stdClass Object ( [id] => 254588 [title] => Marin Brbić: Ovu godinu ćemo završiti u plusu; Branka Ramljak: Radimo i više nego dobro [alias] => marin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znalo se da će tematska sjednica gradskog vijeća o Hajduku ove jeseni kao i svaka biti zanimljiva, ali dodatno ulje na vatru dolio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. 

Zaiskrilo je nakon što su u javnost procurile informacije kako je od predsjednika uprave Marina Brbića i čelnice NO-a Branke Ramljak zatražio ostavke. U međuvremenu se pojavio i prijedlog udruge 'Naš Hajduk' o dodjeljivanju koncesije na 25 godina na upravljačka prava nad dionicama u vlasništvu grada. Potom je i Baldasar krenuo pomirljivijim tonovima prema toj ideji, i tenzije na relaciji Poljud – Banovina su malo splasnule. 

No sva su spomenuta pitanja ostala otvorena?  

- Ne znam kako je gradonačelnik mogao paušalno ocijeniti moj rad kada nije imao brojke. One sve govore. Mi tvrdimo, što ćemo potkrijepiti materijalima, da Hajduk ima jako dobre poslovne rezultate. Poslovanje iz godine u godinu ide značajnim pomacima naprijed – čudi se Brbić.

A što kažu 'brojke'?

- Poslovanje kluba je jako dobro ako ćemo gledati operativno poslovanje kluba i operativne rezultate. U zadnje tri godine vidi se pomak. Postoje obveze iz prošlosti od kojih nitko ne bježi, ali one se iz godine u godinu smanjuju. Nemoguće je preko noći riješiti velike dubioze - rekao je Brbić.

A što 'brojke' kažu za 2014. godinu?

- Ajmo govoriti o dvije razine poslovanja kluba. Prva je operativno poslovanje bez prodaje igrača, čisto marketing, komercijalni dio poput prodaje naših proizvoda koje smo brandirali, prodaja ulaznica, tv prava, prihodi od UEFA-e... I tu su rashodi kluba bez transferiranja igrača. Kada to gledamo iz godine u godinu u 2010. godini imali smo minus od oko 51 milijun kuna, 2011. je bio 72 milijuna kuna. U 2012. godini počeli smo raditi na prihodima i troškovima i došli smo do brojke od 40 milijuna kuna. U 2013. smanjen je na 28 milijuna kuna, a ove godine je došao do 17 milijuna kuna – priča nam Brbić. 

Pa je nakon šire slike pojasnio.

- Kada bismo gledali samo 2014. razlika od onog što mi uprihodujemo od našeg rada bez prodaje igrača i od onog što potrošimo je 17 milijuna kuna, nekih dva milijuna eura. Tu razliku treba namiriti prodajom igrača – obrazložio je Brbić. A to je kaže i napravljeno.

- Prodajom Pašalića, Andrijaševića, Blaževića ostvarili smo oko 20,5 milijuna neto prihoda. Tri i pol milijuna kuna smo ostali u plusu! Hajduk je ove godine operativno u plusu. To je znak da Hajduk ide dobrim putem - zaključio je Brbić.

No, gradonačelnik je rekao da su trendovi loši?

- Ne, trendovi su izvanredni. Prošle godine smo imali tri milijuna kuna manje prihode od rashoda. Ove godine imat ćemo tri i pol milijuna kuna veće prihode od rashoda. Neka on kaže tvrtku u Hrvatskoj koja ima ovakve trendove u zadnje tri godine. Počevši od rasta prihoda sa 26 na 40 milijuna. U tri godine smo za više od 50 posto digli prihode. Istovremeno su rashodi smanjeni za deset milijuna kuna – nastavio je objašnjavati Brbić.

Bivši gradonačelnik Željko Kerum rekao je da treba otpustiti 25 direktora?

- Otkad smo u klubu troškovi zaposlenika su smanjeni za 15 milijuna kuna. Troškovi zaposlenika su 2011. iznosili 62 milijun kuna, a danas su dvostruko manji 31 milijun. A tadašnji gradonačelnik gospodin Kerum kaže kako bi sada trebalo otpustiti 25 direktora!?! A bili su tu ljudi koji su tada vodili klub i to što sam rekao su bili njihovi rezultati.

Ne negira pritom Brbić kako je te 2011. godine Hajduk imao i velike prihode od prodaje igrača, iznimno zbog transfera Senijada Ibričića i Ivana Strinića. Te godine klub je od transfera uprihodio čak 84 milijuna kuna. Međutim, Hajduku sada nedostaje velikih transfera?

- Čuju se kritike da smo ove godine slab posao napravili na transferima, pogotovo u ljeto. A koga je to Dinamo ovog ljeta transferirao? Ili Rijeka? Svi su se mučili. Transferi se sve teže rade, ali baš zato i idemo dobrim putem jer se razlika operativnih prihoda i rashoda bez prodaje igrača približava nuli. Po mojim procjenama Hajduk bi 2016. mogao po pitanju razlike prihoda i rashoda biti na nuli. Tada će se sve ono što se zaradi prodajom igrača moći investirati u igrače.

No, prethodno se naravno mora završiti priča oko starih dugovanja?

- Mukotrpno je stalno smanjivati taj dug.

Vama i NO-u gradonačelnik spočitava što se nije vraćao kredit za koji je grad Split bio jamac?

- Jedna Rijeka koja ima privatnog vlasnika dobila je 4,6 milijuna kuna godišnje od grada. Hipotetski, da Hajduk toliko godišnje dobija, u šest godina od 2009. naovamo bilo bi to 27,6 milijuna. Pokrio bi se tako cijeli iznos kredita. Treba razbiti tu famu da je Hajduk izuzev kredita dobio nešto od grada. Hajduk od grada od preoblikovanja 2009. naovamo nije dao ništa, ni lipe. Osim naravno, što je bio jamac za kredit. 

No iz grada se pozivaju na postavljanje travnjaka i druge investicije u infrastrukturu?

- Prema ugovoru o koncesiji koji je napravljen prilikom preoblikovanja grad se obvezao da će pokrivati troškove investicijskih ulaganja u stadion. Nije dakle Hajduk ništa dobio. Čak ćemo na ime investicijskih ulaganja tražiti pet milijuna kuna. Ove godine grad je pokazao dobru volju postavljanjem travnjaka, no vidjeli su svi koliko nam je taj travnjak koji nije 'taknut' od 1979. izazivao problema. 

Baldasar je spočitovao (ne)vraćanje kredita? Ako se dobro poslovalo, zašto se nije vraćao i kredit?

- Imali smo izgledan transfer u petom mjesecu jednog našeg mladog igrača, da ne spominjem imena (nap.a. Andrije Balića u Tottenham). Bili smo vrlo blizu transfera. Nakon toga transfer Vršajevića nakon SP-a je također bio dogovoren. Nije potpisan samo zato što se čekala radna dozvola tamošnjeg nogometnog saveza koja nažalost nije stigla. To je rijedak slučaj da Englezi zbog manjka od dvije utakmice nekome nisu dali dozvolu. Da smo ostvarili ta dva transfera, a bila su jako blizu, danas bismo na računu imali dva milijuna eura više. Veliki dio bi bio proslijeđen gradu, situacija bi bila sasvim drugačija.

Bili su u igri i drugi transferi?

- Nogometno tržište je u krizi, ali i ekonomija. Stoga je uz sve to naš rezultat izuzetno dobar. Tvrdim da Hajduk može još više i bolje, samo nam treba vremena. Uvjeren sam da će dogodine naš prihod biti još i veći unatoč tome što se prognozira pad BDP-a i još lošija ekonomska situacija. Imat ćemo još i bolji ekonomski rezultat. No, nemojmo se zavaravati, naravno da ovisimo i o rezultatima prve momčadi. Ako prva momčad igra dobro, pogotovo plasman u skupinu Europske lige bi nas brzometno vratio tamo gdje nam je mjesto jer bi prihodi značajno rasli.

Kritizirani su i rezultati?

-  Imamo rast prihoda, pad troškova, smanjivanje operativnog gubitka bez prodaje igrača, i ulazak u zonu pozitivnog s prodajom igrača. Teško da je rezultat s obzirom na stanje u klubu koje smo zatekli i okolnosti mogao biti bolji. Osvojili smo jedan kup 2013. No što smo ukupno u zadnjih deset godina osvojili? Nije to ništa lošije nego kada je grad prije upravljao klubom! Jedne godine se ušlo u Europsku ligu, a mi smo ove godine došli do play off runde. Nisu ni sportski rezultati tako loši kao što ih neki žele prikazati. Imamo veće operativne prihode bez prodaje igrača nego ih je klub imao 2010. kada se s puno skupljom momčadi ušlo u Europsku ligu pa se samo od UEFA-e zaradilo desetak ili i više milijuna kuna.

Što predlažete dalje?

- Tražit ćemo od grada da se revidira ugovor o jamstvu između grada i Hajduka. Ne bježimo od tog duga, želimo ga vratiti. Želimo da nam se prvo prizna dio kao ulaganje u investicije. Hajduk tu potražuje na ime investicijskih ulaganja u infrastrukturu oko pet milijuna kuna. Želimo zatim da se promjeni kamatna stopa, neprirodno je da mi plaćamo 15 posto. Treće je da želimo da Split kao i ostali gradovi da nešto klubu. Ako može HNK dobiti 40 ili 50 milijuna kuna zašto ne može Hajduk dobiti deset posto od toga. Ne treba nam novac, spremni smo i da se taj dio prebije s kreditom. I željeli bismo da rok otplate kredite bude deset godina. Onda bi to bila druga pjesma. Normalna kamatne stopa, duža ročnost, da imamo isti ili sličan status kao i klubovi u drugim gradovima i da nam se prizna ono što smo već napravili na stadionu.

Gradonačelnik je rekao da imate previsoku plaću?

- Došao sam u Hajduk s jednog visoko rangiranog radnog mjesta, imao sam jaku dobru plaću. Kada sam dolazio razgovarali smo o plaći. Nikome ništa nisam ukrao. Da je tada bilo govora o manjoj plaći razmislio bih hoću li doći, vjerojatno ne bih. Nije u redu da se od mene traži smanjenje plaće devet mjeseci prije isteka mandata. Koji su razlozi da sada smanjim plaću? To je plasirano pitanje postavljeno da bi se stvorila loša klima. Gradonačelnik kaže da bih se trebao odreći plaće. Ne znam tko se tko uopće od njih tamo odrekao plaće, bez uvrede ikome. To je bilo populistički.

Taj je neugodni razgovor vođen je nakon domaćeg poraza od Dinama?

- Ako nije bio zadovoljan što nismo ušli u skupinu Europske lige nisam ni ja, ali to je naša realnost. Ako ćemo do kraja biti iskreni s obzirom i na to koliko nam se pomoglo. Ako grad Zagreb pomaže svom klubu (nap.a. 245 milijuna kuna u deset godina), a Split osim jamstva Hajduku daje nulu kako može misliti da možemo biti ravnopravni. Bili bismo s 245 milijuna. Pogotovo u situaciji kada se istovremeno borimo i za ravnopravnost u hrvatskom nogometu.

Koliko ste 'kostura iz ormara', starih dugova vratili?

- Oko 60 milijuna starih dugova smo morali vratiti. Ostalo je još nešto, četiri-pet sporova. Naravno, uz kredit.

Što mislite o prijedlogu Našeg Hajduka o koncesiji na 25 godina na upravljačka prava nad dionicama koje su vlasništvu grada?

- Mogu to komentirati samo kao privatna osoba, ne bih to htio komentirati kao predsjednik uprave jer je s obzirom na moju funkciju na meni je da upravljam klubom, naravno u suradnji s većinskim vlasnikom, a to je stvar o kojoj bi se trebalo pitati baš većinskog vlasnika grad Split. Privatno smatram kako je to dobra ideja. Klubu apsolutno treba stabilnost, stalno su svi u klubu pod stresom. To bi bio dobar put za klub.

Od grada Hajduk traži i potporu na drugim poljima?

- Klub je vlasništvo grada, tako se treba i ponašati, stati uz bok Hajduka, između ostalog i u borbi za status u HNS-u, i u cijeloj priči oko regularnosti u HNL-u. Vlasnik kluba ima i moralnu i financijsku odgovornost. Mi smo trgovačko društvo. Ulazak u Ligu prvaka nosi osam-devet milijuna eura. Bez traženja ravnopravnog statuss mi ne možemo ući u borbu za to.

Kako preko bogatijih Dinama i Rijeke? Teško?

- Točno. Ali Rijeci koja je u većinskom privatnom vlasništvu grad daje godišnje 4,6 milijuna kuna, HNS je Rijeci za stadion dao milijun eura. Da ni ne govorimo koliko dobija Dinamo.

HNS je obećao i Hajduku pomoć kod postavljanja brojača na Poljud?

- S HNS-om smo razgovarali o tome da će dati zajam Hajduku od 2,5 milijuna kuna za brojače koji bi se vraćao kroz odigravanje utakmica reprezentacije na Poljudu. Taj iznos bi se po grubim računicama vratio kroz pet utakmica. Pregovaralo se šest mjeseci, da bi nam na kraju predsjednik Šuker rekao da to neće napraviti.

Kada će onda reprezentacija na Poljud?

- Prethodne uprave kluba imale su i dogovor s HNS-om da će se dvije velike utakmice kvalifikacija za SP 2014. igrati na Poljudu, a potom je rečeno da ne može zato što nemamo brojače i video nadzor. Sada kada ih imamo bit će neki famozni natječaj. Još nas oko toga nitko nije kontaktirao.

A gospođa prof. dr.Branka Ramljak na vrhu je Nadzornog odbora Hajduka već godinu i pol, najprije je bila dopredsjednica, a onda je ostavkom, odnosno zamrznutim statusom prvog čelnika dr. Josipa Paladina, preuzela vodstvo “nadzornika”.

Postala je, među ostalim, poznata i po izjavi:

– Čeka nas na jesen tematska sjednica Gradskog vijeća i pravo da vam kažem već mi je muka u želucu od tog sastanka!

Izrekla je to u srpnju, tijekom Skupštine dioničara “bijelih”, kad je obrazlagala “brojke i slova” rada uprave, na skupu održanom u Bijelom salonu Gradskog stadiona u Poljudu.

Rekla je čisto i bistro. Muka mi je već... Mučnina. Muka ježova. Znala je unaprijed da će biti povuci-potegni, prepucavanje i nadmudrivanje, rasprave na temu radi li ova uprava Hajduka dobro ili, kako bi se to reklo, dovoljno dobro?

Jesen stiže. Sastanak ante portas Baldasar. Radite li, dakle, dobro?

– Da, dobro... Radimo i više nego dobro! I naravno da smo zaslužili ostati do kraja mandata, da odradimo iduću godinu, a onda ćemo sve dalje vidjeti...
U prilog mojoj tvrdnji idu rezultati ostvareni u prethodne tri godine. Pozitivan trend nije fraza. Posebno u tekućoj 2014. godini.

Dakle, treba vas pustiti na miru da i dalje nesmetano radite?

– Svakako. To smo zaslužili.

A što kažete za predsjednika uprave Marina Brbića?

– On je prisutan na svakoj našoj sjednici, iznosi referat, daje uvid u poteze, obrazlaže što je bilo ili traži odobrenje za buduće. On je dužan prezentirati poslovanje usmeno i pismeno, i to redovito i čini. On će sam sebe sačuvati ili mu leti glava! Hoću reći da mi sve kontinuirano pratimo i da smo s gospodinom Brbićem na zajedničkom valu, na istoj valnoj dužini. Nema iznenađenja, ni praznog hoda. Dakle, sve što se događa apsolutno znamo i pratimo, u realnom vremenu.
U kontaktu smo i inače, da ne kažem svakodnevno, a ne samo na sjednicama. To je baš timski rad. I na to možemo biti ponosni.

Rekli ste da će vam biti muka? Zbog čega?

– Je, je, muka... Pa to ste možda malo i pogrešno shvatili. Jer, muka mi je i od odgovornosti. Kao kad učenik ide na ispit. Ja jesam profesorica, ali ovo je ispit za nas.

Onda ste sad učenica, studentica pred profesorom Baldasarom? Ispitivat će vas gradski vijećnici?

– A tako je. Moraš osjećati odgovornost. I respekt. Ako si odgovorna osoba. A svi mi to jesmo.

Znači, deplasirano je pitanje treba li mijenjati model upravljanja, možda ljude?

– Svi mi unutra dajemo najbolje od sebe, znam to dobro jer sam s tim ljudima evo već tri godine duboko unutra i pohvatali smo sve konce.
Bilo je teško, puno posla. Uvijek se može bolje raditi, to je lako reći. Međutim, kad sagledate naše rezultate u tri godine, trend koji smo apsolutno podigli i postigli, onda zaslužujemo priznanje. I povjerenje.
To je moje duboko mišljenje, bez namjere da se hvalim.

Što kažete na projekt, elaborat Udruge “Naš Hajduk” o 25 godina koncesije?

– Mi smo proizvod, izravan produkt “Našeg Hajduka” i naravno da smo na zajedničkom tragu. Kako bi to bilo da nismo kad su nas baš oni izabrali?! A mi uzvratili na povjerenje najbolje što smo mogli. Držim da se politika ne smije miješati u rad Hajduka, da to ne bi bilo dobro, dapače, pokazalo se već u prošlosti kao kontraproduktivno. Pogubno. Moraju nas pustiti da radimo. Napokon, zamjera se kako nismo donijeli dovoljno novca, a mi smo i nekidan potpisali ugovor s Croatia osiguranjem, mislim da je to izniman uspjeh u posebno teškim okolnostima krize.I time pokazujemo da smo umješni. Klub funkcionira i dobili smo još jednog sponzora!

Osigurali ste se za sjednicu Gradskog vijeća?!

– Ha-ha, dobra igra riječi, ali, šalu na stranu, zar nije tako!? Novi sponzor nije mala stvar.

A da se kredit vrati kroz deset godina? Hoće li vijećnici na to pristati? Vi ste nam prvi otkrili kako je 3,8 milijuna kuna iznos koji ste ove godine vratili Gradu. Jer, da ste dali makar malo više, onda bi normalan život Hajduka, svakodnevica, došla u pitanje?

– Točno tako. Ako “Naš Hajduk” misli da bi se to moglo protegnuti na deset godina, onda oni sigurno dobro znaju te procjene u razgovorima.

A vi i idućih 25 godina?! Tek ste godinu i pol?

– Koncesija je koncesija, to je jedna stavka za razgovore, dogovore... Nego, dobijmo mandat za iduću godinu, to smo povjerenje zaslužili.

FRANE VULAS, SLAVEN ALFIREVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Politika se ne smije miješati u rad Hajduka, to ne bi bilo dobro, dapače, pokazalo se već u prošlosti kao kontraproduktivno. Pogubno. Moraju nas pustiti da radimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije gradskog vijeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-11-24 21:47:09 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-11-24 22:08:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-11-24 21:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9734 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/11/24/SD_specijal/brbic_ramljak-160814.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14795959 Threads: 1 Questions: 3131570052 Slow queries: 6971040 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234597483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/marin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro-254588 [printLink] => /sport/hajduk/marin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro-254588?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Politika se ne smije miješati u rad Hajduka, to ne bi bilo dobro, dapače, pokazalo se već u prošlosti kao kontraproduktivno. Pogubno. Moraju nas pustiti da radimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije gradskog vijeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marin Brbić: Ovu godinu ćemo završiti u plusu; Branka Ramljak: Radimo i više nego dobro [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-10-14-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/24/SD_specijal/brbic_ramljak-160814.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/24/SD_specijal/brbic_ramljak-160814.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znalo se da će tematska sjednica gradskog vijeća o Hajduku ove jeseni kao i svaka biti zanimljiva, ali dodatno ulje na vatru dolio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. 

Zaiskrilo je nakon što su u javnost procurile informacije kako je od predsjednika uprave Marina Brbića i čelnice NO-a Branke Ramljak zatražio ostavke. U međuvremenu se pojavio i prijedlog udruge 'Naš Hajduk' o dodjeljivanju koncesije na 25 godina na upravljačka prava nad dionicama u vlasništvu grada. Potom je i Baldasar krenuo pomirljivijim tonovima prema toj ideji, i tenzije na relaciji Poljud – Banovina su malo splasnule. 

No sva su spomenuta pitanja ostala otvorena?  

- Ne znam kako je gradonačelnik mogao paušalno ocijeniti moj rad kada nije imao brojke. One sve govore. Mi tvrdimo, što ćemo potkrijepiti materijalima, da Hajduk ima jako dobre poslovne rezultate. Poslovanje iz godine u godinu ide značajnim pomacima naprijed – čudi se Brbić.

A što kažu 'brojke'?

- Poslovanje kluba je jako dobro ako ćemo gledati operativno poslovanje kluba i operativne rezultate. U zadnje tri godine vidi se pomak. Postoje obveze iz prošlosti od kojih nitko ne bježi, ali one se iz godine u godinu smanjuju. Nemoguće je preko noći riješiti velike dubioze - rekao je Brbić.

A što 'brojke' kažu za 2014. godinu?

- Ajmo govoriti o dvije razine poslovanja kluba. Prva je operativno poslovanje bez prodaje igrača, čisto marketing, komercijalni dio poput prodaje naših proizvoda koje smo brandirali, prodaja ulaznica, tv prava, prihodi od UEFA-e... I tu su rashodi kluba bez transferiranja igrača. Kada to gledamo iz godine u godinu u 2010. godini imali smo minus od oko 51 milijun kuna, 2011. je bio 72 milijuna kuna. U 2012. godini počeli smo raditi na prihodima i troškovima i došli smo do brojke od 40 milijuna kuna. U 2013. smanjen je na 28 milijuna kuna, a ove godine je došao do 17 milijuna kuna – priča nam Brbić. 

Pa je nakon šire slike pojasnio.

- Kada bismo gledali samo 2014. razlika od onog što mi uprihodujemo od našeg rada bez prodaje igrača i od onog što potrošimo je 17 milijuna kuna, nekih dva milijuna eura. Tu razliku treba namiriti prodajom igrača – obrazložio je Brbić. A to je kaže i napravljeno.

- Prodajom Pašalića, Andrijaševića, Blaževića ostvarili smo oko 20,5 milijuna neto prihoda. Tri i pol milijuna kuna smo ostali u plusu! Hajduk je ove godine operativno u plusu. To je znak da Hajduk ide dobrim putem - zaključio je Brbić.

No, gradonačelnik je rekao da su trendovi loši?

- Ne, trendovi su izvanredni. Prošle godine smo imali tri milijuna kuna manje prihode od rashoda. Ove godine imat ćemo tri i pol milijuna kuna veće prihode od rashoda. Neka on kaže tvrtku u Hrvatskoj koja ima ovakve trendove u zadnje tri godine. Počevši od rasta prihoda sa 26 na 40 milijuna. U tri godine smo za više od 50 posto digli prihode. Istovremeno su rashodi smanjeni za deset milijuna kuna – nastavio je objašnjavati Brbić.

Bivši gradonačelnik Željko Kerum rekao je da treba otpustiti 25 direktora?

- Otkad smo u klubu troškovi zaposlenika su smanjeni za 15 milijuna kuna. Troškovi zaposlenika su 2011. iznosili 62 milijun kuna, a danas su dvostruko manji 31 milijun. A tadašnji gradonačelnik gospodin Kerum kaže kako bi sada trebalo otpustiti 25 direktora!?! A bili su tu ljudi koji su tada vodili klub i to što sam rekao su bili njihovi rezultati.

Ne negira pritom Brbić kako je te 2011. godine Hajduk imao i velike prihode od prodaje igrača, iznimno zbog transfera Senijada Ibričića i Ivana Strinića. Te godine klub je od transfera uprihodio čak 84 milijuna kuna. Međutim, Hajduku sada nedostaje velikih transfera?

- Čuju se kritike da smo ove godine slab posao napravili na transferima, pogotovo u ljeto. A koga je to Dinamo ovog ljeta transferirao? Ili Rijeka? Svi su se mučili. Transferi se sve teže rade, ali baš zato i idemo dobrim putem jer se razlika operativnih prihoda i rashoda bez prodaje igrača približava nuli. Po mojim procjenama Hajduk bi 2016. mogao po pitanju razlike prihoda i rashoda biti na nuli. Tada će se sve ono što se zaradi prodajom igrača moći investirati u igrače.

No, prethodno se naravno mora završiti priča oko starih dugovanja?

- Mukotrpno je stalno smanjivati taj dug.

Vama i NO-u gradonačelnik spočitava što se nije vraćao kredit za koji je grad Split bio jamac?

- Jedna Rijeka koja ima privatnog vlasnika dobila je 4,6 milijuna kuna godišnje od grada. Hipotetski, da Hajduk toliko godišnje dobija, u šest godina od 2009. naovamo bilo bi to 27,6 milijuna. Pokrio bi se tako cijeli iznos kredita. Treba razbiti tu famu da je Hajduk izuzev kredita dobio nešto od grada. Hajduk od grada od preoblikovanja 2009. naovamo nije dao ništa, ni lipe. Osim naravno, što je bio jamac za kredit. 

No iz grada se pozivaju na postavljanje travnjaka i druge investicije u infrastrukturu?

- Prema ugovoru o koncesiji koji je napravljen prilikom preoblikovanja grad se obvezao da će pokrivati troškove investicijskih ulaganja u stadion. Nije dakle Hajduk ništa dobio. Čak ćemo na ime investicijskih ulaganja tražiti pet milijuna kuna. Ove godine grad je pokazao dobru volju postavljanjem travnjaka, no vidjeli su svi koliko nam je taj travnjak koji nije 'taknut' od 1979. izazivao problema. 

Baldasar je spočitovao (ne)vraćanje kredita? Ako se dobro poslovalo, zašto se nije vraćao i kredit?

- Imali smo izgledan transfer u petom mjesecu jednog našeg mladog igrača, da ne spominjem imena (nap.a. Andrije Balića u Tottenham). Bili smo vrlo blizu transfera. Nakon toga transfer Vršajevića nakon SP-a je također bio dogovoren. Nije potpisan samo zato što se čekala radna dozvola tamošnjeg nogometnog saveza koja nažalost nije stigla. To je rijedak slučaj da Englezi zbog manjka od dvije utakmice nekome nisu dali dozvolu. Da smo ostvarili ta dva transfera, a bila su jako blizu, danas bismo na računu imali dva milijuna eura više. Veliki dio bi bio proslijeđen gradu, situacija bi bila sasvim drugačija.

Bili su u igri i drugi transferi?

- Nogometno tržište je u krizi, ali i ekonomija. Stoga je uz sve to naš rezultat izuzetno dobar. Tvrdim da Hajduk može još više i bolje, samo nam treba vremena. Uvjeren sam da će dogodine naš prihod biti još i veći unatoč tome što se prognozira pad BDP-a i još lošija ekonomska situacija. Imat ćemo još i bolji ekonomski rezultat. No, nemojmo se zavaravati, naravno da ovisimo i o rezultatima prve momčadi. Ako prva momčad igra dobro, pogotovo plasman u skupinu Europske lige bi nas brzometno vratio tamo gdje nam je mjesto jer bi prihodi značajno rasli.

Kritizirani su i rezultati?

-  Imamo rast prihoda, pad troškova, smanjivanje operativnog gubitka bez prodaje igrača, i ulazak u zonu pozitivnog s prodajom igrača. Teško da je rezultat s obzirom na stanje u klubu koje smo zatekli i okolnosti mogao biti bolji. Osvojili smo jedan kup 2013. No što smo ukupno u zadnjih deset godina osvojili? Nije to ništa lošije nego kada je grad prije upravljao klubom! Jedne godine se ušlo u Europsku ligu, a mi smo ove godine došli do play off runde. Nisu ni sportski rezultati tako loši kao što ih neki žele prikazati. Imamo veće operativne prihode bez prodaje igrača nego ih je klub imao 2010. kada se s puno skupljom momčadi ušlo u Europsku ligu pa se samo od UEFA-e zaradilo desetak ili i više milijuna kuna.

Što predlažete dalje?

- Tražit ćemo od grada da se revidira ugovor o jamstvu između grada i Hajduka. Ne bježimo od tog duga, želimo ga vratiti. Želimo da nam se prvo prizna dio kao ulaganje u investicije. Hajduk tu potražuje na ime investicijskih ulaganja u infrastrukturu oko pet milijuna kuna. Želimo zatim da se promjeni kamatna stopa, neprirodno je da mi plaćamo 15 posto. Treće je da želimo da Split kao i ostali gradovi da nešto klubu. Ako može HNK dobiti 40 ili 50 milijuna kuna zašto ne može Hajduk dobiti deset posto od toga. Ne treba nam novac, spremni smo i da se taj dio prebije s kreditom. I željeli bismo da rok otplate kredite bude deset godina. Onda bi to bila druga pjesma. Normalna kamatne stopa, duža ročnost, da imamo isti ili sličan status kao i klubovi u drugim gradovima i da nam se prizna ono što smo već napravili na stadionu.

Gradonačelnik je rekao da imate previsoku plaću?

- Došao sam u Hajduk s jednog visoko rangiranog radnog mjesta, imao sam jaku dobru plaću. Kada sam dolazio razgovarali smo o plaći. Nikome ništa nisam ukrao. Da je tada bilo govora o manjoj plaći razmislio bih hoću li doći, vjerojatno ne bih. Nije u redu da se od mene traži smanjenje plaće devet mjeseci prije isteka mandata. Koji su razlozi da sada smanjim plaću? To je plasirano pitanje postavljeno da bi se stvorila loša klima. Gradonačelnik kaže da bih se trebao odreći plaće. Ne znam tko se tko uopće od njih tamo odrekao plaće, bez uvrede ikome. To je bilo populistički.

Taj je neugodni razgovor vođen je nakon domaćeg poraza od Dinama?

- Ako nije bio zadovoljan što nismo ušli u skupinu Europske lige nisam ni ja, ali to je naša realnost. Ako ćemo do kraja biti iskreni s obzirom i na to koliko nam se pomoglo. Ako grad Zagreb pomaže svom klubu (nap.a. 245 milijuna kuna u deset godina), a Split osim jamstva Hajduku daje nulu kako može misliti da možemo biti ravnopravni. Bili bismo s 245 milijuna. Pogotovo u situaciji kada se istovremeno borimo i za ravnopravnost u hrvatskom nogometu.

Koliko ste 'kostura iz ormara', starih dugova vratili?

- Oko 60 milijuna starih dugova smo morali vratiti. Ostalo je još nešto, četiri-pet sporova. Naravno, uz kredit.

Što mislite o prijedlogu Našeg Hajduka o koncesiji na 25 godina na upravljačka prava nad dionicama koje su vlasništvu grada?

- Mogu to komentirati samo kao privatna osoba, ne bih to htio komentirati kao predsjednik uprave jer je s obzirom na moju funkciju na meni je da upravljam klubom, naravno u suradnji s većinskim vlasnikom, a to je stvar o kojoj bi se trebalo pitati baš većinskog vlasnika grad Split. Privatno smatram kako je to dobra ideja. Klubu apsolutno treba stabilnost, stalno su svi u klubu pod stresom. To bi bio dobar put za klub.

Od grada Hajduk traži i potporu na drugim poljima?

- Klub je vlasništvo grada, tako se treba i ponašati, stati uz bok Hajduka, između ostalog i u borbi za status u HNS-u, i u cijeloj priči oko regularnosti u HNL-u. Vlasnik kluba ima i moralnu i financijsku odgovornost. Mi smo trgovačko društvo. Ulazak u Ligu prvaka nosi osam-devet milijuna eura. Bez traženja ravnopravnog statuss mi ne možemo ući u borbu za to.

Kako preko bogatijih Dinama i Rijeke? Teško?

- Točno. Ali Rijeci koja je u većinskom privatnom vlasništvu grad daje godišnje 4,6 milijuna kuna, HNS je Rijeci za stadion dao milijun eura. Da ni ne govorimo koliko dobija Dinamo.

HNS je obećao i Hajduku pomoć kod postavljanja brojača na Poljud?

- S HNS-om smo razgovarali o tome da će dati zajam Hajduku od 2,5 milijuna kuna za brojače koji bi se vraćao kroz odigravanje utakmica reprezentacije na Poljudu. Taj iznos bi se po grubim računicama vratio kroz pet utakmica. Pregovaralo se šest mjeseci, da bi nam na kraju predsjednik Šuker rekao da to neće napraviti.

Kada će onda reprezentacija na Poljud?

- Prethodne uprave kluba imale su i dogovor s HNS-om da će se dvije velike utakmice kvalifikacija za SP 2014. igrati na Poljudu, a potom je rečeno da ne može zato što nemamo brojače i video nadzor. Sada kada ih imamo bit će neki famozni natječaj. Još nas oko toga nitko nije kontaktirao.

A gospođa prof. dr.Branka Ramljak na vrhu je Nadzornog odbora Hajduka već godinu i pol, najprije je bila dopredsjednica, a onda je ostavkom, odnosno zamrznutim statusom prvog čelnika dr. Josipa Paladina, preuzela vodstvo “nadzornika”.

Postala je, među ostalim, poznata i po izjavi:

– Čeka nas na jesen tematska sjednica Gradskog vijeća i pravo da vam kažem već mi je muka u želucu od tog sastanka!

Izrekla je to u srpnju, tijekom Skupštine dioničara “bijelih”, kad je obrazlagala “brojke i slova” rada uprave, na skupu održanom u Bijelom salonu Gradskog stadiona u Poljudu.

Rekla je čisto i bistro. Muka mi je već... Mučnina. Muka ježova. Znala je unaprijed da će biti povuci-potegni, prepucavanje i nadmudrivanje, rasprave na temu radi li ova uprava Hajduka dobro ili, kako bi se to reklo, dovoljno dobro?

Jesen stiže. Sastanak ante portas Baldasar. Radite li, dakle, dobro?

– Da, dobro... Radimo i više nego dobro! I naravno da smo zaslužili ostati do kraja mandata, da odradimo iduću godinu, a onda ćemo sve dalje vidjeti...
U prilog mojoj tvrdnji idu rezultati ostvareni u prethodne tri godine. Pozitivan trend nije fraza. Posebno u tekućoj 2014. godini.

Dakle, treba vas pustiti na miru da i dalje nesmetano radite?

– Svakako. To smo zaslužili.

A što kažete za predsjednika uprave Marina Brbića?

– On je prisutan na svakoj našoj sjednici, iznosi referat, daje uvid u poteze, obrazlaže što je bilo ili traži odobrenje za buduće. On je dužan prezentirati poslovanje usmeno i pismeno, i to redovito i čini. On će sam sebe sačuvati ili mu leti glava! Hoću reći da mi sve kontinuirano pratimo i da smo s gospodinom Brbićem na zajedničkom valu, na istoj valnoj dužini. Nema iznenađenja, ni praznog hoda. Dakle, sve što se događa apsolutno znamo i pratimo, u realnom vremenu.
U kontaktu smo i inače, da ne kažem svakodnevno, a ne samo na sjednicama. To je baš timski rad. I na to možemo biti ponosni.

Rekli ste da će vam biti muka? Zbog čega?

– Je, je, muka... Pa to ste možda malo i pogrešno shvatili. Jer, muka mi je i od odgovornosti. Kao kad učenik ide na ispit. Ja jesam profesorica, ali ovo je ispit za nas.

Onda ste sad učenica, studentica pred profesorom Baldasarom? Ispitivat će vas gradski vijećnici?

– A tako je. Moraš osjećati odgovornost. I respekt. Ako si odgovorna osoba. A svi mi to jesmo.

Znači, deplasirano je pitanje treba li mijenjati model upravljanja, možda ljude?

– Svi mi unutra dajemo najbolje od sebe, znam to dobro jer sam s tim ljudima evo već tri godine duboko unutra i pohvatali smo sve konce.
Bilo je teško, puno posla. Uvijek se može bolje raditi, to je lako reći. Međutim, kad sagledate naše rezultate u tri godine, trend koji smo apsolutno podigli i postigli, onda zaslužujemo priznanje. I povjerenje.
To je moje duboko mišljenje, bez namjere da se hvalim.

Što kažete na projekt, elaborat Udruge “Naš Hajduk” o 25 godina koncesije?

– Mi smo proizvod, izravan produkt “Našeg Hajduka” i naravno da smo na zajedničkom tragu. Kako bi to bilo da nismo kad su nas baš oni izabrali?! A mi uzvratili na povjerenje najbolje što smo mogli. Držim da se politika ne smije miješati u rad Hajduka, da to ne bi bilo dobro, dapače, pokazalo se već u prošlosti kao kontraproduktivno. Pogubno. Moraju nas pustiti da radimo. Napokon, zamjera se kako nismo donijeli dovoljno novca, a mi smo i nekidan potpisali ugovor s Croatia osiguranjem, mislim da je to izniman uspjeh u posebno teškim okolnostima krize.I time pokazujemo da smo umješni. Klub funkcionira i dobili smo još jednog sponzora!

Osigurali ste se za sjednicu Gradskog vijeća?!

– Ha-ha, dobra igra riječi, ali, šalu na stranu, zar nije tako!? Novi sponzor nije mala stvar.

A da se kredit vrati kroz deset godina? Hoće li vijećnici na to pristati? Vi ste nam prvi otkrili kako je 3,8 milijuna kuna iznos koji ste ove godine vratili Gradu. Jer, da ste dali makar malo više, onda bi normalan život Hajduka, svakodnevica, došla u pitanje?

– Točno tako. Ako “Naš Hajduk” misli da bi se to moglo protegnuti na deset godina, onda oni sigurno dobro znaju te procjene u razgovorima.

A vi i idućih 25 godina?! Tek ste godinu i pol?

– Koncesija je koncesija, to je jedna stavka za razgovore, dogovore... Nego, dobijmo mandat za iduću godinu, to smo povjerenje zaslužili.

FRANE VULAS, SLAVEN ALFIREVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/marin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro-254588 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4441dfc6522af498a7cb99a0504e7b6614431f80 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marin+Brbi%C4%87%3A+Ovu+godinu+%C4%87emo+zavr%C5%A1iti+u+plusu%3B+Branka+Ramljak%3A+Radimo+i+vi%C5%A1e+nego+dobro&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmarin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro-254588 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmarin-brbic-ovu-godinu-cemo-zavrsiti-u-plusu-branka-ramljak-radimo-i-vise-nego-dobro-254588 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Politika se ne smije miješati u rad Hajduka, to ne bi bilo dobro, dapače, pokazalo se već u prošlosti kao kontraproduktivno. Pogubno. Moraju nas pustiti da radimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije gradskog vijeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukprije gradskog vijeća

Marin Brbić: Ovu godinu ćemo završiti u plusu; Branka Ramljak: Radimo i više nego dobro

Piše PSD.
24. studenog 2014. - 22:47

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:10