Sport Hajduk

Ples na rubu

UEFA milostiva prema Hajduku, izbjegnut najgori scenarij kojeg su se svi pribojavali

Ples na rubu

Hajduk je zbog izgreda dijela svojih navijača na gostovanju kod Evertona kažnjen s 40 tisuća eura uz obvezu da se s engleskim klubom dogovori i oko naknade nastale štete. Ovakvom odlukom disciplinskog tijela UEFA-e izbjegnut je najgori scenarij kojeg su se na Poljudu, kao i svi navijači "bijelih", opravdano pribojavali - da Hajduk mora igrati pred praznim stadionom. Ovaj put je UEFA-a imala milosti.

Susret play off runde Europske lige odigran 17. kolovoza je zbog incidenata između dvije skupine navijača, nabacivanja predmetima i sukoba s redarima te proboja navijača Hajduka u prostor između tribine i terena (ne u teren, kao što su vidiljivo je bilo poslije po snimci događaja napravili neki navijači Evertona) bio prekinut na četiri minute. Hajduk je bio prijavljen zbog bacanja predmeta, nereda navijača, ulaska navijača prema terenu i uništavanja imovine. S druge strane Everton je bio prijavljen samo zbog bacanja predmeta.

UEFA-ino kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo CEDB je kaznilo Hajduk novčanom kaznom u iznosu od 40 tisuća eura (oko 300 tisuća kuna), a Hajduk mora i kontaktirati Everton u roku od idućih 30 dana te se nagoditi oko naknade nastale štete koju su napravili navijači splitskog kluba (npr. zbog oštećenih sjedalica). Tu se vjerujemo ne bi trebalo raditi o znatnijem dodatnom iznosu. CEDB je pak Everton kaznio s deset tisuća eura.

Sigurno je na odluku UEFA-e utjecalo i ponašanje navijača Hajduka na uzvratnom susretu na Poljudu koji je protekao u jako dobroj atmosferi, bez incidenata ovakve vrste. Druga je ovo veća kazna koju je Hajduk dobio od UEFA-e ove sezone nakon što je zbog rasističkog ponašanja na utakmici 2. pretkola u Dugopolju protiv Levskog nakon dijelom uvažene žalbe kažnjen s 35 tisuća eura te je za domaći ogled idućeg kola protiv Brøndbyja morao zatvoriti sektor stadiona s najmanje 500 sjedalica.

Podsjetimo, prvotno je tada Hajduk bio kažnjen s 55 tisuća eura i zatvaranjem cijelog stadiona na idućem domaćem susretu, ali je poslije dijelom uvažene žalbe kazna smanjena. Hajduk zbog incidenata navijača stalno pleše na rubu. I ovaj put se provukao, izbjegao težu kaznu, ali ne može klub stalno ovisiti o milosti UEFA-e, sposobnosti odvjetnika...

Da je UEFA-a bila rigoroznija bio bi to veliki udarac sportskim ambicijama i financijskim rezultatima kluba u idućoj sezoni.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk