Sport Hajduk

projekti Našeg Hajduka

Sve ide direktno na račun kluba: 'Dionice Hajduka Tommyju ne otplaćujemo novcem od članarina'

projekti Našeg Hajduka

Stalno se povlače pitanja kako se članarine ne uplaćuju direktno Hajduku te je li sve po zakonu po pitanju pozajmica novca od članarina Hajduku?

- Dionice koje smo kupili od Tommyja nismo plaćali niti ćemo plaćati novcem od članarina, već od drugih prihoda u projektu 'Za sva vrimena!', a oni kroz sponzorstvo odlaze Hajduku. Kada nam je Tommy rekao da će novac koji dobije od nas za dionice uložiti u sponzorstvo Hajduku, bili smo sigurni da dionice trebamo kupiti jer tako sav novac koji skupimo završava Hajduku. Novac od članarina ne diramo, on se također direktno uplaćuje na Hajdukov račun. Na ovaj način klubu smo osigurali oba izvora prihoda. Hajduk je kao dioničko društvo 2009. godine praktično odustao od članarina, kada je prihod od toga iznosio točno samo 7.474 kune. Naš Hajduk je 2011. godine reaktivirao članstvo i udruga je to predala Hajduku, koji je to radio do 2016., godine, kada je donesena poslovna odluka da to preuzme Udruga zajedno s kompletnim Odjelom za članstvo i pripadajućim troškovima. Klub je do tada imao 15 tisuća članova, a mi smo u prvoj godini otišli na preko 40 tisuća, pa se odluka pokazala apsolutno opravdanom. Sada Hajduk ima godišnje oko tri milijuna kuna od članarina i 3,5 milijuna kuna od sponzorstva. Pozajmice će poslužiti za eventualni proces dokapitalizacije, taj novac nikada nećemo tražiti natrag od Hajduka. Klub ga dobiva izravno na svoj račun u realnom vremenu, u trenutku kada se svaka članarina uplati - kaže tajnik Našeg Hajduka Ivan Rilov.

Koliko je zaposlenih u "Našem Hajduku"?

- Udruga Naš Hajduk ima ukupno šest zaposlenika od kojih su dva i pol na proračunu EU projekta za vrijeme njegovog trajanja, preostali u Odjelu za članstvo. Dodatno, dvije osobe su na stručnom osposobljavanju u udruzi (SOR) i njima naknadu isplaćuje država. Po potrebi putem student servisa angažiramo studente za vrijeme povećanog opsega posla u Odjelu za članstvo, a to je kada se primjerice prodaju pretplate. Svi djelatnici su u udruzi zaposleni nakon provedenog javnog natječaja. Nitko iz vodstva udruge ili DPH-ova nije zaposlen ni u udruzi ni u klubu, pa ni itko od njihove rodbine, niti bilo tko prima bilo kakvu naknadu ili beneficije, kako se često insinuira. S Hajdukom je čak potpisan ugovor kojim se to strogo zabranjuje.

Ideja otvaranja puba?

- Prije svega trebam reći da je skupština tek izglasala da se ova ideja razradi, a ne da se odmah ide u njenu provedbu. Nakon analize će se na skupštini odlučiti hoćemo li uopće ući u ovaj projekt. Tražimo stabilni izvor prihoda za otkup dionica, a da nisu mjesečne donacije. U gradu nema prave pivnice, puba na temu Hajduka. Tu bismo organizirali izložbe, predavanja, festivale, debate... To je bitno i zbog širenja priče. Još tražimo lokaciju. Ako itko zna za neki prostor, voljan je ponuditi poslovnu suradnju, neka se javi.

Kao kultni "Flek", samo u Splitu?

- To bi bilo lijepo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk