Sport Hajduk

dobar ždrijeb

Talijan trener, osam stranaca... Donosimo sve o prvom Hajdukovom protivniku u europskim kvalifikacijama

dobar ždrijeb

Hajduk ide na Maltu i na prvi pogled to se čini dobar izbor, dobar ždrijeb. 

Jest da je protivnik – United, zazvuči to opasno, ali Gzira United ne čini se nepremostivom preprekom na tom zrnu pijeska ili stijenja ispod Sicilije, a prema Africi u Sredozemlju. Kamena u moru što ga je Hajduk već nekoliko puta pohodio i svaki put uredno preskakao.

Gzira United – Hajduk, igra se 11. i 18. srpnja, prva je utakmica na Malti, u gostima, a u uzvratu je Hajduk domaćin.

Za iduću rundu Hajduk će (ili Gzira?!) potencijalne protivnike doznati već danas, jer se ždrijeb proteže, eto, na dva dana, danas se ždrijebaju parovi drugog kola kvalifikacija.

Nerealizirane šampionske ambicije

Prošle sezone je Gzira zauzela treće mjesto na Malti, a još prije tri godine bili su drugoligaši. No, uložilo se u klub i imali su šampionske ambicije, kako nam svjedoči Mislav Anđelković, bivši igrač Hajduka, a sada već odavna na Malti, u redovima Birkirkare.

Međutim, zaostali su, u borbi za titulu našli su se u “majstorici” La Valetta i Hibernians, Valetta je ponijela titula, a ambiciozna Gzira ostala tek treća, međutim opet je primirisala Europu!

Lani su, dapače, prošli na prvom koraku, u pretkolu su bili bolji od St. Julije, iz Andore s ukupnih 4:1, a onda ih je zaustavio niški Radnički, “Real s Nišave”, kako ga se nekoć zvalo(?!) u doba bivše nam zajedničke države, s dvije pobjede 4:0 i 1:0.

Snažan je utjecaj Talijana na Malti, nedavno je Gziru preuzeo trener Giovanni Tedesco. Prezime znači – Nijemac, ali je to (relativno) poznat Talijan, igrao dugo u Serie A, a već je otprije trener na Malti, sad je preuzeo Gziru i taktički će ih sigurno potkovati. Neće igrat “u bus”, nego će im igra imat smisla. I obrambeni naglasak. Druga je stvar tehničke izvedbe.

Momčad Gzire vrijedi 2,55 milijuna eura i čak devet puta manje nego što to Hajduk “piza” na zamišljenom tržištu nogu, što nije egzaktno mjerilo, ali putokaz svakako jest.

Osam je stranaca u Gziri (bilo), a kao kuriozitet ističe se golman Justin Haber, ima 38 godina.

Igraju 3-5-2

Prva momčad ovako izgleda, u postavi 3-5-2: Justin Haber – Sacha Borg, Fernando Barbosa, Rodolfo Soares – Edison Bilbao, Roderick Briffa, Andrew Cohen, Gianmarco Conti, Zachary Scerri – Juan Corbalan, Haruna Garba (Justin Mengolo).

No, Čileanac Bilbao je, po zadnjim informacijama, napustio momčad, a još jedan napadač je Amadou Samb, Kamerunac, bio je i ozlijeđen. Pogled i za Justina Mengola, Kamerunca.  

Barbosa, Soares su Brazilci... Haruna Garba Nigerijac. Garba vrijedi 250, Samb i Corbalan (Maltežanin je) po 200, a Mengolo 150 tisuća eura. To je sve još skup podataka kojega tek treba analizirati.

Oreščanin: Analizirat ćemo ih do najsitnijih detalja 

Trener Hajduka Siniša Oreščanin rekao je:

- Imamo dovoljno vremena da napravimo kompletnu analizu protivnika – vrlo studiozno Unitedu pristupa trener. 

- Želimo opravdati ulogu nositelja i plasirati se u iduću rundu natjecanja. Pogledat ćemo njihove utakmice i analizirat ih do najsitnijeg detalja – poruka je Oreščanina.

Kapetan “bijelih” Josip Juranović je dodao:

- Veliki smo favoriti, ali moramo im pristupiti maksimalno ozbiljno. Jedva čekamo tu utakmicu. I već u prvom susretu osigurati prolaz, slaviti već na Malti! Od prve minute agresivnom igrom potvrditi ulogu favorita! 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk