Sport Hajduk

povratak dalmaciji

Gudelj: Imamo izrazito kvalitetnu momčad, a u njoj ponajboljeg igrača i kapetana Antu Palaversu

povratak dalmaciji

Drugo mjesto Hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji uspjeh je koji donosi mnogo toga. Osim popularnosti, prestiža, novca te svih drugih ‘pozitivnih’ stvari, donosi i jednu vrstu presinga za rezultatom koji se pretače i na mlađe kategorije.

U posljednje vrijeme reprezentativni nogomet na poseban se način uzdigao u kadetskim i juniorskim kategorijama. Stoga nije čudno da se traži rezultat i na toj razini. Među njima je reprezentacija do 19 godina za koju nastupaju igrači taman na raskrižju ulaska u seniorski nogomet. 

O trenutnom kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo te o stanju u stožeru i ekipi progovorio nam je izbornik Ivan Gudelj. Nekadašnja igračka legenda Hajduka na izborničku klupu U-19 reprezentacije ponovo je sjela u kolovozu ove godine. 

– Istina je da se stavlja naglasak na to da se u mlađim kategorijama postiže rezultat. Mislim da je to i ispravno jer rezultat nije zanemariv, ali on također nije primaran – jasnog je stava započeo

Gudelj i pojasnio cilj rada:

– Najbitnije je stvoriti igrače za A reprezentaciju i mislim da po tom pitanju imamo jedan od najjačih sustava u Europi!

Koliko jaku momčad imamo tek trebamo vidjeti. Prvi krug kvalifikacija prošao je uspješno. Doduše, Češka je osvojila njihovu grupu, ali je Hrvatska bez poraza prošla dalje.

– Preuzeo sam generaciju u kojoj je nedostajalo iskustva, ali smo ostvarili cilj. Mnogi će negativno komentirati kako nismo bili prvi jer su u grupi bili Češka, Makedonija i Luksemburg. Međutim, ljudi se varaju jer to više nije kao i prije. Primjerice, za Luksemburg igraju mladi igrači koji imaju dvojno državljanstvo u Francuskoj ili Njemačkoj, gdje igraju u poznatim klubovima – priča nam Gudelj o ‘snalažljivosti’ mladih igrača.

Ipak, Hrvatska je bila bolja od Luksemburžana, dok je s Češkom i Makedonijom remizirala. S pet bodova zauzela je drugo mjesto u skupini.

U drugom stupnju nema mjesta za kiks. Od četiri reprezentacije u grupi samo će jedna ostvariti plasman na Europsko prvenstvo, koje se na ljeto 2019. godine igra u Armeniji. Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Mađarskom i Norveškom.

– Neće biti nimalo lako, tu treba biti oprezan. Njemačka je favorit, u samom su vrhu europskog nogometa, što dovoljno govori činjenica da su direktno ušli u ovaj drugi stupanj. Ni druge dvije reprezentacije nisu loše, tako da nas čeka velik’ posao.

O prognozama je Gudelj skrivao željene ishode, ali je optimistički prozborio:

– U mene nema dileme da želim pobijediti! Ali treba biti racionalan – bit će jako teško. Mi imamo kvalitetu, dobro ćemo se pripremiti i nadamo se da će svi igrači biti zdravi. Prva utakmica je najvažnija, ona će puno toga odrediti za dalje.

Pritom se prisjetio kvalifikacijskih ciklusa iz 2013. godine kada su kao domaćini na dalmatinskim travnjacima ugostili Španjolsku, Belgiju i Francusku. Iako su Hrvati bili ‘outsideri’ kao prvi u skupini plasirali su se dalje. 

– Moja je velika želja da se ove kvalifikacije vrate u Dalmaciju. Prije pet godina stadioni su bili puni, u tri utakmice bilo je preko petnaest tisuća gledatelja! Već smo dobili domaćinstvo, a sad se nadam da će Savez prepoznati prijedlog i uvažiti ga.

Na pohod na prvo mjesto u skupini krenut će sa mnoštvom talentiranih igrača. U karijeri je kroz Gudeljeve ‘ruke’ prošlo krcato današnjih i nekadašnjih A-reprezentativaca, pa dva desetljeća iskustva rada s mlađim reprezentativnim kategorijama čini svoje da je sve lakše prepoznati nogometni ‘biser’.

– Imamo izrazito kvalitetnu momčad pokrivenu u svim zonama, premda smo nekako najtanji u veznoj liniji. Ipak, u njoj imamo ponajboljeg igrača i kapetana Antu Palaversu, a u napadu Michelea Šegu, koji je bio prevaga u Češkoj, te izrazito talentiranog Antonija Marina.

Osim njih, Gudelj je još istaknuo Bulata i Vuškovića kao mlađe godište te Baturinu iz Dinama.

– Osim njih postoje i drugi igrači čiji napredak pratimo, nadajući se da će kroz svoj razvoj dosegnuti A reprezentaciju, što je zapravo i cilj cijele selekcije. Tu je klub osnova razvoja, bez njih se ne može. Za stvaranje jednog sportskog djelatnika i igrača potrebno je vrijeme od desetak godina. Selekcija nije neki trenutak, nego dugotrajni proces – pojašnjava Gudelj.

– U reprezentaciji treba biti pošten kriterij odabira igrača. Važno je imati dobar odnos komunikacije s klubovima jer bi trebalo biti u interesu klubu da stvori igrače za reprezentaciju. Kao što bi trebalo biti čast igrati za reprezentaciju, tako bi trebalo biti i klubu čast da ima nekoga od svojih.
Prije kvalifikacijskog ciklusa čeka ih dvije prijateljske sa Srbijom, a onda u ožujku u boj za plasman na Europsko prvenstvo. Kvalitete ne nedostaje, ali se rezultat lagano probija u prvi plan. •

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk