Sport Hajduk

od livna do kijeva

Tako blizu, a ipak daleko: prisjetimo se malo Dalića i Hajduka, njegovih susreta i raskrižja s Poljudom

od livna do kijeva

Može se govoriti da je “tata” odabrao Zlatka Dalića, pa reći i nakon Čačića - Mamić, pardon Dalić, ali Dalićev je put potekao iz – Hajduka, u Poljudu su mu korijeni. Hajdukovo je dite.

Dvaput je bio u Hajduku, a dvaput još – zamalo... I nekako je uvijek Dalićevo ime (bilo) u zraku oko Poljuda kao moguća kombinacija, više čak za sportskog direktora nego za trenera; sve do ovog trenutka kad se pojavio kao spasitelj “repke” u Kijevu, s nadom da će uspjeti otići na Mundijal. I onda produžiti dalje...

Dalić je iz Splita krenuo preuzeti mandat od Čačića! 

U Hajduku smiju misliti kako im Dalić kao izbornik neće biti maćeha, Hajdukov je izdanak. A maćeha im uostalom ni Ante Čačić nije bio.

Dalićev prethodnik je znao pozvati pod barjak primjerice Gorana Milovića za reprezentativnu akciju u Rusiju, kao što se sad i Zoran Nižić našao na popisu. Da se prisjetimo malo Dalića i Hajduka, njegovih susreta i raskrižja s Poljudom.

Od Livna do Poljuda

1. Hajdukov junior - Dalić je iz Livna, rođen 26. listopada 1966., odakle je i jedan Mladen Matijanić svojedobno došao u bijeli dres. Došao je u dopunsku selekciju kod Sergija Krešića i ta je mladost obećavala i dala puno.

Omladinski prvaci Jugoslavije 1985. godine u dvostrukom sudaru protiv OFK Beograda, 2:2 na Karaburmi i 4:0 za Hajduk na glavnoj pozornici u Poljudu postali su: Mrduljaš, Dalić, Jarni, Štimac, V. Vladislavić, Andrijašević, Tomić, Miše, Galić, Milanko, Lalić.

Trener Sergije Krešić. Dalić je bio vihorni desni bek/krilo kao što je to bio Jarni s lijeve strane... Ipak, prvoligašku karijeru nije napravio u Hajduku, skupljao je mrvice od minute i onda krenuo na kaljenje, u vinkovački Dinamo (danas Cibaliju), Budućnost, u Velež, profilirao se kao vezni igrač.

2. Povratak devedesetih – kao nogometaš lanisirao se u Varteksu, u Varaždinu je upoznao rad Branka Ivankovića kao trenera, a uz generaciju Mumleka i Vugrineca dao je i sam poseban Varteksov štih počecima HNL-a.

Trener Luka Bonačić ga je vratio u Hajduk 1997. godine. Skupa su se našli te sezone 97/98 tako da se Dalić ozbiljnije kao igrač upisao u knjigu “bijelih”. Bio je opet zajedno u momčadi i s – Antom Mišom, Čačićevim pomoćnikom, baš kao i juniorima “bijelih” desetak godina ranije...

3. Zamalo pomoćnik Ćiri – evo nas u 2005. godini i Hajduk je za trenera izabrao Ćiru Blaževića, a Ćiro poželio u Hajduk za pomoćnika iz Varaždina dovesti sa sobom i – Dalića; zajedno su radili u Varteksu kao glavni i pomoćni trener.

Dok je Ćiro bio u bolnici na operaciji u Austriji, Dalić mu je bio više od desne ruke. No, Dalić se zahvalio Ćiri, zahvalio se Hajduku, rekao je: “Hvala, ali neću. Želim nastaviti sam...”

Odbio Ćiru, izbjegao Debrecen

I postao je trener Varteksa, što mu je bio prvi samostalni posao, umjesto da je Ćiri asistirao u Hajduku. Izbjegao je - Debrecen, a da je on bio uz Ćiru, možda bi i Hajduk i Ćiro zajedno izbjegli 0:8 epilog s Debrecenom...

4. Zvali ga za sportskog direktora – u Hajduku su nedavno, prije koju godinu, prije izbora Gorana Vučevića gajili ideju da im Dalić bude sportski direktor.

Je li tu kumovala livanjska veza s Jakom Andabakom ili ne, teško je reći, ali Dalića se spominjalo, a on se zahvalio na kombinacijama: uvijek je blizak Hajduku, rekao je, Hajduk je njegov, ali... čekao je novi poziv iz Arabije, odnosno Emirata.

U međuvremenu je vodio i Rijeku i Dinamo iz Tirane i Slaven Belupo. I otišao postati slavan u Emirate. Hajduku je bio blizu, tako blizu, a ipak – daleko.

Ipak ostaje činjenica, iz Hajduka je Dalić potekao... ∙   

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk