Sport Hajduk

odgode beru jagode

Hajdukovo izvješće pred Gradsko vijeće: Smanjujemo zaduženost!

odgode beru jagode

Hajduk se pripremio za sjednicu Gradskog vijeća, koja je počela danas, a Bijeli će po dnevnom redu na red doći - sutra, ako ne bude promjena u redoslijedu točaka. Teško će sve danas biti obuhvaćeno. Po najavi dnevnog reda točke 44. i 47. tangiraju  Hajduk, a zapravo od točke 43. počinje sportski dio.

Najprije, financijsko izvješće KK Split, pa je 44. točka financijsko izvješće Hajduka, 45. i 46. su točke posvećene davanju suglasnosti za određene potrebe poslovanja u Javnoj ustanovi 'Športski objekti', pa pod točkom 47. ono zapravo najzanimljivije, najbitnije, prolongiranje otplate kredita Hajduka, obveza "bijelih" prema Gradu Splitu u iznosu od cca 26 milijuna kuna za još godinu dana...

U Hajduku smireno čekaju sjednicu, predsjednik Nadzornog odbora Slaven Marasović nam je rekao:

- Vjerujem da će biti sve u redu, spremni smo odgovoriti na sva pitanja svome vlasniku, predstavnicima Grada Splita. Vjerujem da oni, članovi Gradskog vijeća, vide napredak da Hajduk svake godine funkcionira i posluje sve bolje. Mi smo otvoreni za svaku suradnju, kritiku i prijedloge, a imamo i prostora za napredak, svjesni smo toga. Svi zajedno imamo iste ciljeve, za što bolji i stabilniji Hajduk. Vjerujem da će se izglasati sve što je potrebno – kaže nam Marasović.

Najpotrebnija je – odgoda plaćanja, kredit dospijeva na naplatu 21. listopada i sad treba prolongirati obvezu za još godinu dana sukladno načelnom dogovoru što su ga u lipnju postigli Hajduk i gradonačelnik Ivo Baldasar.

Što se tiče financijskog izvješća s kraja 2015. godine, zanimljivo nam je izvući par detalja koji ukazuju na stanje u Hajduku. U izvješću stoji između ostalog i ovo:

- Društvo (radi se o Hajduku op. a.) zadnjih godina posluje s gubicima, pa akumulirani gubitak na dan 31. prosinca 2015. godine iznosi 139,6 milijuna kuna, a istog dana godinu dana ranije iznosio je 133,2 milijuna kuna. Kratkoročne obveze premašuju kratkoročnu imovinu za 41 milijun kuna, a istog dana godinu ranije iznosile su 31 milijun kuna.
Slijedi i pojašnjenje, da to nije baš sve tako kako bi grube brojke sugerirale. Naime:

- Pogoršanje likvidnosne situacije nije posljedica novih zaduženja nego rezultat promjena u ročnosti ukupnih obveza! Odnosno, obveza prema Gradu koje su u cjelokupnom iznosu  od 26 milijuna klasificirane kao kratkoročne. Grad Split je k tome prihvatio prijedlog od 10. lipnja za pregovaranjem o reprogramu dospjelih obveza sve do 21. listopada 2017. godine o čemu odluku treba donijeti Gradsko vijeće.

Hajduk naglašava:

- Nastavljen je trend smanjenja ukupne zaduženosti, što je vidljivo kroz koeficijent zaduženosti koji opada od 2012. godine naovamo, sa 0,42, preko 0,36, pa 0,35, zatim 0,32 godinu po godinu, do koeficijenta 0,28 koji je izračunat 30. travnja 2016. godine.

Bitno je i ovo napomenuti:

- Za postizanje financijske stabilnosti, osim spomenutog reprogramiranja, Klub radi na realizaciji transfera igrača iz Kluba i u Klub, iz čega se u danim okolnostima, očekuju optimalni sportski i financijski neto efekti - piše između ostaloga u Hajdukovu izvješću za vijećnike Grada Splita.

Hajduk u tom dokumentu najavljuje i značajan rast poslovnih prihoda i novčanih priliva od ulaznica, sponzora i komercijale.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk