izlaznih transfera i slaganje momčadi on radi do zadnjeg dana kao da ostaje u klubu, pa bio taj zadnji dan za mjesec dana ili za pet godina.

Poznato je da neki igrači sasvim sigurno na kraju sezone odlaze iz jednostavnog razloga što im ističu ugovori o posudbama. U tu kategoriju spadaju Josip Brekalo (Fiorentina), Laszlo Kleinheisler (Panathinaikos). U tim ugovorima nije bilo klauzula o otkupu ugovora, što ne mora biti isključeno. Ali nekako sumnjamo da bi se Brekalo odlučio na taj korak nakon što je prije dolaska očekivao kako će se kroz jesenskog prvaka Hajduk vratiti u reprezentaciju za Euro i osvojiti naslov prvaka. Na kraju je ono prvo vrlo upitno, a drugo je doživjelo debakl. Kleinheisler se pak nije iskazao. Ali više svakako u ovoj pojedinačnoj analizi. Nekim igračima pak ističu ugovori (Vadis Odjidja Ofoe, Dino Mikanović, Nikola Kalinić, Filip Ćuić...). Pitanje je hoće li se i kome oni produžiti? Što će pak odlučiti Ivan Perišić? To je ključno pitanje.

image

Ivan Perišić

Ante Čizmić/Cropix

U analizu učinka u sezoni u SuperSport HNL-u su uzeti igrači koju su nastupili barem jednom, ali su ocjene dobili oni s najmanje pet prvenstvenih nastupa u ovoj sezoni. Na listi su isključivo oni igrači koji su trenutno u Hajduku.

Analiza učinka igrača Hajduka

VRATARI

Ivan Lučić (29) – Jedan od najboljih u na koncu tužnoj sezoni. Apsurdno je da ovaj Hajduk koji je sada već na 13 bodova zaostatka u odnosu na Rijeku i 11 iza Dinama ima uz momčad s Rujevice najbolju obranu lige koja je u 30 kola kapitulirala samo 20 puta. Na kraju je morao braniti i ozlijeđen, s puknutim meniskusom, zbog ozljeda Kalinića i Buljana.

Lovre Kalinić (34) – Bez ocjene, samo jedan nastup. Cijele sezone kapetan je branio u tri susreta, od čega dva u kupu. Taman kada se vratio u prvih 11 nakon duge stanke zbog ozljede i čekanja šanse iza Lučića, branio je u prvenstvu protiv Dinama, pa se u susretu s istim protivnikom u kupu ozlijedio. Zaista nije imao sreće.

Borna Buljan (19) – Bez ocjene, samo jedan nastup. Prošlosezonski vratar juniora Hajduka viceprvaka Europe je uglavnom minutažu skupljao na posudbi/dvojnoj registraciji u Solinu, a taj klub je na samom začelju Prve NL. Kad se ukazala prilika zbog ozljeda Lučića i Lovre Kalinića solidno je odradio posao u susretu s Osijekom proteklog vikenda.

image

Ivan Lučić

Ronald Goršić/Cropix

OBRANA

Filip Uremović (27) – Najbolji obrambeni igrač Hajduka. Malo kasnije se priključio, ali se ekspresno uklopio i u tandemu sa Šarlijom činio je beton obranu. Gotovo da je bio na tragu nekadašnje reprezentativne forme. Tek kada se na proljeće ozlijedio pa je izostajao ili je igrao nepotpuno spreman najbolje se vidjelo koliko znači momčadi.

Zvonimir Šarlija (27) – Na početku sezone bio je odličan, gotovo na reprezentativnoj razini. Uremović i on činili su bedem pred Lučićem. Potom je na proljeće počeo nagli pad forme, pogotovo kada je zbog ozljede izostajao Uremović. Izgubio je na sigurnosti, bio sukrivac za neke pogotke. Prava istina je valjda negdje u sredini.

Josip Elez (29) – Daleko od igara kakve je pružao prije ozljede kuka i zahvata kojem je podvrgnut krajem 2022. godine. Nakon dugog oporavka vratio se na teren, ali ne i u nekadašnju formu. Skupio je 15 ligaških nastupa, ali više je bilo onih ulaskom s klupe. Tek u završnici sezone kada su momčad napale ozljede i kartoni dobio je veću minutažu.

Francisco Reis Ferreira (27) – Bez ocjene, samo četiri nastupa. Šest nastupa ukupno imao je ove sezone, četiri ligaška. Zadnji start u HNL-u upisao je još krajem srpnja. Tijekom jeseni se ozlijedio (koljeno), morao je potom i na operaciju te je izvan travnjaka bio pola godine. Vratio se u konkurenciju, ali je više-manje izgubio cijelu sezonu.

image

Filip Uremović

Ante Čizmić/Cropix

Dominik Prpić (19) – U prvom dijelu sezone bio je posuđen slovenskom Radomlju. Tijekom zime je vraćen. Do prilike je došao spletom okolnosti, kada se šansa otvorila zbog ozljeda (Uremović, neoporavljeni Ferro...) i kartona. Treba mu dati kredita s obzirom da je bačen u vatru u trenucima kada se sezona (s)lomila.

Fahd Moufi (27) – Neke utakmice u finišu sezone odigrao je bolje nego inače zbog toga što je dobio ofenzivniju ulogu pa nas je time malo natjerao na razmišljanje. Do tada je i on spadao u skupinu nedokazanih akvizicija. A opet, gdje je bio kad je grmilo? Uglavnom je više od njega na desnom beku pozivao Sigur, nominalno ipak veznjak.

Dino Mikanović (29) – Bio je zamjena neuvjerljivom Moufiju i polivalentnom Siguru. Nažalost, na koncu će ga ove sezone najviše pamtiti po dva žuta kartona zarađena u prvih dvadesetak minuta susreta s Lokomotivom na Poljudu. Poslije njegovog isključenja sezona ‘bijelih‘ je nezaustavljivo krenula nizbrdo.

Dario Melnjak (31) – Neizostavan član početne postave sve do teške ozljede križnog ligamenta krajem listopada zbog kojeg je za njega sezona završena. Do tada je držao nivo igara na koje nas je već naviknuo. Trener Mislav Karoglan planirao ga je koristiti u ofenzivnijoj ulozi u kojoj se dobro snalazi, ali svi su ti planovi nakon ozljede pali u vodu.

Ismael Diallo (27) – Počeo loše pa - popustio. Nije Diallo nikoga kupio igrama ni na početku sezone kada je češće igrao stopera, ni kasnije tijekom jeseni kao lijevi bek. Međutim, po povratku s Afričkog kupa nacija gdje je njegova Obala Bjelokosti osvojila zlato igrao je vrlo loše. Vidjelo se da cijelo to vrijeme za reprezentaciju nije igrao niti adekvatno trenirao.

Šimun Hrgović (20) – Definitivno na lijevom beku pokazao više od Dialla u osjetno manjoj minutaži. Vidjet ćemo kakvi su dometi u konačnici, ali Hrgović je sigurno Hajdukova perspektiva. Tek kada je iscurilo strpljenje s Diallom dobio je priliku u određenom kontinuitetu. No, teže mu je bilo utoliko što je tada sezona ‘bijelih‘ već doživjela pravi kolaps.

VEZNI RED

Mihael Žaper (25) – Veliki udarac Hajduku bila je njegova ozljeda na početku drugog dijela sezone. Po dolasku iz Osijeka, dok nije uhvatio natjecateljski ritam (nije igrao u prijašnjem klubu), pokazao se kao pojačanje. Drugačiji je profil igrača u vezi, kakav dotad klub nije imao. Njegovom ozljedom počeo je krah sezone.

Anthony Kalik (26) – Ukupno 21 nastup, ali na travnjaku je u HNL-u proveo ukupno tek 664 minute. U pravilu je ulazio kao džoker s klupe. Tek tijekom veljače je spojio nekoliko susreta kao starter, ali potom se ponovno vratio na staro. Dio javnosti često je propitkivao zašto nema veću ulogu u momčadi.

Vadis Odjidja Ofoe (35) – Gdje je nestao čovjek, veliko pojačanje? Od 1. listopada do nedjeljnog susreta s Osijekom kada je u zadnji čas upao umjesto ozlijeđenog Moufija nije ga bilo u prvih 11. A onda je nonšalantnom loptom pred svojim vratima uvalio Krovinovića u problem, a Hajduka u novi poraz.

image

Vadis Odjidja Ofoe
 

Ante Čizmić/Cropix

Yassine Benrahou (25) – Prošlosezonske toplo-hladne igre nastavile su se i ove sezone. Ni ove sezone nas nije ‘kupio‘. Ima potez, klasu, zna zabiti, podvaliti loptu, ali nedostaje mu veći učinak u utjecaj u obveznoj igri. Nikako da se ustali u prvih 11. Dva gola i tri asistencije, nije malo, ali nije ni puno.

Niko Kristian Sigur (20) – Pati zbog svoje polivalentnosti, zbog toga se do kraja nije isprofilirao. Najbolje bi ga za Hajduk bilo ‘klonirati‘, pa jednog koristiti na desnom beku, drugog u veznoj liniji. Porazno je za sve iskusnije lisce da je jedan od najkonstantnijih igrača momčadi ove sezone ujedno jedan od najmlađih.

Rokas Pukštas (19) – Fantastičan ulazak u sezonu, zabijao je za pobjede nad Dinamom i Rijekom u derbijima, a onda je uslijedila ozljeda zbog koje je izbivao gotovo tri mjeseca. Velika je Hajdukova vrijednost, talent. Bilo je opet bljeskova, ali nikako se ipak nije vratio igrama s početka sezone.

Filip Krovinović (28) – Ne ide Hajduku s njim, a još manje bez njega. Kada igra, ne briljira. A tek kada ga nema, vidi se koliko Hajduku nedostaje. Možda su jednostavno očekivanja javnosti neobjektivna? Tri gola je zabio u HNL-u, ali bode svakako u oči podatak da nema nijednu asistenciju.

Roko Brajković (18) – Neocijenjen. Dva nastupa i ukupno tek 46 minuta provedenih na travnjaku u ovosezonskom SuperSport HNL-u za prošlosezonskog ključnog člana juniora viceprvaka Europe. Kali(o) se na posudbi/dvojnoj registraciji u Solinu u Prvoj NL, ali za njega treneri Hajduka nisu našli prostora u elitnom rangu.

Laszlo Kleinheisler (30) – Podbacio, uklopio se u sivilo proljetnog Hajduka. Dočekan je ove zime s velikim očekivanjima na posudbu, u nadi da će igrama u Hajduku do ljeta izboriti mjesto u reprezentaciji Mađarske za Euro, a teško se bori i za mjesto u početnoj postavi Hajduka. Vidljivo je da u Grčkoj uopće nije igrao.

Emir Sahiti (25) – Nevjerojatne amplitude. Znao je riješiti pogotkom derbi s Dinamom, u jednoj utakmici upisati tri asistencije, pa ga u iduće tri utakmice nije bilo gotovo nigdje. Četiri ligaška gola je zabio, ali nijedan nije dao na proljeće. Hitar, lopta ga ljubi, ali kao da ne uspijeva iskoristiti svoje najbolje strane.

NAPAD

Ivan Perišić (35) – Svjetska klasa, ali neocijenjen zbog samo dva ligaška nastupa. Sve stane u jednu rečenicu. Ako je odmah po povratku nakon teške ozljede Perišić na terenu uvjerljivo najbolji pojedinac (u doziranoj minutaži), kakav je to onda Hajduk, što to onda govori o ostalima, cijelom HNL-u?

image

Rokas Pukštas i Ivan Perišić
 

Vojko Bašić/Cropix

Nikola Kalinić (36) – Nakon pola godine pauze vratio se zimus nogometu i u Hajduk, ali realno nije igrao godinu dana, ni onih zadnjih pola sezone pod Ivanom Lekom na Poljudu. Ta pauza se osjetila, trebalo ga je stoga i dozirati. A onda se ozlijedio, pa zatim i Livaja. Tako ih opet nismo vidjeli u tandemu.

Marko Livaja (30) – Ako želi titulu s Hajdukom morat će tome posvetiti cijelog sebe, ovo ‘žongliranje‘ nema smisla. Najbolji igrač nije bio na razinama na koje nas je naviknuo. U prethodne dvije sezone zabio je 29 i 19, ove je stao na deset golova. Ozljede su tu isto učinile svoje, često je igrao načet.

Leon Dajaku (23) – Enigma. Više puta se pokazao kao džoker s klupe, ali to mu nije baš često donosilo mjesto startera. Četiri gola i tri asistencije ne zvuči loše ako se računa da je na travnjaku proveo samo 818 minuta (šest puta je tek bio starter). Nestao je u finišu sezone, nije puno igrao pa se i ozlijedio.

Aleksandar Trajkovski (31) – Vidi pod Odjidja. Poslije tek 405 minuta provedenih na travnjaku u HNL-u ove sezone nameće se samo po sebi pitanje njegovog dovođenja. Samo tri prvenstvena starta je upisao. Ili jednostavno nije adekvatno iskorišten. Uglavnom, nisu se usrećili ni Hajduk ni sam igrač.

Josip Brekalo (25) – Što zvučnije pojačanje, veće je razočaranje. Kao da je od predstavljanja prije susreta s Rijekom na Poljudu na početku ‘proljeća‘, na kojem nije ni igrao, sve krenulo naopako. U početku je igrao, čak i solidno. Potom se ozlijedio, a onda se vratio u trenucima kada je već sve krenulo naopako.

Filip Čuić (21) – Jedva je skupio pet prvenstvenih nastupa, ali na travnjaku je proveo tek 110 minuta i zabio je jednom, nijednom nije startao. Nije dobio ozbiljniju rolu ni kada su se s ozljedama mučili Livaja i Nikola Kalinić. Na dvojnoj registraciji je u Solinu, ali da se čovjek zapita o klupskom planiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:03