Sport Hajduk

Analizirali smo status napadača

Tko ispada iz igre... U Kopićevu napadu nema mjesta za Futacsa i Almeidu

Analizirali smo status napadača

Kako će Hajduk dalje promišljati svoj napadački arsenal?

Ima dosta upitnika, ali se može gledati i s vedrije strane. Naime - od viška glava ne boli.

I svi su produktivni, a i Futacs je odbacio štake...

Zabije Ohandza, zabije Said. Doda golove Erceg. Uđe i Almeida i on odmah s klupe zabije.

No, lako je za sad i odmah, svi su pod kontraktom, međutim u ime dobrih, sređenih odnosa za daljnju suradnju trebalo bi s onima što im ugovori istječu na ljeto, dogovoriti produžetak suradnje. Da znaju na čemu su.

Ako se to ne dogodi, od Nove godine su već, primjerice, Franck Ohandza i Marko Futacs slobodni pregovarati s drugim klubovima i dogovoriti odlazak bez odštete već u srpnju.

Zašto dopustiti da recimo jedan Ohandza dogovori sve s... Osijekom?! Spominjemo Osijek jer je jednom u sličnoj situaciji prostrujilo eterom kako bi Osijek rado Ohandzu, pa se onda demantiralo s igračeve strane i govorilo kako nema namjeru odlaziti u druge klubove u HNL. I to je u redu. Ali može u inozemstvo. Napravite filmske “klipove” Ohandzinih pogodaka zadnjih utakmica, pa da vidite kako će klubovi zagristi...

Najviše daje, a nije najbolje plaćen

Ohandzi je najdraže u Hajduku, međutim, ako se ne dogode pomaci u pregovorima, sve je moguće.

Sigurno je i to da trener Željko Kopić želi već od 8. siječnja i prvog treninga (okupljaju se dan ranije, odmah poslije Tri Kralja) imati što je moguće jasniju situaciju.

Da ne govorimo o 15. siječnju kad se kreće prema Zagrebu, a sutradan i leti u Antalyju na dva tjedna priprema. Tamo se radi dugoročni posao, ne samo za proljeće, nego i za – ljetni dio sezone. Tako je govorio Kopić na pressici. Jednociklusna periodizacija. Pripreme za kup i Europu!

Činjenica je i to da nije ravnomjerno raspoređeno plaćanje u napadačkom segmentu. Tako je u mnogim sredinama. Ne možeš napraviti uravnilovku, a dogodi se da najviše daje onaj koji i nije najbolje plaćen.

Pa se tako sada dogodilo “bijelima” da redovito zabija Ohandza, a nije najbolje plaćen. Lani je trajalo povuci-potegni, jedva je pristao da bonusima zarađuje dodatni dio plaće. Uvjetovan kad i ako. Ako igra, ako zabije.

Čvrsta pozicija Saida

Kad pogledamo napadački dio najčvršći ugovor ima Said, do 2020. A Carrillo ga je zbog nepodnošljivog mu ponašanja – udaljio. Srećom se ta situacija izgladila.

Ohandza ima ugovor ispod razine Futacsa, zacijelo i Saida, nije mu se a priori vjerovalo.

Anti Ercegu su produžili ugovor tijekom boravka u Kopenhagenu u kolovozu i bila je to fešta, produžio je ugovor najbolji od svih, podebljan... Ali, Erceg ima sad nagovještaj ponuda, ovako od oka da kažemo, ako mu Brondby daje 500.000 eura, a tako se spominje, trebalo bi i Ercega vezati najnovijim, još debljim ugovorom.

Recimo ponuditi mu 300.000 eura godišnje i Ante bi u Hajduku ostao takoreći doživotno. U suprotnom, kako ga spriječiti ako poželi otići zaraditi novac karijere?!

Dolazimo do iskusnih, visokih centarfora klasičnog tipa, koji nisu baš adaptibilni na (bržu) igru koju preferira Željko Kopić.

Almeida je taj koji je došao da bude novi Futacs, ali je i on često ozlijeđen, nije u najboljem stanju, vremešan, premda kad uđe, lako zabije u više-manje statičnoj ulozi. Isplati li se njegovih... toliko i toliko eura, a sigurno je dobro plaćen, produžavati i za sezonu 18/19?

Naposljetku Futacs, elaborirali smo ga.

Logično je da se Ohandzi dade ugovor kakav bi volio, čvršći, na tragu “lanjskog Futacsa” i da se Ercegu još debljim ugovorom spriječi nakana promišljanja odlaska u Brondby ili kojekuda.

U tim izdacima “salary cup” Hajduka tražio bi da se Futacsa i Almeidu dakako ostavi na proljeće, ali odmah na ljeto prepusti da odu u druge sredine. 

Ante Erceg
Najbolji je golgeter, nije klasični napadač, nego krilni, ali je produktivan. Šteta bi ga bilo izgubiti, iskušenje je da li uzeti od Brondbyja 1,5 milijun eura, kao što njegovi agenti navode da je moguće. U suprotnom, Ercegu dati još deblji ugovor i ostaviti ga – doživotno!

Franck Ohandza
On je bio otpisan, možemo mi sad govoriti što god, ali Carrillo u njega nije imao povjerenja, a i Ohandza je bio nepouzdan, načet, nikad ne znaš kad će prijaviti ozljedu i odustati od ulaska u igru. Sad je to novi čovjek, zabija i ljeti i zimi. I zaslužuje novi ugovor, a la Futacs. U čemu je tajna zna valjda Kopić.

Said Ahmed Said
Prometnuo se u najsigurnijeg napadača, nije ozlijeđen. Dok ga je Carrillo ostavljao da bude prekobrojan, niti među 18, Kopić ga je od prvog dana dobro usmjerio. Tu je Hajduk bio vidovit, dao mu ugovor do 2020. i prava je sreća što nije došlo do raskola, da Said ostane izvan crte kako je to Carrillo bio naumio.

Marko Futacs  
Promijenila se igra, ali se Hajduk snašao i bez njega. Unatoč najavama odmah nakon ozljede još uvijek  mu nisu produžili ugovor. A iznos njegove gaže nije mali i može postati teret. Sad je logičnije da daš bolji ugovor Ohandzi, pa onda nećeš njemu. A lani je bilo obrnuto.

Hugo Almeida  
Vidi se da je bio pravi igrač, vrhunski talent poput Artema Milevskog i može biti ljubimac navijača: “Hugo, Hugo”, ori se s tribina kao nekoć “Mile, Mile”. Ali kad zbrojiš pretrčano puta ugovor, logično je da ga na ljeto odmijene nekim drugim napadačem, mlađim, bržim...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk