Sport Hajduk

Navikao na trofeje

Tko je novi dopredsjednik Hajduka: ‘Počeo sam kao torcidaš, dolazio na Poljud i u ratnim godinama, prošao cijeli put...’

Navikao na trofeje

Novi dopredsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić, bivši predsjednik i aktualni dopredsjednik VK Jug, predstavio se javnosti u novinarskom salonu stadiona na Poljudu. Zahvalio se predsjedniku Marinu Brbiću na povjerenju.

- Danas smo imali prvi kolegij na kojem sam upoznao i najbliže suradnike – rekao je Jakobušić. Otkrio je da mu je pokojni otac iz Župe Dubrovačke, a majka odnosno nona iz Supetra s Brača. Rođen je 1976. godine, otac je dvoje djece, oženjen.

- Većina me poznajete iz Juga. Od 2007. godine sam u klubu. Između 2013. i 2017. bio sam predsjednik kluba, sada sam dopredsjednik. Dolazim iz grada koji ima kulturu i voli sport, iz kluba koji je navikao na trofeje. Jug je mislim i najtrofejniji klub u državi sa 63 trofeja. Neću reći da je prirodno, ali znakovito je da me predsjednik kontaktirao, zamolio da se pridružim timu, da mu budem prvi suradnik – kazao je Jakobušić.

Rekao je i kako je privatni poduzetnik.

- U pitanju su firme "Lighting", "Typing" i "Brenum". Neke su se okolnosti trebale dogoditi da iz jednog biznisa koji radim 25 godina mogu doći ovdje. Imamo i hotel u Dubrovniku, ali to je sada fokus obitelji. Potpuno sam sada posvećen Hajduku. Malo je sve došlo iznenada pa se ispričavam i brojnim prijateljima i poznanicima. Sinoć nakon sastanka s predsjednikom samo sam telefonirao i slao poruke najbližim prijateljima. Završio sam osnovnu i srednju elektrotehničku školu u Dubrovniku. Upisao sam studij primjenjenog računalstva u Dubrovniku, ali ga nisam završio. Završio sam EMBA na Cotrugli Business School – predstavio se jučer u osnovnim crtama Jakobušić.

Kao odgovor na pitanje zašto je tu pojasnio je.

- Prije svega tu sam radi Marina Brbića. Poznajemo se još od 2014. kada smo se našli u bijelom salonu s kapicom – prisjetio se Jakobušić vremena kada je potpisan ugovor o suradnji Hajduka i Juga.

- Naše druženje se nastavilo i nakon što je otišao iz Hajduka, a ja sam nastavio raditi u Jugu. Mi smo imali neuspješne dvije godine, ali smo nakon toga doživjeli vrhunske uspjehe. Nažalost on to nije uspio s Hajdukom i sada kada se vratio učinilo mu se logično da me zove. Mene je to malo iznenadilo, ali prije svega radi njega sam to prihvatio s obzirom da svi znamo kakav je što se tiče i poštenja i moralnosti. Ujedno netko tko se vrati na isto mjesto zaslužuje veliki respekt.

Jakobušića je dočekalo pitanje o njegovoj navijačkoj opredjeljenosti na koje je spremno odgovorio.

- Naravno da sam navijač Hajduka. Ne samo da sam navijač, nego je nama iz Dubrovnika svaka utakmica gostovanje. Za razliku od vas koji tu živite, kojima je Bogom dano da možete barem ići na gostovanje samo kada idete izvan Splita. Bio sam i dio Torcide, dolazio sam i u ratnim godinama. Pa sam onda dolazio na istok, zatim na zapad, potom u ložu i sada sam ovdje. Prošao sam potpuno cijeli put. Plaćao sam i članarine. Navijač sam Hajduka srcem i dušom. Juga se ne odričem, ali sada sam ovdje.

Kako ćete kombinirati mjesta dopredsjednika u Hajduku i Jugu?

- To su dvije suprotne stvari, organizacije. Hajduk je športsko dioničko društvo i tako funkcionira, zahtjeva puni angažman. Tako sam i došao. Što se tiče Juga to je udruga i volonterizam, kako na mjestu predsjednika tako i na funkciji dopredsjednika. Ostajem tamo, ali na skupštini Juga ćemo definirati taj status. Dubrovnik je toliko daleko da nije moguće od tamo obavljati ovaj posao, od danas sam preselio u Split.

Spominjalo se vaše ime svojedobno i u kontekstu moguće kandidature za mjesto predsjednika Hajduka?

- Više ste vi o tome pisali, nego što je to bilo realno. Nema nikakve tajne, nisam se javio na natječaj, ali kontaktirala me "head hunting" agencija. Na tome je sve i ostalo. Nije to bilo ništa ozbiljno.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk