Sport Hajduk

1992.

Prvi derbi Hajduka i Dinama; Nije ni počelo, a već se sumnjalo

1992.

Poklepović  je vodio šampionski naraštaj ‘bijelih’ koji se ‘smilovao’ slabašnome sastavu Vlatka Markovića

Poklepović  je vodio šampionski naraštaj ‘bijelih’ koji se ‘smilovao’ slabašnome sastavu Vlatka Markovića

CROPIX arhiv

U narednih mjesec dana, koliko je preostalo do željno iščekivanoga derbija Hajduka i Dinama 22. veljače u Splitu, prisjetit ćemo se ogleda najvećih suparnika u Hrvatskoj nogometnoj ligi, uglavnom poljudskih, te njihovih glavnih protagonista.

Povijesno prvo prvenstvo Hrvatske pripalo je Hajduku, a “bijeli” su slavili i u prvome međusobnom ogledu s tadašnjim HAŠK Građanskim u Maksimiru. Zanimljivo je da je prvi pogodak u 2:1 pobjedi Hajduka postigao sadašnji trener Splićana Ante Miše.

Prvi poljudski derbi u neovisnoj Hrvatskoj odigran je 9. svibnja 1992. godine pred dvadesetak tisuća navijača, a završio je bez pogodaka, pa čak i bez mnogo pravih prigoda. Igrač utakmice bio je Slavko Ištvanić, a najborbeniji na travnjaku aktualni izbornik Hrvatske Slaven Bilić.

- Bila je to tvrda utakmica, bez imalo ljepote. Moglo bi se čak reći da je naš međusobni ogled u Zagrebu bio kudikamo atraktivniji za publiku, dok je iza ove utakmice ipak donekle ostalo razočaranje prikazanim - prisjetio se utakmice njen važni akter Goran Vučević.

Vučević: Igrali smo ziheraški

U izvješću Slobodne stajalo je, naime, kako je Vučević bio jedan od najzapaženijih protagonista, jer je “njegovim mirodijama Hajduk pronašao izgubljenu geometriju igre”. Kasnije je taj susret bio pod povećalom. Špekuliralo se u kuloarima kako je dogovoren pakt o nenapadanju koji je odgovarao objema momčadima.

Hajduk Stanka Poklepovića je imao solidnu bodovnu prednost na vrhu ljestvice, dok je HAŠK Građanskom (koji je prvenstvo okončao na petome mjestu s deset bodova manje od “bijelih”, a pobjeda je donosila dva boda) i bod bio dobar.

- Uoči derbija smo već toliko pobjegli konkurentima da nismo morali jurišati na pobjedu. Igrali smo pomalo ziheraški i čekali svoje prigode, dok je Dinamo bio zadovoljan i bodom. Te sezone imali smo odličnu momčad. Od početka lige uhvatili smo zalet i pobjegli rivalima, a tek smo na kraju malo izdušili - prokopao je po memoriji Vučević kojemu je u sjećanju najviše ostao splitski derbi odigran dvije godine prije u doba bivše države, Hajduk - Dinamo 2:3 na prepunom Poljudu.

HAŠK Građanskom je pak u prvome pravom derbiju HNL-a na Poljudu vodio sadašnji čelni čovjek HNS-a Vlatko Marković.

- Ne mogu se baš prisjetiti tog susreta. Meni se urezala u pamćenje posljednja utakmica Hajduka i Dinama na Starome placu (1:1) 1979. kada me publika izvanredno dočekala - rekao je Marković koji je sezonu prije vodio “bijele”.

Hajduk - HAŠK Građanski 0:0

Split: 9. svibnja 1992. godine. Gradski stadion u Poljudu. Gledatelja oko 20.000. Utakmica 15. kola HNL-a. Sudac: Ivica Vranaričić (Đakovo) - 7,5. Žuti karton: Slišković (HAŠK Građ.) Igrač utakmice: Slavko Ištvanić (HAŠK Građanski) Najborbeniji: Slaven Bilić (Hajduk)

Hajduk: Slavica (7), Osibov (6), Novaković (6), Štimac (6) (od 46. Vladislavić 5,5), Abazi (7), S. Bilić (7), Jeličić (6), Miše (6), Mornar (5,5), Vučević (6,5), Kozniku (5,5).

Dinamo: Ladić (7), Židan (5,5), Panadić (6), Mamić (6), Peršon (-) (od 13. Geršak 5), Ištvanić (7), Duspara (6), Adžić (6,5), Kovačić (6,5), Vig (5,5), Slišković (6) (od 82. Vlaović -).

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 16FirstPrevious[1]2345678910Last