Sport Hajduk

veliki intervju

Josip Posavec: Zavolio sam Split i Hajduk i bila bi mi čast ostati

veliki intervju

Otkupiti Josipa Posavca ili ne? Nakon nekoliko posljednjih izvedbi, dileme ne bi trebalo biti. Varaždinski vratar, koji će 10. ožujka proslaviti 23. rođendan, ponovno je u odličnoj formi na golu Hajduka, na posljednjoj liniji obrane od suparničkih naleta, i mnogi se navijači nadaju da će ostati u klubu i nakon što mu istekne posudba iz Palerma.

- Nema neke velike tajne. Vjerujem u svoju kvalitetu i rad. To se polako vraća na naplatu. Sretan sam što sam pomogao dečkima svojim intervencijama. Također mi i naš način igre odgovara, no najvažnije je da je momčadski rezultat bolji – kaže Posavec.

Stil igre vam odgovara, mada ofenzivnija orijentacija ostavlja i više prostora suparniku da vas ugrozi?
- Istina, ali s druge strane i mene se dosta koristi u toj igri. Više sudjelujem, više sam „unutra“.

Trener Siniša Oreščanin inzistira na tome da dosta akcija kreće od vas, pa je tu vaša igra nogom jako važna. Posebno radite na tome?

- Sigurno. Imam dobru kontrolu lopte, iako uvijek može bolje. Taj način u kojem više sudjelujem u igri daje mi i više samopouzdanja. Bolje nego kad ne takneš loptu 20 minuta. Volim taj stil, daje mi samopouzdanje i automatizam kad trebam intervenirati.

Atmosfera je u Poljudu nakon dugo vremena dobra, pozitivna. Sedam osvojenih bodova od maksimalnih devet u tri teške utakmice vratila su osmijehe na lica hajdukovaca.

- Situacija je sada mirnija, ali nema euforije. Nastavljamo ponizno raditi. Vjerujem da ovakvim pristupom možemo do Europe – spušta loptu na zemlju Posavec, poručujući da će i sutra protiv Gorice krenuti otvorenoga garda. 

Pripremate li se posebno za suparničke napadače?
- Imam sreću da radim s trenerom vratara Ivicom Roguljićem koji je picajzla, pazi na sve detalje i skrene pozornost na neke sitnice.

A Oreščanin? Kakav je on u odnosu na druge trenere?
- Pedantan je, detaljno analizira, miran je i daje igraču samopouzdanje. To su mu najveće vrline. Ima potencijala postati veliki trener. On je svakako zaslužan za dobru atmosferu koja trenutno vlada. Dišemo kao jedno, više je zezancije u ekipi.

'Ajmo na ono najvažnije pitanje: ostajete li u Hajduku i sljedeće sezone?

- Što god se desi, bit ću sretan. Zavolio sam Split i Hajduk i bila bi mi čast ostati. Moram ispuniti misiju i s Hajdukom izboriti Europu. To je primarni cilj. Ako se i vratim u Palermo, želim da me u Splitu pamte po dobru. Ima još vremena do odluke i trenutno ne razbijam glavu s time.

Kakva je situacija u Palermu, zbog financija mu prijeti oduzimanje bodova iako je drugi u Serie B?
- Nisam baš upoznat s time, iskreno. Više čujem sa strane od prijatelja pa onda tek saznam neke stvari. Čujem da ima turbulencija, ali vjerujem da će se posložiti.

Imali ste ove sezone probleme s ozljedama, kako vam je u tim trenucima bilo gledati suigrače?
- Svi smo mi ljudi i naravno da je teško kad ti se takve stvari dogode. Srećom, prebrodio sam to i sad uživam u nogometu.

Osjetili ste pritisak bijelog dresa?

- Imao sam privilegiju što sam u Palermu već osjetio nešto slično na svojoj koži, tako da sam se pripremio na ono što me čekalo u Splitu. Mentalitet Palerma i Splita tu je negdje. Tamo bi me na ulici svako malo tražili slike, autograme, što mi je bila promjena jer sam došao iz malog Zaprešića. Sada je u Splitu slična stvar. Lijepo mi je tu. Koliko god je teret znati da možeš rastužiti ljude, toliko ih je i čast razveseliti kad pobijediš.

Priča se da ste podijelili dosta dresova otkad ste u Poljudu?

- Da, to je točno. Nema veće sreće od toga da običan čovjek želi nešto od tebe. Znam kako je to. Dolazim sa sela, nisam imao ništa i drago mi je da takve ljude mogu razveseliti. Kad god mogu, to ću i napraviti.

Što biste savjetovali mladim igračima koji su danas u situaciji u kojoj ste vi bili kad ste kao golobradi mladić otišli iz Intera u Palermo?

- Nikad nisam požalio što sam otišao, sve se dogodi s razlogom. Izborio sam svoju poziciju koju je teško kao stranac izboriti. Nisam stagnirao i grijao klupu nego sam igrao od prvog dana. Imam preko 100 seniorskih nastupa, što nije mala stvar. Moja je poruka mladima: najvažnije je otići onamo gdje ćete igrati.

S reprezentacijom U21 čeka vas Euro u lipnju u San Marinu?

- Imamo super generaciju i možemo do dobrog rezultata koji bi mogao biti poticaj za sve naše karijere i cijelu Hrvatsku. Prošlog ljeta nitko od naše glavne reprezentacije u Rusiji nije očekivao onakav uspjeh. Nadamo se da i mi možemo ponoviti sličan rezultat.

Iako ste igrali u Palermu, niste uvijek bili standardni u U21?
- Svatko ima svoj put. Meni je bila čast biti s tim dečkima. Znao sam da moram raditi i iskoristiti priliku kad dođe. Tako je i bilo.

Vidite li se u A selekciji ubrzo? Ako su Kalinić i Livaković sigurna prva dvojica, treće mjesto je čini se posve otvoreno?

- Ne zamaram se time. Sretan sam i ponosan što sam dio generacije koja je izborila Euro do 21 godine. Ako nastavim raditi kao do sada, možda dođem i do A reprezentacije. Uvijek ću biti na raspolaganju. 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk